Eurokinissi |
Σε μια μάλλον ειρωνική επιλογή, σε μια πόλη που απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακόμα και η διαδήλωση από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος στη χτεσινή του ομιλία στο ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», επέλεξε να δομήσει την ομιλία του γύρω από το ζήτημα της «δημοκρατίας», προσαρμόζοντας τους ύμνους του στα μέτρα και τις ανάγκες της σημερινής καπιταλιστικής εξουσίας και οικονομίας.
Μάλιστα, σε μια από τις πιο ενδεικτικές αναφορές για το πώς οι καπιταλιστές εννοούν τη «δημοκρατία», ο Αμερικανός Πρόεδρος βάφτισε τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, που έχει σπείρει και σπέρνει τον όλεθρο στους λαούς για το συμφέρον των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, «συμμαχία δημοκρατιών», ενώ έπλεξε και το εγκώμιο της ΕΕ, σημειώνοντας πως πρόκειται για «ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και ευρωπαϊκά επιτεύγματα στην παγκόσμια ιστορία. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη».
Την ίδια ώρα, απαντώντας και στους «προβληματισμούς» για την αποδυνάμωση της ιμπεριαλιστικής αυτής συμμαχίας ως αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα και στα καπιταλιστικά κράτη που τη συγκροτούν, αλλά και στη σκιά της εκλογής Τραμπ, που έχει ζητήσει από τις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες «να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σημείωνε με νόημα ότι η ενίσχυσή της αποτελεί στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ: «Τα προηγούμενα χρόνια κάναμε ιστορικές επενδύσεις στο ΝΑΤΟ, αυξήσαμε την αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη, και το σημερινό ΝΑΤΟ, η μεγαλύτερη συμμαχία του κόσμου, είναι πιο σταθερή παρά ποτέ. Κι εγώ είμαι αισιόδοξος ότι οι Αμερικανοί είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ και όπως άλλωστε συνέβη πριν από αρκετά χρόνια, είτε υπό την κυβέρνηση Δημοκρατικών είτε Ρεπουμπλικανών, αυτή η δέσμευση στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί. Κι επίσης εμείς θέλουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε σύμμαχο χώρα».
Ακόμη πιο χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις του Μπ. Ομπάμα σε σχέση με τη διαμάχη τμημάτων του κεφαλαίου για τη διαχείριση που μπορεί να ξελασπώσει το κεφάλαιο από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και ύφεση, στο φόντο και της ανόδου σε πολλές καπιταλιστικές χώρες δυνάμεων που προκρίνουν το δρόμο του λεγόμενου «προστατευτισμού». Ανάμεσα στα άλλα, ο Μπ. Ομπάμα, σκιαγραφώντας και την τεράστια όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είπε: «Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην αντίδραση και επίσης μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές που δημιουργούν μη υγιή ανταγωνισμό μεταξύ χωρών. (...) Δημιουργείται έτσι μια τάση απόσυρσης από ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο», είπε αναφέροντας ως παράδειγμα και το πρόσφατο Brexit, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών, είπε πως «δεν είναι δυνατό ο ένας να αποκοπεί από τον άλλο. Τώρα ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αλυσίδα, σε μια εφοδιαστική αλυσίδα. (...) άρα δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει πάντοτε να κοιτούμε προς το μέλλον. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τους θεσμούς εκείνους που έχουν παράξει πλούτο αλλά και καλές σχέσεις».
Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ανταγωνισμοί που γεννάει αναπόφευκτα ο καπιταλισμός και που οδηγούν έως και σ' ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είχαν την... τιμητική τους, με αναφορές όπως ότι «ακολουθούμε ένα δρόμο που δεν θα μας οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη...», ενώ όλη η γειτονιά μας και όχι μόνο φλέγεται από τις πολεμικές συγκρούσεις, όπου πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Μάλιστα, σε σχέση με το ρόλο των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος έστησε ένα πραγματικό μνημείο υποκρισίας, όταν κάνοντας τον ανήξερο για τα «τέρατα» που οι ίδιοι και οι σύμμαχοί τους δημιούργησαν στην περιοχή, μίλησε για «τρομοκράτες», «φονταμενταλιστές» και «απολυταρχικούς», «που δεν μπορούν να ανεχτούν τη διαφορετικότητα» και «προσπάθησαν να αλλάξουν τους ανθρώπους με τη χρήση βίας» και κάνοντας αναφορές στις «δημοκρατίες που βοηθούν τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη, τους πρόσφυγες», αφού προφανώς πρώτα δημιουργούν με τις επεμβάσεις τους τις στρατιές των προσφύγων.
Περιγράφοντας δε αναλυτικά πολλά από τα τεράστια αδιέξοδα που γεννάει ο καπιταλισμός στους λαούς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης της καπιταλιστικής εξουσίας και οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας τη διαχείριση που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ ως την πλέον κατάλληλη για τη χειραγώγηση του λαού και την «ταξική ειρήνη», με αναφορές όπως ότι «οι άνθρωποι αισθάνονται αποκομμένοι από τις κυβερνήσεις τους (...) οι θεσμοί πρέπει να απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών», «Οταν οι άνθρωποι βλέπουν μια ελπίδα, τότε (...) δε θα στραφούν προς τις σκοτεινότερες δυνάμεις που υπάρχουν μέσα σε όλες τις κοινωνίες», «να διασφαλίσουμε ότι τα συνδικάτα δεν θα είναι εναντίον μας, (...) να υποστηρίξουμε τις θέσεις εργασίας για να 'χουμε την υποστήριξη των εργαζομένων».
Την ίδια ώρα, δίνοντας το πραγματικό στίγμα της πολιτικής για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, ανέφερε σε σχέση με τα μέτρα που πήρε επί διακυβέρνησής του ότι «θέλαμε να προστατευτούμε ενάντια σε μια επόμενη ή ενδεχόμενη οικονομική κρίση. Δε θέλαμε ποτέ κάτι τέτοιο να ξαναπλήξει τη Wall Street...», ενώ περιέγραψε και αναλυτικά τις αναδιαρθρώσεις και τα μέτρα τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων για να ξαναπάρει μπρος η καπιταλιστική κερδοφορία.
Associated Press WashDC |
Από τη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα |
Πρόκειται για ζητήματα που ιεραρχούνται ψηλά, καθώς για την ελληνική κυβέρνηση η ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας περνάει μέσα απ' την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, ενώ για τις ΗΠΑ, η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι «κρίκος» για την προώθηση των γενικότερων συμφερόντων τους στην περιοχή.
Ετσι, αντικείμενο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα ήταν η αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες των δεσμεύσεων που απορρέουν απ' τη συμμετοχή της χώρας στον ευρωατλαντικό άξονα, το οποίο μεταφράζεται σε πιο ενεργή εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ξεδιπλώνονται στην περιοχή μας.
Απ' τη σκοπιά αυτή πρέπει να ερμηνευτεί και το ενδιαφέρον που εξέφρασε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ για τη «σταθερότητα» στη χώρα, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να υποστηρίξει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση, διαμηνύοντας στο λαό ότι αυτές δεν έχουν τελειωμό. Μέσα απ' αυτό το πρίσμα, πρέπει να ιδωθούν και άλλες δηλώσεις του Μπ. Ομπάμα, όπως οι παρακάτω.
Στο επίκεντρο των επαφών του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα βρέθηκε και το Κυπριακό. Οπως υποστήριξε ο Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, «οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση είναι καλύτερες από ποτέ. Το περιμένουμε εδώ και καιρό. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε και το πρόβλημα που χρονίζει για δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία. Μία λύση η οποία θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο».
Είναι φανερό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρεται στο διχοτομικό σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά και το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει τα πραγματικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μάλιστα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Μπ. Ομπάμα, στις συνομιλίες περιλαμβάνεται και ένα μεταβατικό σχήμα προς τη νέα κατάσταση. «Εάν, πάντως, βρεθεί ένας μηχανισμός για μία μεταβατική κατάσταση από το σημερινό status quo (στάτους κβο) προς μία μελλοντική κατάσταση, αυτό το οποίο φαντάζονται και επιθυμούν και οι δύο πλευρές, θα το υποστηρίξουμε και εμείς. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία αυτή», είπε ο Μπ. Ομπάμα.
Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κάλεσε έμμεσα την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τη συζητούμενη διευθέτηση και την προσπάθεια που θα ακολουθήσει για να γίνει αποδεκτή από το λαό στην Κύπρο, όπως έγινε και με το «σχέδιο Ανάν».
Οπως υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, «τα καλά νέα, όπως λέμε, είναι ότι έχουμε δύο ηγέτες οι οποίοι είναι ειλικρινά προσηλωμένοι στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, για να επωφεληθούν και οι δύο λαοί. Εάν τα μυαλά των δύο ηγετών κάπου συναντηθούν, τότε θα μπορούσαμε όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κοινότητας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία με τρόπο ώστε να είναι δυνατόν η συμφωνία αυτή να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές».
Κατέληξε λέγοντας ότι «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει προσπαθήσει πάρα πολύ και πρέπει να πω ότι έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας από την πρόσφατη πρόοδο. Τις επόμενες βδομάδες και μήνες βλέπουμε μια ευκαιρία να γίνει κάτι, να λυθεί το πρόβλημα. Εάν βρούμε μια λύση που εξασφαλίζει ισοτιμία - είναι βέβαιο φυσικά ότι δεν θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές εκατό τοις εκατό».
Σαν αναγνώριση της κυβερνητικής πολιτικής παρουσίασε χτες βράδυ την επίσκεψη Ομπάμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οπως είπε, στο επίκεντρο βρέθηκαν η οικονομία, το Προσφυγικό, το Κυπριακό και τα ζητήματα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και δήλωσε «ικανοποίηση για την αναγνώριση των προσπαθειών όσο και των αποτελεσμάτων που έχει πετύχει η κυβέρνηση στην οικονομία».
Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας ότι αποτυπώνουν ρυθμούς ανάπτυξης θετικότερους απ' το 2008. Στην προσπάθεια καλλιέργειες κλίματος προσμονής και κάλπικων προσδοκιών στο λαό, υποστήριξε ότι το 2016 ενδέχεται να κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και πως «η σελίδα αλλάζει, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι». Βέβαια, η σελίδα μπορεί να αλλάξει για το κεφάλαιο, όχι όμως για το λαό, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης» και την εφαρμογή των παλιότερων ανατροπών.
Ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε τις αναφορές Ομπάμα στη «λιτότητα» και στην «ανάγκη ρύθμισης του χρέους», συνδέοντάς τες με τις προτάσεις της Κομισιόν, «που για πρώτη φορά δείχνει στην κατεύθυνση μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για την επόμενη διετία. Θεωρούμε ότι αποτελεί μια καταρχήν σωστή απόφαση, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να επανέλθουμε σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης» στην Ευρώπη, είπε.
Σε ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων επανέλαβε την εκτίμηση ότι η δεύτερη «αξιολόγηση» θα έχει κλείσει έως τις 5/12, ώστε να εξασφαλιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αρχίσει η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, επειδή όπως είπε οι συσχετισμοί πλέον είναι ευνοϊκοί στην ΕΕ.
Κατηγόρησε, τέλος, τον πρόεδρο της ΝΔ για «καταστροφολογία», για «συνέχιση της προσπάθειας αποσταθεροποίησης» και για «υπονομευτική για τη χώρα ρητορική».
Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ελλάδα καλύφθηκε από πολλά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που διασυνδέεται ή υπηρετεί, κάθε Μέσο δίνει τη δική του οπτική, πέρα από την καταγραφή των δραστηριοτήτων του Αμερικανού Προέδρου.
Για παράδειγμα, ο Τύπος στην Ιταλία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έκφραση του Ομπάμα ότι «μόνο η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει ευημερία», ακριβώς επειδή η ιταλική αστική τάξη πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, σε μια περίοδο που η οικονομία της Ιταλίας και το τραπεζικό της σύστημα «ασφυκτιούν» από τους αυστηρούς όρους για τα ελλείμματα και το χρέος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Μ. Ρέντσι απείλησε να θέσει ακόμα και βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ο ισπανικός Τύπος ασχολείται με τις δηλώσεις του Ομπάμα για τον «εθνικιστικό λαϊκισμό» και τα όσα είπε για το διάδοχό του στην Προεδρία των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ.
Η οπτική της γερμανικής «Die Zeit», που εκφράζει την αντιπαράθεση Γερμανίας - ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστική. Γράφει με νόημα: «Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στη διάρκεια της θητείας του και κατακλύζει τους Ελληνες με φιλοφρονήσεις, ως εάν ήθελε να απολογηθεί για τα οκτώ χρόνια της απουσίας του, κατά τα οποία η μικρή χώρα βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, είτε επρόκειτο για το χρέος, είτε για τους πρόσφυγες».
Με το ίδιο ειρωνικό ύφος, σημειώνει: «Οι Ελληνες έχουν κάθε λόγο να είναι ευγνώμονες στον Ομπάμα. Σε τελευταία ανάλυση, οι Αμερικανοί, εκτός από το να πιέζουν τους Γερμανούς να δείξουν καλή θέληση, προσέφεραν λίγα για το ξεπέρασμα της κρίσης. Στη χρηματοδότηση του πακέτου βοήθειας συμμετείχαν μόνο εμμέσως, δια του ΔΝΤ, το οποίο προσπαθεί εδώ και χρόνια - μάλλον ανεπιτυχώς - να επιτύχει ένα μερικό κούρεμα του ελληνικού χρέους».
Εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για κάποια άμεση εξέλιξη σχετικά με το χρέος από τις επαφές του Ομπάμα στο Βερολίνο, καταλήγει στο ρητορικό ερώτημα - συμπέρασμα:
«Ποιο συμφέρον έχουν οι Αμερικανοί από μια σταθερή Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι από γεωπολιτικής απόψεως για τους Αμερικανούς - μαζί με την Τουρκία - το τελευταίο προπύργιο προς τη Μέση Ανατολή. Ομως, ακριβώς στον πόλεμο της Συρίας ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αποδείχτηκε αναξιόπιστος εταίρος. Επομένως, η αμερικανική κυβέρνηση έχει μεγάλο συμφέρον να μη γίνει απρόβλεπτη η ελληνική κυβέρνηση και δεύτερον συνολικά η χώρα να αποτελέσει μια σταθερή βάση για το δυτικό κόσμο. Η πτώχευση και το οικονομικό χάος θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα ως συνέπεια.
Επίσης, οι Αμερικανοί βλέπουν με δυσαρέσκεια να συνάπτει ο Τσίπρας στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία. Σε τελευταία ανάλυση, η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στον Εμφύλιο Πόλεμο οδήγησε στο μόνιμο δυτικό προσανατολισμό της Ελλάδας. Πρόκειται, δηλαδή, και για το θέμα της εξασφάλισης των ζωνών επιρροής των ΗΠΑ στο μέλλον».
Ταυτόχρονα, η εφημερίδα εξαίρει την Ελλάδα γιατί «ανήκει στις πέντε εκείνες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες δαπανούν το 2% του ΑΠΕ τους για αμυντικές δαπάνες παρά την οικονομική κρίση».
Με τη γεωπολιτική πλευρά της επίσκεψης Ομπάμα ασχολούνται και άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ οι αμερικανικές, πέρα από το ρεπορτάζ, κάνουν και υπαινιγμούς για τον Ομπάμα, ότι κατάφερε μεν να «δημιουργήσει πολιτική παράδοση, αλλά δεν κατάφερε να βοηθήσει το Δημοκρατικό Κόμμα», όπως γράφει η «Washington Post».
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ:
«Το πραγματικό περιεχόμενο της επίσκεψης Ομπάμα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τους προκλητικούς και διθυραμβικούς τόνους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής των ΗΠΑ και κυρίως με την επιδίωξη να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι θα προκύψουν, απ' αυτήν την επίσκεψη, οφέλη για τον ίδιο.
Ο ίδιος ο Ομπάμα έθεσε στις δηλώσεις του, ως προτεραιότητα των ΗΠΑ, τα ζητήματα γεωστρατηγικής, δίνοντας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, για τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες, αλλά και για τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Χαρακτηριστική ήταν, επίσης, η σιωπή του Προέδρου των ΗΠΑ, όταν τέθηκε το ζήτημα των τουρκικών αμφισβητήσεων σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ. Ειδικά γι' αυτά τα ζητήματα, αλλά και για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρέπει να πουν στον ελληνικό λαό τι συζήτησαν και τι συμφώνησαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Οσο για το ζήτημα του χρέους, που αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, επιβεβαιώθηκε ότι η όποια διευθέτηση, που πιθανόν να προκύψει ως συμβιβασμός ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, θα συνοδευτεί με πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και πιθανόν με ένα νέο μνημόνιο. Και φυσικά, δεν θα αφορά τη βελτίωση της ζωής του λαού, αλλά τη δυνατότητα επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεων του κεφαλαίου.
Ο ελληνικός λαός, όπως απέδειξε και με τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις, παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και την προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, δεν έχει καμιά προσδοκία από τέτοιες επισκέψεις, που το μόνο που εγκυμονούν είναι νέους κινδύνους για τον ίδιο και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.
Η δε εικόνα του υπουργικού συμβουλίου, της πρώτη φορά "αριστερής" κυβέρνησης, να χειροκροτά μαζί με τους Γλίξμπουργκ τους ύμνους Ομπάμα για τη συμβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη "δημοκρατία", παραμονή του εορτασμού του Πολυτεχνείου, είναι η επιβεβαίωση ότι η κατρακύλα δεν έχει πάτο».