ANSA |
Από διαμαρτυρία Κούρδων στην Ιταλία κατά την επίσκεψη Ερντογάν |
Τα περιθώρια αξιοποίησης διαφόρων συνεργασιών διερευνά η τουρκική ηγεσία, όπως έδειξαν και οι επαφές που είχε ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σε Ιταλία και Βατικανό. Στο φόντο των συνεχιζόμενων παζαριών της χώρας του με την ΕΕ, αλλά και των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος ηγέτης συνάντησε τον πάπα Φραγκίσκο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στο Βατικανό τα τελευταία 59 χρόνια.
Σε ανακοίνωσή τους, οι αρχές του Βατικανού μίλησαν για «εγκάρδια συζήτηση», ενώ μεταξύ άλλων ο πάπας δώρισε στον Ερντογάν ένα μετάλλιο με «τον Αγγελο της ειρήνης», σχολιάζοντας ότι «είναι το σύμβολο ενός κόσμου που βασίζεται στην ειρήνη και στη δικαιοσύνη». Οι δύο πλευρές συζήτησαν μεταξύ άλλων για «τις προσπάθειες σχετικά με την υποδοχή πολλών προσφύγων (στην Τουρκία) αλλά και τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτήν. Η προσοχή στράφηκε στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ειδική αναφορά στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τονίζοντας την ανάγκη για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης».
Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Ερντογάν από τη μεριά του τόνισε ότι χρειάζονται κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας, σχολιάζοντας ότι η εξίσωση του Ισλάμ με την «τρομοκρατία» είναι λάθος.
Στη Ρώμη, ξεχώρισε η συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με μεγαλοστελέχη επιχειρηματικών κολοσσών όπως οι «Pirelli» (ελαστικά κ.λπ.), «Barilla» (τρόφιμα), «Astaldi» (κατασκευές), αλλά και την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Ιταλών Βιομηχάνων.
Οσον αφορά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, το ιταλικό πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι έγιναν με ειλικρίνεια και σεβασμό. Οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για ανάπτυξη συνεργασίας, ενώ έντονα έχει συζητηθεί και η απόφαση της Τουρκίας να αναθέσει την ανάπτυξη και παραγωγή ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία «Eurosam». Πάντως, χτες, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αγοράσει αμυντικά συστήματα, λογισμικό ή προϊόντα από το εξωτερικό, εκτός εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη. Επανέλαβε ότι στόχος της Αγκυρας είναι να αναπτύξει εγχώρια οπλικά συστήματα και ότι με αυτόν το στόχο θα επιδιώξει τη συνεργασία της με άλλες χώρες και ξένα κεφάλαια.
Οπως ανακοινώθηκε χτες, οι τουρκικές εταιρείες «Τσενγκίζ», «Κολίν» και «Καλιόν» αποσύρονται από την κοινοπραξία που θα φτιάξει το σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας. Το 51% της κοινοπραξίας έχει η ρωσική «Rosatom», ενώ το υπόλοιπο 49% επρόκειτο να αναλάβουν τουρκικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», οι τρεις εταιρείες αποσύρθηκαν επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στους «εμπορικούς όρους του σχεδίου».
ΡΩΜΗ.--
Φούντωσε η προεκλογική αντιπαράθεση (στις 4 Μάρτη θα γίνουν βουλευτικές εκλογές) γύρω από το Μεταναστευτικό στην Ιταλία, μετά από το νέο κρούσμα βίας κατά μεταναστών που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, ένας 28χρονος στην πόλη Ματσεράτα τραυμάτισε μετανάστες που βρίσκονταν σε καφετέρια και στο σταθμό της πόλης και μετά παραδόθηκε στην αστυνομία. Ηταν τυλιγμένος με την ιταλική σημαία, χαιρέτησε φασιστικά, στο αυτοκίνητό του βρέθηκε μια στολή παραλλαγής, ενώ στο διαμέρισμά του βρέθηκε το βιβλίο του Χίτλερ «Ο αγών μου». Μερικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι είχε υπάρξει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ευρωσκεπτικιστική «Λίγκα του Βορρά».
Από τη μεριά του, ο ηγέτης της «Λίγκας», Ματέο Σαλβίνι, εμφανίστηκε να καταδικάζει το περιστατικό, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως δε βλέπει την ώρα να κυβερνήσει «για να επαναφέρω την ασφάλεια και την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλη τη χώρα». Επίσης, μίλησε για «μια μετανάστευση εκτός ελέγχου», που «οδηγεί στην κοινωνική σύγκρουση».
Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της «Φόρτσα Ιτάλια», Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επέλεξε να μιλήσει για 600.000 μετανάστες που «δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα μας», χαρακτηρίζοντάς τους «μια κοινωνική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, διότι είναι έτοιμοι να παραβούν τον νόμο». Εσπευσε ακόμα να ταχθεί υπέρ της υπογραφής συμφωνιών με αφρικανικές χώρες για τον πιο «αποτελεσματικό έλεγχο» των συνόρων τους και για αύξηση των επαναπατρισμών παράτυπων μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται «ένα νέο, μεγάλο σχέδιο Μάρσαλ για τη στήριξη της Αφρικής».
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, απηύθυνε έκκληση για επίδειξη αισθήματος ευθύνης και ηρεμία.
Οσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών, η αντιμεταναστευτική πολιτική στη χώρα και γενικά στην ΕΕ αξιοποιείται όλο και περισσότερο στην αναμέτρηση των αστικών δυνάμεων για την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων των ιταλικών μονοπωλίων. Με σκοπό είτε τον αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων είτε τις ευρύτερες «ρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας που χρειάζεται το ντόπιο κεφάλαιο είτε την προώθηση γεωπολιτικών σχεδιασμών σε περιοχές όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή κ.ά.
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ματαιώθηκε το προγραμματισμένο για σήμερα διάγγελμα του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα στο Κοινοβούλιο της χώρας του, καθώς (κατά πληροφορίες διεθνών δικτύων) κλιμακώνονται οι πιέσεις που ασκούνται σε βάρος του για παραίτηση, εξαιτίας σωρείας σκανδάλων που πλήττουν το πρόσωπό του και μειώνουν τη δημοτικότητα του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC). Το Ιδρυμα Νέλσον Μαντέλα, που εδώ και ένα χρόνο έχει ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου Ζόυμα, ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση στην απομάκρυνση του σημερινού ηγέτη από τον προεδρικό θώκο θα μπορούσε να οδηγήσει «σε βίαιες συγκρούσεις».
ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα αποφάσισε χτες να υπογράψει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το Ολοκαύτωμα, που προβλέπει φυλάκιση τριών ετών για όσους κατηγορούν το πολωνικό κράτος ότι συμμετείχε στα εγκλήματα των ναζί. Νωρίτερα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πολωνία θα τροποποιήσει το σχετικό νόμο.
ΚΑΪΡΟ.-- Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου ξεκίνησε χτες έρευνες σε βάρος στελεχών της αντιπολίτευσης που καλούν τους ψηφοφόρους σε μποϊκοτάρισμα των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου μήνα. Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 13 αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής καθεστώτος».
ΜΑΛΕ.--
Για «συνωμοσία ή πραξικόπημα» που η κυβέρνησή του έπρεπε να διερευνήσει και αντιμετωπίσει έκανε λόγο ο Πρόεδρος των Μαλδίβων, Αμπντάλα Γιαμίν, της κυβέρνησης του συντηρητικού Προοδευτικού Κόμματος, που προχτές κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Μεταξύ άλλων, διατάχτηκε η σύλληψη του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, μετά την απόφασή του να ακυρώσει την καταδίκη στελεχών της αντιπολίτευσης, όπου κυρίαρχο είναι το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα.
Ανάμεσα στους πολιτικούς που συνέλαβαν οι αρχές είναι και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας (1978 - 2008) Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ετεροθαλής αδελφός του Προέδρου Γιαμίν, που ανήκει όμως πλέον στην αντιπολίτευση.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μοχάμεντ Νασίντ, που ζει εξόριστος στη Βρετανία (όπου κατέφυγε το 2016 και πήρε άσυλο), ζήτησε ανοιχτά την παρέμβαση των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ινδίας. «Θα θέλαμε η ινδική κυβέρνηση να στείλει έναν αντιπρόσωπο, υποστηριζόμενο από τον στρατό της, για να απελευθερώσει τους δικαστές και τους πολιτικούς κρατούμενους». Ακόμα, η αντιπολίτευση ζήτησε η Ουάσιγκτον να διασφαλίσει ότι «οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί θεσμοί έχουν διακόψει όλες τις συναλλαγές σε δολάρια των αξιωματούχων του καθεστώτος στις Μαλδίβες».
Η δικαστική απόφαση απελευθέρωσης στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος εκτιμάται ότι άνοιξε το δρόμο για μια συμμετοχή του Νασίντ στις επόμενες προεδρικές εκλογές, μετά την τελευταία φορά που είχε ηττηθεί από τον Γιαμίν, σε αμφιλεγόμενες συνθήκες.
Η γεωγραφική θέση των Μαλδίβων (Ινδικός Ωκεανός) τις καθιστά «μήλον της Εριδος» για αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η κυβέρνηση του Γιαμίν υπέγραψε πρόσφατα Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα, προκαλώντας νέα «ανησυχία» σε δυνάμεις όπως η Ινδία, δεδομένων της ισχύος και των δύο χωρών, των αντιθέσεων που διατηρούν βαθιές, αλλά και της ευρύτερης όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή.
ΤΑΪΠΕΪ.--
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στην Ταϊβάν, στην περιοχή Χουαλιέν, περίπου 20 χλμ. από τις ανατολικές ακτές της και 160 χλμ. από την πρωτεύουσα Ταϊπέι. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το εστιακό βάθος ήταν 1 χιλιόμετρο. Η ανησυχία για πιθανά θύματα ήταν μεγάλη, δεδομένης και της ώρας που σημειώθηκε η δόνηση, ελάχιστα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), και οι περισσότεροι ήταν στα σπίτια τους.
Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί σε ένα ξενοδοχείο, ενώ ένα ακόμα ξενοδοχείο φερόταν να έχει υποστεί καταστροφές. Σε αρκετές περιοχές διακόπηκε η κυκλοφορία. Ακριβείς πληροφορίες για θύματα δεν υπήρχαν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του Συνδέσμου και τους φίλους του κουβανικού λαού στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 11 Φλεβάρη και ώρα 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου, 1ος όροφος).
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει συζήτηση με θέμα «τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ», την Παρασκευή 9 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος).
Θα μιλήσει ο Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.