ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Επισιτισμός - Τουρισμός: Σήμερα η πανελλαδική απεργία του κλάδου

-- Διεθνής Συνάντηση Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στις Κατασκευές: Ρεπορτάζ από τη συνάντηση που διοργάνωσαν στην Αθήνα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και η Διεθνής Ενωση Οικοδόμων, Ξύλου και Οικοδομικών Υλικών (UITBB) της ΠΣΟ

-- Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι: Αντιμέτωποι με τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων τους

-- Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων ΑμεΑ Σκαραμαγκά: «Λουκέτο» ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Σήμερα η πανελλαδική απεργιακή μάχη του κλάδου

Με απεργιακές περιφρουρήσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές αλυσίδες από νωρίς το πρωί και με απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις της χώρας, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό δίνουν σήμερα Πέμπτη τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου.

Μια μάχη που αποτελεί κορύφωση της πολύμορφης δραστηριότητας που ανέπτυξαν όλες τις προηγούμενες μέρες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, προκειμένου να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα. Ανθρωπο τον άνθρωπο, ξενοδοχείο το ξενοδοχείο, μαγαζί το μαγαζί, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου προπαγάνδισαν και οργάνωσαν τη σημερινή απεργία με εξορμήσεις, παρεμβάσεις σε δουλεμπορικά γραφεία και ξενοδοχεία, συζητήσεις με εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις.

Μέσα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, οι εργαζόμενοι, που ξεζουμίζονται στις γαλέρες του κλάδου για τα κέρδη και τα «ρεκόρ» των επιχειρηματικών ομίλων, απεργούν διεκδικώντας υποχρεωτική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης σε όλη την Ελλάδα, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα προστασίας για τους ανέργους κ.ά.

Αποφάσεις στήριξης της σημερινής απεργίας στον Επισιτισμό - Τουρισμό έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Λαυρίου, Πειραιά, Σάμου και Αθήνας, καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις από μια σειρά κλάδους.

«Ολα έχουν κόστος. Ενα το πληρώνεις μια ζωή...»

Μια τέτοια συζήτηση, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, για την ανάγκη να ανέβει η οργάνωσή τους, πραγματοποιήθηκε και προχτές, στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με εργαζόμενους στην εταιρεία υπηρεσιών τροφοδοσίας «NEWREST» στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Εκεί όπου 400 εργαζόμενοι (πάνω από το 50% συμβασιούχοι) αμείβονται με ψίχουλα, την ώρα που δημιουργούν και διανέμουν καθημερινά τουλάχιστον 28.000 μερίδες φαγητού και η εργοδοσία βάζει στα ταμεία της πάνω από 150.000 ευρώ ημερησίως... Τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης σκιαγραφούν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς των εργαζομένων του κλάδου και συγχρόνως φωτίζουν την αναγκαιότητα αυτού του αγώνα.

Με το προπαγανδιστικό τρικάκι της απεργίας η μηχανοκίνητη πορεία του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού «όργωσε» χτες τις συνοικίες της πόλης
Με το προπαγανδιστικό τρικάκι της απεργίας η μηχανοκίνητη πορεία του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού «όργωσε» χτες τις συνοικίες της πόλης
«Για να γίνει η σύγκρουση θέλει δουλειά από πίσω. Ο αγώνας δεν είναι ατομική υπόθεση. Αν οργανωθούμε μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Με αποφασιστικότητα και αντοχή, χωρίς αυταπάτες ότι θα αλλάξουν τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη», λέει ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γ. Στεφανάκης.

Εργαζόμενη στην εταιρεία, δίνοντας με την ίδια της την πείρα απάντηση στο φόβο και τα διλήμματα που προβληματίζουν συναδέλφους της, τόνιζε με πείσμα πως δεν έδωσε τη μάχη της απεργίας στο προηγούμενο μαγαζί που δούλευε «και τελικά απολύθηκα με το κεφάλι κάτω. Δεν ξαναπέφτω αμαχητί».

«Οσοι δουλεύουμε για να ζήσουμε, έχουμε μόνο τα χέρια μας. Αυτά πουλάμε, την εργατική μας δύναμη. Ολα έχουν κόστος. Κόστος έχει να σηκώσεις κεφάλι, να πας κόντρα στα αφεντικά και να συγκρουστείς μαζί με την τάξη σου. Εχει όμως και μεγάλο κόστος να είσαι μόνος, να σκύβεις σε όλη σου τη ζωή το κεφάλι για να σου δίνουν ένα ψίχουλο που δεν φτάνει. Κι αυτό το κόστος το πληρώνεις μια ζωή», είπε ο Γιώργος Σχίζας, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου.

Τα αιτήματα της απεργίας
  • Η Συλλογική Σύμβαση να εφαρμόζεται υποχρεωτικά παντού (από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία μόλις τα 90 την εφαρμόζουν).
  • Αξιοπρεπείς μισθοί που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε κάθε μαγαζί (μικρό ή μεγάλο).
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας (πάνω από το 80% των εργαζομένων του κλάδου είναι εποχικοί).
  • Να εφαρμοστεί το 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο.
  • Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος και απλήρωτος.
  • Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά συνεργεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
  • Καμία απόλυση. Κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν με θέσεις μόνιμης, αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης.
  • Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους.
  • Μέτρα προστασίας για όσους δουλεύουν σε βαριές ανθυγιεινές δουλειές.
Οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις

-- Στην Αττική, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί στην περιφρούρηση της απεργίας από νωρίς το πρωί και στη συνέχεια στην απεργιακή συγκέντρωση.

-- Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά απ' το ξενοδοχείο «Electra Palace»).

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων στην Κω καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Αρτεμισίας 2).

-- Στη Ρόδο, η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί σε προσυγκέντρωση στον ΕΟΤ, στις 9 π.μ., και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κύπρου.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην Αμμουδάρα, απέναντι από το «Τεχνόπολις».

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Χανίων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λασιθίου «Τάλως» καλεί στις 10 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ.

-- Στην Πιερία, το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., μπροστά από το «Mediterranean» (παραλία Κατερίνης).

-- Στην Αλεξανδρούπολη, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ., στον πεζόδρομο της παραλιακής, στο ύψος του «Εγνατία».

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

-- Η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Ιωαννίνων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στον Πλάτανο (Αβέρωφ).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και σε κινητοποίηση - περιφρούρηση της απεργίας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού Μαγνησίας καλεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Πανεπιστημίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ