Συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν σήμερα, στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών στο Βερολίνο
«Θα δώσουμε γερμανογαλλικές απαντήσεις σε τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη», δήλωσε το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενόψει της σημερινής συνάντησής της με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών στο Βερολίνο.
«Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια εποχή που, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη» και «η Γαλλία κι η Γερμανία θέλουν να συμβάλουν», σημείωσε η καγκελάριος, την ώρα που συνεχίζεται το σκληρό παζάρι για να παρουσιάσουν οι δυο κυβερνήσεις μια κοινή πρόταση στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιούνη.
Σύμφωνα με την Αγκ. Μέρκελ, τα τέσσερα σημεία, όπου θα επικεντρωθεί η πρόταση, αφορούν: Μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας. «Εχουμε προχωρήσει πολύ», αλλά θα πρέπει να «δοθεί νέα ώθηση σε αυτήν τη συνεργασία». Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση. Και νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τη συνοχή της Ευρώπης». Επίσης, θα αφορά τη μετεξέλιξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, καθώς και την καινοτομία.
Αναδεικνύοντας ότι η πορεία της γαλλογερμανικής συνεργασίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ικανότητα αναμέτρησης με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα στο πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο Γάλλος ηγέτης Μακρόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
«Πρέπει να θωρακίσουμε την Ευρωζώνη, να την προετοιμάσουμε για την επόμενη οικονομική κρίση και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα είναι μια ζώνη ανάπτυξης και ευημερίας», είπε μιλώντας στο γερμανικό «Spiegel», αναφέροντας ότι «όλες οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε αφορούν τη διασφάλιση της εξέλιξης της νομισματικής ένωσης σε μια αυθεντική οικονομική ένωση».
Μιλώντας για την πρόταση δημιουργίας μηχανισμού ενίσχυσης ενός κράτους - μέλους σε περίπτωση κρίσης, είπε ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι θα την απαλλάξουμε από την υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει ακόμη να εκπληρώνονται», ενώ όσον αφορά τον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Κίνα, είπε: «Η Ευρώπη δεν πρέπει απλώς να γίνει οικονομική δύναμη, αλλά πρέπει και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τις αξίες και τους κανόνες της» και χαρακτηριστικά πρόσθεσε: «Εάν η Ευρωζώνη πρόκειται να γίνει η πιο επιτυχημένη οικονομική περιοχή του κόσμου, θα πρέπει να το κάνει ενωμένη. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει και τον Πρόεδρο Τραμπ».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Σαφή προειδοποίηση προς τον υπουργό Eσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια στην αντιμετώπιση των «παράνομων» μεταναστών και προσφύγων, διατύπωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ (CDU).
Η «ενδοοικογενειακή» κόντρα CSU - CDU ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, μετά από σχέδιο που παρουσίασε ο Ζεεχόφερ και το οποίο προβλέπει οι γερμανικές αρχές να απορρίπτουν επί τόπου στα γερμανικά σύνορα και να επαναπροωθούν μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο που έχουν κάνει αίτηση ή έχουν απορριφθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η Μέρκελ προειδοποίησε πως αν τεθεί σε ισχύ ένα τέτοιο μέτρο, θα αποτελεί αμφισβήτηση της αρχής των «κατευθυντήριων γραμμών της πολιτικής», που είναι αρμοδιότητα «του ομοσπονδιακού καγκελάριου να τις καθορίζει και φέρει την ευθύνη», όπως ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.
Η καγκελάριος επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών, δεν εναντιώνεται στις επαναπροωθήσεις, αλλά διαφωνεί αυτές να γίνονται «μονομερώς» και «σε βάρος τρίτων». Το θέμα θα τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (28 - 29 Ιούνη) και η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει «αυτόματη ενεργοποίηση των απορρίψεων» στα γερμανικά σύνορα από 1η Ιούλη, σε περίπτωση που δεν συμφωνηθούν όλα στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό αποτελεί απάντηση στον ισχυρισμό του Χ. Ζεεχόφερ πως «δίνει διορία» μέχρι τη Σύνοδο, προτού προχωρήσει σε εφαρμογή της πρότασής του.
«Είναι σκάνδαλο, όταν έχουν απαγόρευση εισόδου και εξακολουθούν να εισέρχονται στη Γερμανία», δήλωσε ο Χ. Ζεεχόφερ σε μια παράλληλη συνέντευξη Τύπου χτες. Ωστόσο, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες για διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) ζήτησαν τη δημιουργία μιας «επιτροπής μεγάλου συνασπισμού», πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ, όπως τόνισαν χτες, επιθυμούν επίσης επιταχυνόμενες διαδικασίες ασύλου για πρόσφυγες που έχουν δηλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Το Μεταναστευτικό και η οικονομία στο επίκεντρο του παζαριού μεταξύ αστικών κυβερνήσεων
Copyright 2017 The Associated |
Στην Ισπανία έφτασαν ταλαιπωρημένοι οι μετανάστες που έγιναν «μπαλάκι» επί μέρες |
Αλλωστε, και η νέα σοσιαλδημοκρατική ισπανική κυβέρνηση, με την κίνησή της, αλλά και η γαλλική - που με την άφιξη του πλοίου στο ισπανικό λιμάνι ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να δεχθεί όσους από τους μετανάστες του «Αquarius» θέλουν να μεταβούν στη Γαλλία - συμμετέχουν ενεργά στους σχεδιασμούς για τη λεγόμενη αναμόρφωση της ΕΕ, επιχειρώντας να αναβαθμίσουν τη θέση τους σε σχέση με τη Γερμανία. Δεδομένη πάντως παραμένει η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Μ. Σαλβίνι (ηγέτης της αντιδραστικής «Λέγκας») δηλώνει ότι η Ιταλία δεν θα δεχτεί άλλα πλοία μεταναστών και θέλει και άλλες χώρες να αναλάβουν την ευθύνη. Επίσης ο Σαλβίνι άνοιξε και ζήτημα για καταγραφή των Ρομά στην Ιταλία, προκαλώντας αντιδράσεις.
Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε προγραμματίσει για χτες το βράδυ συνάντηση στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και συζήτηση εφ' όλης της ύλης.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο απάνθρωπος χωρισμός άνω των 2.000 παιδιών μεταναστών, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, από τους γονείς τους, λίγο μετά την άφιξή τους στο έδαφος των ΗΠΑ, επειδή οι τελευταίοι δεν έχουν τα νόμιμα έγγραφα για παραμονή και εργασία, φουντώνει το μεταναστευτικό δράμα που αξιοποιείται ποικιλοτρόπως από τα αστικά κόμματα και την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Οι υποκριτικές αντιδράσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοέμβρη στο Κογκρέσο, δίνουν και παίρνουν. Στο ρεσιτάλ υποκρισίας για τις σκληρές συνθήκες χωρισμού των παιδιών από τους γονείς - μετανάστες συμμετείχαν τα τελευταία 24ωρα η σύζυγος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια, που εμμέσως πλην σαφώς αποδοκίμασε την πρακτική της μεταναστευτικής πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που εφαρμόζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζ. Σέσιονς, καλώντας τα κόμματα στο Κογκρέσο να βρουν «συμβιβαστική λύση για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος». Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε με νόημα, θα πρέπει να είναι χώρα «που ακολουθεί όλους τους νόμους αλλά κυβερνάται και από καρδιάς». Η Λόρα Μπους, σύζυγος του πρώην Προέδρου Τζ. Ου. Μπους, ήταν πιο άμεση χαρακτηρίζοντας την πολιτική χωρισμού των παιδιών από τους γονείς «ανήθικη και σκληρή».
Απέναντι σε όλα αυτά η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κίρστεν Νίλσεν, τόνισε ότι στην περίπτωση χωρισμού των παιδιών από τους γονείς - μετανάστες «απλώς εφαρμόζεται νόμος που ψήφισε το Κογκρέσο».
Πιο έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παράλληλα επιχειρεί να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις που προκαλεί το μεταναστευτικό ζήτημα όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και στους κόλπους της ΕΕ ασκώντας χτες εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.«Ο λαός της Γερμανίας στρέφεται κατά της ηγεσίας του καθώς η μετανάστευση δονεί τον ήδη εύθραυστο συνασπισμό στο Βερολίνο. Ανεβαίνει το έγκλημα στη Γερμανία. Μεγάλο λάθος σε όλη την Ευρώπη να επιτραπεί σε εκατομμύρια ανθρώπους να εισέλθουν που έχουν τόσο έντονα και βίαια αλλάξει την κουλτούρα της», ανέφερε σε μήνυμά του ο Πρόεδρος Τραμπ.
Την Παρασκευή, αντίθετα, είχε εξάρει τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, χαρακτηρίζοντάς τον με μήνυμά του στο «Τουίτερ» «σπουδαίο ηγέτη» και εκφράζοντας την επιθυμία να συναντηθεί μαζί του σύντομα.
ΒΙΕΝΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Τις αντιδράσεις του Αυστριακού Προέδρου, Αλεξάντερ Βαν ντε Μπέλεν, και του καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, προκάλεσαν οι αποκαλύψεις αυστριακών δημοσιευμάτων («Der Standard» και «Profil»), ότι η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών κατασκόπευε επί σειρά ετών (1999 - 2006) υπουργεία, διεθνείς οργανισμούς, διπλωματικές αποστολές και μεγάλες επιχειρήσεις της Αυστρίας, μέσα από συνολικά 2.000 σταθερές και κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις, όπως επίσης μέσα από φαξ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους.
Σε έκτακτες δηλώσεις τους το Σάββατο, οι ηγέτες της Αυστρίας ζήτησαν από τις γερμανικές αρχές να διευκρινίσουν αν ισχύουν οι κατηγορίες.
Ο πρόεδρος της γερμανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Μυστικών Υπηρεσιών, Αρμιν Σούστερ (CDU - Χριστιανοδημοκράτες), ανέφερε πως εξετάζεται αν οι κατηγορίες είναι καινούριες ή αποτελούν τμήμα εκείνων που είχαν γνωστοποιηθεί ήδη το 2015.