ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με οδηγό το... «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο»

Η τροπολογία που απελευθερώνει τη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων είναι ενδεικτική των νέων αντεργατικών ανατροπών που μεθοδεύουν κυβέρνηση και κουαρτέτο

Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψηφίζει στη Βουλή τροπολογία, με την οποία ενισχύει τα «δουλεμπορικά» κυκλώματα των λεγόμενων «Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας» (ΙΓΕΕ), η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για να αναζητήσει στις ευρωομάδες των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης... «συμμάχους» για την υπεράσπιση δήθεν των εργατικών δικαιωμάτων.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η προχτεσινή ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας για την παραπέρα απελευθέρωση της δράσης των «δουλεμπορικών» στην αγορά εργασίας, είναι μια ακόμα τροχιοδεικτική βολή για το τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για «υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων», για το τι και ποιους υπηρετεί η πολιτική της, όπως και για το ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο των νέων αντεργατικών ανατροπών που προωθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου.

Επιβεβαιώνει στην πράξη ότι, παρά τις φραστικές της διακηρύξεις και τα κροκοδείλια δάκρυά της για τη «ζούγκλα στην αγορά εργασίας», η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη όχι μόνο να μονιμοποιήσει αυτήν ακριβώς την εργασιακή ζούγκλα, αλλά και να τη διευρύνει με νέες παρεμβάσεις, επεκτείνοντας την «ευελιξία», όπως έκανε με την τροπολογία που ψήφισε, αλλά και τα νέα μέτρα που μεθοδεύει με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Είναι άκρως χαρακτηριστική, μάλιστα, η αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, αφού σε αυτήν το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι προώθησε προς ψήφιση την άρση ακόμα και του περιορισμού εκχώρησης της άσκησης δραστηριότητας ΙΓΕΕ σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, γιατί «η καταργούμενη ρύθμιση αφορούσε αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης της δραστηριότητας του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας», ενώ υπογραμμίζει ότι η κατάργηση της προηγούμενης ρύθμισης εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο παρεμβάσεων που αποσκοπούν «στην τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (...) μέσω της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και της άρσης των εμποδίων στην παροχή υπηρεσιών».

Η παραπέρα ενίσχυση του νομικού πλαισίου, που κατοχυρώνει το αίσχος του «δουλεμπορίου» εργατών και την πιο στυγνή εκμετάλλευσή τους, χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση ως απλή «παροχή υπηρεσιών», για τις οποίες δεν μπορεί να υπάρχει κανένα εμπόδιο και μάλιστα αναγνωρίζει ωμά, πως οδηγός σε αυτήν την παρέμβαση είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Η αλήθεια για το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο»

Αυτή ακριβώς είναι και η στρατηγική της ΕΕ, οι περιβόητες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και το «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», τα οποία επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση, ως εγγύηση τάχα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα που η κυβέρνηση ψήφιζε την εν λόγω τροπολογία στη Βουλή, ανώτερες πηγές του υπουργείου Εργασίας πανηγύριζαν για το «πολύ καλό κλίμα» στη συνάντηση της Ε. Αχτσιόγλου με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «υπήρξε σαφέστατη πρόοδος και διεφάνη η δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα Εργασιακά», όπως και συμφωνία ότι «η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο».

Ηρθε, βέβαια, την ίδια μέρα επίσης, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να... βάλει τα πράγματα στη θέση τους, επιβεβαιώνοντας σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αθήνα, το τι πραγματικά είναι αυτό το... «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο»: Οπως είπε χαρακτηριστικά, τα μέτρα στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» θα πρέπει να είναι στην «κατεύθυνση μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας» κάτι που, «έχουν κάνει όλες οι άλλες οικονομίες (σ.σ. της ΕΕ) πρόσφατα».

«Και υπάρχουν απτά αποτελέσματα», ισχυρίστηκε, «από τις οικονομίες της Ευρωζώνης που άνοιξαν την αγορά εργασίας τους και δημιούργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας. Κοιτάξτε την Ισπανία, για παράδειγμα. Δημιούργησαν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας πρόσφατα διότι κατάφεραν να ανοίξουν την αγορά εργασίας. Αρα τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους...».

Πράγματι, τα γεγονότα μιλούν και αποδεικνύουν ότι το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» όχι μόνο χωράει αλλά επιβάλλει κιόλας για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων την εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση (τέτοια είναι η πλειοψηφία των «θέσεων εργασίας που δημιουργούνται»), το αίσχος της ενοικίασης εργαζομένων, το χτύπημα των συνδικαλιστικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ο.κ. Το μόνο που δεν χωράει είναι η πλήρης και σταθερή εργασία με δικαιώματα...

Από τα «mini jobs» στη Γερμανία και τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών» στη Βρετανία έως τους αντεργατικούς νόμους «Ελ Κομρί» στη Γαλλία και «Job's Act» στην Ιταλία των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ, Φρ. Ολάντ και Μ. Ρέντσι, επιβεβαιώνεται ότι η εργασιακή ζούγκλα στην Ελλάδα όχι μόνο δεν αποτελεί «εξαίρεση», αλλά συνιστά εφαρμογή της συνολικής αντεργατικής στρατηγικής της ΕΕ για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΑΕΔ
Προγράμματα φτηνού εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις

Ακριβώς στην κατεύθυνση της γενικευμένης ευελιξίας στην οποία η κυβέρνηση ρίχνει όλο και περισσότερους εργαζόμενους, εξασφαλίζοντας φτηνό και σχετικά πιο έμπειρο εργατικό δυναμικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανακυκλώνοντας ταυτόχρονα και ένα σημαντικό αριθμό ανέργων, ανακοινώθηκαν χτες δύο νέα προγράμματα από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ.

Το πρώτο απευθύνεται σε 23.000 ανέργους, ηλικίας 29-64 ετών, και αφορά στη συμμετοχή στο ολιγόμηνο πρόγραμμα «κατάρτισης, πιστοποίησης και απασχόλησης» σε «κλάδους αιχμής» της ελληνικής οικονομίας (όπου ως «κλάδοι αιχμής», βέβαια, ορίζονται αυτοί που ιεραρχεί το κεφάλαιο, με βάση τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για την κερδοφορία του). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, η υποβολή των αιτήσεων για το οποίο αρχίζει από αύριο, ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο των «επιταγών κατάρτισης» (training vouchers) και αφορά συνολικά 60 ειδικότητες σε 10 κλάδους της οικονομίας.

Μετά το πέρας του 5μηνου της «επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης», σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφαλίζεται νέα επιχορήγηση για επιχειρήσεις που θα προβούν σε 6μηνες προσλήψεις ανέργων μετά τη λήξη της συμμετοχής τους στα προγράμματα κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και πιστοποίησης, ο αριθμός των οποίων θα ανέρχεται στο 45% του συνόλου των συμμετεχόντων (10.000 άτομα).

Το δεύτερο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χτες και θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα, αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, χωρίς να ανακοινώνεται για την ώρα το ύψος της επιχορήγησης, ούτε οι όροι και η διάρκεια της απασχόλησης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Χαρακτηριστικό δείγμα των ανατροπών που θα ακολουθήσουν στα Εργασιακά

«Στο διάλειμμα των "σκληρών διαπραγματεύσεων" για τα Εργασιακά, η νέα υπουργός Εργασίας βρήκε χρόνο για να περάσει νομοθετική παρέμβαση για την πλήρη απελευθέρωση και ενδυνάμωση της δράσης των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας», σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

«Την ίδια στιγμή», τονίζει, «που η προστασία των ανέργων έχει πιάσει πάτο, όταν επιδοτείται μόλις το 1/8 αυτών, όταν το φάρμακο των δήθεν ενεργητικών πολιτικών για την ανεργία προβλέπει ευέλικτα, κακοπληρωμένα προγράμματα με ελάχιστες εγγυήσεις για τα αφεντικά χωρίς να κατοχυρώνεται η σταθερή και μόνιμη εργασία, η πρώτη τροπολογία της νέας υπουργού μεγεθύνει και ενισχύει την παρέμβαση των δουλεμπορικών γραφείων, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες ανέργους στα νύχια τους.

Αντί να βρεθούν στο "πυρ το εξώτερον" τα παράσιτα, οι μεσάζοντες της εργασίας που εμπορεύονται την ανάγκη για δουλειά και τα βάσανα από τη μακροχρόνια ανεργία που βρίσκεται παγιωμένη σε πολύ υψηλά επίπεδα, αναβαθμίζεται η θέση τους στο καθεστώς μονιμοποίησης της εργασιακής ζούγκλας. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα των ανατροπών που θα ακολουθήσουν στις εργασιακές σχέσεις.

Είναι πρόκληση η τροπολογία της κυβέρνησης την ώρα που μια σειρά χώροι δουλειάς όπως οι εργαζόμενοι στην εταιρεία "ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ", οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όπως στον "Ευαγγελισμό" και αλλού, δίνουν σκληρό αγώνα για να καταργηθούν τα πάσης φύσεως δουλεμπορικά γραφεία. Η νέα και στη θέση της και στην ηλικία υπουργός αυτό το μέλλον υπόσχεται στους νέους εργαζόμενους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν θέση για την απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τους ανέργους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Να εντείνουν τα μέτρα για την προετοιμασία και την οργάνωση για την επιτυχία της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση φέρνει νομιμοποίηση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό τουμ για την τροπολογία της κυβέρνησης που απελευθερώνει τη δράση των «Γραφείων Ευρέσεων Εργασίας», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οταν η πρώτη νομοθετική πράξη της νέας υπουργού Εργασίας είναι η παραπέρα απελευθέρωση των δουλεμπορικών "Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας", που εκμεταλλεύονται τους δεκάδες χιλιάδες ανέργους, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι το κλείσιμο της "αξιολόγησης" για τα Εργασιακά, σημαίνει νομιμοποίηση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας. Αυτές είναι, άλλωστε, οι "βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ", που έχει κάνει σημαία της η κυβέρνηση».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ