Copyright 2017 The Associated |
Από την 5η Συνάντηση της CELAC στη Δομινικανή Δημοκρατία |
Στην πόλη Πούντα Κάνα της Δομινικανής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε προχτές η 5η Σύνοδος της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), όπου συμμετείχαν οι ηγέτες και αντιπρόσωποι από 33 χώρες της περιοχής.
Η CELAC ιδρύθηκε το 2011 και είναι μια διακρατική καπιταλιστική ένωση, παρά τις διακηρύξεις ότι αποτελεί «εναλλακτική στον καπιταλισμό» και στην κυριαρχία των ΗΠΑ, αφού ουσιαστικά αποτελεί φορέα που προωθεί τα συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων των ξεχωριστών χωρών στον ανταγωνισμό και σε συνεργασία με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το ότι αυτή η Ενωση «ντύνεται» με διατυπώσεις περί «κοινότητας ίσων», ή ότι ενδιαφέρεται για την ευημερία των λαών της, δεν αλλάζει το χαρακτήρα της και το ότι αυτό που κυριαρχεί είναι η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και τα ιδιαίτερα συμφέροντα. Και σε αυτή τη Σύνοδο, παρότι έγινε προσπάθεια να εκφραστεί ένας μίνιμουμ συμβιβασμός στην τελική διακήρυξη, είναι εμφανές ότι υπάρχουν σημαντικά αντιτιθέμενα συμφέροντα, γι' αυτό και δεν υπάρχουν πρακτικά βήματα σε παλιότερες προτάσεις για κοινές τράπεζες ή κοινά προγράμματα. Τα σχέδια αυτά έχουν παγώσει ιδιαίτερα μετά το πέρασμα της πολιτικής εξουσίας από τις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κυβερνήσεις σε Βραζιλία και Αργεντινή (Λούλα - Ρουσέφ και Κίρσνερ, αντίστοιχα, που είναι και οι ισχυρότερες χώρες) σε αυτές της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης των Τεμέρ και Μάκρι (οι οποίοι και δεν παραβρέθηκαν στη Σύνοδο).
Η διακήρυξη είναι γενικόλογη, με διατυπώσεις όπως «ενότητα της Ενωσης μέσα από τη διαφορετικότητα και τις ιδιομορφίες της κάθε χώρας», ενώ εκφράζεται η συμφωνία με τα σχέδια του ΟΗΕ για τη «βιώσιμη, οικολογική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», τη λεγόμενη Ατζέντα 2030, όπως και στις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χαιρετίζεται η συνεργασία με την ΕΕ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα.
Απασχολεί, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, το μη ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, η μη ανάκαμψη των τιμών των πρώτων υλών, τα ζητήματα της φτώχειας και των ανισοτήτων, της έλλειψης υποδομών, όπως και της ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της προώθησης καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγή, ενώ γίνονται και εκκλήσεις για «δίκαιο εμπόριο». Ακόμα, γίνονται γενικές διακηρύξεις για τη Λατινική Αμερική ως «ζώνη ειρήνης, απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα», αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά για τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση της Κολομβίας για μεγαλύτερη σύνδεση με το ΝΑΤΟ, ούτε για τις ξένες βάσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται σε αυτή και άλλες χώρες της Ενωσης.
Οπως γίνεται παραδοσιακά σε όλες τις Συνόδους, ζητείται ο τερματισμός του πάνω από 50 χρόνια πολύμορφου αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, όπως και η επιστροφή της βάσης του Γκουαντάναμο, που κατέχουν παράνομα. Επίσης, χαιρετίζεται η προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κούβα και γίνεται προτροπή να συνεχιστεί με τη νέα κυβέρνηση, γίνεται έκκληση «να τερματιστεί το νεοαποικιακό καθεστώς του Πουέρτο Ρίκο», που ανήκει στις ΗΠΑ. Υποστηρίζονται, επίσης, ο πολιτικός διάλογος στη Βενεζουέλα και η Αργεντινή, στη διένεξή της με τη Μεγάλη Βρετανία για τα νησιά Μαλβίνας.
Τέλος, στη Σύνοδο αποφασίστηκε την κυκλική προεδρία της Κοινότητας για το 2017 να πάρει το Σαλβαδόρ.
ΡΩΜΗ.--
Ο δρόμος για πρόωρες βουλευτικές εκλογές φαίνεται ότι άνοιξε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας για τον εκλογικό νόμο (σ.σ. γνωστός ως «Italicum»), του οποίου η συνταγματικότητα αμφισβητήθηκε κατά ένα μέρος. Μεταξύ άλλων, απορρίφτηκαν οι διατάξεις όπως αυτές που προέβλεπαν ότι θα διεξάγεται και β' γύρος αν καμία δύναμη δεν έχει συγκεντρώσει πάνω από το 40% των ψήφων και αποφασίστηκε ο καταμερισμός των ψήφων με βάση τα ποσοστά των κομμάτων (ρύθμιση που ίσως συνδέεται και με το «ενδιαφέρον» πολλών για κυβερνήσεις συνεργασίας). Πάντως, χαρακτηριστικό είναι ότι εγκρίθηκαν διατάξεις όπως η χορήγηση μπόνους εδρών σε όποια πολιτική δύναμη ξεπερνά το 40% των ψήφων. Μετά από τη «διορθωτική» παρέμβαση των δικαστών θεωρείται ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και ήδη τα κόμματα παίρνουν θέσεις μάχης ενόψει του στησίματος της επόμενης κάλπης.
«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πάμε σύντομα στις κάλπες. Δεν είναι θέμα χρόνου, χρειάζεται καλή πολιτική διάθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του (κυβερνώντος) κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, Στέφανο Ροζάτο. Ο ίδιος ο Ματέο Ρέντσι - που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα - είπε ότι «αν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ας αφήσουμε τα κόμματα να συζητήσουν για νέο νόμο... Αλλιώς η επιλογή είναι οι κάλπες».
Τις εξελίξεις έσπευσε να αξιοποιήσει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Κίνημα Πέντε Αστέρων», με τον ηγέτη του, Μπέπε Γκρίλο, να υποστηρίζει: «Πάμε άμεσα σε εκλογές, το 40% είναι ο στόχος μας και δεν εννοούμε να κάνουμε εκπτώσεις και χάρες σε κανέναν».
«Το Συνταγματικό Δικαστήριο όρισε ότι η απόφασή του μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, πρέπει να δοθεί και πάλι ο λόγος στους Ιταλούς», είπε από τη δική του πλευρά ο γραμματέας της ακροδεξιάς «Λίγκας του Βορρά», Ματέο Σαλβίνι.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι τυπικά θα μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ακόμη και τον Ιούνη, ωστόσο πολλοί επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, μάλλον έως το φθινόπωρο. Πάντως, η όλη προεκλογική «κινητικότητα» συνδέεται και με τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας, τις δυσκολίες που παραμένουν μεγάλες για την καπιταλιστική ανάκαμψη, σε ένα πλαίσιο ευρύτερων προβληματισμών και για το μέλλον της ΕΕ και για το μείγμα διαχείρισης που θα φέρει πιο γρήγορα μεγαλύτερους ρυθμούς κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
ΡΩΜΗ.-- Είκοσι εννέα νεκροί είναι ο τελικός τραγικός απολογισμός της κατάρρευσης ξενοδοχείου από χιονοστιβάδα, στην κεντρική Ιταλία. Οι διασώστες ολοκλήρωσαν προχτές το έργο που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, έχοντας εντοπίσει ζωντανά και εννιά άτομα.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 27 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη βορειοδυτική περιφέρεια Τζοουζτζάν του Αφγανιστάν, όπου το προηγούμενο 48ωρο επικρατούσε παγετός και σφοδρές χιονοπτώσεις.
ΜΑΝΑΜΑ.-- Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο σπίτι επιφανούς Σιίτη ιερωμένου, συγκρούστηκαν χτες το πρωί με αστυνομικούς στην περιοχή Ντιράζ του Μπαχρέιν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων. Οι αρχές είχαν αφαιρέσει τον Ιούνη την υπηκοότητα από τον Σιίτη ιερωμένο με τις κατηγορίες της χρήσης «εμπρηστικού λόγου» και ξεπλύματος χρήματος.
ΝΤΟΝΤΟΜΑ.-- Σωστικά συνεργεία κατέβαλαν χτες επί ώρες εντατικές προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό 13 εργατών που παγιδεύτηκαν χτες το απόγευμα στις υπόγειες στοές χρυσωρυχείου, κινεζικής ιδιοκτησίας, σε αραιοκατοικημένη περιοχή της βορειοανατολικής Τανζανίας.