ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Προς νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στο «κάδρο» των σχεδίων ΝΑΤΟ - ΕΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου Ζάεφ - Ζμπόγκαρ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου Ζάεφ - Ζμπόγκαρ
Την «ελπίδα» του ότι μια νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα γίνει την επόμενη βδομάδα, για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, εξέφρασε χτες σε δηλώσεις του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ.

Μια τέτοια συνάντηση μπορεί να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 15/2 στη Σόφια, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ή κατ' άλλες πηγές με «συμβολική» απευθείας πτήση του Ελληνα ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, μετά τη μετονομασία του που αποφάσισε η σκοπιανή κυβέρνηση, ακυρώνοντας το προηγούμενό του όνομα, «Αλέξανδρος ο Μακεδών».

Ολα αυτά ενώ η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η δρομολόγηση συνολικά της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, δίνουν τον τόνο στις διευθετήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση με την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ.

«Πρόσθετο κίνητρο» η διεύρυνση της ΕΕ

Εξάλλου ο Ζάεφ, παραχωρώντας χτες συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια, Σ. Ζμπόγκαρ, χαρακτήρισε «καλό νέο» τη δημοσιοποίηση, προχτές, της Στρατηγικής Διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή Σερβία, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο.

Θυμίζουμε ότι στη Στρατηγική της Κομισιόν περιγράφεται ο στόχος της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της Βαλκανικής, ανταγωνιστικά προς τα συμφέροντα άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία, ενώ με το μανδύα της «σταθερότητας» και της «ασφάλειας», και με μοχλό τα προαπαιτούμενα της διεύρυνσης, η ΕΕ απευθύνει «συστάσεις» στα προς ένταξη κράτη να επιταχύνουν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, για να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές» οι οικονομίες τους και να διαμορφωθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και το πέρασμα των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων από την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ζάεφ εξήγησε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να καταρτίσει μια «σύσταση» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ, με βάση τις «υποχρεώσεις» που έχει εκπληρώσει ως προς τα ευρωενωσιακά πρότυπα λειτουργίας της κρατικής μηχανής, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, αλλά και τα επόμενα βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει ως προς αυτά τα ζητήματα, καθώς και με την επίλυση διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες.

«Αυτό είναι ένα πρόσθετο έναυσμα», είπε ο Ζάεφ, «που αυξάνει τις ελπίδες της "Μακεδονίας". Είναι ένα πρόσθετο κίνητρο να δουλέψουμε σκληρά και να πιάσουμε τις χώρες που είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις, όπως Σερβία και Μαυροβούνιο», και για τις οποίες λέγεται - αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζουν - ότι θα εξασφαλίσουν ως ημερομηνία ένταξης το 2025.

Διόλου τυχαία, σε ένα τέτοιο πλαίσιο ενέταξε και τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της "Μακεδονίας" παραμένει γνήσια προσηλωμένη να συνεισφέρει στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και να διευκολύνει την τακτοποίηση του προβλήματος που έχει ο νότιος γείτονάς μας με το συνταγματικό όνομα της χώρας. Τους τελευταίους μήνες, άλλωστε, έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς μια αξιοπρεπή λύση».

Η «επένδυση» της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια

Παίρνοντας το λόγο, ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, Σ. Ζμπόγκαρ, σημείωσε πως «η Στρατηγική εξηγεί πολύ καθαρά γιατί είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να έχει στους κόλπους της τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και τι επένδυση αντιπροσωπεύουν για το μέλλον της. Εξηγεί την τεράστια διασύνδεση (σ.σ. δίκτυα, αγωγοί κ.λπ.) μεταξύ ΕΕ και Δ. Βαλκανίων, τη μεγάλη επένδυση χωρών της ΕΕ (σ.σ. υπό τη μορφή Αμεσων Ξένων Επενδύσεων), το μεγάλο όγκο διμερούς εμπορίου που φτάνει τα 43 δισ. ευρώ, με την ΕΕ να είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, ο μεγαλύτερης δωρητής για την περιοχή». Και βέβαια ο ευρωενωσιακός πρέσβης επέμεινε για προώθηση αναδιαρθρώσεων και επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, λέγοντας ότι «όπως είναι σήμερα η περιοχή, δεν είναι ακόμα έτοιμη για υποψηφιότητα μέλους της ΕΕ».

Επιπλέον, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, έλεγε σε σκοπιανά ΜΜΕ ότι η ΕΕ προσφέρει «μεγάλη στήριξη στη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Εγώ την παρακολουθώ στενά, βρίσκομαι σε επαφή με τους ομολόγους μου στην Αθήνα και τα Σκόπια και προσωπικά ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική έκβαση. Είναι σημαντικό για τους πολίτες της χώρας σας, καθώς και για τους πολίτες της περιοχής. Η ΕΕ να είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως αυτή τη διαδικασία και το αποτέλεσμα», πρόσθεσε. Απηύθυνε δε «μήνυμα» προς τη σκοπιανή κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO - DPMNE «να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν το μέγιστο επίπεδο εθνικής ενότητας για επίλυση των διμερών ζητημάτων και οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και για μεταρρυθμιστική ατζέντα και ευρωπαϊκή προοπτική».

Δεν συζητούν το Σύνταγμα

Σε ένα τέτοιο φόντο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η συμφωνία που δρομολογείται μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, για να «ξεκλειδώσει» η συμμετοχή της δεύτερης στο ΝΑΤΟ και, σε δεύτερη φάση, στην ΕΕ, όχι μόνο δεν εγγυάται την απάλειψη των επικίνδυνων για τους λαούς αλυτρωτισμών και εθνικισμών, αλλά στην πραγματικότητα θα παρακάμπτει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το θέμα του σκοπιανού Συντάγματος, που εμπεριέχει σειρά επικίνδυνων σημείων που καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό, ο Ζάεφ είπε ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για αλλαγές στο κείμενο. Πρόσθεσε ότι κάθε λύση που θα προταθεί για το όνομα θα πρέπει να εγγυάται την «ταυτότητα» και την «αξιοπρέπεια» των δύο μερών.

Επανέλαβε τη θέση του για κάποιον «γεωγραφικό προσδιορισμό» σε σύνθετη ονομασία, και την πεποίθησή του ότι μπορεί να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση που να ξεμπλοκάρει την ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Κατόπιν όλων αυτών, χαιρέτισε την κίνηση του Ελληνα ΥΠΕΞ να προετοιμάσει ένα σχέδιο διεθνούς συμφωνίας για το θέμα, πάνω στο οποίο θα παζαρέψουν οι δυο πλευρές.

Να καταγραφούν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ Μ. Μποσνιακόφκσι, που έλεγε χτες ότι δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ερωτηθείς δε «αν αναμένεται η Αθήνα να ζητήσει προσαρμογές των άρθρων 3 και 49 του Συντάγματος» της χώρας, που εμπεριέχουν αλυτρωτικά στοιχεία, απάντησε ότι «τίποτε τέτοιο δεν συζητείται αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς, εξάλλου, ποιο γεωγραφικό προσδιορισμό θα αποδεχόταν η σκοπιανή κυβέρνηση και με τι εύρος χρήσης, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να αποκαλυφθούν στοιχεία της.

Θυμίζουμε εδώ ότι πριν από μερικές μέρες, σε συνέντευξή του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς έλεγε ότι «οι αλλαγές του ονόματος πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα διευκολύνουν την είσοδο της γείτονος φίλης χώρας στους οργανισμούς που εκείνη επιθυμεί», προσθέτοντας ότι «οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους».

ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Περιοδεία επιτρόπου Χαν σε Σερβία και Μαυροβούνιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Διήμερη επίσκεψη σε Σερβία και Μαυροβούνιο πραγματοποιεί ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, με στόχο να προωθήσει άμεσα το σχεδιασμό της ΕΕ για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης πρόσβασης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.

Αλλωστε, σε αυτήν την κατεύθυνση ανακοινώθηκε την Τρίτη η λεγόμενη νέα Στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, που προβάλλει διάφορα εύηχα προσχήματα, όπως «κράτος δικαίου», «μεταρρυθμίσεις», «καταπολέμηση της διαφθοράς», «καλή γειτονία», ως όρους για την ενταξιακή διαδικασία που προσδιορίζεται έως το 2025, αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα προβλέπει ένταξη σε διάφορα προγράμματα που «τρέχουν», όπως διασύνδεση δικτύων Ενέργειας, Μεταφορών και άλλων υποδομών. Το σταθερό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της παρουσίας των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ στην εν γένει παρθένα αγορά της περιοχής, που αποτελεί πεδίο διαφόρων ευρύτερων σχεδιασμών.

Ο επίτροπος Χαν είχε προγραμματίσει έως χτες το βράδυ στο Βελιγράδι διαδοχικές συναντήσεις με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και την πρωθυπουργό, Αννα Μπράναβιτς, θέτοντας επί τάπητος την απαίτηση των Βρυξελλών για την «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, σε μια ακόμα προσπάθεια να εμπεδωθούν τα δεδομένα που έφερε η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ - ΝΑΤΟ που διάλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Η αστική τάξη της Σερβίας φαίνεται έτοιμη να δεχτεί κάποιους συμβιβασμούς, ωστόσο είναι φανερό ότι θα παζαρέψει. Χαρακτηριστικά, στην κοινή συνέντευξη με τον επίτροπο, ο Α. Βούτσιτς παραπονέθηκε για το λεγόμενο κεφάλαιο 35, σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά είπε: «Σημαντικά εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν έως την ένταξη, όπως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχιας, τα σύνορα τόσο με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Κροατία, που είναι σαν να έχουμε να ανέβουμε στα Ιμαλάια, αλλά δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε». Ετσι, κάλεσε σε έναν ...συμφέροντα για όλους συμβιβασμό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για τις τελικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο των συναντήσεών του με Σέρβους αξιωματούχους, είχε προγραμματιστεί η υπογραφή συμφωνίας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την υποστήριξη του «ολοκληρωμένου ελέγχου» των συνόρων και η χορήγηση «δωρεάς» για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Σήμερα, ο επίτροπος Χαν αναμένεται στο Μαυροβούνιο.

ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΡΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ανοίχτηκε ξανά στη Μαύρη Θάλασσα

Ο ρόλος του Αιγαίου ως «ενδιάμεσος κρίκος» στα ΝΑΤΟικά σχέδια που απλώνονται από τη ΝΑ Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα, με το βλέμμα στη Ρωσία και με βασικό μοχλό υλοποίησης τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που προσκάλεσε στις ελληνικές θάλασσες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναδεικνύεται ξανά αυτές τις μέρες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ MARCOM, αυτό το διάστημα έξι πλοία του ΝΑΤΟ, από 2 διαφορετικές αρμάδες του, επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα ως κομμάτι της «αυξημένης παρουσίας (σ.σ. της λυκοσυμμαχίας) στη Μαύρη Θάλασσα προς υποστήριξη της εθνικής κυριαρχίας μέσα από τη συλλογική άμυνα». Σε αυτό το πλαίσιο, τα ΝΑΤΟικά πλοία κάνουν ασκήσεις με Πολεμικά Ναυτικά χωρών - μελών του ΝΑΤΟ της περιοχής, όπως το ρουμανικό.

Η μια ΝΑΤΟική αρμάδα είναι η SNMG2, που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, και στην πράξη συχνά - πυκνά πλοία της απλώνονται στην ευθεία από Μάλτα έως Σουέζ, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, πραγματοποιώντας «έλεγχο περιοχής», στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Αυτήν την περίοδο, στη Μαύρη Θάλασσα έχουν ανοιχτεί η ναυαρχίδα της δύναμης, το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Duncan», η ρουμανική φρεγάτα «ROS Regele Ferdinand» και η τουρκική «TCG Gaziantep». Τα υπόλοιπα πλοία της SNMG2 περιπολούν στο Αιγαίο.

Η έτερη ΝΑΤΟική αρμάδα, SNMCMG2, που επίσης επιχειρεί στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελείται από τη ναυαρχίδα της, το βρετανικό ερευνητικό «HMS Enterprise», το ρουμανικό ναρκαλιευτικό «ROS Lt. Lupu Dinescu» και το τουρκικό ναρκοθηρευτικό «TCG Akcay». Δείγμα και αυτό, η ενισχυμένη τουρκική παρουσία στις ΝΑΤΟικές αρμάδες, ενόσω οξύνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ερντογάν με άλλες δυνάμεις εντός ΝΑΤΟ, των περιπλοκών ενδοΝΑΤΟικών διασυνδέσεων και ισορροπιών.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Συνεχίζονται τα σχόλια και οι αντιδράσεις

Σχολιάζοντας με το δικό της τρόπο την απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη σε συνέντευξή του, ότι «η Χρυσή Αυγή αγαπά την πατρίδα, αλλά με ένα τρόπο εριστικό...», η Ερη Ρίτσου, κόρη του κομμουνιστή ποιητή Γ. Ρίτσου, έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο facebook, απαντώντας σε προκλήσεις φασιστοειδών:

«Oλα τα ούγκανα που γέμισαν τον τοίχο μου εμετικά σχόλια τις προηγούμενες μέρες, είναι πατριώτες που αγαπούν την πατρίδα. "Ναι, την αγαπούν αλλά με ένα τρόπο εριστικό."

Εντάξει. Τα έχω ακούσει όλα πλέον!».

Θυμίζουμε ότι ο Μ. Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Star», απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ, είχε πει μεταξύ άλλων: «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200 - 300 άτομα. Οταν είναι ένα εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;». Και πρόσθεσε: «Θα μου πείτε... γιατί τη Χρυσή Αυγή που αγαπούν την πατρίδα; Ναι, την αγαπούν αλλά με έναν τρόπο εριστικό. Είναι η πατρίδα και όλοι οι άλλοι είναι... Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαιρούν και ματώνουν τους λαούς για τα συμφέροντά τους

«Το σημερινό μωσαϊκό κρατών στα Δυτικά Βαλκάνια προέκυψε με τους βομβαρδισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία και ξαναχάραξαν τα σύνορα με το αίμα των λαών», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου παρουσιάστηκε η νέα Στρατηγική της ΕΕ για τη διεύρυνσή της προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Οπως σημείωσε στη συνέχεια: «Και σήμερα έχει το θράσος η ΕΕ να επικαλείται την ευημερία και την ειρήνη για να επεκταθεί στα Βαλκάνια. Διαιρούν και ματώνουν τους λαούς, υποδαυλίζοντας ανιστόρητους, επικίνδυνους αλυτρωτισμούς. Δεν εγγυώνται ειρήνη και ευημερία, αλλά πόλεμο για τα συμφέροντά τους. Οπως με διεκδικήσεις ΝΑΤΟικών συμμάχων - βλέπε Τουρκία και Αλβανία - κατά της Ελλάδας.

Επείγονται να εντάξουν Σκόπια, Αλβανία, Σερβία, ενισχύοντας την επιρροή τους έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, ελέγχοντας δρόμους Ενέργειας - μεταφορών και αγορές. Αυτό το κύριο συγκαλύπτουν και συμπλέουν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, εκτελώντας πάλι βρώμικη δουλειά για αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου, αλλά και όσοι με συλλαλητήρια, στιγματισμένα από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενοι λαϊκές ανησυχίες περιορίζονται στο ονοματολογικό, υποβαθμίζοντας κινδύνους από αλυτρωτισμούς και τον επικίνδυνο ρόλο ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εξάλειψη αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα των Σκοπίων, εγγύηση συνόρων, ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό, και μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ