Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΜΕΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Οδηγείται σε «λουκέτο» από την πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου

Στο «πόδι» οι οικογένειες των τροφίμων ΑμεΑ και το αναπηρικό κίνημα

Από κινητοποίηση τον περασμένο Μάρτη στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά

Eurokinissi

Από κινητοποίηση τον περασμένο Μάρτη στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά
«Λουκέτο» ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στον Σκαραμαγκά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις στη δραστική συρρίκνωση των δαπανών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, των δαπανών για υπηρεσίες και δομές Πρόνοιας, υλοποιώντας σχετικές κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ. Γνώμονας αυτής της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερου χώρου για κερδοφόρα δράση στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Τη βαρβαρότητα αυτή σε βάρος των ατόμων με αναπηρία η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, την «ντύνει» με τον μανδύα διάφορων επιστημονικοφανών ιδεολογημάτων της ΕΕ περί «αποασυλοποίησης». Τα ιδεολογήματα αυτά έχουν αναδειχτεί σε βασικά εργαλεία για το κλείσιμο τέτοιων ζωτικής σημασίας ιδρυμάτων και δομών, με αποτέλεσμα οικογένειες είτε να αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες είτε να ζουν την τραγωδία να βλέπουν τον άνθρωπό τους, το παιδί τους, να «λιώνει» στο σπίτι και να μην μπορούν να του προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια.

Οσον αφορά το Θεραπευτήριο στον Σκαραμαγκά, οι κινήσεις στην κατεύθυνση του «λουκέτου» έχουν ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσω της εγκατάλειψης, της έλλειψης προσωπικού και της προσπάθειας μεταφοράς των τροφίμων σε άλλα ιδρύματα. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κηδεμόνων και συνολικά του αγωνιστικού κινήματος των ΑμεΑ απέτρεψαν προσωρινά αυτά τα σχέδια.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» ο εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων, Γιώργος Γεωργούλας, αναδεικνύοντας τη συστηματική εγκατάλειψη και απαξίωση του ιδρύματος, «τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει αλλάξει στο κτίριο ούτε διακόπτης. Πλένουν παιδιά με λάστιχο, λες και είναι αυτοκίνητα, γιατί δεν αλλάζουν τα ντουζ!».

Οι τρόφιμοι σήμερα είναι 29 άτομα με ειδικές ανάγκες (από 140 και 120 κατά καιρούς), όλοι βαριά περιστατικά, που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και μεταχείριση από εξειδικευμένο προσωπικό. Ωστόσο, λείπουν βασικές ειδικότητες (ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι), ενώ έχουν απομείνει 20 νοσηλευτές από τους 40 πριν μερικά χρόνια. Αυτά σημαίνουν πρακτικά ότι δεν μπορεί να γίνει εξατομικευμένη φροντίδα, που είναι απολύτως απαραίτητη για τα άτομα αυτά, ενώ για τους ίδιους τους εργαζόμενους μεταφράζεται σε εντατικοποίηση της δουλειάς και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς έχουν να κάνουν με βαριές και δύσκολες περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση κλείνει το Θεραπευτήριο γιατί είναι... μεγάλο

Το κλείσιμο του Θεραπευτηρίου στον Σκαραμαγκά προαναγγέλθηκε καθαρά από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας στις 13 Ιούλη από το βήμα της Βουλής σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι το Θεραπευτήριο, το οποίο λειτουργεί εδώ και 28 χρόνια, οδηγείται στο κλείσιμο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, με πρόσχημα ακριβώς την εγκατάλειψη και την αποψίλωση του προσωπικού, για την οποία ευθύνεται η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, αποφάσισε την κατάργηση της μονάδας και τη μεταφορά των φιλοξενούμενων σε άλλες. Ο Γ. Λαμπρούλης ζήτησε από την αναπληρώτρια υπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης, αν θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και ενέργειες για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να γίνουν και άλλες εισαγωγές φιλοξενούμενων λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε τέτοιες δομές.

Η Θ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φτιαχτεί ο Σκαραμαγκάς «για να γίνει ένα μεγάλο άσυλο», γιατί αυτό αντίκειται στην αντίληψη που επικρατεί «σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, ότι είναι λάθος να συνεχίζουμε την πολιτική της ασυλοποίησης», είναι λάθος να «έχουμε μεγάλες μονάδες» και «εκτός οικιστικού ιστού» όπως το Θεραπευτήριο. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται «να μεταρρυθμίσει το προνοιακό τοπίο της χώρας» και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου μέσα στο καλοκαίρι για την «αναδοχή και υιοθεσία», «γιατί ακριβώς πιστεύουμε - όπως είπε - ότι η πρώτη κίνηση είναι να μην μπαίνουν τα παιδιά στα ιδρύματα».

Τα όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός δικαιώνουν «τις έντονες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των γονέων και κηδεμόνων, αλλά και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, οι οποίοι εναντιώνονται στο κλείσιμο της συγκεκριμένης Μονάδας του Σκαραμαγκά και στη μεταφορά των περιθαλπόμενων σε άλλες μονάδες», σχολίασε ο Γ. Λαμπρούλης. Οπως τόνισε, ποτέ το ΚΚΕ δεν συνηγόρησε με τα άσυλα, αλλά σημείωσε ότι με πρόσχημα την «αποασυλοποίηση» απαξιώθηκαν και εξαθλιώθηκαν συνειδητά μια σειρά τέτοιες δομές, με αποτέλεσμα όντως να καταντήσουν άσυλα, «με τις τραγικές εικόνες που έχουμε δει στο παρελθόν».

«Βαφτίζουν κοινωνικό έργο ένα έγκλημα»

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της κυβέρνησης, ο Γ. Γεωργούλας ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο κτίριο πληρεί κάθε προδιαγραφή καθώς διαθέτει όλες τις ανέσεις. Δεν υπάρχει άλλο σε όλη την Ελλάδα τέτοιων προδιαγραφών. Ωραία, μεγάλα, φωτεινά δωμάτια, προαύλιοι χώροι» κ.ο.κ., δηλαδή δεν θυμίζει καθόλου άσυλο, παρά την πλήρη εγκατάλειψη. Δεύτερον, βρίσκεται στο Σχιστό, εντός οικιστικού ιστού, αφού πίσω του έχει σπίτια και μπροστά θάλασσα.

Οπως ανέφερε, η πρεμούρα και της κυβέρνησης για κλείσιμο του Θεραπευτηρίου, σε συνδυασμό με τα σενάρια για την «τύχη» του κτιρίου, δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων. «Υπάρχουν πολλά σενάρια», επισήμανε ο Γ. Γεωργούλας, που απορρέουν από «επισκέψεις στο κτίριο από ΜΚΟ, αλλά και από σχεδιασμούς που έχει παρουσιάσει η "Cosco" για την περιοχή αυτή. Το κτίριο συνορεύει με χώρους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», με λιμάνι των ναυπηγείων, ενώ στο τελείωμα του οικοπέδου του περνάει η εμπορική σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινάει από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ. Με αυτήν την έννοια, η λειτουργία του ως Θεραπευτηρίου φαίνεται να... μη «συμβαδίζει» με τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων.

Η πρώτη απόπειρα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων, έγινε πριν από χρόνια: Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να αδειάσει το κτίριο, μεταφέροντας 31 παιδιά εκτός και εντός Αττικής. Εγινε μεταφορά και σε ενοικιαζόμενα κτίρια από το κράτος, στο πλαίσιο προγράμματος κατά ομάδες σε διαμερίσματα. «Τα χρήματα τελείωσαν», ανέφερε, «και κάποια από τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλα ιδρύματα και κάποια σπίτια τους», με ό,τι σημαίνει αυτό για τις οικογένειές τους.

«Τι εννοεί η κυβέρνηση αποασυλοποίηση; Να παίρνουν τα παιδιά από ένα τέτοιο όμορφο κτίριο και άνετο, που δεν θυμίζει ούτε ίδρυμα ούτε άσυλο; Δεν είναι ετοιμοθάνατα για να τα πάνε στην εντατική, να τα κλείσουν σε ένα δωμάτιο με ένα κρεβάτι. Στον ίδιο χώρο μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα διαμερίσματα μικρότερα, αν αυτό είναι το πρόβλημα. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πάρα πολλές δομές, όπως και μίνι ιατρείο, που να εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής», τονίζει ο Γ. Γεωργούλας.

Ομως, η πολιτική της κυβέρνησης είναι άλλη: «Περικόψανε τα επιδόματα πρόνοιας κατά 50%», σημειώνει, «κλείνουν τα ιδρύματα και χώρους όπως αυτόν στον Σκαραμαγκά, που μπορούν τα άτομα αυτά να ζήσουν με ασφάλεια, άνεση και αξιοπρέπεια, για να αναγκαστούν οι οικογένειες να πάνε στα ιδιωτικά ή να μείνουν οι άνθρωποί τους στο σπίτι. Πώς θα ζήσουν αυτές οι οικογένειες αν δεν μπορούν να πληρώνουν; Δεν γίνεται να φτάσουμε στο σημείο να κατακρεουργούνται τα ΑμεΑ και να βαφτίζουν "κοινωνικό έργο" ένα έγκλημα».

Θα δώσουμε μάχη να αναβαθμιστεί και να μην κλείσει το Θεραπευτήριο

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), Χάρης Χουρδάκης, σχολιάζοντας τις απαντήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «αποτελεί υποκρισία να εμφανίζει η υπουργός σαν δήθεν μέτρα προστασίας των αναπήρων το κλείσιμο των ιδρυμάτων. Είναι μέτρα και κατεύθυνση της ΕΕ και απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, να συρρικνωθούν δραστικά οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας και να ανοίξει ο δρόμος στην επιχειρηματική δράση και στον τομέα της Πρόνοιας».

«Αλήθεια», πρόσθεσε, «αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να φτιάξει νέες σύγχρονες μονάδες, που δεν μας λέει αν θα είναι δημόσιες και δωρεάν, γιατί πρέπει να απαξιώσει και να κλείσει πρώτα τις υπάρχουσες, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη τέτοιων μονάδων; Στο βάθος της είναι μια ψυχρή προκλητική υποκρισία αυτών που εκφράζουν τα συμφέροντα των πλουσίων, που λοιδορούν τους εργαζόμενους, τους υπερήλικες, συνταξιούχους της δουλειάς, όλους αυτούς που αγωνιούν να εξασφαλιστεί ο βαριά ανάπηρος της οικογένειας και ψάχνουν κάποια δομή για να στηριχτεί - και το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά έχει τις πιο βαριές περιπτώσεις».

Ο Χ. Χουρδάκης έκανε σαφές ότι «το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν πιάσει "στα πράσα" πολλές φορές αυτήν την κυβέρνηση και τις προηγούμενες. Δεν δίνουμε καμία πίστη στα ιδεολογήματα της κυβέρνησης, που θέλουν να ντύσουν, όμως δεν μπορούν, μία βάρβαρη και εγκληματική πολιτική απέναντι στους ανάπηρους και τις οικογένειές τους από τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Θα δώσουμε μάχη να μην κλείσει το Θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά, να αναβαθμιστεί και να μην γίνει ένα ακόμα φιλέτο προς αξιοποίηση για τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιωτών που θέλουν να βάλουν στο χέρι όλη την περιοχή. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μέτρα για αναβάθμιση αυτής της μονάδας, αλλά και ίδρυση και άλλων γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιες μονάδες».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org