Νέα εργοδοτική προσπάθεια για άδειασμα εμπορευμάτων από κατάστημα στη Θεσσαλονίκη
Με κλιμάκωση του αγώνα τους απαντούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» στην επίθεση της εργοδοσίας, που εξελίσσεται με τις πλάτες της κυβέρνησης, των ελεγκτικών μηχανισμών και της Αστυνομίας.
Χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την προσπάθεια της «MARKET IN» να βγάλει εμπορεύματα από το κατάστημα της «Καρυπίδης» στην Πολίχνη, προφανώς στο πλαίσιο συμφωνίας μεταβίβασης της επιχείρησης, και αμέσως οργάνωσαν κινητοποίηση έξω από το κατάστημα, εμποδίζοντας την έξοδο των εμπορευμάτων.
Εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων της «Καρυπίδης» πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα, ενημέρωσαν για την επιχείρηση μεταφοράς εμπορευμάτων και ζήτησαν να καταθέσουν μήνυση. Η Αστυνομία τους απέτρεψε, στο όνομα ότι «δεν πρόλαβε να τελεστεί το αδίκημα».
Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνουν ώστε να μην αδειάσουν τα καταστήματα από εμπορεύματα και εξοπλισμό, καθώς υπάρχει απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που διατάσσει την κατάσχεση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ για καθέναν από τους εργαζόμενους.
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ενημέρωσαν παράλληλα και την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία τελικά μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις εμφανίστηκε, όμως και σε αυτή την περίπτωση έφυγε άπραγη.
Οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ έξω από το κατάστημα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εργοδότες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ότι θα αγωνιστούν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.
Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη του 2016 και το τελευταίο διάστημα βλέπουν την επιχείρηση να αδειάζει το ένα κατάστημα μετά το άλλο και να τα παραδίδει για λειτουργία σε άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, χωρίς να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας τους.
Θυμίζουμε ότι και την περασμένη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από κατάστημα της «Καρυπίδης» στην Κάτω Τούμπα, αντιδρώντας στο ξήλωμα και τη μεταφορά εξοπλισμού, προκειμένου να αδειάσει το κατάστημα για να παραδοθεί για λειτουργία στη «MARKET IN».
Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων καταγγέλλει την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣΙ) γιατί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στις 3 Μάη, «κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσωρινής διαταγής μεταξύ εργαζομένων και του νέου εργοδότη "MARKET IN" που πήρε τα καταστήματα από τα σούπερ μάρκετ "Καρυπίδης", παρενέβη υπέρ της νέας εργοδοσίας για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της (το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ανήκει στην ιδιοκτησία της), προσπαθώντας να συμβάλει να πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι».
Επίσης, καταγγέλλει ότι η ΕΑΣΙ δεν έμεινε μόνο σε αυτή την παρέμβαση, αλλά «προχώρησε σε προφορικούς εκβιασμούς εργαζομένων, με στόχο να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους».
Οπως αναφέρει, «η απαράδεκτη στάση τους πηγάζει από το γεγονός ότι η ΕΑΣΙ λειτουργεί ως ΑΕ και γι' αυτό το μόνο που την απασχολεί είναι πόσο γρήγορα θα προωθήσει τα συμφέροντά της, τα προϊόντα της ΖΟΙΝΟΣ (συνεταιριστική Ζίτσας ΑΕ) μέσα στο κατάστημα και όχι φυσικά τα συμφέροντα των εργαζομένων».
Εργάτες συγκεντρωμένοι τη μέρα του «ατυχήματος» στα ΕΛΠΕ το 2015 |
Ομως, το έγκλημα δεν παραγράφεται στη συνείδηση της εργατικής τάξης. Ηταν 8 Μάη του 2015, όταν 4 εργαζόμενοι δεν γύρισαν από το μεροκάματο στην οικογένειά τους. Οπως αποκάλυπτε και τότε ο «Ριζοσπάστης», επρόκειτο για φυσικό επακόλουθο των ευθυνών της εργοδοσίας, που σήμερα τους «τιμά», αφού η κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο δουλειάς ήταν η υποστελέχωση τμημάτων, η περικοπή θέσεων εργασίας, η εντατικοποίηση με αλλεπάλληλα 12ωρα, η μείωση των ημερών εργασίας για συντήρηση του εξοπλισμού κ.λπ. Και όλα αυτά, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη του ομίλου.
Το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ» σημειώνει για άλλη μια φορά ότι για το εργοδοτικό έγκλημα συνυπεύθυνη ήταν και παραμένει η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου, που όλα αυτά τα χρόνια βάζει πλάτη στην προώθηση της στρατηγικής της εταιρείας και παλεύει να πνίξει την οποιαδήποτε αντίδραση των εργαζομένων. «Η υποκρισία στο μεγαλείο της» είναι το σχόλιο του «Αγωνιστικού Μετώπου», το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο στόχος της εταιρείας για κέρδη επετεύχθη. Το 2016 παρουσίασε ρεκόρ καθαρών κερδών με 265 εκατ. ευρώ, στα οποία όπως είπε η εταιρεία, βοήθησε και η εξασφάλιση της "εργασιακής ειρήνης". Τώρα χρηματοδοτεί μνημεία, μέσω του ΠΣΕΕΠ, για τους συναδέλφους μας που θυσιάστηκαν στο βωμό των κερδών τους...».
Μια επιστολή πραγματικά... «ανοικτή» σε ό,τι αφορά τον πραγματικό ρόλο των εκπροσώπων του κεφαλαίου και των κομμάτων του μέσα στα συνδικάτα!
Με άλλα λόγια, την ώρα που απαιτείται ενιαίο μέτωπο όλου του εργαζόμενου λαού απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, η ΟΙΥΕ λανσάρει τη γνωστή καταστροφική γραμμή της... «εξαίρεσης», αναπαράγει ατόφιους τους αστικούς εκβιασμούς προς το λαό περί «διακινδύνευσης» αν δεν υπάρχει «επιτυχής κατάληξη της συμφωνίας», βάζει τους εμποροϋπάλληλους να αποδεχθούν όλα τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» που τους τσακίζουν το ίδιο με όλους τους άλλους εργαζόμενους (όπως π.χ. η μείωση του αφορολόγητου, οι μειώσεις στις συντάξεις κ.ο.κ.).
Από τότε, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε αυτό το τιμόνι και υλοποιώντας τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, συνέχισε και σε αυτόν τον τομέα την πολιτική των προκατόχων του: Διατήρησε όλο το ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό πλαίσιο, με τις οχτώ Κυριακές σε όλη τη χώρα, το παραπέρα άνοιγμα στις «τουριστικές περιοχές» και προετοίμασε το έδαφος για τη χαριστική βολή που φέρνει σήμερα.
Με αυτό το κριτήριο, ξένο προς τα συμφέροντα των εργαζομένων, ζητά από τον πρωθυπουργό «άμεση συνάντηση» για να αναπτύξει «αναλυτικά» τις θέσεις της, μιας και διαπιστώνει πως η κυβέρνηση προχωρά «χωρίς δεύτερη κουβέντα και χωρίς κανένα διάλογο» στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου.
Τη δική τους απάντηση τόσο στην προωθούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όσο και απέναντι στη συνολικότερη αντεργατική επίθεση, θα τη δώσουν προσπερνώντας τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία στις 17 Μάη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, με σημαία το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακής αργίας, την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.