Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για «πολιτική λύση»

Σκωπτικά σχόλια από τον Τούρκο Πρόεδρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΤΣΙ.--

Τα σκωπτικά σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η συμφωνία που ανακοίνωσαν το περασμένο Σάββατο στο περιθώριο της Συνόδου του APEC στο Βιετνάμ οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως «δεν είναι εφικτή στη Συρία η στρατιωτική λύση» αλλά η εξεύρεση πολιτικής, στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τέτοια σχόλια. Εάν η στρατιωτική λύση είναι εκτός συζήτησης στη Συρία, τότε αυτοί που το λένε, θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από εκεί», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης, πριν αναχωρήσει αργότερα για το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου θα είχε αργότερα χτες βράδυ συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, με τις εξελίξεις στη Συρία να καταλαμβάνουν μία από τις πρώτες θέσεις στην ατζέντα των συνομιλιών. Ο Ερντογάν «θύμισε» αφενός ότι οι ΗΠΑ έχουν φτιάξει στο έδαφος της Συρίας 13 στρατιωτικές βάσεις και ετοιμάζουν τη 14η στη Ράκα, και αφετέρου ότι οι Ρώσοι έχουν φτιάξει πέντε στρατιωτικές βάσεις στο συριακό έδαφος. Πρόσθεσε πως θα ανέφερε το σχετικό ζήτημα στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στο Σότσι, μην παραλείποντας να προειδοποιήσει πως οι τουρκικές δυνάμεις «δεν θα αγνοήσουν» εχθρικά πυρά από τη συριακή μεθοριακή περιοχή Αφρίν, που τελεί υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG, οι οποίες θεωρούνται από την Αγκυρα «τρομοκρατικές», σαν παρακλάδι του ΡΚΚ.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυριακή αμερικανορωσική «συμφωνία» που δημοσιοποιήθηκε από το Κρεμλίνο φαίνεται να αφορά την προώθηση «πολιτικής λύσης» στη Συρία και την υποστήριξη της διπλωματικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενόψει νέων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διεξαχθούν στη Γενεύη της Ελβετίας στις 28 Νοέμβρη. Πούτιν και Τραμπ διαβεβαίωσαν επίσης πως θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Η κοινή ανακοίνωση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία προκάλεσε την αντίδραση και του Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου ξεκαθάρισε σε Ουάσιγκτον και Μόσχα πως θα συνεχίσει τη δική της «πολιτική» και τακτική επιχειρήσεων στη Συρία για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Αυτά ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Δαμασκό, σε κεντρικό ξενοδοχείο, αραβικό φόρουμ ενάντια στη «σιωνιστική συμμαχία με τις ΗΠΑ και αντιδραστικές αραβικές χώρες», υπό την αιγίδα της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Φυγάδευση τζιχαντιστών

Τέλος, χτες, το βρετανικό δίκτυο BBC για τις δικές του σκοπιμότητες επιβεβαίωσε τις πρόσφατες καταγγελίες Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων πως η «διεθνής συμμαχία» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», σε συνεργασία με Αραβες και Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF, φυγάδευσε οδικώς εκατοντάδες τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους, επιτρέποντας τη μαζική έξοδό τους από τη Ράκα προς άλλες περιοχές της Συρίας και την Τουρκία. Το BBC επικαλέστηκε για τις αποκαλύψεις αυτές, μεταξύ άλλων, ντόπιους οδηγούς φορτηγών και αυτόπτες μάρτυρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες παρά τις «συμφωνίες»(2017-11-15 00:00:00.0)
Κόντρες και παζάρια με φόντο την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων(2017-03-12 00:00:00.0)
Προωθούν σχέδια κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης(2017-02-22 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις σε Ράκα και Μοσούλη(2016-11-13 00:00:00.0)
Ανοιχτή η επανέναρξη «ρωσο-τουρκικής συνεργασίας»(2016-06-30 00:00:00.0)
Μπλέκει το «κουβάρι» του ανταγωνισμού(2015-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ