Αρχίζει σήμερα στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού η 5η Σύνοδος Κορυφής Αφρικανικής Ενωσης - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΑΕ - ΕΕ), με επίδικο την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο ηπείρων, με την ΕΕ να διακηρύττει το ενδιαφέρον της για λογαριασμό των μονοπωλίων της για τη μαύρη ήπειρο, ένα νέο «Ελντοράντο».
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι ηγέτες της Αφρικής και της ΕΕ θα συζητήσουν για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Αφρικής και θα ασχοληθούν κυρίως με την επένδυση στη νεολαία. Το θέμα αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Αφρική και την ΕΕ δεδομένου ότι το 60% του αφρικανικού πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών.
Για να γίνει αντιληπτό το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Αφρική αρκεί να σημειωθεί πως το 2016, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της χορήγησαν 21 δισ. ευρώ για την αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική, χρήματα που φυσικά υπολογίζεται να επιστρέψουν πολλαπλάσια στα θησαυροφυλάκια των επιχειρηματικών τους ομίλων. Το 2015, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων της ΕΕ στην Αφρική ανήλθαν σε 32 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ένα τρίτο των συνολικών ξένων άμεσων επενδύσεων στην ήπειρο, 3,35 δισ. ευρώ διατέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει έως και 44 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Επίσης, 7 πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Αφρική, 1,4 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Αφρική από το 2014 έως το 2020.
Σε δηλώσεις της, χτες, η Αγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι θα επικεντρωθεί στην επέκταση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών της Γερμανίας με την Αφρική και στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη μαύρη ήπειρο κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία καταγράφουν την ανησυχία παραγόντων γερμανικών εταιρειών που θεωρούν ότι κινδυνεύουν να υποσκελιστούν εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του ενδιαφέροντος για την Αφρική από ανταγωνίστριές τους στη Γαλλία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Ινδία ή στην Τουρκία. «Η γερμανική βιομηχανία συνεχίζει να υποεκπροσωπείται σε αυτές τις αγορές του μέλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφ Κάνενγκισερ, διευθυντής του Γερμανοαφρικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου. «Σε σύγκριση με άλλες ξένες επιχειρήσεις, οι γερμανικές εταιρείες είναι αισθητά πιο πίσω, λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το 2016, η Γερμανία εξήγαγε προϊόντα συνολικής αξίας 24,5 δισ. ευρώ στην Αφρική, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές από αφρικανικά κράτη έφθασαν σε αξία τα 16,6 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 1,7% του συνόλου.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που επίσης θα δώσει έμφαση στις επενδύσεις, στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στο Μεταναστευτικό.
Η ΕΕ δεν έχει κρύψει την ανησυχία της και για τα κύματα μεταναστών και προσφύγων που αναχωρούν από τη Λιβύη με κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές ακτές. Το πλήθος μέτρων καταστολής και ανάσχεσης των ροών δεν αποδίδουν τόσα όσα αναμένει η λυκοσυμμαχία και το ζήτημα παραμένει σταθερά ψηλά στην ατζέντα των συνεδριάσεων των οργάνων της. Αναμένεται να απασχολήσει έντονα και τη Σύνοδο Κορυφής. Η Α. Μέρκελ παραδέχτηκε πως στις διμερείς επαφές που θα έχει με ηγέτες χωρών της Αφρικής θα ασκήσει πιέσεις ώστε να δεχθούν τους επαναπατρισμούς πολιτών.
ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--
Πρόταση για την εξαπόλυση μίας νέας επέμβασης στη Λιβύη, αυτήν τη φορά υπό το πρόσχημα της «μαζικής απομάκρυνσης» και «διάσωσης» χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών που έχουν πέσει στα δίχτυα σύγχρονων δουλεμπόρων, διατύπωσε αδρά χτες, από το βήμα του ομιλητή στο πανεπιστήμιο της Ουαγκαντούγκου, που είναι η πρωτεύουσα της πρώην γαλλικής αποικίας Μπουρκίνα Φάσο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν, ξεκινώντας την ολιγοήμερη περιοδεία του στη Δυτική Αφρική με αφορμή τη διήμερη Σύνοδο Αφρικανικής Ενωσης - ΕΕ, απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς σε αυτήν την πρόταση. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα την παρουσιάσει πιο αναλυτικά στη σημερινή σύνοδο. Εντελώς υποκριτικά - αφού ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έχει συμβάλει στις επεμβάσεις και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων - μίλησε για «σκλαβιά μεταναστών στη Λιβύη που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Η ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Ουαγκαντούγκου μπροστά σε πλήθος τουλάχιστον 800 φοιτητών έγινε σε κλίμα έντασης και μερικές ώρες αφότου άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο που μετέφερε Γάλλους στρατιώτες, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων. Επεισόδια έγιναν πριν την άφιξή του στο πανεπιστήμιο, καθώς νεαροί διαδηλωτές πετροβόλησαν μέρος της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον ίδιο και την αντιπροσωπεία του στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο. Οι πιέσεις των φοιτητών ήταν τέτοιες που ανάγκασαν τον Μακρόν να διακόψει συχνά την ομιλία του και να απαντήσει επί ένα δίωρο σε ερωτήσεις που του έθεσαν δεκάδες νεαροί. «Μου απευθύνεστε σαν να είμαι ο Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, σαν η Γαλλία να είναι ακόμη αποικιοκρατική δύναμη», είπε χαρακτηριστικά κάποια στιγμή ο Μακρόν. Σε άλλο σημείο, ο Μακρόν καμώθηκε πως νοιάζεται για τα δικαιώματα των κοριτσιών, λέγοντας ότι θέλει να τα προστατεύσει ώστε να μη ζήσουν τη μητρότητα από τα 13 τους χρόνια.
Νωρίτερα, ο Γάλλος ηγέτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Ρος Μαρκ Κριστιάν Κομπαορέ και υποσχέθηκε ότι θα αποχαρακτηριστούν γαλλικά κρατικά έγγραφα που αφορούν τη δολοφονία το 1987 του Τομά Σανκαρά, Προέδρου της αφρικανικής χώρας (που λεγόταν «Ανω Βόλτα» έως το 1983). Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, απέφυγε να απαντήσει εάν οι γαλλικές αρχές θα απελάσουν τον Φρανσουά Κομπαορέ, αδελφό του πρώην δικτάτορα της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ. Ο Φρ. Κομπαορέ συνελήφθη προσωρινά τον περασμένο μήνα στη Γαλλία, καθώς θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε το φόνο σωματοφύλακά του.
Σήμερα ο Μακρόν μεταβαίνει στο Αμπιτζάν για τη Σύνοδο Αφρικανικής Ενωσης - ΕΕ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Γκάνα, προωθώντας τα συμφέροντα γαλλικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής, αλλά και τη δράση του γαλλικού στρατού με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στην περιοχή του Σαχέλ.
Χτες βράδυ, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης του ΟΗΕ Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, μιλώντας σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκάλεσε η Γαλλία, ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη σχεδιάζουν να δοκιμάσουν να εκκενώσουν κέντρα κράτησης μεταναστών που είναι υπό τον έλεγχο της δοτής κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Στα περίπου 30 κέντρα εκτιμάται πως ζουν σε άθλιες συνθήκες πάνω από 15.000 κυρίως Αφρικανοί μετανάστες και ο Σουίνγκ πρόσθεσε πως η εκκένωση «θα απαιτήσει συμφωνία μεταξύ της Λιβύης, αφρικανικών και ευρωπαϊκών χωρών». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, τι θα απογίνουν οι άνθρωποι αυτοί.
Στη Βουδαπέστη έγινε η 6η Σύνοδος Κορυφής Κίνας και 16 χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (CEEC)
MTVA - Media Service Support a |
Οι ηγέτες Κίνας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο |
Την ορμητική επιχείρηση διείσδυσης των κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων συνολικά στην Ευρώπη ανέδειξε και η 6η Σύνοδος Κορυφής Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Central and Eastern Europe - China, CEEC) που έγινε στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα.
Πρόκειται για ένα διακρατικό σχήμα που ξεκίνησε το 2012 στη Βαρσοβία με τη συμμετοχή της Κίνας και: Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχικής Δημοκρατίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, Μαυροβουνίου αλλά και Σκοπίων. Πρόκειται για μια ακόμη συνεργασία με πρωταγωνιστή την Κίνα, σε περιοχές όπου διασταυρώνουν τα ξίφη τους μερικά από τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής ως «πυριτιδαποθήκης» των Βαλκανίων.
Ενδιαφέρον έχει ότι φέτος, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», στη Σύνοδο συμμετείχαν ως «παρατηρητές» και εκπρόσωποι των Αυστρίας, Ελβετίας, Λευκορωσίας, αλλά και της Ελλάδας. Ακόμα, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Από τη μεριά της Κίνας, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ χαρακτήρισε τους «16+1» «εκκολαπτήριο πραγματιστικής διαπεριφερειακής συνεργασίας» και πρότεινε, για την ανάπτυξη της συνεργασίας, να ιεραρχηθούν τα εξής:
-- Επέκταση των οικονομικών συνεργασιών, με νέα μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου ανάμεσα στους «16+1». Ξεχώρισε μάλιστα τη βούληση της Κίνας για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τους «16».
-- Ενθάρρυνση νέων έργων υποδομής, για τις χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες συνδέσεις, ξεχωρίζοντας την ετοιμότητα της «China Railway Express» για αύξηση των δρομολογίων της, αλλά και μιλώντας για σχέδια δημιουργίας ενός ευρύτερου «διαμετακομιστικού κέντρου» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
-- Ανάπτυξη «βιομηχανικών πάρκων» με έμφαση σε τομείς όπως Ενέργεια, γεωργία, διαμετακομιστικά κέντρα.
-- Περαιτέρω χρηματοπιστωτική συνεργασία, αναγγέλλοντας μάλιστα τη δημιουργία της Διατραπεζικής Ενωσης CEEC, αλλά και την έναρξη της δεύτερης φάσης του Ιδρύματος Επενδυτικής Συνεργασίας.
Σύμφωνα με το «Σινχουά», οι κινεζικές επενδύσεις στη CEEC ανέρχονται σήμερα σε 9 δισ. δολάρια, από 3 δισ. δολ. το 2012. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017 το εμπόριο Κίνας - «16» αυξήθηκε κατά 14,5% σε σχέση με πέρυσι.
Μετά τη συνάντηση υπογράφτηκαν μια σειρά συμφωνίες που αφορούν ουσιαστικά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «One Belt One Road» (OBOR), των νέων «Δρόμων του Μεταξιού», δηλαδή ενεργειακών και εμπορικών διαδρομών που συνδέουν Ανατολή και Δύση με την «πρωταγωνιστική» συμβολή κινεζικών μονοπωλίων.