ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για «πολιτική λύση»

Σκωπτικά σχόλια από τον Τούρκο Πρόεδρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΤΣΙ.--

Τα σκωπτικά σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η συμφωνία που ανακοίνωσαν το περασμένο Σάββατο στο περιθώριο της Συνόδου του APEC στο Βιετνάμ οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως «δεν είναι εφικτή στη Συρία η στρατιωτική λύση» αλλά η εξεύρεση πολιτικής, στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τέτοια σχόλια. Εάν η στρατιωτική λύση είναι εκτός συζήτησης στη Συρία, τότε αυτοί που το λένε, θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από εκεί», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης, πριν αναχωρήσει αργότερα για το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου θα είχε αργότερα χτες βράδυ συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, με τις εξελίξεις στη Συρία να καταλαμβάνουν μία από τις πρώτες θέσεις στην ατζέντα των συνομιλιών. Ο Ερντογάν «θύμισε» αφενός ότι οι ΗΠΑ έχουν φτιάξει στο έδαφος της Συρίας 13 στρατιωτικές βάσεις και ετοιμάζουν τη 14η στη Ράκα, και αφετέρου ότι οι Ρώσοι έχουν φτιάξει πέντε στρατιωτικές βάσεις στο συριακό έδαφος. Πρόσθεσε πως θα ανέφερε το σχετικό ζήτημα στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στο Σότσι, μην παραλείποντας να προειδοποιήσει πως οι τουρκικές δυνάμεις «δεν θα αγνοήσουν» εχθρικά πυρά από τη συριακή μεθοριακή περιοχή Αφρίν, που τελεί υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG, οι οποίες θεωρούνται από την Αγκυρα «τρομοκρατικές», σαν παρακλάδι του ΡΚΚ.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυριακή αμερικανορωσική «συμφωνία» που δημοσιοποιήθηκε από το Κρεμλίνο φαίνεται να αφορά την προώθηση «πολιτικής λύσης» στη Συρία και την υποστήριξη της διπλωματικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενόψει νέων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διεξαχθούν στη Γενεύη της Ελβετίας στις 28 Νοέμβρη. Πούτιν και Τραμπ διαβεβαίωσαν επίσης πως θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Η κοινή ανακοίνωση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία προκάλεσε την αντίδραση και του Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου ξεκαθάρισε σε Ουάσιγκτον και Μόσχα πως θα συνεχίσει τη δική της «πολιτική» και τακτική επιχειρήσεων στη Συρία για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Αυτά ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Δαμασκό, σε κεντρικό ξενοδοχείο, αραβικό φόρουμ ενάντια στη «σιωνιστική συμμαχία με τις ΗΠΑ και αντιδραστικές αραβικές χώρες», υπό την αιγίδα της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Φυγάδευση τζιχαντιστών

Τέλος, χτες, το βρετανικό δίκτυο BBC για τις δικές του σκοπιμότητες επιβεβαίωσε τις πρόσφατες καταγγελίες Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων πως η «διεθνής συμμαχία» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», σε συνεργασία με Αραβες και Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF, φυγάδευσε οδικώς εκατοντάδες τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους, επιτρέποντας τη μαζική έξοδό τους από τη Ράκα προς άλλες περιοχές της Συρίας και την Τουρκία. Το BBC επικαλέστηκε για τις αποκαλύψεις αυτές, μεταξύ άλλων, ντόπιους οδηγούς φορτηγών και αυτόπτες μάρτυρες.

ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Εκατοντάδες νεκροί από σεισμό 7,3 Ρίχτερ

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι στο δυτικό Ιράν
Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι στο δυτικό Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πανικό και τρόμο σε χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής προκάλεσε ο προχτεσινοβραδινός σεισμός των 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα σύνορα Ιράν - Ιράκ, προκαλώντας πάνω από 440 νεκρούς, 6.700 τραυματίες και τουλάχιστον 70.000 άστεγους σεισμοπαθείς και στις δύο χώρες.

Ο ισχυρός σεισμός, που έγινε αισθητός μέχρι το Κατάρ, είχε επίκεντρο μία περιοχή που απέχει 30,6 χλμ. ανατολικά της ιρακινής μεθοριακής πόλης Χαλάμπτζα, σε βάθος 11 χλμ. Συνοδεύεται από εκατοντάδες ισχυρούς μετασεισμούς, δυσκολεύοντας το έργο διάσωσης που καταβάλλουν σωστικά συνεργεία προκειμένου να ανασύρουν ζωντανούς όσους εγκλωβίστηκαν στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν. Οι περισσότερες ζημιές και τα περισσότερα θύματα έχουν αναφερθεί στην ιρανική μεθοριακή πόλη Σαρ-ε-Πολ-ε-Ζαχάμπ, της επαρχίας Κερμανσάχ, στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη όλων όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένα μεθοριακά χωριά στα οποία η πρόσβαση ήταν αδύνατη ή και δύσκολη, καθώς πολλοί δρόμοι έκλεισαν εξαιτίας των συντριμμιών. Ο επικεφαλής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχάμεντ Αλί Τζαφάρι, έσπευσε να επισκεφθεί ορισμένες από τις σεισμόπληκτες περιοχές παρατηρώντας ότι ο Εγκέλαδος χτύπησε περισσότερο παλιά πλίνθινα φτωχικά σπίτια και λιγότερο νεόδμητες πολυκατοικίες, που είχαν ανεγερθεί με σύγχρονο αντισεισμικό οικοδομικό κανονισμό.

Δεκάδες ηγέτες από κάθε περιοχή του πλανήτη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασαν συλλυπητήρια στις ηγεσίες του Ιράν και του Ιράκ για τα θύματα του ισχυρού σεισμού, στέλνοντας, ορισμένοι, βοήθεια σε σωστικά συνεργεία, σκηνές, κουβέρτες, φάρμακα, φορητές νοσηλευτικές μονάδες, είδη πρώτης ανάγκης. Η Τουρκία και η Ιταλία ήταν από τις χώρες που κινητοποιήθηκαν άμεσα.

Το Ιράν είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες. Το 2003 είχε σημειωθεί σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην περιοχή Μπαμ του νοτιοανατολικού Ιράν, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 26.000 ανθρώπων.

ΗΠΑ
Συνεχίζεται η κόντρα Τραμπ - μυστικών υπηρεσιών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις αντιδράσεις πρώην διευθυντικών στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών CIA και NSA προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συζήτηση που είχε το Σαββατοκύριακο στο Βιετνάμ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου.

Ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) Τζέιμς Κλάπερ, που εργάζεται ως «αναλυτής» στο δίκτυο CNN, δήλωσε ότι η υποβάθμιση της απειλής εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 αποτελεί «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ και ότι η στάση του Τραμπ επιτρέπει «σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα να παίζουν με το θεσμό του Προέδρου των ΗΠΑ». Παρόμοια στάση τήρησε και ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή στο Ανόι, προσπάθησε να διευκρινίσει τις δηλώσεις που είχε κάνει το Σάββατο για τον Πούτιν αναφορικά με την «ειλικρινή στάση» του Ρώσου Προέδρου για την άρνηση της εμπλοκής του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Σημείωσε: «Εκτιμώ ότι αισθάνεται ότι ο ίδιος και η Ρωσία δεν είχαν εμπλοκή στις εκλογές. Αν το πιστεύω ή όχι, είμαι με τις μυστικές μας υπηρεσίες, όπως ειδικά συνιστούν οι ηγεσίες τους». Ο Τραμπ χαρακτήρισε επίσης «πολιτικούς χάκερς» τον Κλάπερ, τον Μπρέναν, αλλά και τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν θέλει να μπει σε διαφωνίες με τον Πούτιν και ότι θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία για να αντιμετωπίσουν «παγκόσμια προβλήματα όπως η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Ουκρανία».

Οι μεγαλοκαπιταλιστές δήθεν ...ευαίσθητοι

Το ίδιο 24ωρο, εκατοντάδες βαθύπλουτοι Αμερικανοί και ιδιοκτήτες πολυεθνικών που έχουν συγκροτήσει την οργάνωση «Responsible Wealth» («Υπεύθυνος Πλούτος») έστειλαν επιστολή στο Κογκρέσο (θα δημοσιοποιηθεί σύντομα) με αφορμή τις συζητήσεις και τα παζάρια που γίνονται εδώ και βδομάδες ενόψει του φορολογικού νομοσχεδίου. Δισεκατομμυριούχοι, μεταξύ των οποίων ο γνωστός Τζορτζ Σόρος και ο Στίβεν Ροκφέλερ, εμφανίστηκαν δήθεν ...ευαίσθητοι και ζήτησαν από το Κογκρέσο να μη μειώσει τους φόρους για να αυξηθεί η ανισότητα σε βάρος των φτωχότερων στρωμάτων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχίες βιομηχάνων για τη διαδικασία του Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις παραινέσεις βιομηχάνων από τα μεγαλύτερα μονοπώλια της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών της ΕΕ δέχτηκε χτες το απόγευμα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προκειμένου να τους εξασφαλίσει μία συμφωνία «ομαλής μετάβασης» συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που θα προετοιμάσει το έδαφος για την εποχή κατά την οποία η Βρετανία θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ.

Οι βιομήχανοι εξέφρασαν επιπλέον δυσαρέσκεια για την αργή πρόοδο στις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία της ΕΕ, ενώ η εκπρόσωπος της «Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων» (CBI) Καρολάιν Φέρμπερν, μετά το τέλος της συνάντησης, τόνισε ότι και οι άλλοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου επισήμαναν «τη μεγάλη ζημιά» που θα προκαλούσε στο εμπόριο ένα «σκληρό Βrexit», δηλαδή μία αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία που θα ρυθμίζει τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις. Παρόμοια επισήμανση έκανε και ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μ. Βανσλέμπεν, προβλέποντας ότι σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αντιμετώπιζαν ετήσιους δασμούς τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στις εμπορικές σχέσεις με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόοουβ, πάντως, παραμέρισαν παλιότερες αντιπαλότητες και υπερασπίζονται ακόμα και το «σκληρό Brexit». Σε επιστολή των δύο υπουργών που αποκαλύφθηκε από βρετανικές εφημερίδες, παραπονιούνται ότι κάποια μέλη της κυβέρνησης κάνουν ανεπαρκείς ενέργειες σε ό,τι αφορά τα παζάρια για το Brexit και επιμένουν ότι η όποια μεταβατική συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο έως τον Ιούνη του 2021.

Από την άλλη, ο 64χρονος Ιταλός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, προέβλεψε πως εάν η Βρετανία δεν καταβάλει ως ελάχιστο κόστος διαζυγίου 60 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε θα πρέπει να επιβαρυνθούν με ανάλογο ποσό οι φορολογούμενοι πολίτες των άλλων χωρών της ΕΕ. Παράλληλα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε το ενδεχόμενο να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και ότι η ΕΕ ετοιμάζει εναλλακτικά σχέδια.

Επίσκεψη Τζόνσον στην Τεχεράνη

Την υποστήριξή του στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξέφρασε χτες το πρωί, στο πλαίσιο επίσκεψης - αστραπής στην Τεχεράνη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Αργότερα χτες το απόγευμα, μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, συμφώνησε με τους ομολόγους του από τη Γερμανία Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την Γαλλία Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, πως η διεθνής συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται «και θα πρέπει να διατηρηθεί».

Μήνυμα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τα συλλυπητήρια του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα του Ιράν για τα θύματα του φονικού σεισμού. Στο μήνυμά του σημειώνει: «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας είναι μαζί σας. Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα του Ιράν. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ