ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Συνεχίζουν μαχητικά με πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων

Χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων έχει το σημερινό γλέντι του κλαδικού Συνδικάτου στο χώρο του ξενοδοχείου

Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση
Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την επιχείρηση ΚΤΕΟ «Auteco» πραγματοποίησαν, χτες, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», δίνοντας συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα με τον οποίο διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και παλεύουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε έξω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση καθώς αυτή ανήκει στον όμιλο «J&P ΑΒΑΞ», συνιδιοκτήτες του οποίου είναι οι ιδιοκτήτες του «Athens Ledra» (οικογένεια Παρασκευαΐδη). Οπως έχει καταγγείλει το σωματείο, οι εργοδότες έχουν αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους εδώ και έναν περίπου χρόνο. Ολο αυτό το διάστημα συνεχίζουν να παίζουν τα επιχειρηματικά τους παιχνίδια στις πλάτες τους, ενώ, όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση εξακολουθεί «να τους ταΐζει με κρατικό χρήμα για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που διατηρούν». Για το λόγο αυτό, έχουν αποφασίσει να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα δράσης τους παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εργοδότες τους.

Οι χτεσινές παρεμβάσεις συνεχίστηκαν στο υπουργείο Τουρισμού, από το οποίο οι εργαζόμενοι ζήτησαν να πάρει θέση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα, Ευρυδίκη Κουρνέτα, η οποία επιφυλάχθηκε να τους δώσει μια απάντηση σήμερα, αν και έσπευσε να τους ενημερώσει πως το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να δοθεί λύση στα προβλήματά τους...

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 22/2 με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Intercontinental», το οποίο βρίσκεται στο διπλανό οικοδομικό τετράγωνο από το «Athens Ledra» και στο οποίο ο ιδιοκτήτης του τελευταίου έχει επίσης μετοχές.

Επίσης, την Τετάρτη 1/3 παραστάσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «J&P ΑΒΑΞ» και στην πρεσβεία της Κύπρου, καθώς η Κύπρος είναι η χώρα καταγωγής και διαμονής της οικογένειας των ιδιοκτητών.

Στο «Athens Ledra» το σημερινό γλέντι του κλαδικού Συνδικάτου

Σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα φιλοξενήσουν στο ξενοδοχείο το γλέντι του κλαδικού Συνδικάτου, με αφορμή την Τσικνοπέμπτη, το οποίο θα συνδυαστεί με την προσπάθεια για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων.

«Μετά από 258 ημέρες συνεχόμενου αγώνα, οι εργαζόμενοι του "Athens Ledra" βρίσκονται ακόμη απλήρωτοι, με την εργοδοσία απούσα και το ξενοδοχείο χωρίς πελάτες», αναφέρει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στην ανακοίνωσή του. Υπογραμμίζει πως εργοδοσία και κυβέρνηση «οδηγούν τις εξελίξεις με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που κοντράρονται για το ποιος και με ποιους όρους θα αναλάβει την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου», ενώ «ποντάρουν στην κούραση, στην απογοήτευση», περιμένοντας να πάνε οι εργαζόμενοι σπίτια τους.

«Στον δύσκολο αυτό αγώνα δεν είναι μόνοι τους», τονίζει το Συνδικάτο, και καλεί εργαζόμενους, επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, μαζικούς φορείς, Λαϊκές Επιτροπές και συνδικάτα να πάρουν μέρος στο γλέντι, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων.

Υπογράφουν τη μια μείωση μετά την άλλη...

Μειώσεις που φτάνουν το 20%, σε σχέση με τους μισθούς που προβλέπει η κλαδική Σύμβαση υπέγραψαν το προηγούμενο διάστημα οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, σε επιχειρησιακή σύμβαση για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία «Neptuno Beach» και «Village Resort» της εταιρείας «ZEUS HOTELS ΑΕ».

Η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει τόσο το περιεχόμενο της Σύμβασης όσο και την τακτική της πλειοψηφίας του Σωματείου, που δεν ενημέρωσε καν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για τους απαράδεκτους όρους στους οποίους συμφώνησε και πολύ περισσότερο δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι και να παλέψουν για σύμβαση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

«Η πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων υπερασπίζεται και πρωτοστατεί στην υπογραφή τέτοιων συμβάσεων», σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της και εξηγεί: «Εχει υπογράψει πάνω από 20 τέτοιες συμβάσεις από το 2016 με απαράδεκτους όρους, με αποκορύφωμα την περίπτωση των "Zeus Hotels", όπου η μείωση φτάνει στο 20% από την Εθνική Κλαδική Σύμβαση με 668 ευρώ μεικτά! Στο ύψος δηλαδή των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από τις Εργοδοτικές Ενώσεις Προσώπων». Παρ' όλα αυτά, σημειώνει, «έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν αύξηση 14% από τα 586 ευρώ του κατώτατου μισθού!».

«Για άλλη μια φορά έβαλαν στη γωνία τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, επιβεβαιώνουν το ρόλο τους ως εργοδοτικοί συνδικαλιστές, αφού βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση με τους μεγαλοξενοδόχους», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα. Επισημαίνει ακόμα ότι θα πιέσει με όλες τις δυνάμεις που έχει ώστε το επόμενο διάστημα να συγκληθεί γενική συνέλευση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητήσουν για την ανάγκη να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να παλέψουν για την ανάκτηση των απωλειών στα χρόνια της κρίσης. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 21 Φλεβάρη, στο Ηράκλειο.

Ερώτηση για την πολύμηνη καθυστέρηση στα επιδόματα των εποχικών

Με Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων που σημειώνονται στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Αναλυτικά, στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος σημειώνουν:

«Από τις 8 Δεκέμβρη του 2016, επιχειρησιακά σωματεία του Τουρισμού από τη Ρόδο καταγγέλλουν καθυστερήσεις στο επίδομα ανεργίας των εποχιακών. Στις 20 Δεκέμβρη τα σωματεία επανήλθαν και διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές όπως την Κω, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Εκτοτε έγιναν επανειλημμένες παρεμβάσεις στην υφυπουργό κα Αντωνοπούλου, στην υπουργό κα Αχτσιόγλου και προς τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, με αποκορύφωμα την κινητοποίηση 36 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων του Τουρισμού στο υπουργείο Εργασίας στις 25 Γενάρη. Παρ' όλα αυτά και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αρμοδίων ότι το πρόβλημα θα λυθεί, μέχρι σήμερα δε λύθηκε.

Τα όποια επιμέρους τεχνικά προβλήματα και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ φαίνεται να αξιοποιούνται ως δικαιολογία από την κυβέρνηση, που έχει κάνει στάση πληρωμών στους ανέργους, ενώ ο ΕΦΚΑ δεν αποδίδει όπως υποχρεούται τις εισφορές των εργαζομένων.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει χιλιάδες εποχιακούς ανέργους σε όλη τη χώρα σε απόγνωση, καθώς πολλοί, ακόμη και τρεις μήνες μετά την απόλυσή τους, δεν έχουν λάβει ούτε μια φορά επίδομα ανεργίας. Πόσο μάλλον που σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για αμειβόμενους με τον κατώτερο μισθό, ή για εργαζόμενους που τους καθυστερούν τα δεδουλευμένα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν μέτρα προκειμένου άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση να καταβληθούν τα επιδόματα των ανέργων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Νέες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, σε επαγρύπνηση στα Γιάννενα

Κινητοποίηση έξω από τη Δ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» συνεχίζοντας τον αγώνα τους για πληρωμή των δεδουλευμένων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και διεκδίκηση μέτρων προστασίας των οικογενειών τους.

Τη Δευτέρα 20/2 στις 11 π.μ. προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ προετοιμάζουν τη μαζική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21/2.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης στα Γιάννενα με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν το γεγονός ότι η εργοδοσία πήγε να πάρει τα εμπορεύματα από το κατάστημα Καλπακίου και επιχείρησε να κάνει το ίδιο και στο κατάστημα Ιωαννίνων.

Παράλληλα, καταγγέλλουν τα παιχνίδια που έχουν στήσει στις πλάτες τους οι εργοδότες των επιχειρήσεων «Καρυπίδης» και «ΜΑRΚΕΤ ΙΝ» αλλά και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, στην οποία ανήκει ένα από τα ακίνητα που στεγάζει καταστήματα της «Καρυπίδης».

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι κανένα μαγαζί δεν θα ανοίξει χωρίς τους εργαζόμενους της «Καρυπίδης», ενώ καλούν τους εργαζόμενους σε όλα τα σούπερ μάρκετ, τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, συνολικά το γιαννιώτικο λαό να στηρίξουν τον αγώνα τους με κάθε τρόπο.

Την ίδια ώρα, απαιτούν να πάρουν θέση η κυβέρνηση, η περιφέρεια και οι δήμοι, καθώς και να πάρει ευθύνη η ΕΑΣ και να βάλει όρο για την επινοικίαση των κτιρίων της την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ