Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαβεβαιώσεις για τη συνεργασία κυβέρνησης - στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι οι Ενοπλες Δυνάμεις «εργάζονται αρμονικά» με την κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, στον απόηχο συζητήσεων για «τριβές» μεταξύ μερίδων του στρατού και του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Είχε προηγηθεί, το Σαββατοκύριακο, δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», που άφηνε να εννοηθεί ότι τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι έντονα «ενοχλημένα» με αρκετές από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΑΚΡ, όπως η τελευταία άρση της απαγόρευσης για χρήση της μαντίλας από τα γυναικεία στελέχη του στρατού.

Το δημοσίευμα επέκρινε έντονα με δημόσιες δηλώσεις του και ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του και τον επιτελάρχη Χουλούσι Ακάρ, με πολιτικά, ενώ στη συνέχεια η «Χουριέτ» εμφανίστηκε να προσπαθεί να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με σύντομη δημοσίευσή της.

«Ο στρατός δεν είναι ενοχλημένος, αλλά είναι προφανές ότι ορισμένοι στην Τουρκία ενοχλούνται από το γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις εργάζονται αρμονικά με την κυβέρνηση, που είναι εκλεγμένη από τη θέληση του έθνους», τόνισε ο Κουρτουλμούς.

Στο μεταξύ, μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, όπου θα εγκριθούν ή όχι οι νέες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας), αυξάνονται οι συγκεντρώσεις των κομμάτων που στηρίζουν το «ναι» (ΑΚΡ και εθνικιστικό ΜΗΡ) ή το «όχι» (CHP και HDP), με τους τόνους να ανεβαίνουν όσο περνούν οι μέρες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, στην Αγκυρα, εμφανίστηκαν «σύννεφα» στις σχέσεις ΑΚΡ - ΜΗΡ, που τους τελευταίους μήνες έχουν προσεγγίσει το ένα το άλλο (και στο ζήτημα της μεταρρύθμισης). Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επέκρινε την κυβέρνηση που αναγνώρισε επίσημα τη σημαία του ιρακινού Κουρδιστάν (που μαζί με την τουρκική σημαία «κοσμούσαν» την αίθουσα των συνομιλιών Μπαρζανί - Γιλντιρίμ), με το σκεπτικό ότι με τέτοια στάση «ανοίγει» η όρεξη και στους Κούρδους του ΡΚΚ που επίσης επιδιώκουν αυτονόμηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις Κούρδων(2017-12-19 00:00:00.0)
Προεκλογική περίοδος με κλίμα πόλωσης(2017-02-17 00:00:00.0)
Επαφές του Τούρκου επιτελάρχη στη Ρωσία(2016-11-02 00:00:00.0)
Σκληραίνει τη στάση της στο Κουρδικό(2012-10-02 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ(2011-10-21 00:00:00.0)
Ονειρα και εφιάλτες(2003-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ