Η γερμανική έκθεση για τη διοργάνωση αποτυπώνει την αγωνία για τις διατλαντικές σχέσεις, τον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα
Από την παρουσίαση της γερμανικής έκθεσης, τη Δευτέρα. Στο βήμα ο Β. Ισινγκερ |
Το φετινό στίγμα της διοργάνωσης δίνουν η 90σέλιδη έκθεση της Διάσκεψης και το εισαγωγικό σημείωμα του επικεφαλής της τα τελευταία χρόνια, πρώην πρέσβη της Γερμανίας στον ΟΗΕ, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, εκπροσώπου της ΕΕ όταν αναγνωρίσθηκε το προτεκτοράτο του Κοσσόβου, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο της έκθεσης «Post-Truth, Post-West, Post-Order?» (Μετα-αλήθεια, μετα-Δύση, μετα-Τάξη;) εκφράζεται η ανησυχία των γερμανικών αστικών επιτελείων, και όχι μόνο, για μια σειρά ζητήματα που δείχνουν τη ρευστότητα στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και σε πεδία όπου εξελίσσεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Επισημαίνεται ότι «η παγκόσμια ασφάλεια είναι πιο εύθραυστη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» και εκφράζεται ο φόβος ότι ο κόσμος βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη «Μετα-Δύση εποχή» ή τη λεγόμενη «φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων» λόγω της ανόδου «του λαϊκισμού, του εθνικισμού και αντιδημοκρατικών ηγετών». Φυσικά, αυτή η «φιλελεύθερη τάξη», η αστική δημοκρατία που υπερασπίζονται έναντι των «αντιδημοκρατών», είναι που τόσα χρόνια, και ειδικά μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες, τσακίζει τους λαούς. Γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάδειξη του Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, εκφράζεται αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις στο ΝΑΤΟ (με αφορμή διφορούμενες δηλώσεις), καταγράφονται οι κίνδυνοι από τη διατάραξη της συνοχής της ΕΕ με αφορμή το Brexit και τις επικείμενες εκλογές σε πολλές χώρες, εξετάζονται οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα. Γίνεται επίκληση στον «κίνδυνο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας» αλλά και στις «ψευδείς ειδήσεις που αξιοποιούνται από διάφορες δυνάμεις για την προώθηση των γεωστρατηγικών τους στόχων» (γίνεται λόγος για παρεμβάσεις των Ρώσων στις εκλογές στις ΗΠΑ ή στο βρετανικό δημοψήφισμα). Επίσης, απασχολούν η κατάσταση στην Τουρκία, η διαπάλη στην Ευρασία με Ρωσία και Κίνα, στην Αρκτική με το επικείμενο λιώσιμο των πάγων και τις ανάγκες οι χώρες να αναπτύξουν την αμυντική τους βιομηχανία.
Στη διοργάνωση αναμένεται να παραβρεθούν ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η ύπατη εκπρόσωπος της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Πρόεδροι χωρών, πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και άλλοι αξιωματούχοι που θα έχουν και διμερείς συναντήσεις κ.λπ.
Συνεχίζεται η συζήτηση για την «αξιοποίηση» του φυσικού πλούτου της Κύπρου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Για αύριο είναι κανονικά προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που, εκτός απροόπτου, θα γίνει στη «σκιά» αντιδράσεων και διεργασιών που προκάλεσε η τροπολογία που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η κυπριακή βουλή στις 10 Φλεβάρη. Σύμφωνα με την απόφαση, από το 2018 θα τιμάται στα σχολεία η επέτειος από το δημοψήφισμα που είχε γινει το 1950 για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η τροπολογία εγκρίθηκε μετά από πρόταση του φασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ, με 19 ψήφους όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, του οποίοι οι 16 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ απείχε.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, που αντικειμενικά πριμοδοτεί εθνικιστικές αντιλήψεις και στις δύο πλευρές, σημειώθηκε με ακέραιη καταρχήν την ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης, δημιουργώντας σειρά ερωτημάτων, δεδομένης και της χρονικής στιγμής που - κατά πολλούς - επιταχύνονται οι συνομιλίες για την προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου.
Ενδεικτική των αντιδράσεων που προκλήθηκαν είναι η ακύρωση της χτεσινής συνάντησης των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, που ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ν. Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε χτες «μη ορθή». Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Χ. Ουζγκιουργκιούν, κάλεσε σε υιοθέτηση αντίστοιχου «νόμου - απάντησης», ενώ ο Ακιντζί συνέδεσε ουσιαστικά τη συνέχιση των συνομιλιών με το αν θα ληφθούν μέτρα για τη «διόρθωση» της απόφασης της κυπριακής βουλής.
Χτες, αναμενόταν συνάντηση του Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ενώ σήμερα ο Νορβηγός διπλωμάτης αναμένεται να συναντήσει και τον Ακιντζί.
Να σημειωθεί πάντως ότι χτες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι θα προωθήσει ρύθμιση ώστε η Βουλή να μην ορίζει εγκυκλίους για ιστορικές επετείους, επαναλαμβάνοντας ότι η σχετική τροπολογία ήταν «άκαιρη».
Στο μεταξύ, οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ενώ διευρύνεται - σε όλη την περιοχή - η «καυτή» συζήτηση για το ποιες είναι οι καταλληλότερες «οδοί» αξιοποίησης του μεγάλου φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.
Ενδεικτικές είναι οι αναφορές που περιείχε η πρόταση την οποία κατέθεσε (με ευρύτερο θέμα τους χειρισμούς γύρω από τις συνομιλίες για το Κυπριακό) στην προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το ΔΗΚΟ. Εκεί σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ συνδέεται με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο πλαίσιο μιας «νέας στρατηγικής» προτείνεται να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις όπως: Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων LNG στην Αίγυπτο σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη φάση η προώθηση του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) την οποία ευνοούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ένα ειδικό αμερικανικό πλοίο με καναδική σημαία ξεκίνησε εργασίες πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που ξεκινά από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Λεμεσού. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το καλώδιο θα συνδέσει τις βρετανικές βάσεις με άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο, «που τοποθετήθηκε προ μηνών στη Μεσόγειο για σκοπούς βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων», ενώ εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη χορήγηση σχετικής άδειας από τα αρμόδια υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε χτες ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιάτσεσλαβ Λεμπέντεφ, μεταφέροντας προσωπικό μήνυμα του Ρώσου ηγέτη, Β. Πούτιν, στον Κύπριο ομόλογό του. Σε αυτό, σημειώνεται η μεγάλη ικανοποίηση της Μόσχας για τις υψηλού επιπέδου σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας. Ακόμα η σημασία που δίνει η ρωσική πλευρά στην περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς εμπορικής και οικονομικής διμερούς συνεργασίας, ειδικά στους τομείς Ενέργειας, αγροτικής βιομηχανίας, υποδομών, επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και στον Τουρισμό.
Διαφωνίες και «κινητικότητα» στο Δημοκρατικό Κόμμα
ΡΩΜΗ.--
Απόδειξη ευρύτερων ενδοαστικών διεργασιών στην Ιταλία είναι η αβεβαιότητα για την πορεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD), όπου δυναμώνει η συζήτηση μέχρι και για το ενδεχόμενο διάσπασής του. Το «στρατόπεδο» του (ακόμα) σημερινού ηγέτη του PD, Ματέο Ρέντσι, που το Δεκέμβρη παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, προτάσσει την άμεση διεξαγωγή συνεδρίου του PD, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα προετοιμαστεί το κόμμα καλύτερα για τις επόμενες εκλογές, προσδοκώντας ένα εσωκομματικό «ξεσκαρτάρισμα». «Αν τελικά πραγματοποιηθεί διάσπαση, δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την επιλογή της ημερομηνίας του συνεδρίου, αλλά από τις ιδέες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ας μιλήσουμε για τις πολιτικές ιδέες (μας) και διασπώμαστε μετά» και απευθυνόμενος στην εσωκομματική αντιπολίτευση τόνισε: «Δεν μπορείτε πια να κοροϊδεύετε το λαό μας, μπορείτε να κοροϊδεύετε εμένα, αλλά όχι το λαό μας».
Στον αντίποδα, στελέχη όπως ο πρώην ηγέτης του PD, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ζήτησε να στηριχτεί η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι και να μην γίνουν βουλευτικές εκλογές πριν την εκπνοή της τετραετίας. «Να εγγυηθούμε μπροστά στην Ευρώπη, στις αγορές, τους Ιταλούς, τη φυσική λήξη (της κυβερνητικής θητείας)», ανέφερε. Αλλά και ο Μικέλε Εμιλιάνο, που ήδη υπέβαλε υποψηφιότητα για την ηγεσία του PD, εκτίμησε ότι σύγκληση συνεδρίου τον Απρίλη μπορεί να προκαλέσει άμεση διάσπαση. Πάντως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα συγκληθεί μια πρώτη ολομέλεια στελεχών.
Στο μεταξύ, διεργασίες προχωρούν και αλλού, με τον ηγέτη της αντιδραστικής «Λίγκας του Βορρά», Ματέο Σαλβίνι, να μην αποκλείει συμμαχία με το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο. «Μετά το Brexit και τον Τραμπ, πάντως, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται αδύνατον», δήλωσε. Από την άλλη μεριά, και ο πρώην πρωθυπουργός, επικεφαλής του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια», Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε πως το κόμμα του θα συμμαχήσει και πάλι με τη «Λίγκα», «αλλά ο Σαλβίνι δεν θα είναι ο επικεφαλής όλης της κεντροδεξιάς». Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανεύθυνη επιλογή» το να γίνουν βουλευτικές εκλογές πριν το Νοέμβρη.