Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Εγκλωβισμός του λαού με νέες «εφεδρίες» του κεφαλαίου

Ενισχυμένα η «Λίγκα» και το «Κίνημα 5 Αστέρων», κόμματα που πρωταγωνιστούν στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού

Από την ψηφοφορία της Κυριακής στην Ιταλία

Copyright 2018 The Associated

Από την ψηφοφορία της Κυριακής στην Ιταλία
ΡΩΜΗ.--

Τον προβληματισμό της ιταλικής πλουτοκρατίας για τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Ιταλία (εκλογές έγιναν και για τα περισσότερα μέλη της Γερουσίας), όπως και την άνοδο νέων αστικών κομμάτων που πρωτοστατούν στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, καταφέροντας να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις που είναι οργισμένες με τα παραδοσιακά κόμματα. Η αποχή από τις εκλογές κυμάνθηκε στο 27%, ενώ με καταμετρημένες τις ψήφους στα 61.348 από τα συνολικά 61.401 εκλογικά τμήματα της χώρας, πρώτο ήταν το λαϊκίστικο ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» με 32,6% (το 2013 είχε 25,5% και 10.648.928 ψήφους), που κυριάρχησε στις νοτιότερες περιοχές.

Ακολουθούσε, σε μεγάλη όμως απόσταση, το μέχρι πρότινος κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με μόλις 18,7% (6.102.830 ψήφους, το 2013 είχε 25,4%) και πολύ κοντά η επίσης ευρωσκεπτικιστική «Λίγκα» (πρώην Λίγκα του Βορρά) με 17,4% (είχε 4,09%) και 5.676.217 ψήφους. Στο συνασπισμό όπου συμμετείχε η «Λίγκα» (η οποία αναδεικνύεται για πρώτη φόρα ηγετική δύναμη στο χώρο της δεξιάς), η «Φόρτσα Ιτάλια» - FI (του πρώην πρωθυπουργού Σ. Μπερλουσκόνι) πήρε 14% (4.577.970 ψήφους) και μαζί με άλλα αντιδραστικά κόμματα, «Αδελφοί της Ιταλίας» (4,35%) και «NOI CON ITALIA» (1,30%), συγκέντρωσαν συνολικά 37% (12.142.211 ψήφους) και κυριάρχησαν στο βορρά.

Στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας η συμμαχία της κεντροαριστεράς με το Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε συνολικά το 22,85%, η διάσπαση του ΔΚ «Ελεύθεροι και Ισοι» το 3,37%, ενώ η οπορτουνιστική δύναμη με τα κόμματα («Επανίδρυση» κ.λπ.) του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «Εξουσία στο Λαό» 1,12% (είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχο σχήμα το 2013 είχε 2,25% και η απώλεια ψήφων είναι κάπου 400.000),

Με δεδομένο ότι καμία πολιτική δύναμη, όπως και κανένας συνασπισμός κομμάτων, δεν συγκέντρωνε το απαιτούμενο ποσοστό για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση (40%), τα μετεκλογικά παζάρια «φουντώνουν» ήδη. Τα αποτελέσματα ανατροφοδότησαν τις αστικές αναλύσεις για μεγάλη «αβεβαιότητα» που ξεκινά στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια και ο λαός να υιοθετήσει τις ανησυχίες του κεφαλαίου για το πώς καλύτερα θα υπερασπιστεί τη θέση του. Σε αυτήν τη βάση, συνεχίστηκε και η προσπάθεια να προβληθούν ως «αντισυστημικοί» ειδικά η «Λίγκα» και το «Μ5S».

«Σύνθημα» για παζάρια

Από τη μεριά του «M5S», ο υποψήφιός του για την πρωθυπουργία Λουίτζι ντι Μάγιο μίλησε για «θρίαμβο» και έδωσε το σήμα για «ανοικτά παζάρια», εκφράζοντας ετοιμότητα «να συνομιλήσουμε με όλα τα κόμματα». Ετοιμότητα εξέφρασε και η «Λίγκα», με τον ηγέτη της Ματέο Σαλβίνι να μιλά για «εξαιρετική νίκη», που «μας γεμίζει με περηφάνια, χαρά και ευθύνη», συμπληρώνοντας ότι «είμαι κάποιος που κρατά το λόγο και τη δέσμευσή του σχετικά με την κεντροδεξιά συμμαχία, που κέρδισε και μπορεί να κυβερνήσει». Επισήμανε ότι «οι αγορές δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται, αντίθετα... Οι χαμηλότεροι φόροι και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης θα αυξήσουν τις επενδύσεις... Οι Ιταλοί αποφασίζουν για την Ιταλία, όχι το Βερολίνο ή τα σπρεντ».

Στη σοσιαλδημοκρατία επικρατούσε μεγάλη κατήφεια, οι επιδόσεις του PD ήταν οι χειρότερες στην ιστορία του και αργότερα το απόγευμα ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Τις εξελίξεις στην Ιταλία παρακολουθούν τα αστικά επιτελεία σε πολλές χώρες. Στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε «βάναυσο» το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγιναν οι εκλογές, σχολιάζοντας ότι «η Ιταλία αναμφισβήτητα έχει υποφέρει από την πίεση στην οποία ζει για μήνες, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης του Μεταναστευτικού». Από τη μεριά της, η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν έδωσε συγχαρητήρια στη «Λίγκα», μιλώντας για «δύσκολες ώρες» που θα περάσει η ΕΕ. Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπός της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ευχήθηκε «καλή επιτυχία στους αξιωματούχους για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, τόσο για το καλό της Ιταλίας όσο και για την κοινή Ευρώπη μας».

Ελπιδοφόρα παρουσία του ΚΚ Ιταλίας

Την ίδια στιγμή, ελπιδοφόρα ήταν η προεκλογική δουλειά που ανέπτυξε το ΚΚ Ιταλίας (ΚΚΙ), έχοντας καθαρό ότι στόχος του είναι καταρχήν η αποκάλυψη της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου και των κομμάτων του, όπως και η συγκέντρωση - αφύπνιση δυνάμεων για την οργάνωση της λαϊκής πάλης. Το ΚΚΙ, που επανασυστήθηκε το 2012, συμμετείχε στις εκλογές ως τέτοιο μετά από πολλά χρόνια, δίνοντας μεγάλη μάχη για να ξεπεράσει και τα εμπόδια του εκλογικού νόμου που απαιτούσε συγκέντρωση υπογραφών. Ετσι κατάφερε να έχει εκπροσώπηση στο 59% των εκλογικών περιφερειών για τη Γερουσία και στο 57% των περιφερειών για τη Βουλή.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές τις γραμμές, το ΚΚΙ είχε φτάσει τις 105.607 ψήφους (ποσοστό 0,33%). Σε μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό αυτό ήταν διπλάσιο.

Σε δήλωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας, Μάρκο Ρίτσο, τόνισε ότι «εμείς οι κομμουνιστές έχουμε ήδη νικήσει, από απόψε πέρα από το αποτέλεσμα θα βρισκόμαστε σε κάθε περιοχή της Ιταλίας, τώρα ξεκινάει η δουλειά για την ανασύνταξη του ΚΚ», ενώ στις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε αυτές πάνω από 100.000 ψήφους και ακόμη περισσότερους σε οπαδούς του κόμματος, να αυξήσουμε τα μέλη μας στα εργοστάσια, στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία. Να ενισχύσουμε μαζί με το Μέτωπο Νέων Κομμουνιστών τις απαραίτητες δομές για να προχωρήσει η οικοδόμηση οργανώσεων σε όλη τη χώρα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org