ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΓΗ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Οι εικασίες για "παύση" των εχθροπραξιών στο Χαλέπι δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθειες να ξεπλυθούν οργανώσεις όπως το "Μέτωπο Νούσρα" και άλλοι τρομοκράτες με τους οποίους συνεργάζονται και να αλλάξουν την κατάσταση στο έδαφος», δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάληξη της υπουργικής συνάντησης με ομολόγους του από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, σήμερα, στη Λοζάνη της Ελβετίας, με βασικούς στόχους την ανάσχεση των επιθέσεων στο Χαλέπι και την επανέναρξη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές.
Σημείωσε, επίσης, πως πρόβλημα δεν είναι μόνο το πρώην «Μέτωπο Νούσρα», αλλά και πολλές άλλες οργανώσεις που λανσάρονται σαν «μετριοπαθής αντιπολίτευση», που πλέον συγχωνεύονται με την οργάνωση της «Αλ Κάιντα» και αρνούνται να ενταχθούν σε μία συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών. Υπογράμμισε έτσι ότι ένα βασικό μέρος του προβλήματος στον πόλεμο της Συρίας αφορά το διαχωρισμό ομάδων της αντιπολίτευσης από τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος στρατηγός, Σεργκέι Ραντσκόι, εξέφρασε την ετοιμότητα του ρωσικού στρατού να εγγυηθεί την ασφαλή αποχώρηση αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από το Αν. Χαλέπι και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επικύρωσε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση που επιτρέπει «επ' αόριστον» τη χρήση της αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στην επαρχία Λατάκεια, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση σχεδίων για την κατασκευή μόνιμης ρωσικής ναυτικής βάσης στο συριακό λιμάνι Ταρτούς.
Επιπλέον, το Κρεμλίνο διέψευσε χτες πρότερες πληροφορίες ΜΜΕ ότι Μόσχα και Αγκυρα είχαν, υποτίθεται, συμφωνήσει μυστικά σε μία επιχείρηση στη Β. Συρία, κατά την οποία οι ένοπλες οργανώσεις που ελέγχονται από την Τουρκία θα αποχωρούσαν από το Χαλέπι εάν η Ρωσία επέτρεπε σε αυτές να «αντιμετωπίσουν» τους Κούρδους της περιοχής κατά την αποχώρησή τους.
Αυτά ενώ χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ. Η κυβέρνηση Ομπάμα φερόταν έτοιμη να «ζυγίσει» για μία ακόμη φορά τα δεδομένα στα πεδία των συγκρούσεων, τις δυσκολίες και τις κινήσεις στο πεδίο της διπλωματίας, τις κόντρες με τη Ρωσία, τις αντιπαραθέσεις Τουρκίας και Ιράκ ενόψει της επιχείρησης στη Μοσούλη, και να επανακαθορίσει τη στάση της, μη βγάζοντας από το τραπέζι ακόμη και σενάρια «στρατιωτικού» τύπου.
Στο μεταξύ, χτες φάνηκαν να εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί, ιδιαίτερα στο Ανατολικό Χαλέπι, που είναι υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών, αλλά και να σημειώνει νικηφόρες μάχες ο συριακός στρατός στα περίχωρα της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φάνηκαν χτες να αυξάνουν τις αεροπορικές επιδρομές εντός και εκτός Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, κάνοντας κάποιους αναλυτές να εκτιμούν πως ίσως να πλησιάζει ο χρόνος για την έναρξη μεγάλης επιχείρησης ανακατάληψής της από τον ιρακινό στρατό και τους συμμάχους του.
Επιπλέον, με φόντο τις κόντρες Αγκυρας και Βαγδάτης για την επιχείρηση στη Μοσούλη, δυνάμεις που εκπαιδεύονται από τον τουρκικό στρατό στο στρατόπεδο Μπασίκα στο Βόρειο Ιράκ υποστήριξαν πως θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση που σχεδιάζεται για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη, δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν έχουν εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από την ιρακινή κυβέρνηση.
Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Aνατολή», επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετείχαν σε συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, καθώς και ιρακινές πηγές, μετέδωσε πως η επιχείρηση θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, «αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη εξέλιξη». Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από αμερικανικής πλευράς.
Copyright 2016 The Associated |
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποχωρεί προχτές από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, σε μία από τις πολλοστές επισκέψεις των τελευταίων μηνών |
Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Αναστασιάδη, υπήρξε πρόοδος σε θέματα που αφορούν την αποτελεσματική συμμετοχή και τον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων από τα όργανα του κράτους. Ακόμα, σε θέματα που αφορούν τη σύνθεση τόσο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας όσο και τη σύσταση των αστυνομιών των δύο πολιτειών. Θυμίζουμε ότι προχτές, Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν νέα συνάντηση, πριν αλλά και μετά την οποία είχαν χωριστές συναντήσεις με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.
Η Νούλαντ βρέθηκε για πολλοστή φορά στην Κύπρο, σηματοδοτώντας το ζωηρό ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τις εξελίξεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. «Ερχόμαστε ως φίλοι της διαδικασίας και ως υποστηρικτές», ανέφερε στις πολύ φειδωλές της δηλώσεις, επιλέγοντας να συμπληρώσει κατά τ' άλλα ότι «αυτή η διαδικασία καθοδηγείται από τους Κύπριους». Στο διάστημα της νέας της επίσκεψης, η Νούλαντ δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από τη σκληρή δουλειά των δυο ομάδων «για να δημιουργήσουν ένα μέλλον για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ στο νησί». Επίσης, επισκέφτηκε την πόλη της Αμμοχώστου, που από την εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974 έχει ερημωθεί, αλλά σήμερα είναι ένα από τα «φιλέτα» της Κύπρου που εποφθαλμιούν μονοπώλια από το χώρο του Τουρισμού (ειδικά το παραλιακό κομμάτι των Βαρωσίων).
Στο μεταξύ, χτες στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος που συνέχισε την επίσκεψή της στη χώρα μας.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χαραυγή», ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα το 2017 σε μια χώρα - μέλος της ΕΕ και ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχτεί την παρουσία στρατευμάτων στο νησί μετά τη λύση, καθώς τάσσεται υπέρ της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία χρειάζεται να ισχύσει ένα σύστημα ασφάλειας, και ότι πρέπει να υπάρξει μια εγγύηση ότι όποια συμφωνία βρεθεί, αν βρεθεί, θα εφαρμοστεί στην πράξη. «Λέμε ότι μπορεί να εγκριθεί ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας κάτω από το άρθρο 7, που θα εξασφαλίζει ότι η λύση θα εφαρμοστεί», εξήγησε. Οσον αφορά τη συζήτηση περί σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας, ο Α. Κυπριανού είπε ότι αυτή μπορεί να γίνει αν επιτευχθεί «μεγάλη σύγκλιση σε όλα τα άλλα ζητήματα».
Από τη μεριά του, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πολυπαραγοντικό» το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι «πάντα είναι θέμα βούλησης της Τουρκίας» και ότι «είμαστε λίγο πριν φανεί αν υπάρχει κάποια ρεαλιστική προοπτική, ακόμη δεν έχει φανεί».
ΑΓΚΥΡΑ.--
Σειρά βομβιστικών επιθέσεων έγιναν χτες σε διάφορες νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, με τις αρχές να τις αποδίδουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που συνεχίζει να θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση». Στη νοτιοανατολική επαρχία Μαρντίν, στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα της επαρχίας με το Ντιγιάρμπακιρ, έγινε έκρηξη με στόχο ένα στρατιωτικό όχημα στο 25ο χιλιόμετρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιώτες, ενώ ακολούθησε επίθεση του στρατού κατά θέσεων του ΡΚΚ. Στην κοντινή επαρχία Χακάρι, ένας ακόμα στρατιώτης σκοτώθηκε μετά από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού στο χωριό Τεκελί, της περιοχής Σιεμντινλί. Επίσης, στην επαρχία Βαν οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν και πάλι μετά από επίθεση με εκρηκτικά ενάντια σε στρατιωτικό όχημα, στην περιοχή Μπασκαλέ. Τέλος, στην τουριστική περιοχή της Αττάλεια, άγνωστος αριθμός ενόπλων εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στο δρόμο που συνδέει την πόλη με την Κεμέρ, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.
Στο μεταξύ, χτες η αστυνομία έκανε επιχείρηση στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, με εντάλματα σύλληψης σε βάρος 189 δικαστών και εισαγγελέων που κατηγορούνται ότι συνδέονται με την οργάνωση FETO του Φετ. Γκιουλέν, του φερόμενου ως πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, είπε χτες ότι το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος της Τουρκίας και την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος ενδέχεται να διεξαχθεί πριν από την άνοιξη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης.
Τις προηγούμενες μέρες, το εθνικιστικό ΜΗΡ είχε εκφράσει ακόμα μια φορά την ετοιμότητά του να στηρίξει το ΑΚΡ σε αυτό το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το ΑΚΡ θα καταθέσει σύντομα πρόταση για καθιέρωση του προεδρικού συστήματος που «θα διασφαλίζει μια ισχυρή, σταθερή και συνεχή διακυβέρνηση που θα συνεργάζεται με όλους τους (άλλους) θεσμούς αρμονικά».
Εντείνονται τις τελευταίες μέρες οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου κατά στόχων στους θύλακες στην Ανατολική Ουκρανία που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Γίνεται λόγος για πάνω από 225 βόμβες διαφόρων διαμετρημάτων που έπεσαν μόνο το τελευταίο 24ωρο. Οι πάνω από 190 φορές παραβιάσεις της τελευταίας συμφωνίας εκεχειρίας στις 15 Σεπτέμβρη φέτος, που και αυτή έμεινε στα χαρτιά, δυσκόλεψαν χτες την υποτιθέμενη απόσυρση βαρέων οπλικών συστημάτων που έχει συμφωνηθεί.
Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι διπλωματικές προσπάθειες για να γίνει η λεγόμενη συμφωνία του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) που θα εξετάσει την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. Αυτό ανακοινώθηκε ότι ήταν αντικείμενο της χτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι μέχρι στιγμής είναι πρόωρο να γίνει λόγος για συγκεκριμένη ημερομηνία. Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση του Κιέβου, που «κλαίγεται» για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας είναι η πρώτη που συστηματικά την παραβιάζει.