ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταγγέλλει τις εκατοντάδες εκτελέσεις από τους Ισραηλινούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι παλαιστινιακές αρχές στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης έκαναν χτες απολογισμό των θυμάτων που προκαλεί εδώ και ένα χρόνο η αύξηση της επιθετικότητας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος Παλαιστινίων. Σε έκθεση του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σημειώνεται πως από το Σεπτέμβρη του 2015, οι Ισραηλινοί σκότωσαν 248 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων το 74% είναι έως 25 ετών. Το ίδιο διάστημα, οι κατοχικές αρχές τραυμάτισαν πάνω από 18.000 Παλαιστίνιους, έκαναν εισβολή σε 6.536 σπίτια, έθεσαν υπό κράτηση 6.911 Παλαιστίνιους, πραγματοποίησαν 5.335 ένοπλες επιθέσεις, κατεδάφισαν 282 σπίτια, αφήνοντας άστεγες εκατοντάδες πολυμελείς οικογένειες, κατέστρεψαν μερικώς ή ολικώς 1.290 περιουσίες Παλαιστινίων και επέτρεψαν 795 τρομοκρατικές επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε βάρος των Παλαιστινίων. Επιπλέον, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αρνούνται να παραδώσουν εδώ και ένα χρόνο τις σορούς πάνω από 100 Παλαιστινίων και απορρίπτουν τις πιέσεις ξένων οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για έρευνα των ισραηλινών επιθέσεων, που θεωρούνται στην ουσία εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Παλαιστινιακές πιέσεις στον ΟΗΕ

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Ριγιάντ Μανσούρ, ανακοίνωσε πως προωθεί σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μία προσπάθεια να προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και να σταματήσει τη συνέχιση της επέκτασης των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σημείωσε πως θα ολοκληρώσει κύκλο επαφών με τους ομολόγους του από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έως το τέλος της επόμενης βδομάδας, για να ενημερώσει στη συνέχεια υπουργική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Μανσούρ ανακοίνωσε τις νέες παλαιστινιακές διπλωματικές πρωτοβουλίες ενόψει της προγραμματισμένης για αργότερα χτες συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ, με κεντρικό θέμα τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, με πρωτοβουλία των ακόλουθων πέντε μη μόνιμων μελών του ΣΑ: Αγκόλα, Μαλαισία, Βενεζουέλα, Σενεγάλη και Αίγυπτο. Στη συνεδρίαση θα παρευρεθούν και θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι δύο μεγάλων ισραηλινών οργανώσεων υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («Ειρήνη Τώρα» και «B' Tselem») και η αμερικανική οργάνωση «Americans for Peace Now».

Οπως αναμενόταν, οι παλαιστινιακές πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα η συμμετοχή δύο ισραηλινών οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην επικείμενη συνεδρίαση του ΣΑ, προκάλεσαν τις αποδοκιμασίες του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «λυπηρό και απογοητευτικό γεγονός», που «δίνει ηθική κάλυψη σε αντι-ισραηλινές δραστηριότητες στον ΟΗΕ».

Την τελευταία φορά που οι Παλαιστίνιοι είχαν προωθήσει σχέδιο απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ με στόχο την καταδίκη των εβραϊκών εποικισμών, ήταν τον περασμένο Φλεβάρη. Το σχέδιο απόφασης ωστόσο δεν εξεδόθη, μολονότι πήρε τις ψήφους 14 εκ των 15 μελών, επειδή οι ΗΠΑ άσκησαν (για πολλοστή φορά...) βέτο.

Αναστέλλει τη συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ το Ισραήλ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, την αναστολή της συνεργασίας του με την ΟΥΝΕΣΚΟ, τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ, ανακοίνωσε χτες η ισραηλινή κυβέρνηση, μετά την έγκριση σχεδίου απόφασης που προώθησαν αραβικές χώρες, με σκοπό «την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλαιστίνης και του ξεχωριστού χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Το κείμενο που εγκρίθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ, μεταξύ άλλων, θεωρήθηκε από το Ισραήλ ότι «αρνείται τους ιστορικούς δεσμούς των Εβραίων με την Ιερουσαλήμ» και το λεγόμενο «τείχος των δακρύων» ή «Ορος του Ναού». Και αυτό γιατί το κείμενο αναφέρεται στην αραβική ονομασία του, al-Buraq, και βάζει το «τείχος των Δακρύων» σε εισαγωγικά. Στο κείμενο αυτό, καταγγέλλονται επί της ουσίας οι ισραηλινές καταπατήσεις των δικαιωμάτων εξουσίας που έχει στο χώρο της Πλατείας του Τεμένους, Αλ Ακσα, η Ιορδανία, ως εγγυήτρια δύναμη, η βίαιη δράση των ισραηλινών κατοχικών αρχών και δυνάμεων ασφαλείας στην Πλατεία του Τεμένους και οι περιορισμοί στην εκεί πρόσβαση που επέβαλαν σε βάρος Μουσουλμάνων προσκυνητών και προς όφελος Εβραίων.

Η εξέλιξη έκανε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ανακοινώσει πως αναστέλλει άμεσα τη συνεργασία του με την ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, κατηγόρησε τον οργανισμό του ΟΗΕ ότι προσφέρει «άμεση υποστήριξη στην... ισλαμιστική τρομοκρατία».

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην παλαιστινιακή πρεσβεία

Από τη χτεσινή συνάντηση στην παλαιστινιακή πρεσβεία
Από τη χτεσινή συνάντηση στην παλαιστινιακή πρεσβεία
Συνάντηση στην παλαιστινιακή πρεσβεία πραγματοποίησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον Ναμπίλ Σάαθ, μέλος της ΚΕ της «Φατάχ», επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη, στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Γ. Μαρίνος καταδίκασε την ισραηλινή κατοχή και εξέφρασε τη διεθνιστική αλληλεγγύη του Κόμματος στον παλαιστινιακό λαό.

Επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Συνάντηση της Οργάνωσης Συνεργασίας Συλλογικής Ασφάλειας

Στο Ερεβάν της Αρμενίας πραγματοποιήθηκε χτες το Συμβούλιο της Οργάνωσης Συνεργασίας Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), που είναι διακρατική καπιταλιστική ένωση για ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας και συντονισμού με πρωτοβουλία της Ρωσίας, από χώρες που προέκυψαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τη διάλυσή της. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, εκτός από τους ηγέτες των χωρών, παρευρίσκονται και υπουργοί Αμυνας και ανώτερα στελέχη των συμβουλίων ασφαλείας, ενώ είχαν προσκληθεί και αντιπρόσωποι από άλλες διακρατικές ενώσεις όπου συμμετέχει η Ρωσία, όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών και η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου είναι μέλη η Κίνα και η Ινδία.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο έλεγχος στην ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη - μέλη, ειδικά στην «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας» και ο συντονισμός στη «δημιουργία καταλόγου των τρομοκρατικών οργανώσεων». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφτηκαν μια σειρά από συμφωνίες για το συντονισμό της στρατηγικής συλλογικής ασφάλειας μέχρι το 2025, τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία για την αντιμετώπιση σημερινών και μελλοντικών απειλών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη δυνατότητα ανάπτυξης δυνάμεων ταχείας επέμβασης (κάτι αντίστοιχο με την στρατηγική που προωθεί το ΝΑΤΟ), στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων, στη στρατιωτική εκπαίδευση και την προώθηση των λεγόμενων «ειρηνευτικών αποστολών».

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική συλλογικής ασφάλειας έως το 2025, αυτή δίνει προτεραιότητα στις εσωτερικές προκλήσεις και απειλές, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατίας, στη «διείσδυση στις γραμμές τέτοιων οργανώσεων που απορρέουν από διεθνικές και διαθρησκευτικές συγκρούσεις». Δίνεται έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τη συνεργασία, ώστε «να αποφεύγεται ο καταστροφικός ρόλος τέτοιων οργανώσεων στις χώρες - μέλη». Τη συνάντηση απασχόλησε, επίσης, η αντιπαράθεση για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως και το ζήτημα της ανάπτυξης ενός «συνολικού συστήματος πυραυλικής άμυνας για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι την προεδρία του Συμβουλίου της Οργάνωσης για τον επόμενο χρόνο αναλαμβάνει η Λευκορωσία.

ΙΡΑΝ
Προθυμία για εξαγωγές φυσικού αερίου σε Τουρκία και Ευρώπη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την ετοιμότητα του Ιράν να αυξήσει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Τουρκία και να παραδίδει αέριο στην Ευρώπη και μέσω Ελλάδας, εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος της Ιρανικής Εθνικής Επιχείρησης Αερίου (NIGC), Ματζίντ Μπουτζαρζαντέχ.

«Εχουμε μεγάλα αποθέματα αερίου στο Ιράν. Σήμερα παραδίδουμε 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου καθημερινά στην Τουρκία (...). Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο αν η Τουρκία προτίθεται να το παραλαμβάνει από το Ιράν στο μέλλον. Αν η Τουρκία μπορέσει να επενδύσει σε ένα εργοστάσιο Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, είμαστε έτοιμοι να της προσφέρουμε πολλές ευκαιρίες», ανέφερε ο Μπουτζαρζαντέχ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι εξαιτίας της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης, η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει «διαμετακομιστικό κόμβο όσον αφορά τις παραδόσεις ιρανικού αερίου στην Ευρώπη».

ΗΠΑ - ΝOTIA ΚΟΡΕΑ
Επαφές υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας

ΣΕΟΥΛ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, Τζον Κέρι και Αστον Κάρτερ, και Γιουν Μπιγιούνγκ-σε και Χαν Μιν-κου, θα έχουν συνομιλίες για θέματα «ασφάλειας» την επόμενη Τετάρτη 19 Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας στη Σεούλ, στη συνάντηση των τεσσάρων αξιωματούχων θα συζητηθεί μια ευρεία γκάμα διμερών, περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των «αυξανόμενων πυρηνικών και πυραυλικών απειλών του Βορρά». «Οι υπουργοί θα δώσουν διαβεβαιώσεις για τη σιδηρά συμμαχία των δύο χωρών ενάντια στις προκλήσεις του Βορρά», ενώ στο «τραπέζι» θα τεθεί και το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ και κινήσεων «εκτεταμένης αποτροπής» (των κινήσεων της ΛΔ Κορέας).

Από τη μεριά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίστηκε ότι τα υπουργεία «θα διερευνήσουν ευκαιρίες για περαιτέρω συντονισμό της απάντησής μας στην αυξανόμενη απειλή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, στον απόηχο της πυρηνικής δοκιμής της 9ης Σεπτέμβρη», ενώ θα ανταλλαγούν και σκέψεις για άλλες «πιεστικές περιφερειακές και παγκόσμιες προτεραιότητες».

Στο μεταξύ, χτεσινό τηλεγράφημα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου «Γιονάπ» ανέφερε ότι η Σεούλ εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής μονομερών κυρώσεων, στην περίπτωση που η σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διαρκέσει πολύ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org