ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ανασυσταθούν ΟΕΚ και ΟΕΕ με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους

Την ανασύσταση των δύο οργανισμών, με επανεκκίνηση και ενίσχυση όλων των προγραμμάτων τους για τους εργαζόμενους, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή

Eurokinissi

Το ζήτημα της ανασύστασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) όπως και της επανεκκίνησης και ενίσχυσης των προγραμμάτων τους που καταργήθηκαν, θέτουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος.

Αναλυτικά, στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος σημειώνουν τα εξής (οι υπογραμμίσεις είναι της εφημερίδας):

«Εχουν περάσει πέντε χρόνια από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (14/2/2012), οι οποίοι είχαν συσταθεί για να παρέχουν στους εργαζόμενους προγράμματα στέγασης, όπως κατασκευές εργατικών κατοικιών, επιδότηση ενοικίου, άτοκα δάνεια, αλλά και προγράμματα μέριμνας, ψυχαγωγίας - πολιτισμού κ.λπ.

Το Μάρτη του 2012 επεκτάθηκαν οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ και σε άλλες κατηγορίες μισθωτών του ΙΚΑ, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι στα ΝΠΔΔ, ΕΠΟΠ, αθλητές, αλιείς κ.λπ. Τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου απάλλαξαν τους εργοδότες από τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Από την κατάργηση των δύο Οργανισμών και την ενσωμάτωσή τους στον ΟΑΕΔ, κανένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα δεν εκπονείται, παρότι οι κρατήσεις των εργαζομένων συνεχίζονται, έχοντας αποφέρει στο κράτος ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ από το 2011 μέχρι σήμερα.

Αυτά τα χρήματα ανήκουν στους εργαζόμενους και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τα παρακρατά και να μην τα επιστρέφει στους δικαιούχους τους μέσω νέων προγραμμάτων.

Με τη σύσταση επιτροπής σύμφωνα με τον Ν. 4445/16 αρ. 61 παρ. 1 η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κουρέψει κατά τη λογική του PSI το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η περιουσία των ΟΕΚ και ΟΕΕ απαξιώνεται και απομειώνεται σημαντικά, αφού ήδη ο διάδοχος ΟΑΕΔ έχει επιστρέψει οικόπεδα σε Δήμους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να τα ζητήσουν πίσω, επειδή το κράτος δεν κατασκεύασε εργατικές κατοικίες ως όφειλε από τη σύμβαση. Σημαντικές εκτάσεις οικοπέδων έχουν καταπατηθεί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα καταπατηθέντα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη, για τα οποία εισπράττονταν και επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οικόπεδα του ΟΕΚ χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων παραμένουν ανεκμετάλλευτα και ενώ από το 2013 έχουν εκδοθεί οι υπουργικές Αποφάσεις για την παραχώρηση 118 αδιάθετων κατοικιών ανά την Ελλάδα, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και κανείς κληρούχος δεν έχει ακόμη πάρει ούτε μια κατοικία. Σε τέσσερις περιοχές (Ζάκυνθο, Σύρο, Μυτιλήνη, Θήβα) δεν έχουν γίνει ακόμη μέχρι σήμερα ούτε καν οι κληρώσεις αυτών των κατοικιών. Ο διάδοχος του ΟΕΚ, ΟΑΕΔ, που έχει υποτίθεται το αντικείμενο της στέγασης και την αρμοδιότητα της διαχείρισης της περιουσίας του ΟΕΚ, δεν προχωρεί στην επισκευή, κλήρωση και διάθεση εβδομήντα (70) περίπου υφιστάμενων επιπλέον κατοικιών ανά την Ελλάδα.

Τα δάνεια που ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει από δικά του κεφάλαια, σε περίπου 100.000 δικαιούχους, παραμένουν σε καθεστώς μη ρύθμισης, με συνέπεια οι τόκοι να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με το άληκτο κεφάλαιο ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ. Παρότι τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί σε ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες πληθυσμού, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους με χαμηλά εισοδήματα, η ρύθμιση που νομοθετήθηκε από τον Οκτώβριο του 2016 μόνο για τους άνεργους δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, παρότι έχουν περάσει πάνω από τρεις (3) μήνες.

Με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας σταμάτησαν τα εκδρομικά προγράμματα για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που είχαν τη δυνατότητα ολιγοήμερων διακοπών. Από το 2012 δεν έχει εκπονηθεί επίσης νέο πρόγραμμα αγοράς βιβλίων αλλά και εισιτηρίων θεάτρων. Ακόμη και το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο εκπονείται από τον ΟΑΕΔ, στην ουσία έχει απαξιωθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φετινό πρόγραμμα 2016 - 17, το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Υπάρχουν 24 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που λειτουργούν στον ΟΑΕΔ (από τον ΟΕΕ) και οι εγκαταστάσεις τους έχουν τη δυναμικότητα να εξυπηρετήσουν 700 περισσότερα βρέφη και νήπια, αλλά δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να λειτουργήσουν».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την αρμόδια υπουργό τι μέτρα θα ληφθούν από την κυβέρνηση για:

  • Την ανασύσταση των Οργανισμών με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους.
  • Να ξεκινήσει και να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν, να διευρυνθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
  • Να καλυφθούν τα κενά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με την αντίστοιχη πρόσληψη εργαζομένων.
Ο

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι καθαρίστριες που εργάζονται στο ΕΜΠ μέσω της εργολαβικής εταιρείας ISS, αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας για μείωση των αποδοχών τους. Την απεργία έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής, το οποίο στηρίζει τον αγώνα τους.

«ΖΟΥΡΑΣ»: Σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θήβας σήμερα, Πέμπτη, στις 8.30 π.μ., καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», με αφορμή την εκδίκαση του αιτήματος για ακύρωση απολύσεων. Το επιχειρησιακό σωματείο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

ΛΑΡΚΟ: Δίωρη στάση εργασίας (12.00 - 14.00) αύριο, Παρασκευή, προκηρύσσει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ. Το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι παλεύουν για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ.

Εκδηλώσεις σωματείων

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καλεί σε γλέντι οικονομικής ενίσχυσής του, σήμερα, Τσικνοπέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεών του.

-- Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων διοργανώνει αποκριάτικο παιδικό πάρτι, την Κυριακή 19/2, στις 11 π.μ. (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ - ΤΕΧΝΙΚΟΙ
Κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό

Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Τεχνικών καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό. Η συγκέντρωση γίνεται κατά τη διάρκεια τρίωρης στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (9 π.μ. - 12 μ.).

Κινητοποίηση των εργαζομένων από τους πρώην ΟΕΚ - ΟΕΕ

Την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας καθώς και την επαναλειτουργία των προγραμμάτων τους απαίτησαν χτες με στάση εργασίας και συγκέντρωση οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τους δύο πρώην οργανισμούς που πλέον έχουν υπαχθεί στον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της πρώην Εργατικής Κατοικίας και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν στελέχη από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά τους.

Ερώτηση για τη φορολόγηση εργαζομένων για τη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων

Ερώτηση ενάντια στη φορολόγηση εργαζομένων για τη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων κατέθεσαν, χτες, στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μανώλης Συντυχάκης, προς τους υπουργούς Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

Αναλυτικά, στην Ερώτηση του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

«Με βάση το άρθρο 99 παρ. 2 του ν. 4172/2013 η κυβέρνηση προτίθεται να φορολογήσει τους εργαζόμενους (ιατρικούς επισκέπτες - πωλητές) για τη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων με ΛΤΠ προ φόρων 12.000 ευρώ και άνω και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για το 2016.

Πρόκειται για μια απόφαση που θα "ροκανίσει" ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα των εργαζομένων, αφαιρώντας τους ως και ένα μισθό ετησίως. Αποτελεί μια ακόμα έκφραση της φοροληστείας στο εισόδημα των εργαζομένων, η οποία κλιμακώνεται μαζί με το τσάκισμα των κλαδικών ΣΣΕ, την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την εναλλαγή ανεργίας - ελαστικής εργασίας.

Τα αυτοκίνητα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι εργαλεία δουλειάς. Δεν είναι εισόδημα ή παροχή. Η χρήση τους δεν είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική. Γι' αυτό άλλωστε προϋπόθεση πρόσληψης είναι η κατοχή διπλώματος οδήγησης. Είναι απαράδεκτο, επομένως, να φορολογηθούν οι εργαζόμενοι για τη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων.

Η ΟΕΦΣΕΕ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων αυτών, δεν δέχεται καμιά "προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων" της εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης, όπως ειπώθηκε από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 9/2 και απαιτεί την απόσυρση της απόφασης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ