Προχωράει, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο εξαγοράς από τη «Σκλαβενίτης», με τη συναίνεση των τραπεζών
MotionTeam |
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη |
Οι Επιτροπές προχώρησαν πρόσφατα (17/8) σε κοινή σύσκεψη, στην οποία αποφάσισαν: Να καλέσουν σε Γενικές Συνελεύσεις στα καταστήματα και να συζητήσουν για τις εξελίξεις και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι. Να συνεχίσουν την προσπάθεια να ενισχυθούν με περισσότερους εργαζόμενους και να συμβάλουν στη δημιουργία νέων επιτροπών και σε καταστήματα που δεν έχουν κάνει το βήμα ακόμα. Να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων με εγγραφές στα ταξικά κλαδικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων.
Με την ανακοίνωσή τους δίνουν απάντηση στα δημοσιεύματα και στις φήμες που διαχέουν στελέχη της εταιρείας πως «όλα βαίνουν καλώς» με τη συμφωνία «διάσωσης» της επιχείρησης: «Κανένας σωτήρας δε θα διασφαλίσει τη δουλειά μας, τις συμβάσεις, τα δικαιώματά μας. Κανένα σχέδιο εξυγίανσης δε θα πραγματοποιηθεί χωρίς απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων. Ηδη αυτά που ακούγονται, αποτελούν καμπανάκι συναγερμού για όλους μας. Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε την εργασία μας, τη ζωή των οικογενειών μας! Για να μην προστεθεί κανένας εργαζόμενος από τον "Μαρινόπουλο" στις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ. Για να μην εργαζόμαστε για ένα ξεροκόμματο, χωρίς δικαιώματα», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Αναφέρονται ακόμα στο επιχειρησιακό σωματείο, το οποίο «λειτούργησε σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός στις απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και τάχθηκε υπέρ της εργοδοσίας». Υπογραμμίζουν πως είναι απαραίτητο να συγκληθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης στην Αθήνα και προετοιμάζονται για να αναλάβουν οι ίδιες την πρωτοβουλία αυτή, καθώς και την προσπάθεια για συντονισμό με τις Επιτροπές Αγώνα σε άλλες περιοχές της χώρας και με το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Β. Ελλάδα.
Οι Επιτροπές Αγώνα διεκδικούν: Αμεση καταβολή όλου του μισθού, καμία καθυστέρηση στη μισθοδοσία. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις. Παράλληλα, διεκδικούν από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία τους, όπως δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καμία διακοπή ρεύματος και νερού, «πάγωμα» των δανείων και κάθε χρέους έως ότου καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
Στο μεταξύ, στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών συζητιέται το σχέδιο που έχει καταθέσει ο «Σκλαβενίτης» για τη «διάσωση» της επιχείρησης «Μαρινόπουλος». Θετικές αποφάσεις έχουν πάρει ήδη η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, ενώ χτες το απόγευμα αναμενόταν η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας. Οι διαδικασίες συνεχίζονται με ορίζοντα την 21η Σεπτέμβρη, ημερομηνία κατά την οποία εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στον πτωχευτικό κώδικα, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από αυτή.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προβλέπει δανειοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ, καθώς και χρηματοδότηση της «Μαρινόπουλος» με 125 εκατ. ευρώ από το «Σκλαβενίτη», όπως επίσης και κούρεμα των οφειλών σε προμηθευτές μέχρι και 50%. Ωστόσο, παράγοντας ο οποίος θα παίξει ρόλο αναμένεται να είναι και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καθώς ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί.
Εργοδοσία, σωματείο και κυβέρνηση συμμετείχαν χτες σε τριμερή στο υπουργείο Εργασίας
Σε συμφωνία κυβέρνησης - εργοδοσίας - σωματείου κατέληξε η χτεσινή συνάντηση για τον ΟΑΣΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Στη συνάντηση, εκτός από τη διοίκηση του Οργανισμού και το Σωματείο Εργαζομένων, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός και ο γγ υπουργείου Εργασίας καθώς και η γγ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής: Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε να καταβάλει το 18% των μηνιαίων εσόδων από τα κόμιστρα έναντι της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προκαταβάλει (μαζί με την επιδότηση του Σεπτέμβρη) τα αντίστοιχα ποσά για Οκτώβρη - Νοέμβρη, «με την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους». Τέλος, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει «σε σύντομο χρονικό διάστημα» το ποσό των 2.400.000 ευρώ για την κάλυψη της μετακίνησης πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016.
Αυτό που ξεχωρίζει, όμως, στη συμφωνία, είναι η συναίνεση όλων (διοίκησης ΟΑΣΘ, εργαζομένων και υπουργείων) να συμμετάσχουν στο διάλογο που θα οργανώσει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «για το μέλλον του ΟΑΣΘ», ο οποίος διάλογος «θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/10/2016». Θυμίζουμε ότι η αναμόρφωση του ΟΑΣΘ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και την αναδιανομή του συγκοινωνιακού έργου, προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζει την άμεση και εξολοκλήρου αποπληρωμή των δεδουλευμένων τριών περίπου μηνών, η συμφωνία αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να ισχυριστεί ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Ανακοινώνοντας την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να αποπληρώσει τις οφειλές για τη μετακίνηση των ευπαθών ομάδων, ο Γ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε το απαραβίαστο της λειτουργίας των συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λέγοντας ότι «όπου υπάρχει μία ιδιωτική επιχείρηση, όπως είναι ο ΟΑΣΘ, για να ασκηθεί αυτή η κοινωνική πολιτική πρέπει να υπάρχει επιδότηση από τα συναρμόδια υπουργεία».
Ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Αν. Νεφελούδης, ισχυρίστηκε ότι με τη συμφωνία «διασφαλίζουμε το μέλλον, τη διάρκεια και τη συνέχεια του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες», ενώ η γγ του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Θεοπίστη Πέρκα, δήλωσε ότι «έγινε μία αρκετά αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα» και προανήγγειλε πρωτοβουλίες «ώστε να ανοίξει η κουβέντα για να μπει ένα πλαίσιο στη λειτουργία του ΟΑΣΘ».
Σε συγκέντρωση προχωρούν την Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο «Athens Ledra», οι εργαζόμενοι που δούλευαν στο ξενοδοχείο με ελαστικές μορφές απασχόλησης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας τους. Πρόκειται για τους εργαζόμενους που βρίσκονται πιο ευάλωτοι απέναντι στην ανεργία, ακριβώς λόγω της εργασιακής σχέσης που είχαν, και για το λόγο αυτό το επιχειρησιακό σωματείο έχει από την πρώτη στιγμή δώσει ιδιαίτερο βάρος στο αίτημα για μέτρα ανακούφισης και προστασίας των οικογενειών τους. Είναι ενδεικτικό ότι οι «έξτρα» εργαζόμενοι, που έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο από τις αρχές Ιούνη μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, μένουν εντελώς απροστάτευτοι από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος δεν τους χορηγεί ούτε έκτακτο βοήθημα. Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, ώστε να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.
Την ανάγκη να αποτελέσει μέτωπο πάλης όλων των σωματείων η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων υπογραμμίζει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου, με αφορμή το θάνατο ενός εργαζόμενου που δούλευε ως διανομέας. Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Τζαβαλάς σκοτώθηκε την προηγούμενη βδομάδα πάνω στο μεροκάματο και, όπως επισημαίνει το Σωματείο, τα αίτια του ατυχήματος έχουν να κάνουν τόσο με την εντατικοποίηση της δουλειάς όσο και με το κακό οδικό δίκτυο του νησιού. Το Σωματείο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου και επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ως διανομείς (delivery) κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους, λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς.
Σε τρίωρες στάσεις εργασίας (8.30 π.μ. - 11.30 π.μ.) προχωρούν οι εργαζόμενοι της οινοποιίας «Μπουτάρη» στη Νάουσα, την Τρίτη 30/8, την Τετάρτη 31/8 και την Πέμπτη 1/9, διεκδικώντας δεδουλευμένα εφτά μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία από το Γενάρη.