ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Νέα σελίδα με τη σφραγίδα των εργαζομένων της πόλης

Δεν πέρασε η προσπάθεια της ομάδας των εργοδοτικών συνδικαλιστών να επιβάλει τη συμμετοχή νόθων αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες

Από τη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών
Από τη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών
Πρώτη δύναμη και σημαντικά ενισχυμένη αναδείχθηκε η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας που έγιναν την περασμένη Κυριακή, με τη συμμετοχή συνολικά έξι συνδυασμών, για την ανάδειξη νέας Διοίκησης, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.

Παρά τις σπασμωδικές προσπάθειες των εργοδοτικών συνδικαλιστών της ομάδας Νικολάου - Καραγεωργόπουλου να επαναφέρουν «από το παράθυρο» τη νοθεία και την απάτη τη μέρα των εκλογών, η παρουσία συνδικαλιστών και εργαζομένων από τα ζωντανά συνδικάτα της πόλης περιφρούρησε την εφαρμογή των ομόφωνων αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, για αποκλεισμό όλων των νόθων αντιπροσώπων.

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα για τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας έχουν ως εξής: «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση»: 52 ψήφοι και 11 έδρες (από 33 ψήφους και 4 έδρες το 2014). «Παναχαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα Εργαζομένων»*: 13 ψήφοι και 3 έδρες. «Εργατική Ενότητα - Ανατροπή»: 11 ψήφοι και 2 έδρες (από 21 ψήφους και 3 έδρες). «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Πάτρας»: 7 ψήφοι και 1 έδρα (χωρίς μεταβολή). «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις»: 1 ψήφος και καμία έδρα (από 2 ψήφους και καμία έδρα). «Συνδικαλιστική Δημοκρατική Ενωτική Συμμαχία»: 0 ψήφοι και καμία έδρα (από 63 ψήφους και 9 έδρες).

Για την εκλογή αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα: «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση»: 9 ψήφοι και 1 έδρα. «Εργατική Ενότητα - Ανατροπή»: 7 ψήφοι και μία έδρα. «Παναχαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα Εργαζομένων»*: 3 ψήφοι και καμία έδρα. «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις»: 1 ψήφος και καμία έδρα. «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Πάτρας»: 0 ψήφοι και καμία έδρα. «Συνδικαλιστική Δημοκρατική Ενωτική Συμμαχία»: 0 ψήφοι και καμία έδρα.

* Πρόκειται για το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που διαχώρισαν τη θέση τους από την ομάδα Νικολάου - Καραγεωργόπουλου και συμμετείχαν στη μάχη ενάντια στη νόθα και εκφυλιστική κατάσταση στο ΕΚΠ.

Επιστέγασμα της μάχης που δίνουν εδώ και μήνες συνδικάτα και εργαζόμενοι

Η πραγματοποίηση αρχαιρεσιών χωρίς νόθους αντιπροσώπους, όπως και τα παραπάνω αποτελέσματα, αποτελούν το επιστέγασμα της μάχης που δίνουν εδώ και μήνες συνδικάτα και εργαζόμενοι, τα πιο μαζικά σωματεία της περιοχής, ενάντια στην ομάδα των εργοδοτικών συνδικαλιστών που διαμόρφωνε για χρόνια πλαστούς συσχετισμούς με όργια νοθείας, με αντιπροσώπους - «φαντάσματα» και σωματεία - «σφραγίδες», προκειμένου να μένει το ΕΚΠ υποχείριο των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, συνδικάτα και εργαζόμενοι της Πάτρας είχαν προχωρήσει σε τριήμερη μαζική κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια της τότε ηγετικής ομάδας του ΕΚΠ (τον πρώτο λόγο είχε η ΠΑΣΚΕ) να επιβάλει εκλογές νοθείας. Ακολούθησε η συνεδρίαση της διοίκησης στις 6/12, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η αναβολή των εκλογών και διατυπώθηκε το αίτημα για διορισμό προσωρινής διοίκησης και εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων - μελών. Η Προσωρινή Διοίκηση που διορίστηκε οδήγησε στο Συνέδριο και τις αρχαιρεσίες, ενώ η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚΠ που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Ιούνη αποφάσισε ομόφωνα τον αποκλεισμό των νόθων αντιπροσώπων.

Οι προχτεσινές αρχαιρεσίες διεξήχθησαν ομαλά, χάρη στην παρουσία εργαζομένων από πολλά σωματεία της περιοχής, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους σε συγκέντρωση έξω από το ΕΚΠ προστάτευσαν το δικαίωμά τους να έχουν Εργατικό Κέντρο μπροστάρη στους αγώνες τους, από τις σπασμωδικές και ανεπιτυχείς προσπάθειες της ομάδας Νικολάου - Καραγεωργόπουλου να σταματήσει τη διαδικασία ή και να επιβάλει τη συμμετοχή νόθων αντιπροσώπων. Ανάλογη συγκέντρωση, στην ίδια κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε και το Σάββατο, μια μέρα πριν τις αρχαιρεσίες, έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Μετά το τέλος των αρχαιρεσιών, έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μιλώντας εκ μέρους της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», τόνισε ότι «εδώ και έξι μήνες τα ζωντανά συνδικάτα της πόλης μας έδωσαν έναν τίμιο και αποφασιστικό αγώνα ενάντια στη νοθεία (...) μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα είχαμε και άλλους συναδέλφους, που δεν συμφωνούσαμε σε όλα. Ομως συμφωνούσαμε ότι πρέπει να σταματήσει η νοθεία. Στάθηκαν παλικαρίσια μαζί μας μέχρι και τώρα, που έκλεισε η κάλπη. (...) Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν έξι ψηφοδέλτια, όμως δεν συμμετείχαν οι νόθοι. Δεν ψήφισε κανένας νόθος. Χαιρετίζουμε τη στάση αυτών που στάθηκαν όρθιοι».

Τέλος, κατήγγειλε τη στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι σύρθηκε στη μάχη που έδωσαν τα συνδικάτα «γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, όμως τελευταία στιγμή προσπάθησε να κάνει τη βρώμικη δουλειά (...) να αμφισβητήσει με ένσταση την εκλογική διαδικασία».

Χαρακτηριστικά δείγματα της νοθείας που ήθελαν να επιβάλουν...

Παρακάτω υπενθυμίζοντας ορισμένα χαρακτηριστικά δείγματα του οργίου νοθείας που επιχείρησε μέχρι τέλους να επιβάλει η ομάδα Νικολάου - Καραγεωργόπουλου:

-- Το Σωματείο Ναυτεργατών Δυτικής Ελλάδας εμφάνισε στις τελευταίες αρχαιρεσίες 315 ψηφίσαντες. Ωστόσο, μόνο 22 από αυτούς εμφανίστηκαν κατά την εκλογική διαδικασία. Οι υπόλοιποι ψήφισαν με επιστολική ψήφο, διαδικασία που δεν προβλέπεται καν από το καταστατικό του Σωματείου. Ακόμα χειρότερα, 37 από τους αναφερόμενους ως ψηφίσαντες έχουν καταθέσει υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες ξεκαθαρίζουν πως δεν ψήφισαν ποτέ στο εν λόγω Σωματείο, ενώ οι 14 από αυτούς έχουν προχωρήσει και σε μηνύσεις για πλαστογράφηση στοιχείων! Ταυτόχρονα, 73 από τους «ψηφίσαντες» δεν διαμένουν ούτε εργάστηκαν ποτέ στην Αχαΐα, δεν απασχολούνται σε πλοία δρομολογημένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Τεχνικά Γραφεία (ΣΕΤΕ), από το οποίο εκλέγεται η πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στ. Νικολάου, εξέλεξε εφορευτική επιτροπή το Νοέμβρη του 2015 και έκανε αρχαιρεσίες τον Οκτώβρη του 2016. Στο πρακτικό του δικαστικού φαίνεται ότι ψήφισαν 32 εργαζόμενοι και βρέθηκαν στην κάλπη 32 ψηφοδέλτια. Στα πρακτικά έχει προστεθεί λίστα με 398 ονόματα, τα οποία υποτίθεται ότι ψήφισαν μέσα σε 3 ώρες! Μέσα στο σωρό των ψηφισάντων «ξέφυγε» και ένας πεθαμένος...

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση», τον οποίο έχει συστήσει ο Δ. Καραγεωργόπουλος, μέλος της προηγούμενης Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, μέσα σε διάστημα 3 μηνών έστησε 21 κάλπες σε όλη την Ελλάδα, εκλέγοντας αντιπροσώπους από άλλες πόλεις για το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στην απόφαση του Συνεδρίου να νομιμοποιηθούν μόνο οι αντιπρόσωποι που αντιστοιχούν στους ψηφίσαντες που προέρχονται από την Αχαΐα, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές αντιτείνουν πως «ο αποκλεισμός αντιπροσώπων με κριτήριο την εντοπιότητα δεν έχει κανένα έρεισμα», αλλά η επόμενη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πρέπει να αναδειχθεί από αντιπροσώπους που εξελέγησαν ανά την Ελλάδα...

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταγγέλλει παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από τη «ΒΙΟΧΑΛΚΟ»

Παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από την εταιρεία «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω επιχείρηση απαγόρευσε την περιοδεία συνδικαλιστικών στελεχών στο εργοστάσιο της θυγατρικής της «ΧΑΛΚΟΡ» (HALCOR) στην περιοχή των Οινοφύτων.

«Εκπρόσωπός της μάλιστα ανέφερε κατά λέξη: "Απαγορεύουμε στα Συνδικάτα να εισέλθουν στο χώρο του εργοστασίου και να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους"», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, που έχει ήδη ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας για την εργοδοτική αυτή πρακτική, ζητώντας να πάρει θέση.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Η στάση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που απασχολεί πάνω από 8.000 εργαζόμενους και είχε το 2017 κύκλο εργασιών πάνω από 3,7 δισ. ευρώ, όχι μόνο δεν είναι τυχαία, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα το ήδη αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για την ασυδοσία των βιομηχάνων. Παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, γιατί έχει δημιουργήσει τις συνθήκες που επιτρέπουν σε κάθε εργοδότη να παρανομεί κατά βούληση, να ακυρώνει στην πράξη συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Κοινός σκοπός κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας είναι να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, να τσακιστεί κάθε αντίσταση στη βάρβαρη πολιτική, για να στηριχθούν τα κέρδη και τα προνόμια των καπιταλιστών. Οι βιομήχανοι θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, έρμαια στις ορέξεις και την ασυδοσία τους, να μην αντιδρούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις εργοδοτών, κυβέρνησης και κράτους.

Να ξέρουν όμως καλά ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα οργανώσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ορμή την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας που επιδιώκει να ξεμπερδεύει με τα συνδικάτα, τη συλλογική πάλη και δράση των εργαζομένων».

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Εκλογές νοθείας στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

Καταγγέλλοντάς το ως νόθο και παράτυπο, αφού προήλθε από τη νόθα διαδικασία των εκλογών της 29ης Μάη, η ΔΑΣ απείχε από τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Μαγνησίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ καταγράφει ένα όργιο νοθείας στις εκλογές του Σωματείου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

-- Τις τρεις μέρες των εκλογών οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και η εφορευτική επιτροπή δεν άφησαν εργαζόμενους να ψηφίσουν, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι μέλη του Σωματείου, παρότι είχαν στα χέρια τους έγκαιρα τις αιτήσεις και τις συνδρομές εγγραφής τους. Με το «έτσι θέλω» απαγορεύτηκε σε 25 άτομα να ψηφίσουν, ενώ αποκλείστηκαν και περίπου 90 ακόμη, για τους οποίους το ΔΣ αρνήθηκε να πάρει αιτήσεις και συνδρομές.

-- Παρουσίασαν ένα πλαστό μητρώο, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 110 καινούρια μέλη, που όμως δεν έχουν αναφερθεί ποτέ, δεν έχουν τεθεί σε κανένα ΔΣ για να εγκριθούν και πολλοί από αυτούς ενημερώθηκαν για την εγγραφή τους και για να ψηφίσουν από τους εργοδότες τους. Χαρακτηριστικά, ψήφισε ένας εργαζόμενος του ΟΑΕΔ, αποσπασμένος στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, όπως και ένας χειριστής σε χημική βιομηχανία...

-- Στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση δεν παρουσιάστηκε κανένας οικονομικός απολογισμός.

Καταλήγοντας η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί αυτή η φαρσοκωμωδία και τονίζει ότι θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για να γίνουν κανονικές εκλογές στο Σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ