ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Προεκλογικές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

Η ενδοαστική διαπάλη στη Ισπανία, ενόψει και της διεξαγωγής στις 21 Δεκέμβρη των πρόωρων τοπικών εκλογών στην Καταλονία, καλά κρατεί. Το Σάββατο, οι δυνάμεις που αντιδρούν στην εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που ήρε το καθεστώς της αυτονομίας στην επαρχία (μετά τη μονομερή διακήρυξη στις 27 Οκτώβρη της ανεξαρτησίας), συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πρωτεύουσα, Βαρκελώνη, και διαδήλωσαν με βασικό αίτημα την απελευθέρωση των αυτονομιστών αστών πολιτικών που βρίσκονται στις φυλακές με τις κατηγορίες της «στάσης, εξέγερσης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος». Στις φυλακές βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος Οριολ Ζουνκέρας και 7 σύμβουλοι υπουργοί, καθώς και δυο στελέχη δυο αυτονομιστικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ ο αποπεμφθείς από την κεντρική κυβέρνηση Πρόεδρος Κάρλες Πουιτζντεμόντ, με 4 ακόμα μέλη έχουν διαφύγει στο Βέλγιο, απ' όπου, όπως λένε, συνεχίζουν τη δραστηριότητα της «εξόριστης κυβέρνησης». Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κάνουν λόγο για συμμετοχή 700.000 ανθρώπων, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Πρόκειται, πάντως, για άλλη μια κινητοποίηση που εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις στη λογική των εθνικισμών, χάνοντας από τον ορίζοντα το ταξικό κριτήριο και τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι η καπιταλιστική εξουσία.

Εντονες διεργασίες σε όλο το αστικό φάσμα

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεργασίες στα αστικά κόμματα που τίθενται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία όμως εμφανώς είναι σε πτώση μετά τα τελευταία γεγονότα. Το έως τώρα κυβερνών νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα του Πουιτζντεμόντ επιδιώκει ένα κοινό ψηφοδέλτιο, κάτι που δεν του βγαίνει, ενώ στις Βρυξέλλες μετέβη το επίσης στέλεχος του κόμματος Αρτουρ Μας, πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, μαζί με άλλα, για να συζητήσουν μαζί του. Ο Πουιτζντεμόντ εμφανίζεται απρόθυμος να συμμετάσχει ως υποψήφιος σε ένα μονοκομματικό ψηφοδέλτιο και γι' αυτό καταλήχτηκε ένας συνδυασμός με την επωνυμία «Μαζί για την Καταλονία» («Μαζί για το Ναι» ήταν ο κυβερνητικός συνασπισμός) που θα περιλαμβάνει και «ανεξάρτητους», δημάρχους και άλλους.

Ο έως τώρα κυβερνητικός εταίρος, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς του Ζουνκέρας, αποφάσισε αυτόνομη κάθοδο. Το άλλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Λαϊκή Ενότητα (που αυτοπροβάλλεται ως αντικαπιταλιστικό) και στήριζε, χωρίς να συμμετέχει, τον κυβερνητικό συνασπισμό, αποφάσισε σε εσωτερικό δημοψήφισμα (με 91%) τη συμμετοχή στις «παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, εκλογές και την προτίμηση σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο «δυνάμεων της αριστεράς και υπέρ της ανεξαρτησίας», πράγμα που επίσης φαίνεται να μην προκύπτει.

Δεδομένο επίσης είναι ότι η «Καταλονία από κοινού» της δημάρχου της Βαρκελώνης (όπου συμμετέχει και η Ενωμένη Αριστερά, του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας) και το «Ποδέμος» αποφάσισαν να συμπτύξουν κοινή εκλογική συμμαχία με την επωνυμία «Καταλονία από κοινού, Μπορούμε» (Cataluna en comum Podem). Η δήμαρχος μάλιστα της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, στηρίζει το αίτημα της «απελευθέρωσης των πολιτικών κρατούμενων» και ταυτόχρονα ασκεί κριτική στον πρώην Πρόεδρο ότι «οδήγησε την Καταλονία στην καταστροφή».

Την Κυριακή επίσης μετέβη για πρώτη φορά στην Καταλονία ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που μίλησε σε συγκέντρωση του Λαϊκού Κόμματος. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Καταλονία, όπως αυτή που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελ Παΐς» (αναφανδόν κατά της ανεξαρτησίας), το Λαϊκό Κόμμα έχει 26,1%, οι Σοσιαλιστές 22,7%, ενώ το νεοφιλελεύθερο «Πολίτες» επίσης 22,7% ξεπερνώντας το «Ποδέμος», που έχει 14,7% (είχε πάνω από 18%), ενώ το 13,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα και λευκό. Σε αυτό περιλαμβάνεται η ψήφος στα αυτονομιστικά σχήματα, που πάντως εμφανίζονται να έχουν σημαντική πτώση.

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του Πουιτζντεμόντ, που μιλώντας στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», δεν απέκλεισε μια λύση πέραν αυτής της ανεξαρτησίας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις που υπάρχουν σε τμήματα του κεφαλαίου της Καταλονίας - όπου παράγεται το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας - για διεύρυνση της αυτονομίας, κάτι που ενδέχεται να μπει στο παζάρι μιας πιθανής συνταγματικής αναθεώρησης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Κρίσιμη» βδομάδα για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Κρίσιμη» χαρακτηρίζεται η ερχόμενη βδομάδα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει να έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες που προέκυψαν κατά την περίοδο των διερευνητικών επαφών και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Διαφορετικά θα οδηγηθούν σε νέες εκλογές, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιμένουν πως δεν θα μπουν σε κυβέρνηση.

«Κατά τη γνώμη μου, με καλή θέληση μπορεί να επιτευχθεί μια λύση», είπε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, πριν τη συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων κομμάτων την Κυριακή το βράδυ.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», τα τέσσερα κόμματα είναι διχασμένα στο θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης και του ταμείου διάσωσης ESM. Το έγγραφο περιλαμβάνει αρκετές προτάσεις εντός παρενθέσεων, αντανακλώντας τα σημεία διαφωνίας που πρέπει να επιλυθούν. «Απορρίπτουμε [ένα ξεχωριστό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης καθώς και] την εισαγωγή εργαλείων που θα οδηγούσαν σε αυτόματες μεταβιβάσεις ή κοινοποίηση χρέους», αναφέρεται ενδεικτικά σε ένα σημείο, αποτυπώνοντας τις διαφορές για το αν θα αποκλειστεί η ιδέα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για τέτοιο προϋπολογισμό.

Σε άλλο προσχέδιο που επικαλείται το «Ρόιτερς», τα κόμματα υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ και τους διατλαντικούς δεσμούς και ταυτόχρονα επιθυμούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Επισημαίνεται ακόμα η σημασία του ελεύθερου εμπορίου και η ενίσχυση του κεντρικού ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Μείωση εισφορών και ελαστικοποίηση χρόνου εργασίας

Στα Εργασιακά, οι Φιλελεύθεροι (FDP) θέλουν να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,7%. Οι συνεισφορές στην ασφάλιση ανεργίας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 0,5% και οι εισφορές στην ασφάλιση Υγείας και περίθαλψης κατά 0,1%. Παράλληλα, τα κόμματα μιλούν καθαρά για ενίσχυση της ιδιωτικής και της επαγγελματικής ασφάλισης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αντιπαραθέσεις καπιταλιστών με θύμα το περιβάλλον

ΒΟΝΝΗ.--

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2% φέτος, καταγράφοντας νέο ρεκόρ (37 δισ. τόνων), δήλωσαν χτες επιστήμονες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ περίπου 200 κρατών στη Γερμανία σχετικά με τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (2015). Η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα διεξάγεται στη Βόννη από τις 6 έως τις 17 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή πάνω από 23.000 ανθρώπων (επιστημόνων, πολιτικών, εκπροσώπων οργανώσεων) από 197 χώρες. Τη συμμετοχή τους έχουν μεταξύ άλλων δηλώσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Ο Γκλεν Πίτερς, ένας από τους κύριους ερευνητές στο Κέντρο Ερευνας για το Διεθνές Κλίμα CICERO στο Οσλο, δήλωσε πως οι εκπομπές της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5%, λόγω της αύξησης της ζήτησης άνθρακα εν μέσω ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης.

Το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της καπιταλιστικής ανάπτυξης αναδεικνύει και η έκκληση 52 γερμανικών βιομηχανιών προς την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, για αναπροσαρμογή των στόχων για το κλίμα έως το 2020, καθώς για να επιτευχθούν αυτοί, θα χρειαστεί μια «πρόωρη έξοδος από την ενέργεια άνθρακα».

Η Γερμανική Ενωση Βιομηχάνων (BDI) έχει εκπονήσει μια μεγάλη μελέτη σχετικά με την ενεργειακή αλλαγή και την προστασία του κλίματος προτάσσοντας το ζήτημα του κόστους. Το κόστος θα «ήταν γιγάντιο», με 4 από τα 5 αναγκαία μέτρα να «κοστίζουν περισσότερο απ' ό,τι εξοικονομούν». «Τα οικονομικά κίνητρα για την προστασία του κλίματος θα παρέμεναν η εξαίρεση, η μερίδα του λέοντος θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον δημόσιο τομέα (...) Η υλοποίηση του στόχου της μείωσης κατά 80% έως το 2050 θα συνδεόταν με πρόσθετες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισ. ευρώ».

Επίσης, αργότερα χτες βράδυ, ο Λευκός Οίκος διοργάνωσε στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα στη Βόννη συνέδριο για να υπερασπιστεί «το ρόλο της Ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα» στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη συμμετοχή εκπροσώπων μονοπωλίων, όπως της «Peabody» (η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης άνθρακα παγκοσμίως), της «Tellurian» (φυσικό αέριο) και της «NuScale Power» (πυρηνική ενέργεια).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ.-- Απειλές εναντίον όλων των αεροσκαφών της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας «Atlasglobal», που εκτελεί δρομολόγια στην Ευρώπη, δέχτηκε η αστυνομία της Κοπεγχάγης. Ερευνες διεξήχθησαν σε αεροσκάφος που επρόκειτο να απογειωθεί με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ενώ για λίγη ώρα έκλεισαν και 10 πύλες του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το αμερικανικό μονοπώλιο «General Electric» ανακοίνωσε χτες νέο, ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης, με στόχο τον περιορισμό των επιχειρηματικών δράσεών του στους τομείς της Αεροναυπηγικής, της Υγείας και της Ενέργειας και την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας παγκοσμίως, δίχως να διευκρινίσει σε πρώτη φάση συγκεκριμένο αριθμό.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν επιβεβαίωσε χτες την πραγματοποίηση κοινών γυμνασίων ανάμεσα σε Αμερικανούς και Σέρβους αλεξιπτωτιστές στη Σερβία την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο, όπως είπε, της επιλογής της σερβικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στο «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

ΜΟΣΧΑ.-- Αξιωματούχοι από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμβόλαια για την αεράμυνα, ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας για Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία, Ντμίτρι Σουγκάγεφ, στο ρωσικό δίκτυο «Ροσίγια 24», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει συμφωνίες και για το αντιπυραυλικό σύστημα «S-400».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Επανεξελέγη την Κυριακή ο απερχόμενος Πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, παίρνοντας 53,16%, έναντι του αντιπάλου του, Μάριαν Σάρετς, πρώην κωμικού, που πήρε ποσοστό 46,87%, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, οι εκλογές «σφραγίστηκαν» από τη μεγάλη αποχή, που έφτασε το 59,3%.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Οι σοροί 28 ανθρώπων με τραύματα από σφαίρες και σημάδια από βασανιστήρια βρέθηκαν το Σάββατο σε περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης, όπου πριν μερικές μέρες ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε μία συμμαχία ένοπλων ομάδων που δηλώνει πίστη στη διορισμένη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη και ομάδων πιστών στον πρώην Πρόεδρο της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Οι μάχες εκτόπισαν περίπου 480 οικογένειες, εκ των οποίων οι 100 επέστρεψαν χτες στα σπίτια τους.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Εθνικιστική - ρατσιστική συγκέντρωση

Με αφορμή τους γιορτασμούς για τη Μέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας τους το 1918, η κυβέρνηση της Πολωνίας και εθνικιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο συγκεντρώσεις στην Βαρσοβία και άλλες πόλεις. Στη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα, όπου συμμετείχαν και ανοιχτά φασίστες με τα σύμβολά τους (υπολογίζονται σε 60.000), κυριάρχησαν τα συνθήματα «Θεός, τιμή, πατρίδα», «Δόξα στους ήρωές μας», «Αγνή Πολωνία, λευκή Πολωνία», «Εξω οι πρόσφυγες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν οι εθνικές σημαίες αλλά και νεοναζιστικές σημαίες, πυρσοί και πανό κατά του Ισλάμ, τα οποία το ταύτιζαν με την «τρομοκρατία». Η κρατική τηλεόραση, την οποία ελέγχει η νεοφιλελεύθερη πολωνική κυβέρνηση, που πρωτοστατεί μαζί με άλλες αστικές κυβερνήσεις στην ΕΕ (Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) της λεγόμενης Ομάδας του Βίσεγκραντ στη μη αποδοχή των ποσοστώσεων για την υποδοχή προσφύγων, αναφέρθηκε σε «μεγάλη πορεία πατριωτών».

Στη Βαρσοβία έγιναν και μικρότερες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, ενώ υπήρξε και μια επίθεση φασιστών με μικροτραυματισμούς σε γυναίκες που φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ