ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πολύνεκρη αεροπορική επίθεση στην περιοχή Αλ Χάρα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα αιματηρή επίθεση σε βάρος φιλοκυβερνητικών ενόπλων στην περιοχή Αλ Χάρα της πετρελαιοφόρας επαρχίας Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας πραγματοποίησαν χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που τα συριακά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης θεώρησαν πως ανήκαν στο συνασπισμό των ΗΠΑ που δρα στην περιοχή. Οι επιδρομές φέρεται πως προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 25 Ιρακινών, μελών της πολιτοφυλακής «Ιρακινής Ταξιαρχίας Χεζμπολάχ», τον τραυματισμό άλλων 30 ατόμων, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν ανέλαβαν την ευθύνη, διαψεύδοντας πως εξαπολύθηκε από βομβαρδιστικά του «διεθνούς συνασπισμού» που έχουν συγκροτήσει με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Παρ' όλα αυτά, χτες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Σον Ράιαν, ανακοίνωσε τη διενέργεια σχετικής έρευνας.

Ωρες αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας, υποστήριξε ότι από το περασμένο 24ωρο αποχωρούν από το Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας Κούρδοι ένοπλοι «τρομοκρατικών οργανώσεων». Επίσης, ότι ξεκινούν σε περίχωρα της περιοχής ανεξάρτητες «περιπολίες» Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τον θύλακα Μανμπίτζ με τις περιοχές που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός κατά τη στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, που ξεκίνησε στις 20 του περασμένου Γενάρη.

Παράλληλα με την εμφάνιση Τούρκων στρατιωτών σε περίχωρα του Μανμπίτζ, εντείνονται και οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού στο όρος Καντίλ του βορείου Ιράκ κατά θέσεων Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. Σε μάχες που σημειώθηκαν το τελευταίο 48ωρο, όπως αναφέρθηκε, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 Κούρδοι μαχητές.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη οι διήμερες διαβουλεύσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με ανώτερους διπλωμάτες από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, με στόχο τη συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της Κυριακής

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ερντογάν να οδηγείται σε β' γύρο

Από χτεσινή συγκέντρωση στην Τουρκία
Από χτεσινή συγκέντρωση στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, είναι άφθονες οι δημοσκοπήσεις και αρκετές καταγράφουν πτώση των ποσοστών του υποψηφίου του (ισλαμοσυντηρητικού, σημερινού κυβερνώντος) ΑΚΡ Ρ. Τ. Ερντογάν (παραμένοντας πρώτος), που στηρίζεται και από το Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ). Ζητούμενο για την αντιπολίτευση παραμένει αν κάποιος θα καταφέρει να πάει με τον Ερντογάν στον β' γύρο των προεδρικών, όπως και το εάν το νέο Κοινοβούλιο δεν θα έχει αυτοδύναμο ΑΚΡ (που βέβαια έχει συγκροτήσει εκλογική συμμαχία με το ΜΗΡ). Αρκετές έρευνες εμφανίζουν σημαντική τη δυναμική του Μουχαρέμ Ιντζέ, του «μετριοπαθούς» υποψηφίου, προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού CHP.

Ερευνα που έγινε στις 13/6 (για λογαριασμό της εταιρείας «Plus Mayak») δίνει στον Ερντογάν 45,8% και στον Ιντζέ 28,9%. Ακολουθούν η υποψήφια του νεοσύστατου φιλελεύθερου ΙΥΙ («Καλού κόμματος») Μεράλ Αξενέρ με 13,1% και ο φυλακισμένος (κατηγορούμενος για «τρομοκρατία» και συνωμοσία κατά της κυβέρνησης) Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 10,2%.

Αλλη έρευνα που έγινε επίσης στις 13/6 (για λογαριασμό της ΑΚΑΜ), δίνει αντίστοιχα στους ίδιους υποψήφιους 44,5%, 29%, 14,5% και 9,3% και έρευνα της «Remres» (6-13/6) δίνει 43,6%, 29,5%, 12,3% και 11,4%

Την ίδια ώρα, οξύνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί. Νέα επιστολή 44 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου ζητά από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ να ανασταλεί η πολυσυζητημένη παράδοση των μαχητικών «F-35» που η Τουρκία έχει παραγγείλει στη «Lokcheed Martin», υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα με τη στάση της «υπονομεύει πλέον τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο». Πάντως, πριν μερικές μέρες, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους είπε ότι οι ΗΠΑ «θα προτιμούσαν να μην αποκτήσουν οι Τούρκοι "S-400"», αλλά και ότι «το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας φαίνεται πως δεν έχει σχέδια για να εμποδίσει την Τουρκία και να μην της παραδώσει το πρώτο "F-35"».

ΥΕΜΕΝΗ
Σφοδρές συγκρούσεις σε συνοικίες του λιμανιού Χοντέιντα

ΣΑΝΑΑ.--

Στη νότια συνοικία Μανζάρ του στρατηγικού λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης επικεντρώνονταν χτες οι σφοδρές συγκρούσεις αντικαθεστωτικών μαχητές των σιιτών Χούτι με στρατιώτες και μισθοφορικές δυνάμεις του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ήδη εφιαλτική κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους της πόλης.

Από τις σφοδρές συγκρούσεις υπολογίζεται πως μόνο τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες του πάνω από 25.000 άμαχοι. Ο Μοχάμεντ αλ Μπεκχέτι, εκπρόσωπος των Χούτι, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, που ολοκλήρωσε την Κυριακή τριήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, τους ζήτησε να παραδώσουν τα όπλα και τον έλεγχο του λιμανιού Χοντέιντα σε δυνάμεις του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα να σταματήσει την επίθεση στο στρατηγικό λιμάνι ο αραβικός συνασπισμός χωρών που στηρίζει την ιμπεριαλιστική επίθεση που εξαπολύει από το Μάρτη του 2015 η Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν.

Νωρίτερα, πηγές των Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά ανέφεραν πως στις μάχες που γίνονται στο λιμάνι συμμετέχουν εκτός από τους Σαουδάραβες, τα στρατεύματα και τους μισθοφόρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και Αιγύπτιοι στρατιωτικοί.

Επιπλέον, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράατν αλ Χουσέιν, ξεκινώντας χτες, στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, Σύνοδο (διάρκειας τριών βδομάδων) του Οργανισμού, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στο λιμάνι Χοντέιντα στις ζωές εκατομμυρίων αμάχων.

Παράλληλα, χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη μετέβη στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα αποτελέσματα της πρόσφατης τριήμερης επίσκεψής του στην πόλη Σαναά και το αδιέξοδο στις συνομιλίες που είχε με στελέχη των αντικαθεστωτικών Χούτι.

Τέλος, χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, ισχυρίστηκε ότι η επίθεση που ξεκίνησε ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας στο λιμάνι Χοντέιντα «στοχεύει να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τους Χούτι.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες επιδρομές και επιθέσεις σε διαδηλωτές

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέο μπαράζ τρομοκρατικών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν χτες ξημερώματα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, με πρόσχημα την αναίμακτη εκτόξευση τριών ρουκετών από τα Παλαιστινιακά εδάφη στο Ισραήλ. Από τις βόμβες των Ισραηλινών αναφέρθηκαν σημαντικές υλικές καταστροφές σε κτίρια της «Χαμάς» και σε αυτοκίνητα, δίχως να γίνουν άμεσα γνωστά θύματα.

Παράλληλα, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού συνέχισαν χτες τα πυρά σε βάρος νεαρών διαδηλωτών, προκαλώντας το θάνατο του 24χρονου Σάμπρι Αμπού Χάντερ και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων ατόμων. Το περασμένο 24ωρο ανακοινώθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο θάνατος ακόμη ενός 13χρονου Παλαιστινίου στη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα με το Ισραήλ. Το παιδί μεταφέρθηκε αιμόφυρτο στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας, όπου λίγο μετά άφησε την τελευταία του πνοή.

Με φόντο τις νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίστηκαν οι προκλήσεις Εβραίων εποίκων στον αυλόγυρο του τεμένους Αλ Ακσα.

Αντιδράσεις για την επίσκεψη του πρίγκιπα Ουίλιαμ

Αντιδράσεις προκαλεί σε Ισραηλινούς υπουργούς η αναφορά ανακοίνωσης που εξέδωσαν τα βρετανικά ανάκτορα Μπάκιγχαμ με αφορμή την επίσκεψη του πρίγκιπα Γουίλιαμ στις 25 και 27 του μήνα, όπου η επίσκεψη στην κατεχόμενη Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εμφανίζεται ως επίσκεψη σε παλαιστινιακό έδαφος. Ο υπουργός της κυβέρνησης για ζητήματα της πόλης Ιερουσαλήμ, Ζιβ Ελκιν, σημείωσε ότι «είναι λυπηρό που στη Βρετανία επιλέγουν να πολιτικοποιήσουν την επίσκεψη μέλους βασιλικής οικογένειας».

  • Ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Γκόνεν Σεγκέφ συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν αφότου απελάθηκε από τη Γουινέα Ισημερινού. Ο Σεγκέφ, που είχε στο παρελθόν εκτίσει ποινή κάθειρξης και για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κατηγορείται ότι έδωσε στους Ιρανούς «απόρρητες πληροφορίες σε θέματα Ενέργειας και ασφάλειας».
ΗΠΑ
Ανήγγειλαν διαστημικό σώμα στρατού

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.--

Εντείνονται οι σχεδιασμοί και οι κινήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος. Χτες βράδυ, ο Ντ. Τραμπ διέταξε το Πεντάγωνο να προχωρήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου διαστημικού σώματος στρατού (Space Force).

Υπέγραψε σχετικό προεδρικό διάταγμα και ανακοίνωσε νέα διαστημική πολιτική και σε σχέση με την «ασφάλεια δορυφορικών» συστημάτων κ.ά., αφού συναντήθηκε με τον διευθυντή της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Τζιμ Μπριντστάιν, πρώην αστροναύτες και επιστήμονες του διαστημικού προγράμματος.

Σε ομιλία του στο Εθνικό Διαστημικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί σε Κίνα και Ρωσία να είναι μπροστά από τις ΗΠΑ» στον τομέα του Διαστήματος. Επεσήμανε ότι το νέο διαστημικό σώμα στρατού θα είναι «διαφορετικό αλλά ίσο με τα άλλα σώματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων» και ανακοίνωσε «επιστροφή» των ΗΠΑ σε επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το 1972. Στον τελευταίο προϋπολογισμό του Πενταγώνου το Μάρτη, προβλεπόταν κονδύλι 700 δισ. δολαρίων για χρηματοδότηση διαστημικών στρατιωτικών προγραμμάτων.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Ο Πούτιν προσκαλεί επίσημα τον Κιμ στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφτεί επίσημα τη χώρα του, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, πρόεδρο της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βόρειας Κορέας, που βρέθηκε στη Ρωσία ως επίσημος προσκεκλημένος στην έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις γύρω από τη Χερσόνησο απασχόλησαν και τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρώσος ηγέτης και με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αφού Πεκίνο και Μόσχα μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους, ειδικά μετά την πρόσφατη Σύνοδο Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ. Πάντως, ο Αμερικανός ηγέτης Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι διευθέτησε «σε μεγάλο βαθμό» το ζήτημα με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, λέγοντας ότι εγκατέστησε απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον οποίο έχουν «καλή χημεία». Είπε ακόμα ότι σύντομα θα προσκαλέσει τον Κιμ να επισκεφτεί επίσημα και τον Λευκό Οίκο.

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Γκιάουνγκ-χα δήλωσε ότι στόχος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης είναι η Συνθήκη Ειρήνης με την Πιονγιάνγκ να «κλείσει» μέχρι τα τέλη του 2018, αναφέροντας ότι «μπορεί να υπάρξει ευελιξία όσον αφορά το συγχρονισμό και τη μορφή (για τη σύναψη συμφωνίας)». Να σημειωθεί ότι Επιτροπή της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται λίστα νέων επενδύσεων που η Σεούλ θα επιταχύνει σε συνεργασία με Μόσχα και Πεκίνο, μετά την «αποπυρηνικοποίηση» και με προτεραιότητα την ανάπτυξη νέων σιδηροδρομικών, οδικών, αλλά και ενεργειακών δικτύων που θα περνούν μέσα από τη Βόρεια Κορέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ