Από την περίεργη επίθεση σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι... |
Με κουβάρι που μπερδεύεται ολοένα και περισσότερο μοιάζει ο πόλεμος στη Συρία, καθώς οι κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας συνεχίζονται παράλληλα με τα παζάρια για την επίτευξη μίας νέας «εκεχειρίας» με μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος και διάρκεια... Πλάι σε αυτές τις διεργασίες έρχεται το περίεργο προχτεσινοβραδινό χτύπημα αγνώστων σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια στο Δυτικό Χαλέπι, με αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων (φορτηγατζήδες και εργαζόμενοι στην Ερυθρά Ημισέληνο οι περισσότεροι) και την αναστολή των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
Ενδιαφέρον προκάλεσαν οι προσπάθειες των υπουργών Εξωτερικών και των αξιωματούχων από 20 χώρες που απαρτίζουν τη λεγόμενη «Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας», οι οποίοι συναντήθηκαν χτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη συμφωνώντας, όπως ανακοίνωσε αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «στην ανάγκη να επιδιωχθεί μια εκεχειρία σε όλη τη συριακή επικράτεια με βάση τη συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας, παρά τη βία που μαίνεται στη χώρα». Συζήτησαν, επίσης, την άσκηση πίεσης στις «τρομοκρατικές οργανώσεις ΝΤΑΕΣ (αραβικό ακρωνύμιο του "Ισλαμικού Κράτους") και "Μέτωπο Νούσρα"», «ενώ αναγνώρισαν τις δυσκολίες διαχωρισμού των μαχητών της "Αλ Νούσρα" από τα μέλη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης σε κάποιες περιοχές της χώρας».
Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, άσκησε νέες πιέσεις στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, απαιτώντας να δημοσιοποιηθεί η πρόσφατη αμερικανο-ρωσική συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία, που τέθηκε σε εφαρμογή το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη και επί της ουσίας τερματίστηκε μετά την «κατά λάθος» επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε θέση του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ, το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων Σύρων στρατιωτών και την προέλαση τζιχαντιστών.
Οσον αφορά την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ στο Δυτικό Χαλέπι, αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι ΗΠΑ έσπευσαν να εκφράσουν οργή και αγανάκτηση και να επιρρίψουν ευθύνες σε Συρία και Ρωσία. Οι δύο χώρες όμως αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στην επίθεση.
Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ούτε η ρωσική ούτε η συριακή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή, ενώ ο Ιγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, τόνισε ότι η αυτοκινητοπομπή «δεν επλήγη από αέρος, αλλά τα οχήματα καταστράφηκαν από φωτιά που προκάλεσε το φορτίο που μετέφεραν»!
Αργότερα, ο ρωσικός στρατός δημοσιοποίησε βίντεο που κατέγραφε την κίνηση της αυτοκινητοπομπής, όπου φαίνεται ότι συνόδευε την αποστολή ένα φορτηγό στο οποίο επέβαιναν ένοπλοι και ρυμουλκούσε πυροβόλο μεγάλου διαμετρήματος...
Αργότερα (βράδυ Τρίτης) ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA), Γενς Λέρκε, υπαναχώρησε από την αρχική σπουδή του Οργανισμού να ενοχοποιήσει για την επίθεση τις συριακές δυνάμεις, δηλώνοντας: «Δεν είμαστε σε θέση να πούμε κατά πόσον ήταν πράγματι αεροπορικές επιδρομές. Μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση».
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Οι ομιλίες του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και δεκάδων ξένων ηγετών με πρώτο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κυριάρχησαν χτες στις εργασίες συζήτησης της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 26 τρέχοντος μηνός στη Νέα Υόρκη.
Ο πόλεμος στη Συρία, οι επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η τρομοκρατία και οι κλιματικές αλλαγές κυριάρχησαν σε πολλές από τις ομιλίες των ξένων ηγετών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υποκριτικά ζήτησε να μπει ένα «τέλος στις μάχες» που μαίνονται στη Συρία, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα με το κύριο βάρος να δίνεται «στις ευθύνες της συριακής κυβέρνησης» και να κρύβεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση. Αναφέρθηκε στον πόλεμο του Νοτίου Σουδάν, καταγγέλλοντας τους ηγέτες της χώρας ότι «πρόδωσαν τις προσδοκίες του λαού».
Στο βήμα του ΟΗΕ ανέβηκε, στη συνέχεια, τελευταία φορά με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, που προειδοποίησε για την ισχυροποίηση ενός «επιθετικού εθνικισμού» και ενός «χυδαίου λαϊκισμού» σε όλον τον κόσμο, κάνοντας στη συνέχεια κήρυγμα υπέρ της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, της αστικής δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού. Στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία, είπε ότι αυτή προσπαθεί να ανακτήσει τη «χαμένη δόξα» της διά της βίας, λες και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που προώθησε ο ίδιος ήταν ...με λουλούδια. Κατά τα άλλα, για τη σύγκρουση στη Συρία επικαλέστηκε τη «διπλωματία» και τη δήθεν τη στρατιωτική λύση, όταν οι ΗΠΑ και άλλοι φούντωσαν τους εγκληματίες του «Ισλαμικού Κράτους», που υποτίθεται τώρα πολεμούν. Στο θέμα του Μεσανατολικού, είπε ότι και οι δύο πλευρές θα επωφελούνταν, αν το Ισραήλ αντιλαμβανόταν ότι δεν μπορεί να κατέχει μόνιμα και να αποικίζει παλαιστινιακά εδάφη και αν οι Παλαιστίνιοι αναγνώριζαν τη νομιμότητα του Ισραήλ και απέρριπταν τη βία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που ανέβηκε αργότερα στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, αναφέρθηκε στην περσινή συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που ανακοινώθηκε στο Παρίσι χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική», επειδή τάχα «για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα». Εκανε εκτενείς αναφορές στη διεθνή «τρομοκρατία» που χτύπησε και τη χώρα του και τη σύγκρουση στη Συρία που είπε «θα είναι ντροπή για την ανθρωπότητα εάν δεν τερματιστεί σύντομα».
ΑΓΚΥΡΑ.--
Την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούλη, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, προανήγγειλε ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» τόνισε ότι «οι άνθρωποι του Γκιουλέν έχουν διεισδύσει παντού. Θα βρούμε τους πραξικοπηματίες αυτούς και θα συνεχιστούν οι συλλήψεις. Σ' αυτό θα βοηθήσει η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξηγώντας ότι αυτή «μπορεί να παρατεθεί για τρεις ή για έναν μήνα...».
Μιλώντας για τις σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, η ΕΕ απέτυχε στα καθήκοντα που ανέλαβε (σ.σ. στη διμερή συνεργασία για το Προσφυγικό). Θέλουμε η ΕΕ να τηρεί έντιμη στάση» και πως (οι Βρυξέλλες) «δεν κάνουν κάτι για την κατάργηση των θεωρήσεων».
Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση χτες υπέβαλε στη Βουλή πρόταση για νέα παράταση, για έναν ακόμη χρόνο, της άδειας για τον τουρκικό στρατό να αναλαμβάνει δράση σε Συρία και Ιράκ, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Η πρόταση διατυπώνεται με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος και η κυβέρνηση τη συνδέει τόσο με την «ανάγκη» καταπολέμησης του ΡΚΚ όσο και με την ενεργό συμμετοχή στο διεθνή «συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» υπό τις ΗΠΑ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναμένεται σήμερα στο Αρμπίλ, όπου μέχρι τις 24 του μήνα θα έχει σειρά επαφών με την τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν. Σε δηλώσεις του, χτες, ο Ντεμιρτάς επανέφερε τη θέση του «PKK και κυβέρνηση πρέπει να σιγήσουν τα όπλα» συμπληρώνοντας ότι «αυτός ο πόλεμος ... πρέπει να τελειώσει με διάλογο».
Επέμεινε ότι «θα υπάρξουν αποτελέσματα σε ορισμένα θέματα αν μπορέσουμε να συζητήσουμε (με την τουρκική κυβέρνηση)» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «υπάρχουν εχθροί του Ερντογάν και κρυφά μέλη της FETΟ (σ.σ. της οργάνωσης του Φετ. Γκιουλέν που φέρεται ως πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη) που αποσκοπούν σε πραξικόπημα θυματοποιώντας άτομα μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, αφού απέτυχαν με στρατιωτικούς όρους στις 15 Ιούλη».
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--
Την κατάργηση των διδάκτρων και την καθιέρωση ελεύθερης, δωρεάν Ανώτατης Παιδείας απαίτησαν, χτες, χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί φοιτητές πραγματοποιώντας αποχή από τα μαθήματά τους σε πανεπιστήμια της χώρας τους και πραγματοποιώντας διαδήλωση στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, του Κέιπ Τάουν, αστικών κέντρων της επαρχίας Νατάλ, με αποτέλεσμα τις συλλήψεις δεκάδων νεαρών από αστυνομικούς.
Αφορμή για τις νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις έδωσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης πως τα δίδακτρα το 2017 δεν θα αυξηθούν πάνω από 8%. Το 2015, έπειτα από μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις και αποχές φοιτητών από τα μαθήματά τους, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «παγώσει» τα δίδακτρα.
ΚΙΝΣΑΣΑ.--
Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η πολιτική κατάσταση στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, καθώς συνεχίστηκαν και χτες οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και εκατοντάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, που αντιδρούν στις προσπάθειες του «απερχόμενου» Προέδρου, Τζόζεφ Καμπίλα, να παρατείνει την επί μιάμιση δεκαετία παραμονή του στην εξουσία, που έληγε στο τέλος του χρόνου, έως τον Ιούλη του 2017. Μέσα στις τελευταίες δύο μέρες συγκρούσεων διαδηλωτών - αστυνομικών, σκοτώθηκαν 44 - 50 άτομα και πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν.
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Εναν 16χρονο Παλαιστίνιο από το χωριό Μπάνι Ναΐμ της Δυτικής Οχθης σκότωσαν χτες Ισραηλινοί στρατιώτες με το πρόσχημα ότι επιχείρησε να μαχαιρώσει έναν από αυτούς σε φυλάκιο ελέγχου κοντά στη Χεβρώνα, μολονότι κανένας Ισραηλινός στρατιώτης δεν βρέθηκε να έχει ούτε αμυχή... Μέσα στον τελευταίο χρόνο, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει σε ανάλογες περιπτώσεις 217 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους αρκετούς εφήβους, παιδιά, κοπέλες.
Αυτά, ενώ σήμερα, αναμένεται στην έδρα του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη, η συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγες βδομάδες μετά την απόφαση του πρώτου να δώσει 38 δισεκατομμύρια δολάρια «στρατιωτική βοήθεια» που πάει για την αιματοχυσία του Παλαιστινιακού λαού.