ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Με μπίζνες για το κεφάλαιο κοροϊδεύει το λαό

Οι δηλώσεις του για το τείχος οδήγησαν στην αναβολή της επίσκεψης του Μεξικανού Προέδρου

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του στη Φιλαδέλφεια

Copyright 2017 The Associated

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του στη Φιλαδέλφεια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, να ξεδιπλώνει τα σχέδιά του για την πιο γοργή καπιταλιστική ανάπτυξη με τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και μεγάλα έργα, που παρουσιάζει και ως όφελος για τα λαϊκά στρώματα. Κυρίως βεβαίως «πατάει» στη χρόνια εγκατάλειψη υποδομών αλλά και στο ...εύπεπτο σύνθημα «νέες δουλειές στους Αμερικανούς».

Μιλώντας χτες σε διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων στη Φιλαδέλφεια, παρουσία του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, και δεκάδων άλλων στελεχών του κόμματος και αξιωματούχων, πρόβαλε τα μέτρα εθνοκρατικού προστατευτισμού και ξενοφοβίας που προωθεί για λογαριασμό μονοπωλιακών ομιλών. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ευκαιρία να φέρουμε σημαντικές και ανθεκτικές στο χρόνο αλλαγές ώστε να επιστρέψουμε την εξουσία στους Αμερικανούς». Υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του για συνέχιση της κατασκευής αγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ λέγοντας πως είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν σε αυτά τα έργα «αγωγοί από αμερικανικό ατσάλι». Δήλωσε έτοιμος να προωθήσει σύντομα νομοθεσία για φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με καθεμία από τις 11 χώρες της Διειρηνικής Συμφωνίας (ΤΡΡ) από την οποία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν.

Ταυτόχρονα, εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσουν «άμεσα» οι εργασίες για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, επαναλαμβάνοντας πως ο αμερικανικός λαός «δεν θα πληρώσει» γι' αυτό. Επέμεινε στην «άμεση, γρήγορη αποχώρηση των παράνομων ξένων» από τις ΗΠΑ και «στην αποκατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων των Αμερικανών για ένα καλύτερο μέλλον». Σημείωσε ότι «η ασφάλεια των συνόρων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την εθνική ασφάλεια», όπως και η καταπολέμηση του «ακραίου ισλαμισμού». Πάντως, έξω από το ξενοδοχείο που γινόταν η ομιλία Τραμπ έγινε διαμαρτυρία εναντίον του από μεταναστευτικές οργανώσεις και ένα ετερογενές πλήθος, που σιγοντάρει και ο άλλος πυλώνας του δικομματικού συστήματος, οι «Δημοκρατικοί».

Αντίδραση από τον Μεξικανό Πρόεδρο

Νωρίτερα, ο Τραμπ, σχετικά με τις σχέσεις με το Μεξικό, είχε προειδοποιήσει με μήνυμα που ανάρτησε στο «Τουίτερ»:

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Μεξικό. Ηταν μια μονόπλευρη συμφωνία από την αρχή της NAFTA με μαζικές απώλειες για θέσεις εργασίας και εταιρείες. Αν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το τείχος... τότε είναι καλύτερα να ματαιωθεί η επικείμενη επίσκεψη». Αμεση ήταν η απάντηση του Μεξικανού Προέδρου, Ενρίκε Πένια Νιέτο, που ανακοίνωσε χτες βράδυ πως ματαιώνει την προγραμματισμένη (για την ερχόμενη Τρίτη) συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας εντούτοις την προθυμία του Μεξικού «να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία».

Επίσης, ο Τραμπ, σε συνέντευξη στο δίκτυο ABC, χαρακτήρισε τον κόσμο «απόλυτο χάος» και καταφέρθηκε ενάντια στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003 στο Ιράκ και τον τρόπο με τον οποίο «αποχώρησαν». Υπεραμύνθηκε των θέσεών του σε βάρος μεταναστών και προσφύγων λέγοντας ότι η πρότασή του για αναστολή της εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από ορισμένες χώρες (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) δεν αφορούσε μουσουλμάνους αλλά «χώρες που έχουν πολλή τρομοκρατία». Επέκρινε την Ευρώπη πως έκανε «τεράστιο σφάλμα επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε στη Γερμανία και άλλες χώρες», διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί το ίδιο στις ΗΠΑ.

ΣΥΡΙΑ
Ρωσοτουρκικές αντιδράσεις στην πρόταση Τραμπ για «ζώνες ασφαλείας»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με επιφυλάξεις αντιμετώπισαν Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι την απόφαση που ανήγγειλε, σε συνέντευξή του στο ΑΒC, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας για πρόσφυγες» στο συριακό έδαφος, μεταξύ άλλων και γιατί ο τελευταίος το ανακοίνωσε δίχως να έχει κάνει την παραμικρή συζήτηση ή επαφή με τους άμεσα ή έμμεσα θιγόμενους. Παρόμοια πρόταση έχει κάνει και η Τουρκία, που συμμετέχει επίσης στην επέμβαση στη Συρία.

Ο Τραμπ, στη συνέντευξη που έδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο ABC, είπε πως «σίγουρα θα δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας στη Συρία» για τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία. Το «Ρόιτερς» επικαλούμενο προσχέδιο προεδρικού διατάγματος υποστηρίζει πως θα δοθεί εντολή στο Πεντάγωνο να ετοιμάσει μέσα στις επόμενες 90 μέρες πρόταση για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε χτες σχετικά, σημείωσε ότι από τη μέρα ανάληψης καθηκόντων του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ δεν έχουν γίνει επίσημες επαφές με τη ρωσική ηγεσία, πέραν της συνήθους διπλωματικής δραστηριότητας που γίνεται ανάμεσα στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν συμβουλεύτηκε τις ρωσικές αρχές αναφορικά με την πρόταση δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας» συστήνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά όλες οι πιθανές συνέπειες. «Οι Αμερικανοί εταίροι μας δεν μας συμβουλεύτηκαν. Είναι μία απόφαση κυρίαρχου κράτους. Είναι σημαντικό αυτό (το σχέδιο) να μην επιδεινώσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες, αλλά πιθανώς να έπρεπε να έχουν εκτιμηθεί όλες οι συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά.

Αγνοια για το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης Τραμπ περί «ζωνών ασφαλείας» στη Συρία δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεγίν Μουφτούογλου, μολονότι δεν έκρυψε ότι έχουν δει αίτημα για τη διενέργεια σχετικής έκθεσης. Επισήμανε ότι η Αγκυρα «πάντα υποστήριζε τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας» στο συριακό έδαφος, φέρνοντας ως παράδειγμα την «καλή κατάσταση» που επικρατεί στη συριακή μεθοριακή πόλη Τζαραμπλούς που έλεγχαν τζιχαντιστές και την οποία ανακατέλαβαν προ μηνών τουρκικά στρατεύματα κατά τη χερσαία επέμβασή τους στη Συρία. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής και το είδος της πρότασης που θα προκύψει από αυτή», κατέληξε.

«Συγχώνευση» οργανώσεων αντικαθεστωτικών

Η ισλαμική ένοπλη οργάνωση «Αχράρ αλ Σαμ» ανακοίνωσε πως εντάχθηκαν σε αυτήν άλλες έξι ένοπλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών που συμμετείχαν στον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση που δέχονται τις τελευταίες μέρες από τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» (νυν «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ»).

Παράλληλα, Κούρδοι της Συρίας του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) ανακοίνωσαν ότι θα μεταβούν σήμερα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δίχως να διευκρινίζουν εάν θα συμμετάσχουν στην ίδια συνάντηση που έχει προγραμματίσει ο τελευταίος και με άλλες ένοπλες οργανώσεις Σύρων αντικαθεστωτικών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Λιτό «νομοσχέδιο» για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα λιτό κείμενο 130 λέξεων είναι το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναφορικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση ζητά από το Κοινοβούλιο να επιτρέψει την ενεργοποίηση του άρθρου με την προσδοκία πως θα ψηφιστεί «προκειμένου να γίνει σεβαστή η απόφαση του βρετανικού λαού...». Από εκεί και πέρα, δεν δίνεται καμία άλλη λεπτομέρεια για τους όρους που προτείνεται να γίνει το Brexit, ένα ζήτημα που είναι πεδίο έντονης ενδοαστικής διαπάλης.

Αστικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση παρουσίασε το λιτό νομοσχέδιο ώστε να αποθαρρύνει τους βουλευτές να προωθήσουν τροποποιήσεις καθυστερώντας τη διαδικασία, που στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μάρτη, εφόσον δεν απορριφθεί από τη (μη αιρετή) Βουλή των Λόρδων.

Η Μέι στη Φιλαδέλφεια

Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, πάντως είχε μεταβεί νωρίτερα χτες στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, παρεμβαίνοντας με ομιλία της στη διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων (σήμερα συναντιέται με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο). Σύμφωνα με κείμενο που δημοσιοποιήθηκε πριν εκφωνήσει την ομιλία, η Μέι υπογράμμιζε την ανάγκη συνέχισης των «ειδικών σχέσεων ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να συνεχίσουν οι δύο χώρες να ηγούνται του κόσμου». Σημείωσε ότι «αυτή η ειδική σχέση έφτιαξε το σύγχρονο κόσμο και τη σημερινή Παγκόσμια Τάξη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» και «ότι ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ ανανεώνει το αμερικανικό έθνος και εμείς το δικό μας, έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να ανανεώσουμε την ειδική σχέση μας σε μία νέα εποχή».

Πάντως, στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ - Μέι θα εξεταστούν οι δυνατότητες για τη σύναψη μίας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα γίνει και συζήτηση για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, τις «τρομοκρατικές απειλές» και τη διεθνή πυρηνική συμφωνία για το Ιράν (που υποστηρίζει η Βρετανία αλλά επικρίνει ο Τραμπ), τις σχέσεις με Ρωσία, Κίνα κ.ά.

Προειδοποιήσεις Μοσκοβισί για τη βρετανική οικονομία

Η διήμερη επίσκεψη της Μέι στις ΗΠΑ συνέπεσε με την ανακοίνωση των βρετανικών στατιστικών αρχών εν σχέση με το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, καταγράφηκε αύξηση 0,6% του ΑΕΠ κυρίως χάρη στον κύκλο εργασιών που έγιναν στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποίησε ότι το κόστος του Brexit στη βρετανική οικονομία θα αρχίσει να φαίνεται φέτος και το 2018, κάνοντας λόγο για «αβεβαιότητα που θα έχει τότε πιο απτό αντίκτυπο».

Στο μεταξύ, χτες άλλος ένας τραπεζικός όμιλος, η τράπεζα Barclays, ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να καταστήσει το Δουβλίνο έδρα της εταιρείας στην Ευρώπη, μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Παρόμοιες σκέψεις κάνουν και διευθυντικά στελέχη της ελβετικής τράπεζας Κρεντίτ Σουίς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ