ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Εγκλωβισμός του λαού με νέες «εφεδρίες» του κεφαλαίου

Ενισχυμένα η «Λίγκα» και το «Κίνημα 5 Αστέρων», κόμματα που πρωταγωνιστούν στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού

Από την ψηφοφορία της Κυριακής στην Ιταλία

Copyright 2018 The Associated

Από την ψηφοφορία της Κυριακής στην Ιταλία
ΡΩΜΗ.--

Τον προβληματισμό της ιταλικής πλουτοκρατίας για τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Ιταλία (εκλογές έγιναν και για τα περισσότερα μέλη της Γερουσίας), όπως και την άνοδο νέων αστικών κομμάτων που πρωτοστατούν στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, καταφέροντας να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις που είναι οργισμένες με τα παραδοσιακά κόμματα. Η αποχή από τις εκλογές κυμάνθηκε στο 27%, ενώ με καταμετρημένες τις ψήφους στα 61.348 από τα συνολικά 61.401 εκλογικά τμήματα της χώρας, πρώτο ήταν το λαϊκίστικο ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» με 32,6% (το 2013 είχε 25,5% και 10.648.928 ψήφους), που κυριάρχησε στις νοτιότερες περιοχές.

Ακολουθούσε, σε μεγάλη όμως απόσταση, το μέχρι πρότινος κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με μόλις 18,7% (6.102.830 ψήφους, το 2013 είχε 25,4%) και πολύ κοντά η επίσης ευρωσκεπτικιστική «Λίγκα» (πρώην Λίγκα του Βορρά) με 17,4% (είχε 4,09%) και 5.676.217 ψήφους. Στο συνασπισμό όπου συμμετείχε η «Λίγκα» (η οποία αναδεικνύεται για πρώτη φόρα ηγετική δύναμη στο χώρο της δεξιάς), η «Φόρτσα Ιτάλια» - FI (του πρώην πρωθυπουργού Σ. Μπερλουσκόνι) πήρε 14% (4.577.970 ψήφους) και μαζί με άλλα αντιδραστικά κόμματα, «Αδελφοί της Ιταλίας» (4,35%) και «NOI CON ITALIA» (1,30%), συγκέντρωσαν συνολικά 37% (12.142.211 ψήφους) και κυριάρχησαν στο βορρά.

Στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας η συμμαχία της κεντροαριστεράς με το Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε συνολικά το 22,85%, η διάσπαση του ΔΚ «Ελεύθεροι και Ισοι» το 3,37%, ενώ η οπορτουνιστική δύναμη με τα κόμματα («Επανίδρυση» κ.λπ.) του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «Εξουσία στο Λαό» 1,12% (είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχο σχήμα το 2013 είχε 2,25% και η απώλεια ψήφων είναι κάπου 400.000),

Με δεδομένο ότι καμία πολιτική δύναμη, όπως και κανένας συνασπισμός κομμάτων, δεν συγκέντρωνε το απαιτούμενο ποσοστό για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση (40%), τα μετεκλογικά παζάρια «φουντώνουν» ήδη. Τα αποτελέσματα ανατροφοδότησαν τις αστικές αναλύσεις για μεγάλη «αβεβαιότητα» που ξεκινά στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια και ο λαός να υιοθετήσει τις ανησυχίες του κεφαλαίου για το πώς καλύτερα θα υπερασπιστεί τη θέση του. Σε αυτήν τη βάση, συνεχίστηκε και η προσπάθεια να προβληθούν ως «αντισυστημικοί» ειδικά η «Λίγκα» και το «Μ5S».

«Σύνθημα» για παζάρια

Από τη μεριά του «M5S», ο υποψήφιός του για την πρωθυπουργία Λουίτζι ντι Μάγιο μίλησε για «θρίαμβο» και έδωσε το σήμα για «ανοικτά παζάρια», εκφράζοντας ετοιμότητα «να συνομιλήσουμε με όλα τα κόμματα». Ετοιμότητα εξέφρασε και η «Λίγκα», με τον ηγέτη της Ματέο Σαλβίνι να μιλά για «εξαιρετική νίκη», που «μας γεμίζει με περηφάνια, χαρά και ευθύνη», συμπληρώνοντας ότι «είμαι κάποιος που κρατά το λόγο και τη δέσμευσή του σχετικά με την κεντροδεξιά συμμαχία, που κέρδισε και μπορεί να κυβερνήσει». Επισήμανε ότι «οι αγορές δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται, αντίθετα... Οι χαμηλότεροι φόροι και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης θα αυξήσουν τις επενδύσεις... Οι Ιταλοί αποφασίζουν για την Ιταλία, όχι το Βερολίνο ή τα σπρεντ».

Στη σοσιαλδημοκρατία επικρατούσε μεγάλη κατήφεια, οι επιδόσεις του PD ήταν οι χειρότερες στην ιστορία του και αργότερα το απόγευμα ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Τις εξελίξεις στην Ιταλία παρακολουθούν τα αστικά επιτελεία σε πολλές χώρες. Στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε «βάναυσο» το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγιναν οι εκλογές, σχολιάζοντας ότι «η Ιταλία αναμφισβήτητα έχει υποφέρει από την πίεση στην οποία ζει για μήνες, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης του Μεταναστευτικού». Από τη μεριά της, η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν έδωσε συγχαρητήρια στη «Λίγκα», μιλώντας για «δύσκολες ώρες» που θα περάσει η ΕΕ. Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπός της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ευχήθηκε «καλή επιτυχία στους αξιωματούχους για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, τόσο για το καλό της Ιταλίας όσο και για την κοινή Ευρώπη μας».

Ελπιδοφόρα παρουσία του ΚΚ Ιταλίας

Την ίδια στιγμή, ελπιδοφόρα ήταν η προεκλογική δουλειά που ανέπτυξε το ΚΚ Ιταλίας (ΚΚΙ), έχοντας καθαρό ότι στόχος του είναι καταρχήν η αποκάλυψη της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου και των κομμάτων του, όπως και η συγκέντρωση - αφύπνιση δυνάμεων για την οργάνωση της λαϊκής πάλης. Το ΚΚΙ, που επανασυστήθηκε το 2012, συμμετείχε στις εκλογές ως τέτοιο μετά από πολλά χρόνια, δίνοντας μεγάλη μάχη για να ξεπεράσει και τα εμπόδια του εκλογικού νόμου που απαιτούσε συγκέντρωση υπογραφών. Ετσι κατάφερε να έχει εκπροσώπηση στο 59% των εκλογικών περιφερειών για τη Γερουσία και στο 57% των περιφερειών για τη Βουλή.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές τις γραμμές, το ΚΚΙ είχε φτάσει τις 105.607 ψήφους (ποσοστό 0,33%). Σε μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό αυτό ήταν διπλάσιο.

Σε δήλωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας, Μάρκο Ρίτσο, τόνισε ότι «εμείς οι κομμουνιστές έχουμε ήδη νικήσει, από απόψε πέρα από το αποτέλεσμα θα βρισκόμαστε σε κάθε περιοχή της Ιταλίας, τώρα ξεκινάει η δουλειά για την ανασύνταξη του ΚΚ», ενώ στις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε αυτές πάνω από 100.000 ψήφους και ακόμη περισσότερους σε οπαδούς του κόμματος, να αυξήσουμε τα μέλη μας στα εργοστάσια, στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία. Να ενισχύσουμε μαζί με το Μέτωπο Νέων Κομμουνιστών τις απαραίτητες δομές για να προχωρήσει η οικοδόμηση οργανώσεων σε όλη τη χώρα».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού

Μετά το «πράσινο φως» του SPD, στις 14 Μάρτη η νέα κυβέρνηση υπό την Α. Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εγκρίθηκε από τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU). Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών του SPD, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης ψήφισαν 239.604 από τα 378.437 μέλη (363.494 έγκυρα), δηλαδή το 66,02% των ψηφισάντων. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής, στη διαδικασία συμμετείχε το 78,39% των 463.722 μελών που είχαν το δικαίωμα ψήφου, ενώ «όχι» ψήφισαν 123.329 μέλη (33,98%). Θυμίζουμε πως ο σχηματισμός κυβέρνησης θα γίνει σχεδόν έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές (24 Σεπτέμβρη) και θα είναι ο τρίτος μεγάλος συνασπισμός (2005 και 2013) στη Γερμανία.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Είναι σημαντικό «να αρχίσουμε γρήγορα να εργαζόμαστε ως κυβέρνηση», είπε χτες η Α. Μέρκελ, η οποία προτάθηκε για καγκελάριος από τον Γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και η ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει στις 14 Μάρτη, πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου της CDU. Το «ναι» των Σοσιαλδημοκρατών «αποτελεί μια καλή βάση για μια κοινή κυβερνητική συνεργασία», ενώ η συμφωνία συνασπισμού είναι «ένα βιβλίο γεμάτο αποστολές και καθήκοντα που πρέπει να εφαρμόσουμε». Στην ευρωπαϊκή πολιτική το ζητούμενο είναι «μια ισχυρή φωνή της Γερμανίας μαζί με τη Γαλλία και τα άλλα κράτη - μέλη», για παράδειγμα «στην πολιτική του διεθνούς εμπορίου», τόνισε η Μέρκελ, ενόψει και των ανακοινώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Τον περιορισμό και τον έλεγχο της μετανάστευσης χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν από την έναρξη του μεγάλου συνασπισμού ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU/CSU, Βόλκερ Κάουντερ. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος του SPD, Ολαφ Σολτς, δήλωσε πως προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση είναι η «ολοκλήρωση» της Ευρώπης και «το μέλλον της εργασίας στην ψηφιακή εποχή».

«Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο πρέπει τώρα να δώσουν προτεραιότητα στις μελλοντικές επενδύσεις, να τονώσουν την καινοτομία και να αποφύγουν νέες επιβαρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις», σημείωσε ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Τα υπουργεία

Θυμίζουμε πως τα υπουργεία που αναλαμβάνει το SPD είναι τα εξής: Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας. Επικρατέστερος για το υπουργείο Οικονομικών και για την αντικαγκελαρία θεωρείται ο Ολ. Σολτς.

Αυξήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Αυξήθηκαν το 2017 - για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια - οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2014, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η αξία των γερμανικών εξαγωγών ανήλθε σε 25,9 δισ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2016 (21,7 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν σημαντικά και οι εισαγωγές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία - κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου - και συγκεκριμένα κατά 19% και με αξία 31,4 δισ. ευρώ.

Τα σημαντικότερα γερμανικά προϊόντα εξαγωγής στη Ρωσία ήταν μηχανήματα, αυτοκίνητα και χημικά προϊόντα. Η Ρωσία είναι από τις λίγες χώρες, από τις οποίες η Γερμανία περισσότερο εισάγει παρά εξάγει και αυτό οφείλεται στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ετσι, το 2017 το εμπορικό έλλειμμα προς τη Ρωσία ανήλθε σε 5,6 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια, το εξωτερικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αδυνατίσει πολύ λόγω των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία με μεγάλο κόστος για τους γερμανικούς ομίλους. Ενδεικτικά, οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ το 2012 φτάνοντας στα 38 δισ. ευρώ και βουτιά τα έτη 2015 και 2016 (21,7 δισ. ευρώ). Η Γερμανία φιλοδοξεί να αναπτύξει τις εμπορικές της σχέσεις με τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας, αλλά και για την υλοποίηση επιχειρηματικών επενδύσεων και σχεδίων (π.χ. στην Ενέργεια) και ενδιαφέρεται έντονα για τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Πάντως, στο εξωτερικό εμπόριο με τη Ρωσία, εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί της ΕΕ, για παράδειγμα, σε στρατιωτικά προϊόντα ή σε συγκεκριμένο εξοπλισμό για τον ενεργειακό τομέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ