ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ενωτική ομιλία» Τραμπ για τα γενικά συμφέροντα των αστών

Ο Ντ. Τραμπ μιλάει στο Κογκρέσο
Ο Ντ. Τραμπ μιλάει στο Κογκρέσο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τονίζοντας ότι ο ρόλος του «δεν είναι να εκπροσωπεί τον κόσμο αλλά τις ΗΠΑ», ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε χτες ξημερώματα την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο, προωθώντας σταθερά τις προεκλογικές του διακηρύξεις ότι θα υπερασπιστεί τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης (παρότι βεβαίως δεν κρύβονται οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις σε σχέση με την πολιτική εθνοκρατικού προστατευτισμού που θα δυσκολέψει το διεθνές εμπόριο). Επανέλαβε τις προεκλογικές θέσεις για αυστηρό έλεγχο της μετανάστευσης, για θέσεις εργασίας σε Αμερικανούς, απλοποίηση και μείωση της φορολογίας, ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών και εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων υποδομών της χώρας. Θέλησε να μεταδώσει ένα μήνυμα «ενότητας και δύναμης», ζητώντας από το Κογκρέσο να αφήσει κατά μέρος «τις μικροκομματικές σκοπιμότητες» και να συνεργαστεί μαζί του για όλους τους παραπάνω στόχους. Μίλησε ακόμα για αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας και περίθαλψης, του φορολογικού κώδικα, εκσυγχρονισμό των υποδομών με ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από τη συνεργασία «δημόσιου - ιδιωτικού τομέα» και έκανε έκκληση να ψηφιστεί η χορήγηση γονικής άδειας μετ' αποδοχών που προτείνουν και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί βουλευτές τον αποδοκίμασαν ηχηρά όταν αναφέρθηκε στην ανέγερση τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και γέλασαν ειρωνικά όταν είπε με ικανοποίηση πως άρχισε να «αποξηραίνει το βάλτο» της Ουάσιγκτον, στη «μάχη εναντίον των συγκρούσεων συμφερόντων»...

Την ίδια ώρα, απέφυγε σαφείς αναφορές στη δράση αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας εντούτοις την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του για «συντριβή» της «ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας» σε συνεργασία με συμμάχους των ΗΠΑ. Από την άλλη, όμως, υπογράμμισε πως «θέλουμε αρμονία και σταθερότητα, όχι πολέμους και συγκρούσεις». Διαβεβαίωσε, επίσης, πως η χώρα του παραμένει «δεσμευμένη στο ΝΑΤΟ», θυμίζοντας και τη σημασία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για την «πτώση του κομμουνισμού» και κάλεσε τους άλλους εταίρους να κάνουν «αυτό που τους αναλογεί», εννοώντας την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Απέφυγε να αναφερθεί και στις σχέσεις με τη Ρωσία, τονίζοντας αόριστα ότι «η Αμερική προτίθεται να βρει νέους φίλους και να σφυρηλατήσει νέες συνεργασίες, εκεί που υπάρχουν κοινά συμφέροντα».

Πριν την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Τραμπ, μιλώντας σε τηλεοπτικούς παρουσιαστές στο Λευκό Οίκο, είπε πως θα αρχίσει «σύντομα» η ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και εμφανίστηκε έτοιμος να προωθήσει νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, τονίζοντας πως η συγκυρία «είναι σωστή για ένα μεταναστευτικό νόμο, εάν υπάρχει συμβιβασμός από τις δύο πλευρές».

Η όλη παρέμβαση του Προέδρου έφερε τα πρώτα θετικά σχόλια από μερίδα του αστικού Τύπου περί «ενωτικών μηνυμάτων».

Αντιδράσεις σε Πεκίνο, Μόσχα, Τόκιο

Με αφορμή την αναφορά του Τραμπ, πως οι ΗΠΑ έχασαν «60.000 εργοστάσια από τότε που η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)», το σινικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως η συμμετοχή της χώρας στον ΠΟΕ δεν ωφέλησε μόνο το Πεκίνο αλλά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τόνισε την προθυμία της Κίνας να «τα πάει καλά με τις ΗΠΑ και να διευρύνουν και να εμβαθύνουν από κοινού το διμερές εμπόριο».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για τη μη αναφορά του Τραμπ στις σχέσεις με τη Ρωσία, είπε πως «είναι φυσικό ο Αμερικανός Πρόεδρος να είναι απασχολημένος με τις αμερικανικές υποθέσεις, όπως και ο δικός μας Πρόεδρος Πούτιν είναι απασχολημένος με τις ρωσικές υποθέσεις» και αναμένει την επίσημη θέση.

Στο Τόκιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να προχωρήσει σε «μαζική αύξηση» των στρατιωτικών εξοπλισμών.

  • Η σοκολατοποιία «Hershey Co.», με έδρα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως θα απολύσει το 15% του προσωπικού (περίπου 2.700 άτομα) που διαθέτει κυρίως σε μονάδες παραγωγής στο εξωτερικό, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης για μείωση του κόστους παραγωγής.
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδιο αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Αμερικανός αντιστράτηγος, Στίβεν Τάουνσεντ, διοικητής της «διεθνούς» συμμαχίας των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», δεν απέκλεισε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη, το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων σε Συρία και Ιράκ, μολονότι αρχικά προσπάθησε να υποβαθμίσει μια τέτοια πιθανότητα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση για αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων θα ληφθεί σε συνεργασία «με τους τοπικούς συμμάχους μας σε Ιράκ και Συρία» και αφού διασφαλίσουν οι ΗΠΑ πως οι σύμμαχοι «κατανοούν τους λόγους μιας τέτοιας απόφασης».

Ο Τάουνσεντ σημείωσε πως ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προχτές μερικά χωριά έξω από την πόλη Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας, που είναι υπό τον έλεγχο κουρδικών και αραβικών δυνάμεων (SDF), επειδή θεωρήθηκαν «κατά λάθος» θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ο αντιστράτηγος Τάουνσεντ σημείωσε πως Αμερικανοί κομάντος βρίσκονταν πέντε χλμ. μακριά από το χώρο των βομβαρδισμών και πως αυτοί σταμάτησαν όταν Αμερικανοί στρατιωτικοί επικοινώνησαν με Ρώσους μέσω ειδικής «κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής».

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε ο Τάουνσεντ σε σχέση με την επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα που θεωρείται προπύργιο των τζιχαντιστών. Είπε πως η επιχείρηση στη Ράκα συνεχίζεται, όπως και οι συνομιλίες με τους Τούρκους συμμάχους σε σχέση με τον τρόπο και το ρόλο τους σε αυτή. Ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF («Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις») «θα συμμετάσχουν σίγουρα στην επίθεση στη Ράκα», κάτι με το οποίο η Αγκυρα διαφωνεί.

Το ίδιο 24ωρο, δυνάμεις του συριακού στρατού και μαχητών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» ανέκτησαν περίχωρα της συριακής πόλης Παλμύρα, τρέποντας σε φυγή δυνάμεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και απέχοντας πλέον μόλις πέντε χλμ. από το κέντρο της αρχαίας λουτρόπολης.

Στη Γενεύη, πάντως, οι έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις παρέμεναν σε εξέλιξη δίχως να ανακοινώνεται το παραμικρό σε σχέση με πιθανά αποτελέσματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαβεβαιώσεις για τη συνεργασία κυβέρνησης - στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι οι Ενοπλες Δυνάμεις «εργάζονται αρμονικά» με την κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, στον απόηχο συζητήσεων για «τριβές» μεταξύ μερίδων του στρατού και του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Είχε προηγηθεί, το Σαββατοκύριακο, δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», που άφηνε να εννοηθεί ότι τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι έντονα «ενοχλημένα» με αρκετές από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΑΚΡ, όπως η τελευταία άρση της απαγόρευσης για χρήση της μαντίλας από τα γυναικεία στελέχη του στρατού.

Το δημοσίευμα επέκρινε έντονα με δημόσιες δηλώσεις του και ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του και τον επιτελάρχη Χουλούσι Ακάρ, με πολιτικά, ενώ στη συνέχεια η «Χουριέτ» εμφανίστηκε να προσπαθεί να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με σύντομη δημοσίευσή της.

«Ο στρατός δεν είναι ενοχλημένος, αλλά είναι προφανές ότι ορισμένοι στην Τουρκία ενοχλούνται από το γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις εργάζονται αρμονικά με την κυβέρνηση, που είναι εκλεγμένη από τη θέληση του έθνους», τόνισε ο Κουρτουλμούς.

Στο μεταξύ, μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, όπου θα εγκριθούν ή όχι οι νέες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας), αυξάνονται οι συγκεντρώσεις των κομμάτων που στηρίζουν το «ναι» (ΑΚΡ και εθνικιστικό ΜΗΡ) ή το «όχι» (CHP και HDP), με τους τόνους να ανεβαίνουν όσο περνούν οι μέρες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, στην Αγκυρα, εμφανίστηκαν «σύννεφα» στις σχέσεις ΑΚΡ - ΜΗΡ, που τους τελευταίους μήνες έχουν προσεγγίσει το ένα το άλλο (και στο ζήτημα της μεταρρύθμισης). Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επέκρινε την κυβέρνηση που αναγνώρισε επίσημα τη σημαία του ιρακινού Κουρδιστάν (που μαζί με την τουρκική σημαία «κοσμούσαν» την αίθουσα των συνομιλιών Μπαρζανί - Γιλντιρίμ), με το σκεπτικό ότι με τέτοια στάση «ανοίγει» η όρεξη και στους Κούρδους του ΡΚΚ που επίσης επιδιώκουν αυτονόμηση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τροπολογία από τους Λόρδους για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ως «ήττα» της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με την προώθηση του νομοσχεδίου για την αποχώρηση από την ΕΕ (Βrexit) αντιμετωπίστηκε η χτεσινή ψηφοφορία στη (μη αιρετή) Βουλή των Λόρδων. Με 358 ψήφους έναντι 256 κατά, το Σώμα ζήτησε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο τροπολογία για την «εγγύηση για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η εξέλιξη αναμένεται να αναγκάσει την κυβέρνηση να επιστρέψει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθυστερώντας ενδεχομένως το στενό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πριν από τις 31 Μάρτη. Αντανακλά δε αναμφισβήτητα τη συνεχιζόμενη ενδοαστική αντιπαράθεση στη Βρετανία, καθώς το κόστος από την αποχώρηση από την ΕΕ διχάζει τμήματα του κεφαλαίου. Βεβαίως, για τα λαϊκά στρώματα σε κάθε περίπτωση είτε μέσα στην ΕΕ είτε έξω από αυτήν, όσο τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια των καπιταλιστών θα συνεχίζεται η εκμετάλλευση και η κλοπή του πλούτου που παράγουν και δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες τους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ