Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στην Πιονγιάνγκ αντιπροσωπεία της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα ξεκίνησε χτες αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, στην οποία συμμετέχει ο Τσουνγκ Εουι-γιονγκ, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας του Νοτιοκορεάτη προέδρου. Στην ίδια αντιπροσωπεία - σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ - συμμετέχουν ο Σουχ Χουν, επικεφαλής των νοτιοκορεατικών Μυστικών Υπηρεσιών, και ο αναπληρωτής υπουργός Ενοποίησης Τσουν Χαε-σουνγκ. Οπως δήλωσε ο Τσουνγκ, η αντιπροσωπεία μεταφέρει «την ειλικρινή και σθεναρή απόφαση του (Νοτιοκορεάτη) Προέδρου Μουν Τζε-ιν να διατηρήσει το διάλογο και τη βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Νότου και Βορρά, που κέρδισαν ώθηση με την ευκαιρία των Χειμερινών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ, με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα διεξάγει και «συνομιλίες σε βάθος, πάνω σε διάφορους τρόπους για τη συνέχιση των συνομιλιών ανάμεσα όχι μόνο στο Νότο και στο Βορρά, αλλά και ανάμεσα στο Βορρά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα».

Αργότερα, διεθνή ΜΜΕ όπως το BBC μετέδωσαν ότι η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση στην Πιονγιάνγκ με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των διεργασιών γύρω από τη Χερσόνησο (και κατ' επέκταση όλη την περιφέρεια) είναι οι δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι «δεν θα αποκλείσω απευθείας συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, απλά δεν πρόκειται να τις αποκλείσω». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «εκείνοι (οι Βορειοκορεάτες) τηλεφώνησαν πριν από δύο ημέρες. Είπαν ότι θα ήθελαν να μιλήσουμε. Και είπα ότι κι εμείς θα θέλαμε, αλλά θα πρέπει να κάνετε αποπυρηνικοποίηση... Θα συναντηθούμε και θα δούμε αν θα συμβεί κάτι θετικό».

Την ίδια μέρα, εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ είπε στο κρατικό πρακτορείο KCNA ότι «δεν θα ικετεύσουμε για διάλογο, ούτε θα αποφύγουμε τη στρατιωτική επιλογή, την οποία επικαλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες», προσθέτοντας ότι η Βόρεια Κορέα «θα αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες» αν διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ