ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την επιτυχία τους
  • Εργολαβικοί - συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: Αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση και τα απατηλά «πανηγύρια»
  • «Ενεργός γήρανση»: Πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου για παράταση του εργάσιμου βίου με κάθε τρόπο
  • Ορυχεία λιγνίτη Πτολεμαΐδας: Τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων έφερε η «απελευθέρωση» της Ενέργειας
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την επιτυχία τους

Από χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Στους χώρους δουλειάς ρίχνουν το βάρος της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων στις 21 Φλεβάρη σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, καλούν τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας το ρόλο του θεατή στα παζάρια για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που το συνοδεύει, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

«Κανένας φόβος, καμιά υποταγή - Αγώνας για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια» είναι το σύνθημα κάτω από το οποίο το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους για κάλυψη των τεράστιων απωλειών που είχαν τα τελευταία χρόνια, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για ικανοποίηση των αναγκών τους με βάση τον πλούτο που παράγουν και τις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή στην οποία ζούμε.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 21/2 θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις την Τρίτη 21/2, αλλά και τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια έχουν απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ.

Εξορμήσεις και συσκέψεις

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, εργοτάξια και γιαπιά στην Αθήνα πραγματοποίησε χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν σε βάρος τους κυβέρνηση - «εταίροι» και εργοδοσία, ενώ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Το πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου συνεχίζεται με εξορμήσεις στα εργοτάξια του μετρό, σε γιαπιά σε γειτονιές, σε έργα σε μια σειρά δήμους. Παράλληλα, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει σύσκεψη από το παράρτημα του Κέντρου, στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Αύριο, επίσης, το Συνδικάτο θα κόψει την πίτα του και θα συζητήσει με τους οικοδόμους στο εργοτάξιο του Μουσείου «Γουλανδρή» στο Παγκράτι. Αντίστοιχα, κοπή πίτας και συζήτηση οργανώνουν αύριο τα παραρτήματα Ζωγράφου στις 7 μ.μ. (Περιάνδρου 18) και Περιστερίου στις 6.30 μ.μ. (Θεοφράστου & 40 Εκκλησιών).

Σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Προετοιμασίες και στην Κεντρική Μακεδονία

Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με σχέδιο που μπαίνει μέσα από συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και συνελεύσεις, τα ταξικά σωματεία στην Κεντρική Μακεδονία δουλεύουν για την επιτυχία των συλλαλητηρίων.

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) προγραμματίζει εξορμήσεις σήμερα στο ΙΕΚ (ΣΤΕ) Περαίας, στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», σε καταστήματα «Todaylicious». Αύριο προγραμματίζει εξορμήσεις στα ΙΕΚ «ΑΚΜΗ» και «ΔΕΛΤΑ».

Αύριο, επίσης, στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΘ, το ΣΕΤΕΠΕ, οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο της Υγείας και το Σωματείο Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν σύσκεψη εργαζόμενων στον επισιτισμό και στην καθαριότητα των νοσοκομείων, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αντίστοιχα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 19/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου στο ΕΚΘ, για το πλαίσιο διεκδίκησης και την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο.

Στην Πιερία, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουν τις περιοδείες - ενημερώσεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, σε χώρους δουλειάς και στις γειτονιές της Κατερίνης, στα καφενεία και στα στέκια νεολαίας. Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης, επισκέφθηκαν και το μπλόκο των αγροτών στην Κατερίνη, όπου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα τους και τους κάλεσαν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Πρωτοβουλίες σε Ζάκυνθο και Ρόδο

Με τα αιτήματα για τα οξυμένα προβλήματα του νησιού, του νοσοκομείου και των απορριμάτων, συνδέει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου το συλλαλητήριο που οργανώνει στις 21/2, στις 7.30 μ.μ., ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα. Μπροστά στην οξυμένη κατάσταση, το ΕΚ Ζακύνθου κλιμακώνει τη δράση του με προκήρυξη 24ωρης απεργίας στο νησί με ανοικτή ημερομηνία που θα ορισθεί από κοινού με σωματεία και του δημόσιου τομέα και άλλους μαζικούς φορείς του νησιού.

Παράλληλα, στη Ρόδο, την Τρίτη 21/2, τρία επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων σε ξενοδοχεία του νησιού καλούν σε συγκέντρωση στις 3 μ.μ., στην Ενωση Ξενοδόχων.

«Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις που να απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες μας, να καλύπτουν τις απώλειές μας τα χρόνια της κρίσης και να είναι υποχρεωτικές για τους εργοδότες», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare» και καλούν όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του νησιού να στηρίξουν την κινητοποίησή τους.

Στο μεταξύ, το Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Sheraton» θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση αύριο, Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Συνταξιουχικό «παρών» στις κινητοποιήσεις

«Ξεσηκωμός, Οργάνωση, Αγώνας» είναι το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ προς όλα τα σωματεία της δύναμής της και τους συνταξιούχους, για συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη.

«Αυτή είναι η εργατική - λαϊκή απάντηση σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτός είναι ο δρόμος που είναι ανοιχτός για όλους όσους με τις αντεργατικές - αντιλαϊκές αντισυνταξιουχικές πολιτικές τους τσακίζουν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει η Ομοσπονδία στο κάλεσμά της.

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη, στην Ομόνοια, έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, ΕΥΔΑΠ, Αστικών Συγκοινωνιών, ΟΣΕ, μισθωτών οδηγών ταξί, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Μισθωτών - Τεχνικών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών/-στριών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Δημοσίου, ΟΤΑ, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Δικηγόρων, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Κεντρικού Τομέα Αθήνας, της Ανατολικής Αθήνας από την περιοχή των Μεσογείων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Α' Αθήνας και κλαδικά σωματεία, Σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων - ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικής Αθήνας και Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιουχικές Οργανώσεις, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Νότιου Τομέα της Αθήνας.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Στο ίδιο έργο θεατές δεν θα μείνουμε!»

Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 21/2, μαζί με εργατικά Σωματεία και Ομοσπονδίες, με το ΠΑΜΕ και με σύνθημα «Στο ίδιο έργο θεατές δεν θα μείνουμε! Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!», καλεί φοιτητές και σπουδαστές η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Απευθύνεται στους νέους που σπουδάζουν, που σκέφτονται πώς θα τα καταφέρουν αύριο στην εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί, που βλέπουν τις δυσκολίες των οικογενειών τους.

Σημειώνει στο κάλεσμα: «Η απογοήτευση και ο συμβιβασμός δεν οδηγούν πουθενά. Μπορούμε να απαντήσουμε σε παλιά και νέα μέτρα, να ανοίξουμε δρόμο αντεπίθεσης για τις ανάγκες που έχουμε τον 21ο αιώνα! Δυναμώνοντας τη συζήτηση και διεκδίκηση, δίνοντας ζωή στους συλλόγους μας, οργανώνοντας εστίες δράσης σε κάθε σχολή και ίδρυμα. Ολοι μαζί να ορθώσουμε τείχος, μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας!».

Τα συλλαλητήρια
Την Τρίτη 21/2

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 6.30 μ.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γρεβενά, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 6.30 μ.μ, πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καστοριά, 6.30 μ.μ., παλιά Νομαρχία

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 6 μ.μ., Περιβολάκια

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λήμνος, 6.30 μ.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειος

Ρόδος, 3 μ.μ., Ενωση Ξενοδόχων

Σάμος, 6 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Φλώρινα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Την Τετάρτη 22/2

Ελασσόνα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 6 μ.μ., Δημοτική Αγορά

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 6 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Την Πέμπτη 23/2

Αρτα, 6.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Γιάννενα, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ