ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Δεν χαρίζουν τις Κυριακές σε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία
  • Απεργία την Κυριακή 24/6 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Στις 15 Ιούλη απεργία σε όλη τη χώρα

Απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας προετοιμάζουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο, την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 24/6 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ενώ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στις 24/6 και στις 15/7 απευθύνουν επίσης οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ενώ στην Αττική κοινή δράση και πρωτοβουλίες σχεδιάζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οι στόχοι και οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου δεν χωρούν τις ανάγκες μας

«Οι στρατηγικές για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα μπορεί να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δεν χωρούν όμως τις δικές μας ανάγκες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί στις κινητοποιήσεις. «Στους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σήμερα, στην κοινή δράση με τους εργαζόμενους για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, στη συνέχεια, υπάρχει ελπίδα και προοπτική», καταλήγει.

«Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο σήμερα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τι σημαίνει ανάπτυξη. Είναι οι συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουμε, αλλά και η πραγματικότητα έξω από τη δουλειά», αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, στον κλάδο κυριαρχούν οι χαμηλοί μισθοί, οι ολιγόμηνες συμβάσεις, η μερική απασχόληση, τα «σπαστά» ωράρια και οι υπερωρίες ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. «Ο αγώνας για την κυριακάτικη αργία είναι αγώνας για να σπάσουμε συνολικά αυτήν την πραγματικότητα. Μέσα από το κλαδικό μας Σωματείο να ανοίξει ο δρόμος για κλαδική Σύμβαση με βάση τις δικές μας ανάγκες σήμερα και όχι τις ανάγκες των μεγαλεμπόρων», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις «μακριά και έξω από τις διαδικασίες και τις άθλιες αποφάσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκφυλίζουν την απεργία και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Συνεχή τα χτυπήματα στο ωράριο...

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας για μετατροπή του απογευματινού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ. σε 6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. δηλώνει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» Λάρισας.

Οπως επισημαίνει, «οι εκλεγμένοι της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων" καταψήφισαν αυτήν την πρόταση της πλειοψηφίας στο ΔΣ του ΕΣΛ, όπως και στην ετήσια Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε, και αποφασίστηκε να φτιαχτεί ερωτηματολόγιο, διότι δίνει την ευκαιρία στα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά των πολυεθνικών να διευρύνουν τη λειτουργία τους κατά μισή ώρα παραπάνω, καθώς δεν κλείνουν το μεσημέρι, ανοίγοντάς τους την όρεξη. Αυτή η απόφαση θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε μικρεμπόρους και εμποροϋπαλλήλους, όπως τα εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας, αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας, που σε συνδυασμό με τις διαρκώς υποβαθμιζόμενες κοινωνικές παροχές και δικαιώματα διαμορφώνουν κυριολεκτικά ένα εκρηκτικό μείγμα για όλους μας».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» καλεί τους αυτοαπασχολούμενους «να βγάλουν συμπεράσματα από το ποιος ωφελείται από το ξεχαρβάλωμα του ωραρίου και τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, στην ξεκούραση, στην υγεία, στην οικογενειακή τους ζωή».

Διαδηλώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι της Αττικής

Από την κινητοποίηση στο Αγρίνιο
Από την κινητοποίηση στο Αγρίνιο
Σε νέα παναττική κινητοποίηση καλούν σήμερα Τρίτη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, με συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στη Βουλή, συνεχίζοντας τον «μαραθώνιο» κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει ενάντια στους αντιασφαλιστικούς - αντισυνταξιουχικούς νόμους.

«Οι συντάξεις μας, που τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή με τη δουλειά μας, γίνονται προνοιακά βοηθήματα», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και απευθύνουν κάλεσμα αγώνα: «Να μην επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να εφαρμόσει τις καταστροφικές αντισυνταξιουχικές διατάξεις του νόμου 4387/2016. Να είμαστε και την καλοκαιρινή περίοδο σε αγωνιστική επιφυλακή. Να απαντήσουμε στη θανατηφόρα προπαγάνδα τους. Με όπλο τον αγώνα μας, να μην τους αφήσουμε, μπορούμε. Πολλαπλασιάζοντας τη συμμετοχή μας στις δράσεις, στις συγκεντρώσεις, στον αγώνα».

  • Επίσης, σήμερα Τρίτη θα γίνει πανθεσσαλική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
  • Σε πανηπειρωτική συγκέντρωση καλούν την Πέμπτη 21/6, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της περιοχής.
Κινητοποίηση από τα σωματεία της Αιτωλοακαρνανίας

Με αντίστοιχες διεκδικήσεις, συγκέντρωση έκαναν την περασμένη Πέμπτη στο Αγρίνιο συνταξιούχοι της Αιτωλοακαρνανίας. Την κινητοποίηση οργάνωσαν από κοινού σωματεία συνταξιούχων από το Αγρινίο, την Αμφιλοχία και το Μεσολόγγι. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, καθώς και εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων της περιοχής.

Ο

«ΕΒΓΑ»: Σε δίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες προχώρησε την περασμένη Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ», υλοποιώντας απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης και συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Η εργοδοσία επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με προϊστάμενους και στελέχη της, αλλά και να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας, καλώντας την αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιπολικό που κατέφθασε, στάθμευσε μέσα στο προαύλιο του εργοστασίου. Από την πύλη του εργοστασίου, το Σωματείο κατήγγειλε την προσπάθεια τρομοκράτησης και ξεκαθάρισε πως ο αγώνας για την υπογραφή Σύμβασης θα συνεχιστεί, μαζί με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία του κλάδου. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες από το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος και το Σωματείο Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας».

ΜΑΡΟΥΣΙ: Τον τραυματισμό οικοδόμου, εργαζόμενου στο δήμο Αμαρουσίου, καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργαζομένων στο δήμο. Οπως σημειώνει, ο εργαζόμενος έκοψε τον τένοντα του χεριού του, την περασμένη Παρασκευή. Το ατύχημα συνέβη ενώ εκτελούσε εργασίες σε εκκλησία, με τη ΔΑΣ να επισημαίνει ότι η συντήρηση των εκκλησιών δεν είναι ευθύνη του δήμου και η συγκεκριμένη εργασία δεν θα έπρεπε να ανατεθεί στον εργαζόμενο. Καλεί παράλληλα τους εργαζόμενους να απαιτούν και να παίρνουν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

ΛΑΡΙΣΑ: Αντιδρώντας, προειδοποιητικά, στη μη πληρωμή των δεδουλευμένων εδώ και 3 μήνες στους συμβασιούχους, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας, για σήμερα Τρίτη (από τις 2.30 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου για τη νυχτερινή βάρδια και από τις 10.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. για την πρωινή βάρδια), για όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται με τους προσωρινούς πίνακες της 3/Κ 2018.

Σύσκεψη στο Ηράκλειο

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους σε ευρεία σύσκεψη σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΗ, με θέμα τον απολογισμό δράσης των συνδικάτων και την απάντηση των εργαζομένων απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ - κυβερνήσεων.

Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία

Στάσεις εργασίας έχει κηρύξει για σήμερα (από έναρξη βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) και την Πέμπτη 21/6 (12 μ. έως τις 4 μ.μ.) η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (οδηγοί λεωφορείων), ως αντίδραση υποτίθεται για το κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού. Ανάλογες αποφάσεις έχει πάρει και η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Σωματείο Τεχνικών ΟΑΣΑ.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καταγγέλλει την εκφυλιστική τακτική των δυνάμεων αυτών, που αρνήθηκαν να αντιδράσουν άμεσα και να πάρουν αποφάσεις για απεργία, φρόντισαν να μη γίνουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και στη συνέχεια πήραν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Θάνατος οικοδόμου στη Σκιάθο

«Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς τώρα», απαιτεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Σκιάθου του ΠΑΜΕ, μετά το θάνατο ενός οικοδόμου που βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, φεύγοντας από τη δουλειά του στις 13 Ιούνη το απόγευμα.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει ότι στο εργοτάξιο του πρώην «Ξενία», όπου εργαζόταν ο 46χρονος οικοδόμος, «τις τελευταίες βδομάδες, κάτω από συνθήκες γαλέρας, δεκάδες εργάτες "τρέχουν" στο κόκκινο, ώστε ο νέος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου να προλάβει τις προθεσμίες και τη σεζόν. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για 10ωρα και 12ωρα στο λιοπύρι, 7 μέρες τη βδομάδα, για έλλειψη στοιχειωδών μέσων που πρέπει να υπάρχουν σε ένα τόσο μεγάλο εργοτάξιο».

Απαιτεί από την Επιθεώρηση Εργασίας να κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να αποδοθούν ευθύνες, να γίνουν αυστηροί έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για την οικογένεια του νεκρού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ