Μπαράζ νέων αντεργατικών μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου περιλαμβάνεται στο αντιλαϊκό πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή
Απέναντι στη νέα αντεργατική κλιμάκωση, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να διατρανώσουν: «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε» |
Αναλυτικότερα:
Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλιστεί το μόνιμο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις - και μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου και της περιόδου «αναστολής» για την οποία γίνεται λόγος - η κυβέρνηση δεσμεύεται να συγκροτήσει εκ των προτέρων (έως το Σεπτέμβρη του 2017) ένα «αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας» των οργανώσεων που υπογράφουν μια κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση. Στην πράξη δηλαδή, συγκροτείται από τώρα ο μηχανισμός που θα θέτει μόνιμα εμπόδια στη σύναψη κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και στη δυνατότητα επέκτασής τους σε ολόκληρο τον κλάδο ή το επάγγελμα, στο όνομα της «έλλειψης αντιπροσωπευτικότητας»...
Το ίδιο παραμένει επ' αόριστον σε ισχύ όλο το άθλιο αντεργατικό πλαίσιο για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που προβλέπει η σχετική ΠΥΣ του 2012 και οι νόμοι που την ακολούθησαν. Κατ' επέκταση διατηρούνται «στο γύψο» οι κατώτεροι μισθοί των 586 μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους εργαζόμενους.
Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων «πηγαίνει πακέτο» με την παραπέρα γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με «πρωταγωνιστικό» ρόλο μάλιστα να παίζει το αστικό κράτος (χαρακτηριστικά, όλες οι προσλήψεις προσωπικού στις Τοπικές Μονάδες Υγείας που προβλέπει και το συμπληρωματικό μνημόνιο, θα είναι διετείς συμβάσεις, γενικεύοντας και στην Υγεία την απασχόληση με ημερομηνία λήξης).
Ολα τα παραπάνω πάνε παράλληλα με την πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη ακόμα και των χαμηλόμισθων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, μέσα από τη νέα μείωση του αφορολόγητου, αλλά και το νέο χαράτσι ύψους 3 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό για κάθε χρόνο από το 2019, από τα οποία το 1,8 δισ. ευρώ θα αφορά στη μείωση των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων (κατάργηση ή μείωση της προσωπικής διαφοράς) και το υπόλοιπο 1,2 δισ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και αγρότες...
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για τα νέα αντεργατικά μέτρα της συμφωνίας κυβέρνησης - κουαρτέτου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η δημοσιοποίηση των 140 προαπαιτουμένων της συμφωνίας αποκαλύπτει το τερατώδες ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι δήθεν η διαπραγμάτευσή της "απέτρεψε τις αντεργατικές απαιτήσεις".
Εκτός όλων των άλλων αντιλαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση προωθεί:
-- Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που είναι το επιστέγασμα του εργασιακού μεσαίωνα και προπομπός νέων ανατροπών και σε άλλους κλάδους.
-- Την επέκταση των μνημονιακών ρυθμίσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
-- Την ουσιαστική νομοθέτηση του "lock out".
-- Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
-- Το ξήλωμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, μέσω της διευκόλυνσης για να βγαίνει παράνομη.
Αυτή η εργασιακή ζούγκλα είναι η περίφημη "επιστροφή στην κανονικότητα", για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, κρύβοντας ότι τα παραπάνω μέτρα προωθούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της 17ης Μάη, στις άλλες κινητοποιήσεις, με την οργάνωση στους χώρους δουλειάς, χρειάζεται να διατρανώσουν: "Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε"»!
Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, δήλωσε χτες απ' τις Βρυξέλλες ότι έως τις 19 Μάη και με τη διαδικασία του επείγοντος αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για τα μέτρα της διετίας 2019 - 2020, όπως συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των παζαριών για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του ελληνικού προγράμματος.
Οπως ανέφερε, έως τις 12 ή 13 Μάη θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα της διετίας 2019 - 2020, τα οποία θα αποτυπώνονται σε δύο διαφορετικά κεφάλαια. Το ένα θα αφορά τα μέτρα του 2019 στο συνταξιοδοτικό - ύψους 1% του ΑΕΠ - και τα «αντίμετρα», και το άλλο τα μέτρα του 2020 στο φορολογικό - ύψους 1% του ΑΕΠ - και τα «αντίμετρα». Σύμφωνα με τον Ν. Βούτση, την επόμενη βδομάδα θα υπάρξουν δύο μέρες με συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών και τα μέτρα αναμένεται να ψηφιστούν έως την Παρασκευή 19 Μάη.
Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κίνα, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο, στο περιθώριο των εργασιών του οποίου θα έχει επαφές, όπως λέγεται, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, ενδεχομένως με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κ.ά. Χτες, απ' τη Θεσσαλονίκη, έκανε γνωστό πως στις 15 Ιούνη η πόλη θα φιλοξενήσει την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.