ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμάκωση της πάλης του λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

Μαζική και μαχητική η 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Στην αφετηρία, στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη
Στην αφετηρία, στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη
Με την πραγματοποίηση της 38ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης κορυφώθηκε την Κυριακή 13 Μάη η δραστηριότητα της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στην οποία είχε καλέσει η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Και φέτος, 55 χρόνια μετά την πρώτη - απαγορευμένη από το αστικό κράτος - πορεία του Γρηγόρη Λαμπράκη και των συνοδοιπόρων του, πλήθος διαδηλωτών, άνθρωποι κάθε ηλικίας, πορεύτηκαν στα βήματά τους, απαιτώντας - όπως αναγραφόταν και στο πανό της ΕΕΔΥΕ, που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας και έδινε το στίγμα - «Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις και τα ευρωΝΑΤΟικά στρατηγεία. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Η έναρξη της πορείας πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Με την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Γ. Λαμπράκη, με τον κόσμο να χειροκροτεί και να φωνάζει «Αθάνατος», ξεκινά η Πορεία. Τα τραγούδια και τα συνθήματα δίνουν το ρυθμό και συντροφεύουν τους διαδηλωτές. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών», «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμων συνδικάτο»...

Κατά μήκος της διαδρομής πραγματοποιήθηκαν στάσεις στη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα, το Πικέρμι, την Παλλήνη και την Αγία Παρασκευή. Σε όλες τις στάσεις πραγματοποιήθηκαν σύντομες εκδηλώσεις υποδοχής των διαδηλωτών. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΕΕΔΔΑ. Επίσης τους ειρηνοδρόμους υποδέχθηκαν οι δήμαρχοι Ραφήνας - Πικερμίου Ευ. Μπουρνούς και Αγίας Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος, ενώ στην Παλλήνη έγινε κατάθεση στεφάνου και στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη από τον εγγονό του Γρηγόρη.

Η Πορεία κατέληξε απέναντι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου τους διαδηλωτές υποδέχτηκε πλήθος κόσμου. Το «παρών» έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα. Παρευρέθηκε επίσης ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Θανάσης Παφίλης. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με συναυλία μελών της Ορχήστρας του ΠΑΜΕ.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Στέλιος Μαρκάκης εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ο οποίος σημείωσε ότι η μάχη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο περνά και μέσα από τις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές. «Καλούμε τους φοιτητές στη μάχη των φοιτητικών εκλογών, να πουν ένα μεγάλο "όχι" στη σφαγή των λαών, ένα μεγάλο "όχι" στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτήν. Να δηλώσουν ότι οι λαοί θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε».

Οι λαοί με την πάλη τους θα νικήσουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

Ο Ν. Παπαναστάσης
Ο Ν. Παπαναστάσης
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, καταγγέλλοντας «τις εγκληματικές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που από τη μια μοιράζει, υποκρινόμενη, λόγια συμπάθειας για τον Παλαιστινιακό λαό, ενώ την ίδια στιγμή "ξεπλένει" τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, αναβαθμίζοντας διαρκώς την πολιτική - οικονομική - στρατιωτική συνεργασία» μαζί του.

Αναφερόμενος αναλυτικά στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ- ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσία - Κίνα, «με επίκεντρο το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά των σφαιρών επιρροής, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών», σημείωσε ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στηρίζουν όλες τις αντιδραστικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, «εκπληρώνουν ειδική αποστολή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενάντια στους λαούς της περιοχής», και την ίδια ώρα «εντείνουν την καταστολή απέναντι στο λαό», όπως έδειξε και η πρόσφατη επίθεση στους φοιτητές που διαδήλωναν στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, «γιατί ξέρουν καλά πως η μεγαλύτερη δύναμη πυρός που μπορεί πραγματικά να τους αναχαιτίσει είναι το ίδιο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Αυτό είναι που φοβούνται, αυτό είναι που τρέμουν».

Πρόσθεσε ότι «η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η συστηματική αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας, αντανακλούν την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή ανάμεσα στην αστική τάξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βλέμμα στραμμένο στη συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου σε Αιγαίο και Κύπρο. Τη θέση αυτή προωθούν την ίδια στιγμή τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ».

Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη «να γίνει κτήμα όλων πως σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου ο λαός πρέπει να καταδικάσει αποφασιστικά κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμική επιχείρηση στο εξωτερικό και να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας. Να υπερασπιστεί τα δικά του συμφέροντα ενάντια στην πλουτοκρατία, την κυβέρνησή της και την πολιτική που οδηγεί τον ίδιο και τα παιδιά του στο πολεμικό σφαγείο.

Να διαπεράσει τις λαϊκές δυνάμεις η θέση πως η υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την ανατροπή του πραγματικού αντιπάλου, που είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του.

Μέσα από την πλατιά ενημέρωση του λαού μας, να καλλιεργείται αδιάλειπτα η ιδέα πως ο λαός δεν μπορεί να έχει καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».

Από το βήμα της συγκέντρωσης, απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κάλεσε να προβληματιστούν με τη θέση της ΕΕΔΥΕ ότι σταθερότητα και ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει ενεργά η Ελλάδα. «Ο πραγματικός πατριωτισμός, που συνδέεται με το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού μας, μέρος του οποίου είστε και εσείς, δεν καναλιζάρεται, δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή και τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους», είπε, ενώ απευθυνόμενος στους φαντάρους σημείωσε ότι η ΕΕΔΥΕ είναι δίπλα τους «στον αγώνα για τα δικαιώματά σας, αυτά τα δικαιώματα που δεν σταματούν στις πύλες των στρατοπέδων. Σας καλούμε να μην σκύψετε το κεφάλι, να μην πτοηθείτε απ' τα νέα ήθη που εγκαινιάζει η ψευδεπίγραφη "αριστερή" κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τις απαράδεκτες ποινές που επιβλήθηκαν σε συναδέλφους σας, επειδή συμμετείχαν σε αντιιμπεριαλιστικά - αντιπολεμικά συλλαλητήρια, τις άθλιες ασφαλίτικες πρακτικές της κυβέρνησης, που αποσκοπούν να σας πτοήσουν, να τις μετουσιώσετε σε πηγή δύναμης και αγώνα». Κατήγγειλε δε ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «αναγορεύει τους υπόδικους, τους άθλιους ναζιστές της Χρυσής Αυγής» σε «απαραίτητο ντεκόρ» στις εκδηλώσεις της.

Κλείνοντας, ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε: «Συνεχίζουμε δυνατά, αποφασιστικά, κλιμακώνουμε την πάλη μας. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις. Είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα, οι λαοί με την πάλη τους θα βγουν στο προσκήνιο και θα νικήσουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ολοι στους δρόμους του αγώνα, της ειρήνης, της αλληλεγγύης των λαών

Στη δήλωσή του από την εκδήλωση υποδοχής των μαραθωνοδρόμων της 38ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και της καπιταλιστικής οικονομικής ανάκαμψης δεν επιλύονται μόνο με αντιλαϊκά, μνημονιακά ή άλλα βάρβαρα μέτρα. Συνεχώς τα κράτη προσπαθούν να βρουν νέες αγορές, νέες σφαίρες επιρροής, έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών άλλων χωρών, έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων κ.ά. Κι όταν αυτά τα ζητήματα, τα προβλήματα δεν επιλύονται με τις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, όπως λέμε, τότε όλο και πιο συχνά προχωράνε σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αλλωστε, ο πόλεμος είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλα, βίαια κυρίως, στρατιωτικά μέσα.

Γι' αυτό και απ' αυτήν τη σκοπιά, οι μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα, εδώ στην Αθήνα, από τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου περπατάνε οι μαραθωνοδρόμοι από το πρωί και έρχονται εδώ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα γίνει και η μεγάλη συγκέντρωση, στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, την Ηπειρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, βρίσκονται επί ποδός πολέμου.

Ολοι και όλες, είναι το κάλεσμά μας, στους δρόμους του αγώνα, στους δρόμους της ειρήνης, της φιλίας και αλληλεγγύης των λαών, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, για να αποδεσμευτούμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να ζήσει ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της περιοχής με ευημερία, με ειρήνη, με ανάπτυξη σε όφελός τους.

Καλή δύναμη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ