Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης

Στην Αλεξανδρούπολη
Στην Αλεξανδρούπολη
Δυνατό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, τους πολέμους και το σύστημα που τους γεννά, έστειλαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική συμμετοχή τους στην πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Στο πέρασμά τους από τις συνοικίες της πόλης, κατήγγειλαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο Νταλίπη στην Καλαμαριά και με ενδιάμεσο σταθμό το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού, κατευθύνθηκε προς το αμερικάνικο προξενείο, για να καταλήξει στο μνημείο της συμβολής των οδών Βενιζέλου και Ερμού, εκεί που το 1963 δολοφονήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρης Λαμπράκης. Εκεί στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΔΥΕΘ, των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και της ΟΓΕ. Λίγα λουλούδια κατέθεσε εκπρόσωπος των στρατευμένων νέων, ενώ χορωδία γυναικών τραγούδησε το τραγούδι της Ειρήνης και έγινε απαγγελία ποιήματος.

Στην εκκίνηση της πορείας, έξω από το στρατόπεδο Νταλίπη, απηύθυνε χαιρετισμό η Αναστασία Παπαδοπούλου, μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση για άμεση επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό.

Στη Θεσσαλονίκη η σημαία της Παλαιστίνης σε πρώτο πλάνο
Στη Θεσσαλονίκη η σημαία της Παλαιστίνης σε πρώτο πλάνο
Εξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο Γ' Σώμα Στρατού πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση. Ο λαός απαίτησε να κλείσουν το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-GR και το ΝΑΤΟικό Επιτελείο Ηλεκτρονικού Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί διαβάστηκε προς τους συμμετέχοντες της πορείας Ειρήνης το μήνυμα του «Φόρουμ Βελιγραδίου για έναν Κόσμο των Ισων», που μεταξύ άλλων θύμιζε το ΝΑΤΟικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Σαλίμ Μουσάλλαμ, από την Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, που αναφέρθηκε στην επέτειο των 70 χρόνων από τη «Νάκμπα», τονίζοντας πως ο Παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τη μόνιμη τρομοκρατία του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα από εδώ, μπροστά από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του πρώην 3ου Σώματος Στρατού, μπροστά σ' αυτό το άντρο της δολοφονικής λυκοσυμμαχίας, καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν κεφάλι, να πιστέψουν πως όταν οι λαοί δείξουν τη δύναμή τους, όταν βγουν στο προσκήνιο, τότε γίνονται παντοδύναμοι».

Σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής και στην Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι της οποίας προορίζεται να μετατραπεί σε ΝΑΤΟική βάση ελικοπτέρων.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, με την οποία αναδείχθηκε η αποφασιστικότητα του λαού του Εβρου να μη δώσει ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών, να παλέψει για λιμάνι λαϊκή περιουσία και όχι ορμητήριο θανάτου στα χέρια των ΝΑΤΟικών φονιάδων.

Με κεντρικό σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής πορεία Ειρήνης, στο πλαίσιο της Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ. Η πορεία ξεκίνησε από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη θέση «Νταμάρια» και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org