Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «COSCO»
Αξιώνουν «εργασιακή ειρήνη» για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων

«Εργασιακή ειρήνη», δηλαδή «τα κεφάλια μέσα» αξιώνουν μονοπώλια και κυβέρνηση από τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, προκειμένου να «ολοκληρωθούν οι επενδύσεις» που έχει προγραμματίσει η «Cosco»! Το «μήνυμα» προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι αυτό το διάστημα δίνουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους, στάλθηκε χτες μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ (δηλαδή της «Cosco») κάπτεν Φου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να καταλήξουν στο Προσχέδιο του Σχεδίου Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΣΑΛ), που έχει εκπονήσει η ΟΛΠ ΑΕ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εστάλη από το υπουργείο αμέσως μετά τη συνάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κάπτεν Φου «παρουσίασε λεπτομερώς το σχέδιο επενδύσεων του ΟΛΠ ΑΕ και αναφέρθηκε στον παράγοντα της εργασιακής ειρήνης, ως κομβικό στοιχείο για την ολοκλήρωση των επενδύσεων». Τη σκυτάλη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, πήρε στη συνέχεια ο Π. Κουρουμπλής, ο οποίος όπως αναφέρεται «δήλωσε κατηγορηματικά ότι το υπουργείο στηρίζει την εργασιακή ειρήνη και επιθυμεί την αποκατάσταση της εικόνας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης»! Πρόσθεσε ότι «για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο (δηλαδή οι επενδύσεις), είναι απαραίτητο ένα πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους στη Ζώνη». Διαμήνυσε στους εργαζόμενους ότι ναι μεν το υπουργείο «υποστηρίζει τα δικαιώματά τους», όμως «και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους». Προφανώς κατά τον Π. Κουρουμπλή η υποχρέωση των εργαζομένων είναι να θυσιάσουν δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους για την υπογραφή της ΣΣΕ, ανάμεσα στις οποίες είναι μέτρα ασφαλείας για να γυρίζουν σπίτι τους ασφαλείς μετά το μεροκάματο, στο βωμό των επενδύσεων της «Cosco» για την παραπέρα ενίσχυση της ήδη τεράστιας κερδοφορίας της.

Πρόκειται για την γνωστή «καραμέλα» που αναμάσησαν όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και μηχανισμοί των επιχειρηματικών ομίλων, ότι οι «αγώνες των εργατών διώχνουν τα πλοία από τη Ζώνη», για να αποκρύψουν ότι η συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευής είχε να κάνει με την κυριαρχία του κριτηρίου του καπιταλιστικού κέρδους και τις συμφωνίες που συνάπτει - με βάση αυτό το κριτήριο - το κεφάλαιο, εν προκειμένω οι εφοπλιστές, για το πού θα κατασκευάσουν πλοία.

Είναι για παράδειγμα γνωστή η διακυβερνητική συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την Κίνα και αφορά το κοινό ταμείο Ελλάδας - Κίνας, με επιχορηγήσεις ύψους 10 δισ. για την ενίσχυση των Ελλήνων εφοπλιστών που κατασκευάζουν στην Κίνα τα καράβια τους. Οπως επίσης είναι γνωστό ότι στην εγκατάλειψη των ναυπηγείων συνέβαλαν και οι σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στα μονοπώλια στην ΕΕ, που εκφράστηκαν και με τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org