ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Αναστασιάδης - Μαλάς στο β' γύρο

Στο 28% η αποχή

Από την προετοιμασία της εκλογικής αναμέτρησης

Copyright 2018 The Associated

Από την προετοιμασία της εκλογικής αναμέτρησης
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με την αποχή να φτάνει στο 28,12% (από 17% το 2013) έγινε την Κυριακή ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, μετά τον οποίο «εισιτήριο» για το β' γύρο της επόμενης Κυριακής 4 Φλεβάρη πήραν οι Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της χώρας από το 2013, που «κατέβηκε» ξανά υποψήφιος με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), και Σταύρος Μαλάς, «ανεξάρτητος» υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ. Ο μεν Αναστασιάδης πήρε 137.217 ψήφους και ποσοστό 35,50%, ο δε Μαλάς πήρε 116.882 ψήφους και ποσοστό 30,24%. Οι δύο υποψήφιοι ήταν και πάλι αντίπαλοι το 2013, όταν στον α' γύρο είχαν αντίστοιχα πάρει 45,46% με 200.591 ψήφους (εκτός από τον ΔΗΣΥ, τον είχε στηρίξει τότε και το ΔΗΚΟ) και 26,91% (118.755 ψήφους).

Τρίτος ήρθε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, που είχε τη στήριξη και άλλων δυνάμεων του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» (ΕΔΕΚ, «Αλληλεγγύη» κ.λπ.) και πήρε 25,74% και 99.493 ψήφους.

Ακολούθησε ο υποψήφιος του φασιστικού μορφώματος ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, με 5,65% και 21.842 ψήφους, και στην 5η θέση ο Γ. Λιλλήκας της (κεντρώας) «Συμμαχίας Πολιτών» με 2,18% και 8.415 ψήφους.

Ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί χαράξαμε τα τελευταία πέντε χρόνια» και υποστήριξε ότι «θα συνεχίσουμε την ίδια συνετή και υπεύθυνη πολιτική που οδηγεί στην απρόσκοπτη πολιτική των ενεργειακών σχεδιασμών, αναβάθμιση σχέσεων με γειτονικά κράτη» και έφερε στο επίκεντρο την κατάργηση των εγγυήσεων. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι συνεχίζουμε τις «ειλικρινείς προσπάθειες για να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας. Σε μια λειτουργική και ευρωπαϊκή Κύπρο».

Ο Στ. Μαλάς ευχαρίστησε «ιδιαίτερα το κίνημα της Αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου» και κάλεσε στο δεύτερο γύρο «να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Αυτή θα είναι η ενότητα, η μεγάλη μας δύναμη. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα. Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα βελτιώσουμε την οικονομία που θα αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπρίων», ενώ απηύθυνε κάλεσμα «για μία νέα κοινωνική συμμαχία, όλων των Κυπρίων. Κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής». Επίσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «στηρίξαμε μια υποψηφιότητα με κρυστάλλινα χαρακτηριστικά» και κάλεσε σε συστράτευση όλους όσοι «επιθυμούμε και επιδιώκουμε την πραγματική αλλαγή στον τόπο», συμπληρώνοντας ότι «ο Σταύρος Μαλάς πιστεύει στην ενότητα, έχει αξιοπιστία, είναι μετριοπαθής και έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις».

Ο Ν. Παπαδόπουλος δήλωσε «απογοητευμένος» αλλά και ότι «από αύριο αρχίζει μια νέα μέρα και ένας νέος αγώνας» και εκτίμησε ότι βοήθησε «η συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να αποδείξει ότι μπορούμε να σταθούμε αντάξια έναντι στα κατεστημένα», αλλά και ότι «ο ενδιάμεσος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο». Από το ίδιο εκλογικό «στρατόπεδο», η (προερχόμενη από διάσπαση του ΔΗΣΥ) πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε πως τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου «δεν πρόκειται να διασπαστούν», ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι διερευνάται το ενδεχόμενο αυτά τα κόμματα στήριξης «να τοποθετηθούν ενωμένα για επιλογή β' γύρου».

Χρειάζεται να επισημάνουμε ότι οι εκλογές γίνονται σε μία περίοδο που «ζεσταίνονται οι μηχανές» για επανέναρξη των συνομιλιών για «λύση» του Κυπριακού, με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα να πρωτοστατούν στις αντιλαϊκές διεργασίες και ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς να κλιμακώνονται σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική.

Στο μεταξύ, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για τη διενέργεια ασκήσεων και «δέσμευσε» παράνομα έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός του κόλπου της Αμμοχώστου. Η περιοχή είναι πολύ κοντά στο σημείο όπου τις επόμενες μέρες θα επιχειρήσει το γεωτρύπανο «Saipem 12000», που συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΕΝΙ - ΤΟΤΑΛ.

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Εως το τέλος του 2020 η μεταβατική περίοδος χωρίς δικαίωμα ψήφου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μεταβατική περίοδο 21 μηνών, μέχρι τις 31/12/2020, έδωσε χτες στη Βρετανία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ τονίζοντας ότι στο διάστημα αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται ως χώρα - μέλος, δίχως, εντούτοις, το δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών (πλην Βρετανίας) της ΕΕ έδωσαν χτες εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να διαπραγματευθεί μια μεταβατική περίοδο με το Ηνωμένο Βασίλειο» διάρκειας 21 μηνών, που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Λονδίνο. Στη διάρκεια αυτού του μεταβατικού διαστήματος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμεύεται από συμφωνίες της ΕΕ και θα συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά. Επιπλέον, κατά περίπτωση και κατ' εξαίρεση θα μπορεί να επιτραπεί στους εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετοχή σε συναντήσεις ομάδων ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίχως ωστόσο δικαίωμα ψήφου.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χαιρέτισε την πρόταση της ΕΕ για τους όρους και τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μολονότι ακολούθως επισήμανε ότι παραμένει «κάποια απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για περισσότερα από ένα θέματα της συμφωνίας για το "μεταβατικό status quo"».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σκάνδαλο για πειράματα σε ανθρώπους και πιθήκους

Περίπου 25 νέοι είχαν εισπνεύσει διοξείδιο του αζώτου για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Γερμανία σχετικά με πειράματα σε ανθρώπους και πιθήκους, προκειμένου να καταγραφούν οι επιπτώσεις που έχουν εκπομπές ρύπων των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, όπως αναφέρουν γερμανικά και αμερικανικά δημοσιεύματα. Αρχικά η εφημερίδα «The New York Times» ανέφερε ότι τα πειράματα στους πιθήκους έγιναν το 2014, ενώ στη συνέχεια οι γερμανικές εφημερίδες «Stuttgarter Zeitung» και «Sueddeutsche Zeitung» αποκάλυψαν πειράματα και σε ανθρώπους, επικαλούμενες σχετική μελέτη που έχουν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ερευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα των μεταφορών (EUGT) - που ιδρύθηκε το 2007 από τις τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες «Volkswagen», «Daimler» και «BMW» και από την «Bosch» και διαλύθηκε μέσα στο 2017 - προώθησε μια μελέτη «βραχυπρόθεσμης εισπνοής διοξειδίου του αζώτου από υγιείς ανθρώπους». Οι δυο γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν πως περίπου 25 υγιείς νεαροί εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για μακρόχρονη περίοδο, ενώ το πείραμα διεξήχθη σε ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Ααχεν. Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων αυτοκινήτων. Θυμίζουμε πως το «πειραγμένο» λογισμικό της «Volkswagen» σε ντιζελοκίνητα αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ στόχευε ακριβώς στο να εμφανίζεται το συγκεκριμένο τοξικό αέριο σε επιτρεπτά όρια.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς», ο EUGT είχε παραγγείλει τη μελέτη για να υπερασπιστεί τη χρήση του πετρελαίου ντίζελ στους κινητήρες αυτοκινήτων, μετά την καταγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι εκπομπές των αερίων από τις εξατμίσεις αυτών των κινητήρων είναι καρκινογόνες. Στο μεταξύ, τα γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η μελέτη δεν στόχευε σε πραγματική έρευνα των επιπτώσεων, αλλά για να αξιοποιηθεί σε μια «καμπάνια» των αυτοκινητοβιομηχανιών υπέρ του «καθαρού ντίζελ».

Η «BMW», η «Daimler» και η «VW» αποστασιοποιήθηκαν από τη μελέτη και καταδίκασαν τα πειράματα. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε αδικαιολόγητα τα πειράματα σε πιθήκους και ανθρώπους και κάλεσε σε έρευνα της υπόθεσης και σε απόδοση ποινικών ευθυνών.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα στην Κάτω Αυστρία

ΒΙΕΝΝΗ.--

Τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας - το μεγαλύτερο σε έκταση και δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό - έγιναν την Κυριακή. Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα (OVP) του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, με 49,6% (-1,2% από τις προηγούμενες), κερδίζοντας και την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο (29 από τις 56 έδρες). Δεύτερο βγήκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) με 23,9% (+2,3%) και 13 έδρες (όπως και πριν). Ακολουθούν το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), του αντικαγκελάριου Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, με 14,8% (+6,6%) και 8 έδρες (από 4), οι Πράσινοι με 6,4% (-1,6%) και 3 έδρες (από 4) και το NEOS (φιλελεύθεροι) με 5,2% και 3 έδρες (δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές).

Κυβερνήτης του κρατιδίου με βάση αυτά τα αποτελέσματα θα αναλάβει η Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ, στέλεχος του OVP και πρώην υπουργός Εσωτερικών (2011 - 2016). Ο Σ. Κουρτς έκανε λόγο για «εκλογική νίκη που ξεπέρασε τις προσδοκίες».

ΒΕΛΓΙΟ
Η «Καρφούρ» ανακοίνωσε 1.200 απολύσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πάνω από 1.200 θέσεις εργασίας θα καταργήσει η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Καρφούρ» στο Βέλγιο, προκειμένου - όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία - να προχωρήσει τα σχέδιά της για νέες επενδύσεις. Ο όμιλος παραδέχεται πως προϋπόθεση για να αναπτύξει τα επενδυτικά της σχέδια και να αυξήσει την κερδοφορία της, είναι να μειωθεί δραστικά το εργασιακό «κόστος», στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Ορισμένα σούπερ μάρκετ θα μειώσουν τις δραστηριότητές τους και δυο θα κλείσουν τελείως, ενώ η επιχείρηση σχεδιάζει να ανοίξει μικρότερα καταστήματα σε γειτονιές και να ενισχύσει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η «Καρφούρ» ανακοίνωσε πως προχωρά σε μείωση του εργασιακού «κόστους», ώστε να ενισχύσει επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στα φρέσκα τρόφιμα και τα προϊόντα «Καρφούρ». Μόλις έγιναν γνωστά τα σχέδια του ομίλου, πολλοί εργαζόμενοι άφησαν το πόστο τους και συγκεντρώθηκαν έξω από τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο όμιλος «Καρφούρ» ανακοίνωσε και στη Γαλλία 2.400 απολύσεις με τη μορφή της «εθελούσιας» εξόδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ