ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτούν την άμεση ανάκληση των απολύσεών τους

Με κινητοποιήσεις χτες και σήμερα οι 83 απολυμένοι εργαζόμενοι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Σε κινητοποίηση και συνέντευξη Τύπου έξω από το Δημοτικό Βρεφοκομείο προχώρησε χτες η Επιτροπή Απολυμένων του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των 83 εργαζομένων που έχουν απολυθεί, με άμεση ανάκληση των απολύσεών τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Σήμερα Πέμπτη, η Επιτροπή Απολυμένων και το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προχωρούν σε νέα συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Βρεφοκομείο και πορεία στο παλιό δημαρχείο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα θέσει ξανά το ζήτημα των απολύσεων στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, απαιτώντας την παράταση των συμβάσεων τουλάχιστον έως το Μάρτη του 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου, η Πηνελόπη Ράπτη, απολυμένη, σημείωσε μεταξύ άλλων: «83 άτομα μείναμε χωρίς δουλειά. Οχι 83 άτομα, όμως, 83 σπίτια, 83 νοικοκυριά. Για κάποιους από μας αυτός ο μισθός ήταν το μόνο έσοδο που έμπαινε μέσα στο σπίτι».

Ο Λάζαρος Σαββίδης, από την Επιτροπή Απολυμένων, αναφέρθηκε στο ιστορικό των απολύσεων και τόνισε ότι οι απολυμένοι παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, για την ανάκληση της απόφασης που τους απολύει, την ένταξή τους στις συμβάσεις μέχρι 31/3/2018 και την ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους ώστε να στηριχτεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις η μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Δεδομένη η ανάγκη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς - Να ενισχυθεί η πίεση στη δημοτική αρχή

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας ότι «83 οικογένειες καταδικάζονται στο να μην έχουν ούτε το ελάχιστο, γιατί και αυτό που παίρνατε ήταν το ελάχιστο, δουλεύοντας σκληρά σε έναν τομέα όπως είναι η καθαριότητα στο ίδρυμα των βρεφονηπιακών σταθμών... Η ανάγκη είναι δεδομένη. Η ανάγκη να καθαρίζονται περίπου 80 παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί του δήμου της Αθήνας είναι δεδομένη».

Οπως υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός, «πρέπει να ενισχυθεί η πίεση στη διοίκηση Καμίνη, η οποία ερμηνεύοντας το νόμο της κυβέρνησης αποφάσισε ότι δεν καλύπτεστε από τις ερμηνείες του υπουργείου Εσωτερικών και αυτομάτως η σύμβασή σας έχει τελειώσει», την ίδια ώρα που όπως υπογράμμισε «η διοίκηση συνεδριάζει και εκβιάζει γονείς οι οποίοι δεν πληρώνουν για έναν και για δυο μήνες τροφεία, αποδεικνύοντας ότι είναι και ανταποδοτική η δουλειά που κάνετε. Αρα, καλύπτεται και από τις ερμηνείες των νόμων».

Το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη αλληλεγγύης στον αγώνα των απολυμένων και από άλλα σωματεία, όπως και ότι «πρέπει να ενισχυθεί αυτός ο αγώνας και από τους γονείς, γιατί και αυτοί είναι αντιμέτωποι με αυτή την πολιτική».

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, σημειώνοντας ότι χιλιάδες παιδιά θα βρεθούν εκτός δομών στο δήμο Αθηναίων και μετά λένε ότι οι εργαζόμενοι «περισσεύουν». Οπως υπογράμμισε, με τις απολύσεις προκαλείται μεγαλύτερη εντατικοποίηση, με πρόσφατο το παράδειγμα τον τραυματισμό την ώρα της δουλειάς δύο καθαριστριών λόγω της εντατικοποίησης. Τόνισε επίσης ότι πάγια και διαρκής ανάγκη του κάθε γονιού είναι να πηγαίνει το παιδί του σε παιδικούς σταθμούς με ασφαλείς συνθήκες.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ακόμη ο Παύλος Ιγνατιάδης, εκπρόσωπος της ΔΑΣ Εργαζομένων Δήμου Αθήνας, η Γιάννα Ποθητού από τις Λαϊκές Επιτροπές Αθήνας, η Αλέκα Μπενάτου, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ του Βρεφοκομείου Αθηνών, ο Πάνος Κεφαλληνός, από την Ενωση Τεχνικών του δήμου Αθήνας, η Λίνα Σοφιανού από την Ομάδα Γυναικών Σεπολίων - Κολωνού, ο Μιχάλης Χάρος, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών Δήμου Αθηναίων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Απεργία για ένατη μέρα στον όμιλο «Euromedica»

Για ένατη μέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στον Ομιλο «Euromedica» στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στις κλινικές «Κυανούς Σταυρός» (Θεσσαλονίκη) και «Ζωοδόχος Πηγή» (Κοζάνη), δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν από τα δίκαια αιτήματά τους, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Στη «Ζωοδόχο Πηγή» οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 9 - 10 μήνες, στην Κλινική «Αθήναιον» το ίδιο διάστημα, στον «Κυανό Σταυρό» 6 - 7 μήνες και στη Γενική Κλινική 4 - 5 μήνες.

Χτες, κατά τη διάρκεια της απεργίας, το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας πραγματοποίησε παρέμβαση στον εισαγγελέα υπηρεσίας, απαιτώντας να λυθούν τα χρόνια προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων του Ομίλου «Euromedica», ενώ σήμερα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Γενική Κλινική, στις 9.30 π.μ.

«Ο οικονομικός στραγγαλισμός που υπόκεινται τα τελευταία 7 χρόνια έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στη καθημερινότητα εκατοντάδων εργαζομένων, στερώντας την αξιοπρέπεια και την κανονικότητα. Ο Ομιλος "Euromedica" συνεχίζει ατιμώρητος την ίδια πάγια τακτική, αφήνοντας τους εργαζόμενους με οφειλές δεδουλευμένων που από κλινική σε κλινική διαφέρουν, με επιχειρήματα που πλέον δεν πιάνουν τόπο. Στον αντίποδα της αναγκαστικής φτώχειας που έχουν σπρώξει το σύνολο του προσωπικού, είναι η κοινή μαρτυρία της αύξησης του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, που βγήκε ωφελημένη από τη διάλυση της δημόσιας Υγείας. Δηλαδή, από τη μια πλευρά κερδοφορούν και από την άλλη δεν πληρώνουν τους εργαζομένους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών.

Στηλιτεύει παράλληλα τις προσπάθειες της επιχείρησης να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, επιστρατεύοντας κάθε μέσο που διαθέτει, «είτε αυτό είναι άλλη μια κενή υπόσχεση για πληρωμές, είτε επικαλούμενοι το κλείσιμο της κλινικής, είτε ασκώντας πιέσεις σε εργαζόμενους για να υποχωρήσουν από την απεργία. Μπροστά τους βρήκαν μόνο την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, που συνεχίζουν την απεργία χωρίς να κάνουν βήμα πίσω».

Την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν το σύνολο των Σωματείων Εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, συνδικάτα και συνδικαλιστές.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ
Σε ρόλο «λαγού» για ενδεχόμενες απολύσεις η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ

Την πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, που ανέλαβε το ρόλο «λαγού» μπροστά στο ενδεχόμενο απολύσεων στις τράπεζες, καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ (οι συνδικαλιστές στην ΟΤΟΕ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν τη νέα επίθεση.

Οπως σημειώνει το «Αγωνιστικό Μέτωπο», στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, αφού ανέλυσαν τους λόγους που οι εργοδότες πιθανά να... εξαναγκαστούν σε απολύσεις και αφού παρουσίασαν τις δυσοίωνες προβλέψεις τους, χωρίς να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα, «μας κάλεσαν καταρχάς να "προβληματιστούμε" και ουσιαστικά να πάρουμε μέτρα για να διευκολύνουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την έκβαση της εξέλιξης. Οπως έβαλαν πλάτη για να περάσουν αναίμακτα οι εθελούσιες και να πετύχουν οι τράπεζες το στόχο τους, σήμερα στηρίζουν το νέο σχέδιο των τραπεζιτών για απολύσεις με σκοπό το κέρδος τους».

Επιπλέον, η πλειοψηφία, μένοντας μόνο στις διαπιστώσεις, δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο προετοιμασίας αγώνων για να αποτρέψει τις απολύσεις.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» πρότεινε «γενικές συνελεύσεις των σωματείων, απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των τραπεζών, συγκεντρώσεις ή άλλες μορφές αγώνα».

Αντί αυτού, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ «μας πρότειναν να σκεφτούμε τη δυνατότητα: α) διενέργειας σεμιναρίων που θα εκπαιδεύουν και θα καταρτίζουν επιστημονικοτεχνικά τους τραπεζοϋπαλλήλους για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της ψηφιοποίησης της εργασίας και να καταστούν απασχολήσιμοι... (Θα φταίμε δηλαδή εμείς για την απόλυσή μας επειδή είμαστε ανεκπαίδευτοι...) και β) δημιουργίας ενός Ταμείου που θα συγχρηματοδοτεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος, έτσι ώστε σε περίπτωση απολύσεων, οι απολυμένοι να έχουν κάποιο εισόδημα για όσο καιρό τους απομένει μέχρι τη συνταξιοδότηση!».

Με τον τρόπο αυτό, καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο», «θέλουν να δημιουργήσουν ένα ταμείο απολύσεων, το οποίο έχουν το θράσος να ζητούν να το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι με τις εισφορές μας! Να χρηματοδοτούμε τις απολύσεις μας!».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις που «λειτουργούν με βάση το ρεαλισμό των τραπεζιτών», στους συνδικαλιστές της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ («Ριζοσπαστική Παρέμβαση» στην ΟΤΟΕ), «ο εκπρόσωπος της οποίας στη συνεδρίαση δεν έβγαλε λέξη για το θέμα», στη νέα παράταξη που δημιουργήθηκε από τη ΛΑΕ και την «όψιμη διαφορετικότητα που εκφράζει», καθώς και αυτοί «είχαν συμφωνήσει στην κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ και είχαν συνυπογράψει τη "ρήτρα απασχόλησης" που δήθεν θα απέτρεπε την αρνητική εξέλιξη».

Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζομένους να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις, να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη των «ενοικιαζόμενων» στους οργανισμούς των τραπεζών, μείωση του εργάσιμου χρόνου.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Με καθολική συμμετοχή η 24ωρη απεργία

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία στο εργοτάξιο του «Αστέρα Βουλιαγμένης». Οι εργαζόμενοι, με την καθολική τους συμμετοχή, επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους, για αυξήσεις στα μεροκάματα, που εξαιτίας όλων των αντεργατικών μέτρων που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν συμπιεστεί προς όφελος των μεγαλοεργοδοτών, οι οποίοι αξιοποιούν μέχρι κεραίας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η κινητοποίηση ήταν μια πρώτη απάντηση απέναντι στην αυταρχική στάση που κρατάνε οι εργοδότες. Τις επόμενες μέρες, το Συνδικάτο μαζί με τους εργαζόμενους θα συζητήσουν και από κοινού θα πάρουν αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ