Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδιο αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Αμερικανός αντιστράτηγος, Στίβεν Τάουνσεντ, διοικητής της «διεθνούς» συμμαχίας των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», δεν απέκλεισε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη, το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων σε Συρία και Ιράκ, μολονότι αρχικά προσπάθησε να υποβαθμίσει μια τέτοια πιθανότητα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση για αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων θα ληφθεί σε συνεργασία «με τους τοπικούς συμμάχους μας σε Ιράκ και Συρία» και αφού διασφαλίσουν οι ΗΠΑ πως οι σύμμαχοι «κατανοούν τους λόγους μιας τέτοιας απόφασης».

Ο Τάουνσεντ σημείωσε πως ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προχτές μερικά χωριά έξω από την πόλη Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας, που είναι υπό τον έλεγχο κουρδικών και αραβικών δυνάμεων (SDF), επειδή θεωρήθηκαν «κατά λάθος» θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ο αντιστράτηγος Τάουνσεντ σημείωσε πως Αμερικανοί κομάντος βρίσκονταν πέντε χλμ. μακριά από το χώρο των βομβαρδισμών και πως αυτοί σταμάτησαν όταν Αμερικανοί στρατιωτικοί επικοινώνησαν με Ρώσους μέσω ειδικής «κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής».

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε ο Τάουνσεντ σε σχέση με την επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα που θεωρείται προπύργιο των τζιχαντιστών. Είπε πως η επιχείρηση στη Ράκα συνεχίζεται, όπως και οι συνομιλίες με τους Τούρκους συμμάχους σε σχέση με τον τρόπο και το ρόλο τους σε αυτή. Ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF («Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις») «θα συμμετάσχουν σίγουρα στην επίθεση στη Ράκα», κάτι με το οποίο η Αγκυρα διαφωνεί.

Το ίδιο 24ωρο, δυνάμεις του συριακού στρατού και μαχητών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» ανέκτησαν περίχωρα της συριακής πόλης Παλμύρα, τρέποντας σε φυγή δυνάμεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και απέχοντας πλέον μόλις πέντε χλμ. από το κέντρο της αρχαίας λουτρόπολης.

Στη Γενεύη, πάντως, οι έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις παρέμεναν σε εξέλιξη δίχως να ανακοινώνεται το παραμικρό σε σχέση με πιθανά αποτελέσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν το δημοψήφισμα των Κούρδων(2017-09-22 00:00:00.0)
Στρατηγικές κινήσεις για την «επόμενη μέρα»(2017-07-30 00:00:00.0)
Σε κινήσεις που οξύνουν τη σύγκρουση προχωρούν οι ΗΠΑ(2017-06-15 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις με επίκεντρο τη Ράκα(2017-06-14 00:00:00.0)
Συγκρούσεις στην Τάμπκα και παζάρια στη Γενεύη(2017-03-29 00:00:00.0)
Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ η επιχείρηση Κούρδων στη Ράκα(2016-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ