ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οξυνση των ανταγωνισμών εν μέσω ανησυχίας για τους ρυθμούς ανάπτυξης

«Σκυτάλη» από την APEC και το Βιετνάμ στις Φιλιππίνες και την ASEAN

Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην ΑPEC
Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην ΑPEC
ΜΑΝΙΛΑ.--

Πλήθος διακρατικών συναντήσεων συνεχίζονται αυτές τις μέρες στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου στο Βιετνάμ ολοκληρώθηκε στις 10 του μήνα η Σύνοδος της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό (APEC). Χτες, στη Μανίλα των Φιλιππίνων ξεκίνησαν η 31η Σύνοδος Κορυφής της Ενωσης χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αλλά και η 12η Σύνοδος χωρών της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit - EAS).

Στις συναντήσεις κυριαρχεί ο προβληματισμός για τους διεθνείς ρυθμούς ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας (όπως αποτυπώνεται και στο Ανακοινωθέν της Συνόδου της APEC), αλλά και για τη ρευστότητα που γεννά η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οι συναντήσεις αυτές φέρνουν στο ίδιο τραπέζι δυνάμεις που εμπλέκονται σε βαθιές κόντρες αλλά και απόπειρες συμβιβασμών, εκπροσωπώντας μονοπωλιακά συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται πολύπλευρα για το μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι απόπειρες ενεργότερης «ανάμειξης» της Ινδίας στις εξελίξεις της περιφέρειας (πολλοί ξεχωρίζουν τις επίμονες αναφορές του Αμερικανού Προέδρου σε «Ασία - Ειρηνικό - Ινδικό» και όχι σε «Ασία - Ειρηνικό» όπως άλλοτε).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, μιλώντας σε συνάντηση των μελών της ASEAN (Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες) με χώρες - εταίρους της Ενωσης, τόνισε ότι η μεταμόρφωση της Ινδίας προχωρά σε μια κλίμακα «άνευ προηγουμένου», διαφημίζοντας νέα μέτρα που ευνοούν την κήρυξη πτώχευσης μιας εταιρείας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων κ.τ.λ., ενώ ξεχώρισε την αλματώδη ανέλιξη της χώρας του στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σημειώνουμε ότι η Σύνοδος της ASEAN γίνεται με θέμα «Συνεργασία για αλλαγή, δεσμεύοντας τον κόσμο».

Στην πρωτεύουσα όμως των Φιλιππίνων ξεκίνησε χτες και η 12η Σύνοδος χωρών της Ανατολικής Ασίας (EAS), που θα ολοκληρωθεί στις 16 του μήνα. Στην EAS συμμετέχουν τα 10 μέλη της ASEAN και έξι ακόμα χώρες - εταίροι τους, συγκεκριμένα οι Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ινδία, Νέα Ζηλανδία, αλλά και οι ΗΠΑ και Ρωσία. Οπως και οι άλλες συναντήσεις, έτσι και η EAS αναμενόταν να δώσει νέα ώθηση σε αντιλαϊκές διεργασίες. Για παράδειγμα, το ρωσικό «ITAR TASS» επικαλούταν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα θα «προωθήσει μια πρωτοβουλία στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Αυτά, ενώ και στην Ασία ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» αξιοποιείται για τη διείσδυση ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, όπως έχει δείξει η εμπειρία π.χ. και στο Αφγανιστάν, όπου και σήμερα «τρέχουν» διάφορα αντίπαλα «αντιτρομοκρατικά» σχέδια.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Παράλληλες επαφές για λογαριασμό αντίπαλων μονοπωλίων

Επίσημες συναντήσεις με την ηγεσία Βιετνάμ και Φιλιππίνων είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ επαφές στην ίδια περιοχή έχει και ο Κινέζος ομόλογός του

ΑΝΟΪ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Στο επίκεντρο των επιδιώξεων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων παραμένει η γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην οποία άλλωστε ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και η πολυήμερη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου σε Ασία - Ειρηνικό.

Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Βιετνάμ, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται ως ένας από τους «πιο κερδισμένους» της περιοδείας (όπως υποστήριζε ανάλυση του «Φορμπς», αναδεικνύοντας κατευθύνσεις στις οποίες οι ΗΠΑ αναζητούν πλεονεκτήματα στην αναμέτρησή τους με Κίνα κ.τ.λ.). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση του Τραμπ με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Τραν Ντάι Κουάνγκ, οι δυο πλευρές έστειλαν καθαρό μήνυμα «στενής και διευρυνόμενης συνεργασίας», ενώ μεταξύ άλλων:

-- Συμφωνήθηκε η παραχώρηση νέας περιοχής στο Ανόι για την ανέγερση νέας αμερικανικής πρεσβείας.

-- Καταλήχθηκε ένα «Τριετές Πλάνο Δράσης για την αμυντική συνεργασία», στο πλαίσιο της οποίας θα αυξηθούν οι «διμερείς ναυτικές δραστηριότητες».

-- Οριστικοποιήθηκε η παράδοση των πρώτων λέμβων που οι ΗΠΑ παραχώρησαν στην ακτοφυλακή του Βιετνάμ, «ενισχύοντας τη θαλάσσια ασφάλεια του Βιετνάμ» και την «ενημέρωση των δυνατοτήτων (του Βιετνάμ) στο συγκεκριμένο τομέα».

-- Οι δύο Πρόεδροι «καλωσόρισαν την πρώτη σχεδιασμένη επίσκεψη ενός αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ το 2018».

Μεταξύ άλλων, οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν «τη σημασία για την ελευθερία ναυσιπλοΐας, υπερπτήσεων και του ανεμπόδιστου εμπορίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και τη δέσμευσή τους για μια προσέγγιση βασισμένη σε κανόνες όσον αφορά στην επίλυση των θαλάσσιων διαφορών».

Είναι σαφές ότι πολλοί από τους άξονες της διμερούς συνεργασίας διαμορφώνονται με φόντο τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «αποκρούσουν» τη διεύρυνση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή (βλέπε εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα), αλλά και στο πλαίσιο της διαρκούς διεύρυνσης της στρατιωτικής τους παρουσίας σε Ασία - Ειρηνικό.

Οσον αφορά την οικονομική συνεργασία, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για εμβάθυνση και διεύρυνση του διμερούς εμπορίου, ενώ «καλωσόριζαν και την ολοκλήρωση εμπορικών συμφωνιών 12 δισ. δολαρίων».

Χτες, ο Τραμπ είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καθώς η Μανίλα είναι ο τελευταίος προορισμός της πολυήμερης περιοδείας στην περιφέρεια. Πολλά ΜΜΕ μίλησαν για φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν οι δυο ηγέτες, με αναλύσεις για ομοιότητες στους δύο εκκεντρικούς τους χαρακτήρες. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι στη 40λεπτη συζήτησή τους μίλησαν για όλα τα θέματα που αφορούν τις δυο χώρες «και την περιοχή», χωρίς πολλές λεπτομέρειες, στις αρχικές τους δηλώσεις. Θυμίζουμε πάντως ότι ο Ντουτέρτε, μετά την εκλογή του, επιδιώκει την αναβάθμιση της συνεργασίας και με Κίνα - Ρωσία, αναδεικνύοντας πόσο περιπλέκεται το παζάρι στην περιοχή.

Στο Βιετνάμ και ο Σι

Στη Νοτιοανατολική Ασία όμως περιοδεύει αυτές τις μέρες και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που χτες το αργά απόγευμα (τοπική ώρα) έφτασε στο Λάος.

Είχαν προηγηθεί οι επίσημες επαφές του Σι με την ηγεσία του Βιετνάμ (όπου βρέθηκε και για να πάρει μέρος στη Σύνοδο της APEC). Στη συνάντησή του με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Τραν Ντάι Κουάνγκ, σημείωσε ότι οι διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες διέρχονται βαθιών και σύνθετων αλλαγών και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ανάπτυξη και τη μεταρρύθμισή τους. Υποστήριξε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δυο πλευρές πρέπει να σταθεροποιήσουν την ορμή στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου τους και να ευθυγραμμίσουν την ανάπτυξη οικονομικών πρωτοβουλιών στις οποίες πρωτοστατούν, όπως οι (κινεζικοί) «Δρόμοι του Μεταξιού» και οι βιετναμέζικοι «Δύο διάδρομοι και ένας οικονομικός κύκλος». Οσον αφορά την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου οι δυο χώρες έχουν έντονες εδαφικές διαφορές), ο Σι ανέφερε ότι οι δυο χώρες «πρέπει να αντιμετωπίσουν καλά τις διαφορές και διαφωνίες τους» και «πρέπει να αναζητήσουν μια διαρκή λύση στις θαλάσσιες διαφωνίες τους κοινά αποδεκτή, μέσω φιλικών διαβουλεύσεων».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες ασκήσεις με τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Με τη συμμετοχή τριών αμερικανικών αεροπλανοφόρων ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο νέες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, όπου η λεγόμενη «αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας» αξιοποιείται ως μοχλός προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Στα γυμνάσια συμμετέχουν τα αεροπλανοφόρα «USS Ronald Reagan», «USS Theodore Roosevelt» και «USS Nimitz». Το Σάββατο ξεκίνησαν κοινές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, με τη συμμετοχή - εκτός από τις συνοδείες των τριών αεροπλανοφόρων - και 11 αμερικανικών πολεμικών πλοίων εξοπλισμένων με το σύστημα αντιπυραυλικής αεράμυνας «Aegis», όπως και 7 νοτιοκορεατικών πολεμικών πλοίων.

Την Κυριακή κινητοποιήθηκαν και τα τρία αντιτορπιλικά του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού «Ιναζούμα», «Μακινάμι» και «Ισε».

Ασιατικά ΜΜΕ επικαλούνταν ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ιαπωνίας «αξιοποιούν κάθε ευκαιρία» για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αμερικανικές. Από τη μεριά του, το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας σημείωνε ότι οι ασκήσεις «αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας να αποτρέψουμε τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και να τις αντιμετωπίσουμε».

Τα νέα γυμνάσια φανερώνουν πόσο μεγαλώνει η στρατιωτική «κινητοποίηση» και «ετοιμότητα» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιφέρεια. Είναι η πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία που τρία αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ συμμετέχουν σε κοινή άσκηση στην περιοχή, την οποία η αμερικανική πλουτοκρατία ιεραρχεί στην αναμέτρησή της με αντίπαλα κέντρα, καταρχήν την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι

ΣΟΤΣΙ.--

Νέο τετ-α-τετ είχαν χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα της συνάντησης, που έγινε στο Σότσι, οι εξελίξεις στη Συρία ήταν το βασικό, αλλά όχι το μόνο θέμα, δεδομένου του εύρους που αποκτά η συνεργασία των δύο πλευρών. Για παράδειγμα, το ρωσικό πρακτορείο ITAR - TASS επέμενε ότι οι δυο ηγέτες επρόκειτο να εστιάσουν και σε τρόπους αξιοποίησης του ρωσικού συστήματος «S-400» που η Αγκυρα επρόκειτο να αγοράσει. Αλλωστε, είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί ότι η αγορά των «S-400» «έχει κλείσει».

Σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ από τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν (που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί), ο Τούρκος ηγέτης εμφανιζόταν να λέει ότι «οι διμερείς μας σχέσεις στην περιοχή και η αλληλεγγύη μας απέναντι στη Ρωσία σχετικά με προβλήματα της περιφέρειας αυξάνουν την (διμερή) εμπιστοσύνη μας για το μέλλον». Ακόμα, μίλησε για «εντατικές» συναντήσεις με τη Ρωσία, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Από τη δική του μεριά, ο Πούτιν ανέφερε ότι «μπορεί να ειπωθεί πως οι σχέσεις μας έχουν εξομαλυνθεί εντελώς» και ότι οι διμερείς επαφές θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα» (συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη Συρία). Συμπλήρωσε επίσης ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε το περασμένο 8μηνο πάνω από 30%. «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας - Ρωσίας έχουν αποκατασταθεί εντελώς», σχολίασε.

Την τουρκική αγορά των ρωσικών «S-400» μνημόνευσε σε δηλώσεις του, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που είπε ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά γιατί χρειάστηκε να κάνουμε αυτή την επιλογή». Ο ίδιος είπε ότι σχετικά με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις «η κοινή λογική επικρατεί στο τέλος και θα βρεθεί μια λύση», αν και πρόσθεσε ότι αυτές δεν θα βελτιωθούν αν η Ουάσιγκτον δεν λάβει μέτρα για την έκδοση στην Τουρκία του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη στο περσινό πραξικόπημα.

  • Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε σήμερα «γελοίες» και «αβάσιμες» τις κατηγορίες ότι η Τουρκία προσέφερε εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την έκδοση του Γκιουλέν.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ