ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Δυνατά ακούστηκαν την Κυριακή 13 Μάη σε όλη τη χώρα τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα της ΕΕΔΥΕ με τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης. Η απαίτηση για απεμπλοκή της Ελλάδας από τις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις διατρανώθηκε από χιλιάδες διαδηλωτές, στην Αττική, όπου πραγματοποιήθηκε η 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, και σε άλλες πόλεις, με κινητοποιήσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις, στρατηγεία και υποδομές.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν χτες, Δευτέρα, με την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από την ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ στην ισραηλινή πρεσβεία, ενάντια στο νέο δολοφονικό όργιο του Ισραήλ σε βάρος της Παλαιστίνης και τις συνεχείς επιθέσεις του στο συριακό έδαφος.


Στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης

Στην Αλεξανδρούπολη
Στην Αλεξανδρούπολη
Δυνατό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, τους πολέμους και το σύστημα που τους γεννά, έστειλαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική συμμετοχή τους στην πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Στο πέρασμά τους από τις συνοικίες της πόλης, κατήγγειλαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο Νταλίπη στην Καλαμαριά και με ενδιάμεσο σταθμό το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού, κατευθύνθηκε προς το αμερικάνικο προξενείο, για να καταλήξει στο μνημείο της συμβολής των οδών Βενιζέλου και Ερμού, εκεί που το 1963 δολοφονήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρης Λαμπράκης. Εκεί στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΔΥΕΘ, των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και της ΟΓΕ. Λίγα λουλούδια κατέθεσε εκπρόσωπος των στρατευμένων νέων, ενώ χορωδία γυναικών τραγούδησε το τραγούδι της Ειρήνης και έγινε απαγγελία ποιήματος.

Στην εκκίνηση της πορείας, έξω από το στρατόπεδο Νταλίπη, απηύθυνε χαιρετισμό η Αναστασία Παπαδοπούλου, μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση για άμεση επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό.

Στη Θεσσαλονίκη η σημαία της Παλαιστίνης σε πρώτο πλάνο
Στη Θεσσαλονίκη η σημαία της Παλαιστίνης σε πρώτο πλάνο
Εξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο Γ' Σώμα Στρατού πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση. Ο λαός απαίτησε να κλείσουν το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-GR και το ΝΑΤΟικό Επιτελείο Ηλεκτρονικού Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί διαβάστηκε προς τους συμμετέχοντες της πορείας Ειρήνης το μήνυμα του «Φόρουμ Βελιγραδίου για έναν Κόσμο των Ισων», που μεταξύ άλλων θύμιζε το ΝΑΤΟικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Σαλίμ Μουσάλλαμ, από την Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, που αναφέρθηκε στην επέτειο των 70 χρόνων από τη «Νάκμπα», τονίζοντας πως ο Παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τη μόνιμη τρομοκρατία του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα από εδώ, μπροστά από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του πρώην 3ου Σώματος Στρατού, μπροστά σ' αυτό το άντρο της δολοφονικής λυκοσυμμαχίας, καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν κεφάλι, να πιστέψουν πως όταν οι λαοί δείξουν τη δύναμή τους, όταν βγουν στο προσκήνιο, τότε γίνονται παντοδύναμοι».

Σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής και στην Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι της οποίας προορίζεται να μετατραπεί σε ΝΑΤΟική βάση ελικοπτέρων.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, με την οποία αναδείχθηκε η αποφασιστικότητα του λαού του Εβρου να μη δώσει ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών, να παλέψει για λιμάνι λαϊκή περιουσία και όχι ορμητήριο θανάτου στα χέρια των ΝΑΤΟικών φονιάδων.

Με κεντρικό σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής πορεία Ειρήνης, στο πλαίσιο της Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ. Η πορεία ξεκίνησε από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη θέση «Νταμάρια» και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.


Στο Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ στη Λάρισα

Μαζική ήταν η συμμετοχή των Θεσσαλών στην Πανθεσσαλική Πορεία Ειρήνης που οργάνωσαν την Κυριακή 13 Μάη στη Λάρισα οι Γραμματείες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας της ΕΕΔΥΕ.

Στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα, με τραγούδια του αγώνα και της ειρήνης.

Στην ομιλία της η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, έκανε ειδική αναφορά στο Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ, που εδρεύει στην 1η Στρατιά στη Λάρισα και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αναφέρθηκε επίσης στις πληροφορίες για ανάπτυξη αμερικανικών drones τύπου «MQ-9 Reaper» στην αεροπορική βάση Λάρισας, που σύντομα θα αρχίσουν να επιχειρούν από εκεί, σε πρώτη φάση υπό το πρόσχημα εξάμηνης «συνεκπαίδευσης» με αντίστοιχα ελληνικά μέσα, και τα οποία θα κάνουν συλλογή πληροφοριών, παρακολούθηση και αναγνώριση σε μια εκτεταμένη ζώνη, από τη Βόρεια Αφρική και το Σουέζ μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη συνέχεια μίλησε ο Γιάννης Σκόκας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι οι λαοί της περιοχής έχουν όλοι τον ίδιο αντίπαλο: «Τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η μεγάλη πορεία, με πρώτη στάση στην είσοδο του ΑΤΑ, όπου Αξιωματικός Υπηρεσίας παρέλαβε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνεχώς αντιιμπεριαλιστικά - αντιπολεμικά συνθήματα, η πορεία συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας και μετά από μία και πλέον ώρα έφτασε στην Πύλη της 1ης Στρατιάς, σε εκπρόσωπο της οποίας επιδόθηκε το ψήφισμα, που εναντιώνεται στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Τέλος, οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολικό κάψιμο της ΝΑΤΟικής σημαίας, δίνοντας υπόσχεση για συνέχεια των αγώνων.


Μεγάλες κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές

Χανιά
Χανιά
Στα Χανιά η παγκρήτια κινητοποίηση εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, η οποία έφτασε στη βάση της Σούδας. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης του νησιού μαζί με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, τον περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιο Ορφανό και τον δημοτικό σύμβουλο Χανίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκο Παπαντωνάκη, επέδωσαν ψήφισμα στον εκπρόσωπο και υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της 115ης Πτέρυγας Μάχης, με το οποίο καταγγέλλεται η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ενα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε και στο Ακτιο, όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες μαζικοί φορείς από την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας και της Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιώντας κινητοποίηση ενάντια στη βάση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λευκάδας. Οι συγκεντρωμένοι έγραψαν με κόκκινη μπογιά στο μαντρότοιχο της βάσης τα συνθήματα: «Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου» και «Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα». Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ακόμα περιοχές. Στη Σάμο, την πορεία από το Παλαιόκαστρο στο Βαθύ διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης. Οι διαδηλωτές πέρασαν και από το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και μεταναστών, φτάνοντας στην πύλη του παρά την αρχική απαγόρευση των ΜΑΤ. Εκεί μεταφέρθηκε η αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και δηλώθηκε η διεκδίκηση για άμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά και τη χώρα για να φτάσουν στον προορισμό τους.


Ακτιο
Ακτιο

Ακτιο
Ακτιο


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ