ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νέες επιθέσεις παρά τα «μέτρα» του ΝΑΤΟ...
  • Απελευθερώθηκαν τα μέλη αυτοκινητοπομπής στο χωριό Μπρεστ που είχε πέσει σε ενέδρα Αλβανών εξτρεμιστών
  • Ενας Σέρβος στρατιώτης νεκρός και δύο τραυματίες από πυρά Αλβανών αυτονομιστών
  • Η «ΚΦΟΡ» «εντείνει» τις περιπολίες στις παραμεθόριες περιοχές με την ΠΓΔΜ, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας - Γαλλίας ζητούν «συντονισμό ενεργειών» μεταξύ ΝΑΤΟ - ΕΕ...

Αμερικανοί ΝΑΤΟικοί μετά από περιπολία στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

Αμερικανοί ΝΑΤΟικοί μετά από περιπολία στο Κοσσυφοπέδιο
ΣΚΟΠΙΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ και στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο. Η ενέδρα που έστησαν το βράδυ της Πέμπτης Αλβανοί αυτονομιστές στην παραμεθόριο της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο κοντά στα χωριά Μπρεστ και Γκόβιντσε οδήγησε στο θάνατο ενός σκοπιανού αστυνομικού, και στον πολύωρο εγκλωβισμό περίπου τριάντα ατόμων (μεταξύ τους ο υφυπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ και μία Ελληνίδα δημοσιογράφος) που συνόδευαν αυτοκινητοπομπή μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, οι Αλβανοί αυτονομιστές κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους κατά των σερβικών δυνάμεων στην κοιλάδα του Πρέσεβο (κοντά στα διοικητικά όρια με το Κοσσυφοπέδιο) προκαλώντας το θάνατο ενός αστυνομικού, τον τραυματισμό άλλων δύο, ενώ φαίνεται πως ευθύνονται για την απαγωγή πέντε Σέρβων ταξιδιωτών κοντά στην περιοχή Σεσέβαγκα.

Ολα αυτά, παρά τις έντονες «προειδοποιήσεις» του ΝΑΤΟ προς τους Αλβανούς αυτονομιστές, την εντατικοποίηση των περιπολιών της ΚΦΟΡ μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπεδίου και το πράσινο φως προς τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις, προκειμένου να αρχίσουν (πιθανότατα την Κυριακή) τις περιπολίες τους στην «ουδέτερη ζώνη» κατά μήκος των συνόρων με την ΠΓΔΜ...

Απελευθερώθηκαν οι εγκλωβισμένοι

Τεθωρακισμένα αυτοκίνητα της ΠΓΔΜ που μετείχαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης της αυτοκινητοπομπής

Associated Press

Τεθωρακισμένα αυτοκίνητα της ΠΓΔΜ που μετείχαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης της αυτοκινητοπομπής
Η πολύωρη «ομηρία» των μελών, αλλά και συνοδών αυτοκινητοπομπής που μετέφερε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την ΠΓΔΜ έληξε χτες το απόγευμα στο χωριό Μπρεστ μετά από επιχείρηση διάσωσης των αρχών των Σκοπίων. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στα Σκόπια, η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ρασέτ Χαλμάζι, ο βοηθός υπουργός Εσωτερικών, Λιούμπεν Μπόσκοφτσι και η Ελληνίδα δημοσιογράφος της ελβετικής ραδιοφωνίας Αγγελική Κουρούνη, ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Στην επιχείρηση συμμετείχε σημαντική δύναμη αστυνομικών της ΠΓΔΜ και δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα. Τα μέλη και συνοδοί της αυτοκινητοπομπής είχαν πέσει σε ενέδρα Αλβανών αυτονομιστών περίπου στις 19.00 (τοπική ώρα) προχτές και ήταν για αρκετές ώρες εν μέσω πυρών ανταρτών και αστυνομικών της ΠΓΔΜ που ανταπαντούσαν στις επιθέσεις. Κατά το σοβαρό επεισόδιο έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός των Σκοπίων, όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαινε ανατινάχτηκε από βαριά πυρά αυτονομιστών!

Η αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελούνταν από 15 οχήματα και μετέβαινε στο Μποσκόφσκι κοντά στα νέα φυλάκια που έχουν δημιουργήσει οι αρχές των Σκοπίων γύρω από το χωριό Τανούσεφσκι. Πάντως, εξαιτίας αυτών των γεγονότων, οι αρχές των Σκοπίων ανακοίνωσαν πως από τις 14.00 το μεσημέρι έκλεισαν και πάλι οι συνοριακές διαβάσεις Μπλάτσε και Γιάζινζε, όπου επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία οχημάτων της «ΚΦΟΡ» και της αστυνομικής αποστολής του ΟΗΕ «UNMIK».

Αυξάνονται οι περιπολίες της «ΚΦΟΡ» στα σύνορα με ΠΓΔΜ

Η εντατικοποίηση των περιπολιών της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ» στις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπεδίου ανακοινώθηκε αργά προχτές βράδυ μετά το τέλος της συνάντησης του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτσον, η «έντονη παρουσία» της «ΚΦΟΡ»θα έχει «αποτρεπτικό χαρακτήρα για όσους χρησιμοποιούν τις παραμεθόριες περιοχές ως πεδίο μάχης». Πάντως, νωρίτερα, ο πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ νυν...«Σώματα Προστασίας Κοσσυφοπεδίου», πρότειναν στην ΚΦΟΡ να κάνουν από κοινού τις περιπολίες στις παραμεθόριες περιοχές Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ(!). Η απάντηση του διοικητή της «ΚΦΟΡ» δεν έγινε άμεσα γνωστή...

Σερβικό τανκ απ' αυτά που μάλλον θα τους επιτραπεί να μπουν στην ουδέτερη ζώνη

Associated Press

Σερβικό τανκ απ' αυτά που μάλλον θα τους επιτραπεί να μπουν στην ουδέτερη ζώνη
Ωστόσο, ώρες μετά, ο Σεργκάν Κερίμ, υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ που επισκέφτηκε χτες το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, διατύπωσε το ακόλουθο αίτημα: η «ΚΦΟΡ» να προχωρήσει στην ανάπτυξη δυνάμεων καθ' όλο το μήκος των συνόρων της χώρας του με το Κοσσυφοπέδιο, για να αποτραπούν οι προσπάθειες διείσδυσης των Αλβανών αυτονομιστών. Ο Κερίμ υπερασπίστηκε την πρόταση των Σκοπίων, λέγοντας πως «χρειάζεται ένας πιο εντατικός έλεγχος της περιοχής και όχι αποσπασματικά μέτρα» ή περιπολίες δυνάμεων της πολυεθνικής δύναμης μετά την εκδήλωση εστιών έντασης.

Τέλος, υποστήριξε ότι στόχος των επιθέσεων των Αλβανών εξτρεμιστών είναι να προκαλέσουν «νέα μέτωπα» στην περιοχή, θέτοντας υπό ομηρία τον αλβανικό πληθυσμό... «εμφανιζόμενοι παράλληλα σαν προστάτες και σωτήρες».

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας - Γερμανίας (Ιμπέρ Βεντρίν-Γιόσκα Φίσερ) δήλωναν πως η αν μη τι άλλο... η ακεραιότητα της ΠΓΔΜ «πρέπει να γίνει σεβαστή» και πως ΝΑΤΟ και ΕΕ πρέπει «να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να συμβάλλουν στη σταθερότητα» της περιοχής....

Νέα έκρηξη βίας και στο Πρέσεβο

Νέες επιθέσεις κατά σερβικών δυνάμεων εξαπέλυσαν και χτες το πρωί οι Αλβανοί αυτονομιστές του «UCPMB» κοντά στο χωριό Λούτσανε της νότιας σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο, προκαλώντας το θάνατο του Σέρβου αστυνομικού Στάνκο Μιλαντίνοβιτς και τον τραυματισμό άλλων δύο συναδέλφων του. Αργότερα, σερβικές αστυνομικές πηγές ανακοίνωσαν πως Αλβανοί αυτονομιστές απήγαγαν πέντε Σέρβους ταξιδιώτες κοντά στην περιοχή Σεσέβαγκα και πως έκτοτε αγνοείται η τύχη των πέντε απαχθέντων.

Σύμφωνα με τον Νεμπόισα Κόβιτς, (αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και επικεφαλής της κρατικής επιτροπής αντιμετώπισης της κρίσης), οι ένοπλοι Αλβανοί του «Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς» συνέχισαν έως χτες αργά το απόγευμα τις επιθέσεις τους εναντίον των σερβικών και γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο χωριό Λούτσανε, χρησιμοποιώντας πυρά ελεύθερων σκοπευτών, εκτοξευτές ρουκετών και οπλοπυροβόλα. «Φαίνεται πως δεν έχουν πρόθεση να σταματήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσόβιτς, προσθέτοντας:«Η εκεχειρία δεν τους συμφέρει. Δεν τη θέλουν ακόμη και εάν την επιθυμεί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Ωστόσο, οποιοσδήποτε δεν επιθυμεί εκεχειρία ή άλλη ειρηνική λύση θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες»....

Ο Τσόβιτς, τέλος, ανακοίνωσε πως από χτες οι μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού και της σερβικής αστυνομίας που έχουν σταλεί στην κοιλάδα του Πρέσεβο έχουν τεθεί υπό κοινή διοίκηση και πως οι πρώτοι άνδρες των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων θα αρχίσουν αύριο (Κυριακή) να αναπτύσσονται και να περιπολούν κατά μήκος των συνόρων Νότιας Σερβίας - ΠΓΔΜ.

Τζ. Τζίντζιτς: «Να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της κρίσης»

Κάνοντας έκκληση στο ΝΑΤΟ «για απομόνωση των εξτρεμιστικών αλβανικών» στοιχείων ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Τζόραν Τζίντζιτς, άρχισε χτες τη διήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία. Μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με το Γερμανό καγκελάριο και τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ ο Τζίντζιτς προέβη σε μάλλον ενδιαφέρουσες δηλώσεις.

Προτείνοντας ως μόνη λύση στις επιθέσεις που εξαπολύουν Αλβανοί εξτρεμιστές σε ΠΓΔΜ και Νότια Σερβία «τους μετριοπαθείς σε Σερβία και ΠΓΔΜ και Αλβανία» και πως η υπόθεση έχει τις ρίζες της στον πόλεμο του 1999 δήλωσε:«Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όχι μόνο τις συνέπειες αλλά και τα αίτια... Η αιτία είναι ότι οι εξτρεμιστικές πολιτικές δυνάμεις στο Κόσσοβο είναι νόμιμες και γίνονται αποδεκτές από τα ανώτατα κλιμάκια στις δημοκρατικές χώρες. Ενεργά στελέχη τους στο μεταξύ σκοτώνουν ανθρώπους και τοποθετούν βόμβες. Αυτό πρέπει να εξηγηθεί διεθνώς».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Διευρυμένες» οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο ηγέτης των FARC Ε.Μαρουλάντα, ενώ προσέρχεται στις συνομιλίες

Associated Press

Ο ηγέτης των FARC Ε.Μαρουλάντα, ενώ προσέρχεται στις συνομιλίες
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Αρχισε την Πέμπτη, 8 Μάρτη, ο νέος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης Αντρές Παστράνα, των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» (FARC-EP), αλλά και 26 διπλωματικών αποστολών από ξένες χώρες, όπως μετέδωσαν χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το βρετανικό BBC, οι συνομιλίες διεξάγονται σε μυστική τοποθεσία, που όπως είναι εύλογο δεν ανακοινώνεται, αλλά που χαρακτηρίζεται ως «προπύργιο των ανταρτών», σε μία περιοχή που βρίσκεται περίπου 700 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Μπογκοτά. Ανάμεσα στις ξένες διπλωματικές αποστολές, εκτός των λατινοαμερικανών κρατών, συγκαταλέγονται και αντιπροσωπείες από τα Ηνωμένα Εθνη, με επικεφαλής τον Γιαν Εγκελαντ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ήδη ως σημάδι «της αρχής μιας διεθνούς συνεργασίας» για την εξεύρεση μίας ειρηνευτικής λύσης που θα τερματίσει το 37χρονο εμφύλιο πόλεμο, όπως τόνισε ο Εγκελαντ, ο οποίος μάλιστα προσέδωσε στην παρούσα φάση των συνομιλιών, το χαρακτηρισμό «ιστορική».

Ωστόσο, παρά την «εκπεφρασμένη αισιοδοξία», παρατηρητές αλλά και ο ανταποκριτής του BBC, Τζέρεμι ΜακΝτέρμοτ, τόνισαν ότι η παρουσία των διπλωματικών αποστολών είναι απλά για λόγους πληροφόρησης ενώ η εκδοχή αυτή ενισχύεται και από την ανακοίνωση των FARC-EP, ότι «στην παρούσα φάση, η διεθνής κοινότητα δεν έχει κανένα ρόλο στην εξεύρεση ενός καθαρά εσωτερικού προβλήματος της Κολομβίας».

Υπενθυμίζεται, ότι η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μετά την τρίμηνη κατάρρευσή τους έγινε κατορθωτή μετά τη διήμερη συνάντηση που είχε το Φεβρουάριο ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα με την ηγέτη των FARC-EP, Μανουέλ Μαρουλάντα, στον αποστρατιωτικοποιημένο θύλακο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, όταν ο Παστράνα υποσχέθηκε ότι όντως θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να εκπληρωθούν οι όροι της αρχικής συμφωνίας και ειδικά όσον αφορά στην πάταξη της δράσης των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, που εξακολουθούν τη φονική τους δράση με την αρωγή των επίσημων Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

Σύμφωνα, με τις υπάρχουσες πληροφορίες και οι δύο πλευρές επικεντρώνουν τις συνομιλίες σε αυτό το στάδιο σε μία πιθανή κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς και την ίδρυση επιτροπών εκτίμησης της προόδου των ειρηνευτικών συνομιλιών ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά αδιέξοδα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανάθεση «νέου ρόλου» (;)

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Υπάρχει ένας λόγος που οι Αμερικανοί θα αφήσουν κατά μέρος την πρόθεσή τους να κόψουν τα δάνεια σε περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων, όσον αφορά την Τουρκία, διατείνεται ο τουρκικός Τύπος: Αυτός είναι ότι συζητείται ένας «νέος ρόλος», που θα ανατεθεί από την αμερικανική στην τουρκική ηγεσία.

Μετά από μια πιο «χαλαρή» εβδομάδα σε σχέση με τις προηγούμενες, λόγω της Γιορτής της Θυσίας, τη Δευτέρα, η πολιτική δράση θα επανέλθει σε επίπεδα έντασης: Το Κόμμα της Αρετής θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στο Δικαστήριο που επιχειρεί να το απαγορεύσει. Το τουρκικό οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Οικονομικών Ντερβίς θα αρχίσει να κάνει τα πλάνα του πράξη, με πρώτο την αναζήτηση δανειστών διεθνώς.

Πράγμα, που δε θα είναι τόσο εύκολο, μεσούσης της συζήτησης στις ΗΠΑ για τον περιορισμό των δανείων που θα δίνει το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης Μπους να «αναμορφώσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα»: Ο Τζον Τέιλορ, ο οικονομολόγος του Στάνφορντ που ίσως γίνει ο επόμενος υπεύθυνος του Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ για το εξωτερικό, είχε πει το 1998 ότι κατά τη γνώμη του το ΔΝΤ «θα πρέπει να διαλυθεί». Η υποψηφιότητα Τέιλορ σημαίνει, για πολλούς, ότι οι Συντηρητικοί θα ακολουθήσουν ένα πιο μετριοπαθές από ό,τι έλεγαν προεκλογικά, αλλά πάντως δραστικό, πρόγραμμα περιορισμού της δράσης του ΔΝΤ και της ΠΤ, ειδικά του δανεισμού.

Ο τουρκικός Τύπος, συγκεκριμένα η «Ραντικάλ», έγραψε προχθές στο πρωτοσέλιδό της ότι οι ΗΠΑ θα αναθέσουν στην Τουρκία το «νέο ρόλο» του πρωταγωνιστή - ρυθμιστή ισορροπιών στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, και γι' αυτό θα υποστηρίξουν οικονομικά τη χώρα, ώστε να διασφαλιστεί η «σταθερότητα». Κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί.

ΓΑΛΛΙΑ
Δημοτικές εκλογές οιωνός των προεδρικών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή, για τον πρώτο γύρο των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, οι Γάλλοι. Αν και είθισται να μη δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις δημοτικές, αυτή τη φορά το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς θεωρείται ότι θα δώσει ένα καλό σήμα για το πού θα γείρει η πλάστιγγα στις προεδρικές εκλογές του 2002 ανάμεσα στον Λιονέλ Ζοσπέν και στο Ζακ Σιράκ. Και, κατά τους αναλυτές, η πλάστιγγα μοιάζει να γέρνει προς το σοσιαλιστικό κόμμα και τους συνεργάτες του, κατ' αρχάς, στο στίβο των δημοτικών εκλογών.

Οπως τονίζουν αναλυτές, αλλά επιβεβαιώνουν και οι ύστατες σφυγμομετρήσεις, η κατανομή των δήμων δεν αναμένεται να αλλάξει γενικά. Εντούτοις, τρία είναι τα σημεία της μεγάλης αναμέτρησης: το Παρίσι, η Λιόν και η Τουλούζη. Οι τρεις μεγάλες γαλλικές πόλεις τείνουν να περάσουν στα χέρια των συνδυασμών που στηρίζει το σοσιαλιστικό κόμμα σε συνεργασία με τους πράσινους και το ΚΚ Γαλλίας. Μέγιστη σημασία, δε, έχει το Παρίσι, που επί ένα αιώνα διοικείται από τη Δεξιά. Ως βασική αιτία της πιθανότατης απώλειας της πρωτεύουσας παρουσιάζεται η διάσπαση του μετώπου της Δεξιάς (γκωλικοί του Σιράκ RPR από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες DL και την Ενωση για τη Γαλλική Δημοκρατία UDF).

Τα 40 εκατομμύρια των Γάλλων ψηφοφόρων θα επανέλθουν στην κάλπη για τους 36.500 δήμους και κοινότητες, στο Β` Γύρο της 18ης Μαρτίου, ενώ για πρώτη φορά δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» έχουν και όλοι οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στη Γαλλία.

Τη Δευτέρα στα Σκόπια η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Γιώργο Χαβατζά, μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 12 Μάρτη τα Σκόπια.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην ΠΓΔΜ, η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας και άλλων οργανώσεων της χώρας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η έκρυθμη κατάσταση στη γειτονική χώρα, η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών και η ενίσχυση της φιλίας και συνεργασίας των κομμάτων.

ΝΑΤΟ και ΕΕ «υπεύθυνοι για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ»

Ανακοίνωση του Παραρτήματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΕΕΔΥΕ

«Οι επικίνδυνες και ραγδαίες εξελίξεις (...) στην ΠΓΔΜ και η απειλή κατά της εδαφικής της ακεραιότητας ανοίγουν το νέο αιματηρό γύρο για περαιτέρω διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας», αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΠαράρτημαΚεφαλονιάς και Ιθάκης της ΕΕΔΥΕ. Οπως τονίζει, «το ΝΑΤΟ, η ΚΦΟΡ και η ΕΕ, προωθώντας την αλλαγή των συνόρων στο πλαίσιο της αναδιανομής των Βαλκανίων και της δημιουργίας κρατών - προτεκτοράτων, είναι υπεύθυνοι για την εκρηκτική κατάσταση». Στην ανακοίνωση διαπιστώνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για τις εξελίξεις, γιατί συμμετείχε και συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς». Και, εν κατακλείδι, το Παράρτημα Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΕΕΔΥΕ «καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και το λαό να κινητοποιηθούν, να εντείνουν τον αγώνα τους κατά του ΝΑΤΟ και της παρουσίας του στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Να δυναμώσουν την πάλη τους για την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων, την απαγόρευση διέλευσης ΝΑΤΟικού στρατού από την Ελλάδα, το κλείσιμο των βάσεων και τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ