ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ρεσιτάλ υποκρισίας από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στην «Καρυπίδης»

Την απύθμενη υποκρισία και το θράσος της κυβέρνησης και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του αγώνα των εργαζομένων στην πρώην «Καρυπίδης» στα Γιάννενα καταγγέλλει με σχόλιό του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Αφορμή για αυτήν την καταγγελία το όψιμο ενδιαφέρον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά, που - ύστερα από τόσες κινητοποιήσεις, το όργιο κρατικής καταστολής και εργοδοτικής τρομοκρατίας - θυμήθηκε μόλις προχτές να επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας για να υπερασπιστεί τάχα τους εργαζόμενους. Παράλληλα, σε μια ακόμα επίδειξη θράσους, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ανδρέας Νεφελούδης, ο ίδιος που πριν από λίγο καιρό έστησε ένα «βολικό καβγαδάκι» με την εργοδοσία, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί τριμερής συνάντηση, κάτι που εξαρχής είχε ζητήσει η εργοδοσία, δήλωσε ότι «το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει να είναι αρωγός των πρώην εργαζομένων της εταιρείας "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ"»!

Απέναντι σε αυτό το ρεσιτάλ ξεδιαντροπιάς, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε σχόλιό του με τίτλο «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» σημειώνει: «Επρεπε να περάσουν μόλις 25 μηνύσεις, εισαγγελείς, 17 συλλήψεις, ακόμα και μέσα από τα σπίτια των εργαζομένων, επιθέσεις των ΜΑΤ με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, 3 συνδικαλιστές στο νοσοκομείο, μέχρι και μπράβοι στο κέντρο της πόλης με την αστυνομία να κάνει πλάτες, ώστε να "ευαισθητοποιηθούν" τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ".

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να συναντιέται με τον γραμματέα του υπουργείου Εργασίας για να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους της πρώην "Καρυπίδης", οι οποίοι μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχουν δώσει έναν παλικαρίσιο αγώνα τόσους μήνες για να επανέλθουν στη δουλειά τους, την ώρα που είναι ο ίδιος που θα ψηφίσει το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για να τους αφαιρέσει το δικαίωμα να αγωνίζονται.

Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και των εργοδοτών όσο και ο γενικός γραμματέας του "υπουργείου Εργασίας και Εργοδοτών" που διέλυσε πριν ένα μήνα την τριμερή συνάντηση, έχουν κάνει άψογα τη δουλειά της μεγαλοεργοδοσίας. Αξιος ο μισθός τους».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
Καταγγέλλει απανωτές απολύσεις στη «Wind»

Τις απανωτές απολύσεις στα καταστήματα της «Wind» στην Πάτρα, ενώ η εργοδοσία ετοιμάζεται και για άλλες, καταγγέλλει το Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα».

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η εργοδοσία χρησιμοποιεί το πρόσχημα «της χαμηλής αποδοτικότητας για να αιτιολογήσει τις απολύσεις (...). Οι διαφόρων ειδών "αξιολογήσεις" που παρουσιάζει δεν έχουν κανένα νόημα, εφόσον τα μέτρα και τα πλάνα τα βάζει η ίδια, ώστε να εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ποτέ το πάνω χέρι και θα είναι πάντα υπό την απειλή της απόλυσης».

Το Σωματείο προσθέτει: «Ο στόχος της εργοδοσίας είναι ένας: Να βγάλει περισσότερα κέρδη από όσα ήδη βγάζει. Αυτό το επιτυγχάνει είτε αυξάνοντας την εντατικοποίηση, έτσι ώστε λιγότεροι εργαζόμενοι να πιέζονται για να βγάζουν περισσότερη δουλειά, είτε εξασφαλίζοντας περισσότερο κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα θέσεις πρακτικής ή ατομικές συμβάσεις με χειρότερους όρους. Επιδιώκουν να ξεφορτωθούν όσους έχουν κάποια δικαιώματα και να τους αντικαταστήσουν με κακοπληρωμένο, ημιαπασχολούμενο προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάζουν τη δουλειά σε συνθήκες ανασφάλειας, αφόρητης πίεσης και υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας! Συνένοχοι της εργοδοσίας, η κυβέρνηση και η ΕΕ παρέχουν το απαραίτητο οπλοστάσιο των νόμων.

Βασική επιδίωξη στους χώρους δουλειάς είναι (...) η τρομοκρατία και οι απειλές να εξασφαλίζουν εργαζόμενους πειθήνιους, που δεν οργανώνονται και δεν αμύνονται σε ό,τι σχεδιάζουν τα αφεντικά. Αυτό επιδιώκει και η εργοδοσία στη "Wind", καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας μέσω των απολύσεων και επιλέγοντας να απολύσει και μέλος του Σωματείου, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του στην απεργία του Δεκέμβρη! Εχουμε ξαναδεί στον κλάδο την εργοδοσία να βάζει στο στόχαστρο εργαζόμενους που συμμετέχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα (...). Η οργάνωση και η συσπείρωση των εργαζομένων στο Σωματείο είναι το μόνο πράγμα που τους φοβίζει και είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας στους χώρους δουλειάς!».

Το Σωματείο απαιτεί την επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Να μη γίνει καμία απόλυση και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς συνέπειες.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Πέτυχαν επανασύνδεση του ρεύματος σε λαϊκή οικογένεια

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και του Συλλόγου Γυναικών ν. Ροδόπης (μέλους της ΟΓΕ), απαιτώντας την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι οικογένειας εργαζόμενου στην Καρυδιά Κομοτηνής, ο οποίος λόγω των πολλών οικονομικών υποχρεώσεων αδυνατούσε να ανταποκριθεί στη ρύθμιση των δόσεων, στην οποία είχε προβεί σε παλαιότερο χρόνο. Παράλληλα, απαίτησαν ρύθμιση της οφειλής του που να είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί.

Τελικά, η ΔΕΗ αποδέχθηκε τη καταβολή ενός ποσού οικονομικά εφικτού από τον εργαζόμενο, προκειμένου να διακανονιστεί εντός 15ημέρου η οφειλή του με ευνοϊκότερους όρους, και να δοθεί εντολή άμεσης επανασύνδεσης του ρεύματος στο σπίτι του.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ανέδειξαν ότι σε παρόμοια θέση βρίσκονται και δεκάδες άλλα λαϊκά νοικοκυριά που απειλούνται με διακοπή ρεύματος, την ώρα που μεγάλοι όμιλοι προχωρούν σε επενδύσεις και στην Ενέργεια, στο πλαίσιο της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης με την οποία από τη μία θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και από την άλλη βυθίζεται ο λαός στο σκοτάδι. Τόνισαν ότι τα προβλήματα το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να διογκωθούν και να γίνουν ακόμα πιο σύνθετα και δύσκολα, γι' αυτό θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν μαζικά και να παρέμβουν, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όποιον την έχει ανάγκη.

Κινητοποίηση για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών

Σε προειδοποιητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κατάληψη του ζαχαρουργείου Ορεστιάδας, αύριο, Παρασκευή 12 Γενάρη, στις 10 το πρωί, καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» με αίτημα την άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών και τη διασφάλιση των αγροτών που τα τεύτλα τους παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια.

Θυμίζουμε ότι οι τευτλοπαραγωγοί όλης της χώρας παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά που παρέδωσαν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το 2017. Χτες, η διοίκηση της ΕΒΖ δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας θα έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών 4 εκατ. από τα 10,2 εκατομμύρια που καθαρά τους οφείλονται. Την πληρωμή των υπόλοιπων χρωστούμενων η ΕΒΖ θα πρέπει να την καλύψει με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» με ανακοίνωσή της θυμίζει ότι η ΕΒΖ και άλλη φορά υποσχέθηκε στους τευτλοπαραγωγούς ότι θα κάνουν «γλυκά» Χριστούγεννα, αλλά δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά, αντί για την έγκαιρη εξόφλησή τους, εισέπραξαν την κοροϊδία.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Δυστυχώς η απληρωσιά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεσάζοντες, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής, είναι πια ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Καλούμε τους τευτλοπαραγωγούς της περιοχής μας, που με το μόχθο τους κρατούν σε λειτουργία το ζαχαρουργείο και παραμένουν απλήρωτοι, να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές και να αντιδράσουν δυναμικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ