ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξεκίνησαν τα παζάρια στη Γενεύη...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Γενεύη η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Σύρο πρέσβη στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, προκειμένου να ξεκινήσει τις επαφές με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, στο πλαίσιο του όγδοου (κατά σειρά) γύρου διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που ξεκίνησε υποτίθεται χτες.

Το περασμένο 24ωρο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία πραγματοποίησε επαφές με τη διευρυμένη αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, όπως αυτή συγκροτήθηκε πριν μερικές μέρες στη Σαουδική Αραβία και στην οποία πλέον συμμετέχουν Κούρδοι και Αραβες στελέχη των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων». Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης είναι ο Νασρ Χαρίρι του «Εθνικού Συριακού Συνασπισμού», ο οποίος δεν συναντήθηκε μόνο με τον Ντε Μιστούρα, αλλά και με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών Βρετανίας, Αλαστερ Μπαρτ και ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Μάλιστα, σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι «το μόνο νομότυπο φόρουμ» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία, είναι οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή τους στα σχέδια Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για παράλληλες διαδικασίες διαβουλεύσεων σε Αστάνα (Καζακστάν) και Σότσι (Ρωσία).

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ιλχάμ Αχμεντ, στέλεχος των Κούρδων της Συρίας που συμμετέχουν στις φιλοαμερικανικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» και στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, κάλεσε τις ΗΠΑ «να μη γυρίσουν την πλάτη στον μοναδικό σύμμαχό τους στη Συρία» (δηλαδή τους Κούρδους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων») γιατί διακυβεύουν την υποβάθμιση «του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ντε Μιστούρα δεν συναντήθηκε μόνο με την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά και με χαμηλόβαθμους διπλωμάτες από τις πέντε χώρες που είναι μόνιμα μέλη του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), καθώς και με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στο λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους» ε.α. στρατηγό Μπρετ Μακ Γκουρκ και τον απεσταλμένο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Νικολά ντε Ριβιέρ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, επικαλούμενος τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντ. Τραμπ, είπε πως ένιωσε ότι βρίσκονται «στο ίδιο μήκος κύματος» σε ό,τι αφορά το ζήτημα του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας και ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας για το θέμα θα συνεχιστούν.

ΗΠΑ - ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνουν τους σχεδιασμούς απέναντι στη Ρωσία...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί Δύσης - Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται να επισπεύδουν τα σχέδια για ένταξη χωρών της περιοχής στην ΕΕ και κάποιων εξ αυτών στο ΝΑΤΟ. Χτες, η «Φωνή της Αμερικής», επικαλούμενη έκθεση του «Ατλαντικού Συμβουλίου» για τη νέα αμερικανική στρατηγική στα Βαλκάνια που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα, μετέδωσε πως προτείνεται μεταξύ άλλων μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια και «ιστορική συμφιλίωση ΗΠΑ - Σερβίας» στο πλαίσιο προφανώς τακτικής για μείωση της ισχυρής επιρροής που ασκεί στο Βελιγράδι η Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος του «Ατλαντικού Συμβουλίου» Ντέιμον Γουίλσον δήλωσε ότι η «ιστορική συμφιλίωση» θα κάνει τη Σερβία «γνήσιο μεσολαβητή για την εκδήλωση πραγματικής προόδου» στο πολιτικό μέτωπο σε ό,τι αφορά «το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ή την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και τη Μακεδονία» (σε σχέση με τη διένεξη Αθήνας - Σκοπίων για τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ)...

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε πως η ΕΕ αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης στο μπλοκ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τάχα για «να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και να ενισχύσει την ίδια την Ενωση». Επιπλέον, αναφέρθηκε πως η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, μελετά σχέδια για την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για τα Δυτικά Βαλκάνια πριν το τέλος τρέχοντος χρόνου, ενδεχομένως στις 18 Δεκέμβρη.

Ως γνωστόν, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι επίσημα υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν να αποκτήσουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
«Ειρηνική λύση» αναζητούν οι θύτες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπουργική Σύνοδο για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στον πόλεμο στην Υεμένη συγκάλεσε χτες στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, λίγα 24ωρα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Daily Mail» πως τουλάχιστον 50 Βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν στο έδαφος της πολύπαθης χώρας Σαουδάραβες στρατιώτες σε τεχνικές «αντιμετώπισης ακανόνιστων συγκρούσεων».

Σαν να μην έφταναν οι πωλήσεις βρετανικών όπλων, πυραύλων και πολεμοφοδίων αξίας άνω των 3,3 δισεκατομμυρίων στερλινών τα τελευταία δύο χρόνια στη Σαουδική Αραβία, το Λονδίνο ανέλαβε υποτίθεται να διευκολύνει την εξεύρεση «ειρηνευτικής» λύσης στην Υεμένη, καλώντας σε διάλογο τους υπουργούς χωρών που αιματοκυλούν τη χώρα. Ετσι, οι συνομιλητές του Τζόνσον ήταν χτες οι ομόλογοί του από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Ομάν και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Αχμεντ.

Νωρίτερα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αραβικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», με έδρα το Λονδίνο, προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά των ΗΑΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου με μισθοφόρους, όπως επιθέσεις κατά αμάχων, βασανιστήρια, χρήση απαγορευμένων όπλων κ.λπ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σημάδια σταδιακής αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ - Σουδάν διαπιστώνουν αμερικανικά ΜΜΕ μετά τη διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν στο Χαρτούμ πριν περίπου 10 μέρες και την άρση αμερικανικών κυρώσεων για τρομοκρατία σε βάρος του Χαρτούμ τον περασμένο μήνα. Η αναθέρμανση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Χαρτούμ εκτιμάται ως πιθανό αποτέλεσμα της απόστασης που πήρε το καθεστώς του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ από το Ιράν, σε αντιδιαστολή με τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και τη συνεισφορά στρατευμάτων για την ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Υεμένη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εντονη ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV στην Ευρώπη με γοργούς ρυθμούς και σε υψηλότερο επίπεδο από το 2016, οπότε είχαν μολυνθεί σε 53 ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι, εξέφρασαν χτες αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι περίπου το 80% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, «δεν θα επιτευχθεί ο στόχος να σταματήσει η επιδημία του HIV έως το 2030».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αντιπροσωπεία Αμερικανών γηγενών της φυλής των Ναβάχο που τιμήθηκαν χτες στο Λευκό Οίκο για τη συνεισφορά τους στην αντικατασκοπεία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου άκουσαν, άναυδοι, τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποκαλεί «Ποκαχόντας» την Δημοκρατική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Η δήλωση Τραμπ προκάλεσε δημόσια σάλο, επικρίσεις και τη «διορθωτική» δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, πως ο Πρόεδρος «δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει φυλετική δυσαρέσκεια».

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η «Διεθνής Αμνηστία» απαίτησε από τις αρχές Βρετανίας, Ολλανδίας και Νιγηρίας να ξεκινήσουν άμεσα έρευνα για εγκληματικές ευθύνες σε βάρος του αγγλο-ολλανδικού πετρελαϊκού μονοπωλίου «SHELL», με αφορμή τη συγκέντρωση και δημοσίευση χιλιάδων εταιρικών εγγράφων που αποδεικνύουν πως η εταιρεία προέτρεπε και ενθάρρυνε το νιγηριανό στρατό στις αρχές της δεκαετίας του '90, επί δικτάτορα Σάνι Αμπάτσα, να δολοφονήσει δεκάδες ακτιβιστές και να εκτελέσει εννιά άνδρες της φυλής των Ογκόνι, μεταξύ των οποίων ο γνωστός Νιγηριανός συγγραφέας και ακτιβιστής Κεν Σάρο Ουίουα.

ΚΕΝΥΑ
Ορκωμοσία με διαδηλώσεις

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Ορκίστηκε χτες στο Ναϊρόμπι για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Κένυας (μετά τις πρόσφατες πολυτάραχες προεδρικές εκλογές) ο Ουχούρου Κενυάτα, παρουσία δεκάδων ξένων αξιωματούχων και ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που επιδιώκει αύξηση της επιρροής του Ισραήλ στην Ανατολική Αφρική. Ο Κενυάτα διαβεβαίωσε πως έχει προτεραιότητα «τον τερματισμό του μίσους και των διχασμών», ενώ την ίδια ώρα οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούσαν να καταστείλουν με δακρυγόνα και γκλομπς συγκέντρωση εκατοντάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι αφενός αμφισβήτησαν την εκλογή του, αφετέρου θέλησαν να θρηνήσουν τους δεκάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν έπειτα από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 8 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίγκα, που μποϊκοτάρισε τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 26ης Οκτώβρη, κατηγορώντας τον Κενυάτα για νοθεία, δεν αναγνώρισε τη δεύτερη θητεία του Κενυάτα στην προεδρία της χώρας, καλώντας το λαό να φτιάξει τη δική του «εθνοσυνέλευση» στις 12 Δεκέμβρη και να εκλέξει «τον πραγματικό Πρόεδρο».

Οι εξελίξεις δείχνουν να παρατείνουν την περίοδο αβεβαιότητας στην Κένυα, που θεωρείται από τις δεσπόζουσες δυνάμεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Αφρικής, σε μία περίοδο κατά την οποία οξύνονται οι ανταγωνισμοί της Δύσης με την Κίνα.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απέφυγαν τις πρόωρες εκλογές...

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η παραίτηση της αντιπροέδρου της ιρλανδικής κυβέρνησης Φράνσις Φιτζέραλντ απέτρεψε χτες, προς το παρόν, την κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, καθώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών εκτιμάται πως θα επιδείνωνε την ήδη δύσκολη διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία, με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας. Το κόμμα Φιόνα Φέιλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει ότι θα σταματούσε την υποστήριξη στην κυβέρνηση του Βαράντκαρ και ότι θα προωθούσε στη βουλή πρόταση μομφής, εκτός και εάν έφευγε η αντιπρόεδρος Φιτζέραλντ, επειδή είχε αναμειχθεί σε υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών αξιωματούχων και δεν προστάτευσε μάρτυρα κατηγορίας.

Η πρόσκαιρη κρίση στο Δουβλίνο σχετίζεται με την κόντρα ΕΕ - Βρετανίας, μεταξύ άλλων και σε σχέση με το εάν θα είναι ανοικτά ή όχι τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς η τελευταία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και συνιστά το μοναδικό χερσαίο σύνορο μεταξύ της Βρετανίας και μίας άλλης χώρας της ΕΕ.

Η υπόθεση γίνεται λίγες βδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την πρόοδο και το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι «εξετάσεις» των βρετανικών τραπεζών

Με φόντο τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, οι περισσότερες βρετανικές τράπεζες φάνηκαν χτες να περνούν επιτυχώς από έλεγχο δοκιμασίας (τα λεγόμενα «stress tests») και να εμφανίζονται «ικανές» να διαχειριστούν τις επιπτώσεις ενός «άτακτου» Brexit, δηλαδή μίας αποχώρησης από την ΕΕ, δίχως συμφωνία που να ρυθμίζει τις μελλοντικές σχέσεις με τις άλλες χώρες - μέλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ