ΛΟΥΑΝΤΑ - ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--
Με φόντο τον οξυμένο ανταγωνισμό στην Αφρική με μονοπώλια από Κίνα, Ινδία, Μαλαισία και χώρες της Ευρώπης, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον ξεκίνησαν παράλληλα περιοδείες σε χώρες της περιοχής, σε μία προσπάθεια να βολιδοσκοπήσουν προθέσεις και να βρουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους.
Την αρχή έκανε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, που ξεκίνησε την πενθήμερη αφρικανική περιοδεία του από την Αγκόλα, με στόχο να επισκεφτεί ακολούθως τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και την Αιθιοπία. Ο Ρώσος υπουργός, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στο αφρικανικό περιοδικό «Hommes d'Afrique», ανέφερε ότι η ατζέντα των πολύπλευρων επαφών που θα έχει σε χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής θα είναι «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» κυρίως σε Βόρεια Αφρική, περιοχή του Σαχέλ, Κέρας της Αφρικής και Κεντρική Αφρική, στην περιοχή των λεγόμενων «Μεγάλων Λιμνών», καθώς και η ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Ρωσίας με χώρες της «Μαύρης Ηπείρου» και η βολιδοσκόπηση δυνατοτήτων για ρωσικές επενδύσεις κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της εξόρυξης μεταλλευμάτων και Ενέργειας. Τόνισε ότι το εμπόριο της Ρωσίας με αφρικανικές χώρες αυξάνεται σταθερά χρόνο το χρόνο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών έφτασε το 2017 τα 3,6 δισ. δολάρια. Αναφερόμενος στις μπίζνες ρωσικών εταιρειών στην Αφρική, ο Λαβρόφ ξεχώρισε αυτές που αφορούν την εξόρυξη μεταλλευμάτων, όπως συμβαίνει π.χ. με το έργο Darwendale στη Ζιμπάμπουε, που είναι από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πλατίνας παγκοσμίως, καθώς και τα ορυχεία διαμαντιών Alrosa στην Αγκόλα, όπου εξετάζονται παράλληλα σχέδια για την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, μετά την (προ τριών μηνών) πώληση 100 ρωσικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Superjet έως το 2021.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως το ίδιο διάστημα (6 έως 13 Μάρτη) θα βρίσκεται σε αφρικανικές χώρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ξεκινά την περιοδεία του σήμερα από το Τσαντ, επιδιώκοντας να μεταβεί ακολούθως σε Τζιμπουτί (όπου υπάρχει η μοναδική αμερικανική στρατιωτική βάση στην Αφρική), Αιθιοπία, Κένυα και Νιγηρία, με αφορμή τις προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να «βελτιώσει» το κλίμα στις σχέσεις του με αφρικανικές χώρες, αφότου τις χαρακτήρισε (τον περασμένο Δεκέμβρη) «απόπατο». Ωστόσο, οι απώτεροι στόχοι της περιοδείας Τίλερσον συνδέονται σαφώς αφενός με τον ανταγωνισμό που δέχονται αμερικανικά μονοπώλια από κινεζικά, ρωσικά και ευρωπαϊκά σε διάφορες χώρες κυρίως της υποσαχάρειας Αφρικής, αφετέρου σχετίζονται με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε διάφορες αφρικανικές χώρες με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» από οργανώσεις - παρακλάδια που δρουν στην ήπειρο, ιδιαίτερα μετά την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Λιβύης το 2011.
Οι περιοδείες των δύο υπουργών συμπίπτουν στην Αιθιοπία, γεγονός που έκανε χτες τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμποφ να προτείνει τη συνάντηση Λαβρόφ - Τίλερσον στην Αντίς Αμπέμπα (όπου έχει την έδρα της η «Αφρικανική Ενωση»).
Xinhua News Agency |
Κινεζικό στρατιωτικό πλοίο σε βάση που διαθέτει η χώρα στο Τζιμπουτί |
Ετοιμότητα να υπερασπιστεί τη θέση της στη διεθνή ιμπεριαλιστική σκακιέρα με όλα τα μέσα εκφράζει και η Κίνα, η οποία στο σχέδιο προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά σχεδιάζει νέα αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών, κατά 8,1% σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται δηλαδή για μεγαλύτερη αύξηση από την περσινή, που ήταν 7%, φτάνοντας τα 175 δισ. δολάρια. Οι εξαγγελίες του Πεκίνου έρχονται να συμπληρώσουν αντίστοιχους σχεδιασμούς σε όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, που ιεραρχούν τον δραστικό εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους, ενισχύοντας «παραδοσιακά» συστήματα αλλά και εστιάζοντας στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση της πολεμικής τους μηχανής, στηριζόμενοι είτε στην ντόπια βιομηχανία, είτε σε μεγάλα μονοπώλια του κλάδου.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, τόνισε - σύμφωνα με το «Σινχουά» - ότι η χώρα μπήκε σε ένα «νέο στάδιο» ενίσχυσης και ενεργοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεών της, που συνδέεται και με τον αυξημένο ρόλο που η χώρα διεκδικεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Μεταξύ άλλων, το ΚΚ Κίνας κατέθεσε νομοσχέδιο για «να αφαιρεθεί από το κείμενο του Συντάγματος η πρόταση που αναφέρει ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος μπορούν να υπηρετήσουν μόνο για δύο διαδοχικές θητείες».
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα ξεκίνησε χτες αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, στην οποία συμμετέχει ο Τσουνγκ Εουι-γιονγκ, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας του Νοτιοκορεάτη προέδρου. Στην ίδια αντιπροσωπεία - σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ - συμμετέχουν ο Σουχ Χουν, επικεφαλής των νοτιοκορεατικών Μυστικών Υπηρεσιών, και ο αναπληρωτής υπουργός Ενοποίησης Τσουν Χαε-σουνγκ. Οπως δήλωσε ο Τσουνγκ, η αντιπροσωπεία μεταφέρει «την ειλικρινή και σθεναρή απόφαση του (Νοτιοκορεάτη) Προέδρου Μουν Τζε-ιν να διατηρήσει το διάλογο και τη βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Νότου και Βορρά, που κέρδισαν ώθηση με την ευκαιρία των Χειμερινών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ, με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα διεξάγει και «συνομιλίες σε βάθος, πάνω σε διάφορους τρόπους για τη συνέχιση των συνομιλιών ανάμεσα όχι μόνο στο Νότο και στο Βορρά, αλλά και ανάμεσα στο Βορρά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα».
Αργότερα, διεθνή ΜΜΕ όπως το BBC μετέδωσαν ότι η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση στην Πιονγιάνγκ με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Στο μεταξύ, ενδεικτικές των διεργασιών γύρω από τη Χερσόνησο (και κατ' επέκταση όλη την περιφέρεια) είναι οι δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι «δεν θα αποκλείσω απευθείας συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, απλά δεν πρόκειται να τις αποκλείσω». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «εκείνοι (οι Βορειοκορεάτες) τηλεφώνησαν πριν από δύο ημέρες. Είπαν ότι θα ήθελαν να μιλήσουμε. Και είπα ότι κι εμείς θα θέλαμε, αλλά θα πρέπει να κάνετε αποπυρηνικοποίηση... Θα συναντηθούμε και θα δούμε αν θα συμβεί κάτι θετικό».
Την ίδια μέρα, εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ είπε στο κρατικό πρακτορείο KCNA ότι «δεν θα ικετεύσουμε για διάλογο, ούτε θα αποφύγουμε τη στρατιωτική επιλογή, την οποία επικαλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες», προσθέτοντας ότι η Βόρεια Κορέα «θα αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες» αν διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες το βράδυ ότι ο 66χρονος Ρώσος Σεργκέι Σκρίπαλ, που είχε καταδικαστεί στη Ρωσία για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας και βρήκε καταφύγιο στην Αγγλία μετά από ρωσοαμερικανική συμφωνία ανταλλαγής κατασκόπων το 2010, «εκτέθηκε σε άγνωστης προέλευσης ουσία», ενώ βρισκόταν προχτές σε εμπορικό κέντρο στο Σαλίσμπουρι. Εκτοτε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- O συνδυασμός «Γιατί αγαπάμε το Βελιγράδι», που υποστηρίχτηκε από τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απέσπασε το 44,8% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Βελιγράδι, καταλαμβάνοντας τις 64 από τις 110 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας. Στη Σερβία οι δήμαρχοι εκλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, όχι απευθείας από το λαό. Δεύτερος σε δύναμη αναδείχθηκε ο συνδυασμός «Το Βελιγράδι αποφασίζει - Οι πολίτες κερδίζουν», του πρώην δημάρχου (2008 - 2013) Ντράγκαν Τζίλας, με 18,8%.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενας 26χρονος Αμερικανός από την Αλαμπάμα αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα, αφού πρώτα κατέστρεψε με μία σφαίρα το κινητό του τηλέφωνο έξω από το Λευκό Οίκο το βράδυ του Σαββάτου. Δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας, ούτε έγινε άμεσα γνωστό τι τον οδήγησε στην πράξη του.
ΝΤΑΝΑΝΓΚ.--
Γεμάτη συμβολισμούς για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, αλλά και ειδικότερα στη Νοτιοανατολική Ασία, είναι η άφιξη του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «Carl Vinson» στο λιμάνι Ντανάνγκ του Βιετνάμ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Βιετνάμ, η επίσκεψη αυτή «στοχεύει να προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση (σ.σ. των δύο χωρών) σε πνεύμα περιεκτικής εταιρικής συνεργασίας ανάμεσα σε Βιετνάμ και ΗΠΑ». Βιετναμέζικη αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το αεροπλανοφόρο και περιηγήθηκε σε αυτό. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 9 Μάρτη.
Σε χτεσινή εκδήλωση που έγινε για την υποδοχή του «Vinson», ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ανόι Ντάνιελ Κρίτενμπιρκ τόνισε ότι «η επίσκεψη αποτελεί ορόσημο τεράστιας σημασίας για τις διμερείς μας σχέσεις και δείχνει την αφοσίωση των ΗΠΑ για ένα ισχυρό, ευήμερο και ανεξάρτητο Βιετνάμ». Ενώ πρόσθεσε ότι «με σκληρή δουλειά και συνεχίζοντας να αντιμετωπίζουμε το παρελθόν, ενώ εργαζόμαστε από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον, έχουμε μετατραπεί από πρώην εχθρούς σε στενούς συνεργάτες». Από τη μεριά της βιετναμέζικης κυβέρνησης, το στέλεχος του ΥΠΕΞ Λαμ Κουάνγκ έκανε λόγο για «μια επίσκεψη που σημαίνει πολλά για το Βιετνάμ και το Ντανάνγκ».
Το «USS Vinson» έφτασε στο Βιετνάμ μαζί με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Wanye E. Mayer» αλλά και το αμερικανικό καταδρομικό «USS Lake Champlain», με 6.500 στρατιώτες. Η παρουσία του στην περιοχή εντάσσεται στις περιπολίες για την «προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» που οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθιερώσουν την τελευταία τριετία στην περιοχή, συναντώντας την έντονη δυσαρέσκεια της Κίνας.
Να σημειωθεί ότι το βιετναμέζικο λιμάνι Ντανάνγκ είχε διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε όλη την Ινδοκίνα, που αργότερα «σημαδεύτηκε» από τα μεγάλα εγκλήματα σε βάρος του λαού του Βιετνάμ και όλης της περιοχής. Σήμερα, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός «προσαρμόζει» την τακτική του για την ενίσχυση της θέσης των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή και ιεραρχεί τη Ν/Α Ασία, για να επηρεάσει τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων σε όλη την περιφέρεια, προς όφελος του αμερικανικού κεφαλαίου.