ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «COSCO»
Αξιώνουν «εργασιακή ειρήνη» για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων

«Εργασιακή ειρήνη», δηλαδή «τα κεφάλια μέσα» αξιώνουν μονοπώλια και κυβέρνηση από τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, προκειμένου να «ολοκληρωθούν οι επενδύσεις» που έχει προγραμματίσει η «Cosco»! Το «μήνυμα» προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι αυτό το διάστημα δίνουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους, στάλθηκε χτες μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ (δηλαδή της «Cosco») κάπτεν Φου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να καταλήξουν στο Προσχέδιο του Σχεδίου Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΣΑΛ), που έχει εκπονήσει η ΟΛΠ ΑΕ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εστάλη από το υπουργείο αμέσως μετά τη συνάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κάπτεν Φου «παρουσίασε λεπτομερώς το σχέδιο επενδύσεων του ΟΛΠ ΑΕ και αναφέρθηκε στον παράγοντα της εργασιακής ειρήνης, ως κομβικό στοιχείο για την ολοκλήρωση των επενδύσεων». Τη σκυτάλη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, πήρε στη συνέχεια ο Π. Κουρουμπλής, ο οποίος όπως αναφέρεται «δήλωσε κατηγορηματικά ότι το υπουργείο στηρίζει την εργασιακή ειρήνη και επιθυμεί την αποκατάσταση της εικόνας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης»! Πρόσθεσε ότι «για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο (δηλαδή οι επενδύσεις), είναι απαραίτητο ένα πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους στη Ζώνη». Διαμήνυσε στους εργαζόμενους ότι ναι μεν το υπουργείο «υποστηρίζει τα δικαιώματά τους», όμως «και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους». Προφανώς κατά τον Π. Κουρουμπλή η υποχρέωση των εργαζομένων είναι να θυσιάσουν δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους για την υπογραφή της ΣΣΕ, ανάμεσα στις οποίες είναι μέτρα ασφαλείας για να γυρίζουν σπίτι τους ασφαλείς μετά το μεροκάματο, στο βωμό των επενδύσεων της «Cosco» για την παραπέρα ενίσχυση της ήδη τεράστιας κερδοφορίας της.

Πρόκειται για την γνωστή «καραμέλα» που αναμάσησαν όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και μηχανισμοί των επιχειρηματικών ομίλων, ότι οι «αγώνες των εργατών διώχνουν τα πλοία από τη Ζώνη», για να αποκρύψουν ότι η συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευής είχε να κάνει με την κυριαρχία του κριτηρίου του καπιταλιστικού κέρδους και τις συμφωνίες που συνάπτει - με βάση αυτό το κριτήριο - το κεφάλαιο, εν προκειμένω οι εφοπλιστές, για το πού θα κατασκευάσουν πλοία.

Είναι για παράδειγμα γνωστή η διακυβερνητική συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την Κίνα και αφορά το κοινό ταμείο Ελλάδας - Κίνας, με επιχορηγήσεις ύψους 10 δισ. για την ενίσχυση των Ελλήνων εφοπλιστών που κατασκευάζουν στην Κίνα τα καράβια τους. Οπως επίσης είναι γνωστό ότι στην εγκατάλειψη των ναυπηγείων συνέβαλαν και οι σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στα μονοπώλια στην ΕΕ, που εκφράστηκαν και με τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής πολιτικής.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ
Κατέρρευσε τμήμα της ψευδοροφής

Μια από τις αμέτρητες συνέπειες της «σταθεροποίησης» της χρηματοδότησης σε πενιχρά επίπεδα
Μια από τις αμέτρητες συνέπειες της «σταθεροποίησης» της χρηματοδότησης σε πενιχρά επίπεδα
Στο προσκήνιο έρχονται, για άλλη μια φορά, οι συνέπειες από την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, με αφορμή την προχτεσινή κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στην παθολογική πτέρυγα του νοσοκομείου Χίου. Αμέσως μετά την κατάρρευση, προκλήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, αναστάτωση σε εργαζόμενους, ασθενείς και συγγενείς, καθώς ήταν ώρα αιχμής για το νοσοκομείο και από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός. Οι ασθενείς της Παθολογικής κλινικής έχουν ήδη μοιραστεί - στοιβαχτεί στην Καρδιολογική και τη Χειρουργική, κάνοντας ακόμη πιο δυσλειτουργικό το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών, ενώ καρδιοπαθείς και χειρουργημένοι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο αν τους μεταδοθεί μικρόβιο από τους ασθενείς της Παθολογικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψευδοροφή στο συγκεκριμένο σημείο είχε καταρρεύσει και στο παρελθόν, ενώ το κτίριο όπου στεγάζεται η Παθολογική κλινική είναι πάνω από 60 χρονών, σχεδόν κάθε χειμώνα πλημμυρίζει, η στέγη έχει διαρροές. Να σημειωθεί ότι εδώ και μια δεκαετία εκκρεμεί η ενεργοποίηση ρήτρας για την ανακατασκευή της Παθολογικής κλινικής.

Το μεγάλο πρόβλημα του κτιριακού και της εγκατάλειψης του Νοσοκομείου Χίου καταγγέλλει η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της.

«Το γεγονός ότι οι ασθενείς στοιβάχτηκαν άρον - άρον σε διάφορους άλλους χώρους, με προτάσεις ακόμη και για κοντέινερ να "πέφτουν" στο τραπέζι, δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, που υπηρετεί τη λογική της εγκατάλειψης και της σταδιακής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών στην Υγεία, αλλά και η διεύθυνση του Νοσοκομείου διαχρονικά. Είναι πρόκληση η διοίκηση να εξαίρει και να αναμένει τους δωρητές - πλοιοκτήτες χάρη στη συμβολή των οποίων, όπως ισχυρίστηκε η διοικήτρια, αναμένεται η ολοκλήρωση της τελικής μελέτης του έργου. Ο λαός μας έχει ανάγκη από την πλήρη και άμεση στελέχωση των δομών Υγείας στο νησί, από το Νοσοκομείο μέχρι τα Κέντρα Υγείας, που υπολειτουργούν ή κλείνουν», σημειώνει μεταξύ άλλων και καλεί το Χιώτικο λαό να απαιτήσει:

  • Την άμεση ανακατασκευή της Παθολογικής πτέρυγας με αποκλειστικά κρατική ευθύνη.
  • Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για την εξάλειψη των όποιων κινδύνων σε όλο το Νοσοκομείο και να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή νοσηλεία των ασθενών με τη μέγιστη ασφάλεια.
ΣΕΑΑΝ - ΣΕΜΙΣΕΑ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Σήμερα στις 7 το απόγευμα

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης προχωρούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), σήμερα στις 7 το απόγευμα.

Για την καλύτερη οργάνωση της καθόδου των οικογενειών στο υπουργείο έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις στις 6 μ.μ., με βάση τα παραρτήματα των φορέων: Για τα Νότια στο μετρό της Δάφνης. Τα Δυτικά στο μετρό Αγ. Αντώνιος. Τα Βόρεια στο σταθμό ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας. Από τον Πειραιά στο σταθμό του Ηλεκτρικού. Κεντρική προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 6.30 μ.μ.

Οι φορείς που συνδιοργανώνουν την κινητοποίηση διεκδικούν: Καταβολή εδώ και τώρα (μέσα στο καλοκαίρι) όλων των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ σε γονείς και ασθενείς για τις θεραπείες τους με την κατάθεση των δικαιολογητικών, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν όλα τα παιδιά κανονικά τις θεραπείες τους από το Σεπτέμβρη. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους απλήρωτους εργαζόμενους. Καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης σε βάρος των εργαζομένων. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των ΝΠΙΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή - Αποκατάσταση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αμεση δημιουργία κρατικών δομών πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης, με μαζικές προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Οι φορείς προειδοποιούν την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου για σήμερα ότι «δεν θα φύγουμε από το υπουργείο αν δεν αποσπάσουμε συγκεκριμένη δέσμευση για άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καταβληθούν τώρα τα οφειλόμενα προς τους γονείς, για να μπορέσουν τα παιδιά μας να συνεχίσουν τις θεραπείες τους».

Εργατικό «ατύχημα» στην «ΝΤΕΛ ΜΟΝΤΕ»

Θύματα εργατικού «ατυχήματος» έπεσαν δυο εργαζόμενες στη βιομηχανία «ΝΤΕΛ ΜΟΝΤΕ», στη Λάρισα, καθώς, την ώρα της δουλειάς, τραυματίστηκαν στα χέρια.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει ότι το νέο εργατικό «ατύχημα», που προστίθεται στη μεγάλη λίστα των εργατικών «ατυχημάτων» σε χώρους δουλειάς, εξαιτίας της εντατικοποίησης και των λειψών μέτρων προστασίας της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, γίνεται την ώρα που ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το υπουργείο Εργασίας, παρουσίαζε μια εικονική πραγματικότητα για την εργατική τάξη.

Το ΕΚΛ εκφράζει τη συμπαράστασή του στις δυο εργαζόμενες που τραυματίστηκαν και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα να επιβάλουν στις επιχειρήσεις ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, υπεράσπιση, επέκταση των ΒΑΕ με βάση τις νέες ανάγκες, καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, εργατικό έλεγχο - αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.

Νεκρός 42χρονος σιδηρουργός

Εχασε προχτές τη ζωή του 42χρονος άνδρας κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούσε στο σιδηρουργείο του, στην Πορταριά Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα την περασμένη Τρίτη, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκφόρτωσης με γερανό, το ανυψωτικό μηχάνημα απασφαλίστηκε, με συνέπεια ο 42χρονος να καταπλακωθεί από το σίδερο που μεταφερόταν και να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ