ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Εντείνεται το παζάρι εντός ΝΑΤΟικού χρονοδιαγράμματος

Στην Ελλάδα σήμερα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

Από παλιότερη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ
Εντείνονται οι διεργασίες προς διευθέτηση του Σκοπιανού εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δύο μόλις μέρες μετά την έλευση στην Αθήνα του αν. πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Αλβανού, Μπ. Οσμάνι, για επαφές με την ηγεσία του ΥΠΕΞ στην Αθήνα, σήμερα έρχεται στην Ελλάδα ο ΥΠΕΞ της γείτονος, Ν. Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά. Επισήμως, «οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Η συνάντηση εντάσσεται αντικειμενικά σε ένα δοσμένο χρονοδιάγραμμα, κατά το οποίο στις 17 - 18/1 πάει στα Σκόπια ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, που θα απευθύνει και ομιλία σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Επίσης, στις 17 - 18/1 οι εκπρόσωποι Αθήνας και Σκοπίων συναντιούνται στη Νέα Υόρκη για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το θέμα, Μ. Νίμιτς. Παράλληλα - ανάλογα και με τις εξελίξεις - ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο περιθώριο του Νταβός.

Ολα προκειμένου, αν συμφωνήσουν, επισήμως, οι δύο πλευρές, η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Ιούλη, στις Βρυξέλλες.

«Κοινό όραμα» η ευρωατλαντική «ολοκλήρωση» στην περιοχή

Στο μεταξύ, την ταύτισή τους σε ό,τι αφορά τα βασικά προτάγματα της αστικής τάξης και τους «ρόλους» που διεκδικεί στα Βαλκάνια, σπεύδουν να επιβεβαιώσουν με κάθε ευκαιρία και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Ταύτιση, που φάνηκε και από τις δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, που υπό το φως της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Βουλγαρία το α' εξάμηνο 2018, συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Β. Ιβάνοφ.

Επισήμως, άλλωστε, στη συνάντηση συζητήθηκε και η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Διαπιστώθηκε, δε, «σύμπτωση απόψεων» ως προς την ανάγκη «ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής του συνόλου των Δυτικών Βαλκανίων». Ο ίδιος ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι απαραίτητο να δοθεί καθαρό και αξιόπιστο μήνυμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την πορεία τους προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πορεία που πρέπει να είναι ανεμπόδιστη και γι' αυτό προϋποθέτει την προηγούμενη επίλυση των θεμάτων που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Εξάλλου, διήμερη περιοδεία στους νομούς Πιερίας και Πέλλας ξεκίνησε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στο φόντο τόσο των παζαριών για το Σκοπιανό, όσο και φημών ότι με όχημα αυτές τις διεργασίες δρομολογείται σύσταση κόμματος «στα δεξιά της ΝΔ». Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και αναφέρθηκε στο θέμα των Σκοπίων, λέγοντας ότι «δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου και του κ. Κοτζιά».

Οχημα και για διεργασίες

Να σημειωθεί ότι παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Εκκλησία. Χτες συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Σε ανακοινωθέν της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της "Μακεδονίας"».

Την ίδια ώρα, να βγει ξανά στον «αφρό» με όχημα το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επιχειρούσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης. Μιλώντας στο ρ/σ «Αlpha», αναφέρθηκε σε «επιστροφή στα γνώριμα έδρανα του ελληνικού και ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, στην οποία συνδράμουν και άλλες πολιτικές προσωπικότητες». Πρόσθεσε πως «εμείς δεν εγκαταλείψαμε ποτέ το θέμα της Μακεδονίας» και πως «η πρεμούρα σήμερα των Σκοπίων να διαλυθούν ή να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη να σωθούν, θα επιφέρει άριστα αποτελέσματα αν το χειριστεί σωστά η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και η αντιπολίτευση», επιβεβαιώνοντας δηλαδή ότι «κοινή βάση» για όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις είναι οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ανοίγει ξανά θέμα «Τσάμηδων»

Θέμα «Τσάμηδων» ανοίγει ξανά η Αλβανία, ενόψει μάλιστα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στις 19/1 στην Κορυτσά.

Συγκεριμένα, ο Αλβανός ΥΠΕΞ Ντ. Μπουσάτι είπε χτες ότι στο «πακέτο» των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών («διασυνοριακή συνεργασία», θαλάσσιες ζώνες, δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο κ.ά.), συμπεριλαμβάνεται και το «ζήτημα της Τσαμουριάς», ως κομμάτι της άρσης του λεγόμενου εμπολέμου από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως είπε, «πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης που συνδυάζεται με το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων (σ.σ. στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η αλβανική πλευρά), το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ στην Αλβανία κ.λπ.».

«Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα». Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

Ως τρίτο «πακέτο», ο Αλβανός ΥΠΕΞ περιέγραψε το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά, και από την άλλη η απόφαση του 2009, του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, που ακύρωσε προηγούμενη συμφωνία Αθήνας και Τιράνων για ρύθμιση αυτών των ζωνών.

Από πλευράς κύκλων του ελληνικού ΥΠΕΞ λεγόταν χτες: «Πάγια ελληνική θέση είναι ότι δεν υφίσταται "τσάμικο ζήτημα" για την Ελλάδα. Ουδεμία συζήτηση σχετικά με αυτή την άποψη της αλβανικής πλευράς έχει γίνει. Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν τη διαδικασία διαλόγου, την οποία ξεκίνησε η Ελλάδα, ως υπεύθυνη δύναμη στην περιοχή και στην ΕΕ. Τέτοιες δηλώσεις ουδόλως συμβάλλουν στην προώθηση της όποιας μελλοντικής ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας»...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ακόμα μια ανησυχητική δήλωση για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Βλέπει «βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες»

Μια δήλωση που γεννάει ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για τις μεθοδεύσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με την τουρκική κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, έκανε την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που ούτε λίγο ούτε πολύ αποφάνθηκε ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι είναι πραξικοπηματίες».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», είπε πως η έφεση της κυβέρνησης «έγινε και επειδή - όσον αφορά εμένα που την υπέγραψα - θα ήθελα να είμαι βέβαιος ότι η χώρα μου δεν δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ήθελε από τη Δικαιοσύνη τελική απόφαση για το αν συμμετείχαν σε πραξικόπημα ή όχι. «Βγήκε μία απόφαση (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου σε αξιωματικό). Αυτήν την απόφαση εμείς την εφεσιβάλλαμε με βάση το κράτος δικαίου. Οπως έχουν βγει άλλες 1.500 αντίθετες αποφάσεις, δεν τις εφεσιβάλλαμε. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εδώ πέρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες».

Στο μεταξύ, με χτεσινή δήλωσή τους στην «Καθημερινή», μέσω των δικηγόρων τους, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί σημειώνουν πως «η πρόσφατη απόφαση της εκ νέου κράτησης του ενός εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών είναι προφανώς παράνομη για πολλαπλούς λόγους, όπως άλλωστε και αυτή των υπολοίπων 7.

Παρά ταύτα και οι 8 έχουν κάθε διάθεση να δείξουν κατανόηση στη συνθετότητα του προβλήματός τους, καθώς και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές, με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί αυτοί και οι οικογένειές τους.

Δυστυχώς, όμως, διάφοροι φόβοι που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ιδιαιτέρως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αφού σταδιακά καθίστανται από "ικέτες", οιονεί "όμηροι".

Επισημαίνουν, για μια ακόμα φορά, ότι είναι αθώοι - κάτι το οποίο άλλωστε έχει κριθεί παρεμπιπτόντως και από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ο οποίος τόνισε ότι οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν παντελώς αόριστες και αθεμελίωτες - ενώ επαναλαμβάνουν ότι έχουν στοχοποιηθεί εξαιτίας μιας κακής συγκυρίας και όχι βάσει στοιχείων.

Λυπούνται που η περιπέτειά τους γίνεται αντικείμενο πολιτικών και διπλωματικών αντιπαραθέσεων και στις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτές των υπολοίπων συναδέλφων τους αξιωματικών του ΝΑΤΟ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».

Να σημειωθεί ότι σε χτεσινό δημοσίευμά της με τίτλο «Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τον Πρόεδρο Ερντογάν», η γερμανική εφημερίδα «Westdeutsche Allgemeine Zeitung» σημειώνει ότι «σχεδόν 2.000 Τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τις "εκκαθαρίσεις" στην πατρίδα τους», λέγοντας ότι «οι εξόριστοι φοβούνται το μακρύ χέρι του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ιδίως τώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ακυρώσει το άσυλο που χορηγήθηκε στους Τούρκους στρατιωτικούς».

Τριμερής με Κύπρο και Ιορδανία

Την ερχόμενη Δευτέρα στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας. Θα συμμετάσχουν ο Ν. Αναστασιάδης, ο Αλ. Τσίπρας και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', και η συνάντηση είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσα από τέτοιες κολιγιές, να προωθήσει τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου και τις βλέψεις του για κέρδη από την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων, εμπορικών δρόμων κ.λπ., και την επιδίωξή του για γεωστρατηγική αναβάθμιση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ