Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ενωτική ομιλία» Τραμπ για τα γενικά συμφέροντα των αστών

Ο Ντ. Τραμπ μιλάει στο Κογκρέσο
Ο Ντ. Τραμπ μιλάει στο Κογκρέσο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τονίζοντας ότι ο ρόλος του «δεν είναι να εκπροσωπεί τον κόσμο αλλά τις ΗΠΑ», ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε χτες ξημερώματα την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο, προωθώντας σταθερά τις προεκλογικές του διακηρύξεις ότι θα υπερασπιστεί τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης (παρότι βεβαίως δεν κρύβονται οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις σε σχέση με την πολιτική εθνοκρατικού προστατευτισμού που θα δυσκολέψει το διεθνές εμπόριο). Επανέλαβε τις προεκλογικές θέσεις για αυστηρό έλεγχο της μετανάστευσης, για θέσεις εργασίας σε Αμερικανούς, απλοποίηση και μείωση της φορολογίας, ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών και εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων υποδομών της χώρας. Θέλησε να μεταδώσει ένα μήνυμα «ενότητας και δύναμης», ζητώντας από το Κογκρέσο να αφήσει κατά μέρος «τις μικροκομματικές σκοπιμότητες» και να συνεργαστεί μαζί του για όλους τους παραπάνω στόχους. Μίλησε ακόμα για αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας και περίθαλψης, του φορολογικού κώδικα, εκσυγχρονισμό των υποδομών με ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από τη συνεργασία «δημόσιου - ιδιωτικού τομέα» και έκανε έκκληση να ψηφιστεί η χορήγηση γονικής άδειας μετ' αποδοχών που προτείνουν και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί βουλευτές τον αποδοκίμασαν ηχηρά όταν αναφέρθηκε στην ανέγερση τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και γέλασαν ειρωνικά όταν είπε με ικανοποίηση πως άρχισε να «αποξηραίνει το βάλτο» της Ουάσιγκτον, στη «μάχη εναντίον των συγκρούσεων συμφερόντων»...

Την ίδια ώρα, απέφυγε σαφείς αναφορές στη δράση αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας εντούτοις την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του για «συντριβή» της «ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας» σε συνεργασία με συμμάχους των ΗΠΑ. Από την άλλη, όμως, υπογράμμισε πως «θέλουμε αρμονία και σταθερότητα, όχι πολέμους και συγκρούσεις». Διαβεβαίωσε, επίσης, πως η χώρα του παραμένει «δεσμευμένη στο ΝΑΤΟ», θυμίζοντας και τη σημασία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για την «πτώση του κομμουνισμού» και κάλεσε τους άλλους εταίρους να κάνουν «αυτό που τους αναλογεί», εννοώντας την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Απέφυγε να αναφερθεί και στις σχέσεις με τη Ρωσία, τονίζοντας αόριστα ότι «η Αμερική προτίθεται να βρει νέους φίλους και να σφυρηλατήσει νέες συνεργασίες, εκεί που υπάρχουν κοινά συμφέροντα».

Πριν την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Τραμπ, μιλώντας σε τηλεοπτικούς παρουσιαστές στο Λευκό Οίκο, είπε πως θα αρχίσει «σύντομα» η ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και εμφανίστηκε έτοιμος να προωθήσει νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, τονίζοντας πως η συγκυρία «είναι σωστή για ένα μεταναστευτικό νόμο, εάν υπάρχει συμβιβασμός από τις δύο πλευρές».

Η όλη παρέμβαση του Προέδρου έφερε τα πρώτα θετικά σχόλια από μερίδα του αστικού Τύπου περί «ενωτικών μηνυμάτων».

Αντιδράσεις σε Πεκίνο, Μόσχα, Τόκιο

Με αφορμή την αναφορά του Τραμπ, πως οι ΗΠΑ έχασαν «60.000 εργοστάσια από τότε που η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)», το σινικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως η συμμετοχή της χώρας στον ΠΟΕ δεν ωφέλησε μόνο το Πεκίνο αλλά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τόνισε την προθυμία της Κίνας να «τα πάει καλά με τις ΗΠΑ και να διευρύνουν και να εμβαθύνουν από κοινού το διμερές εμπόριο».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για τη μη αναφορά του Τραμπ στις σχέσεις με τη Ρωσία, είπε πως «είναι φυσικό ο Αμερικανός Πρόεδρος να είναι απασχολημένος με τις αμερικανικές υποθέσεις, όπως και ο δικός μας Πρόεδρος Πούτιν είναι απασχολημένος με τις ρωσικές υποθέσεις» και αναμένει την επίσημη θέση.

Στο Τόκιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να προχωρήσει σε «μαζική αύξηση» των στρατιωτικών εξοπλισμών.

  • Η σοκολατοποιία «Hershey Co.», με έδρα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως θα απολύσει το 15% του προσωπικού (περίπου 2.700 άτομα) που διαθέτει κυρίως σε μονάδες παραγωγής στο εξωτερικό, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης για μείωση του κόστους παραγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ