ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συστάσεις εργοδοτών για «επαναξιολόγηση» της εξωτερικής πολιτικής

Νέα βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αντιπαραγωγικές πολιτικές συγκρούσεις... Αυτό αποτελεί έκκληση προς όλα τα κόμματα», σημείωσαν χτες εκπρόσωποι της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της Τουρκίας, της TUSIAD, σε συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου επίσης επισημάνθηκε: «Εχει φανεί ότι υπάρχει ανάγκη για μια νέα αξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Πρέπει να λάβουμε μια σειρά βήματα, για να διατηρήσουμε την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ και πρέπει να χειριζόμαστε τις (διεθνείς) σχέσεις με σεβασμό».

Οι παραπάνω επισημάνσεις εκπροσώπων του τουρκικού μεγάλου κεφαλαίου διατυπώνονται σε μια περίοδο που, στο φόντο και των εξελίξεων στο κυβερνών ΑΚΡ, δυναμώνει γενικά η συζήτηση για τις προτεραιότητες της χώρας, ειδικά στην εξωτερική πολιτική, δεδομένης και της ανησυχίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική καπιταλιστική ανάπτυξη. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η TUSIAD δεν εκφράζει όλες τις μερίδες του ντόπιου κεφαλαίου, όπως και ότι «νέα αξιολόγηση» δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με διαφωνία με τις σημερινές επιλογές, αλλά μπορεί να είναι και «σήμα» για πιο απαιτητικά «παζάρια».

Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζεται και η συζήτηση για τη σχεδιαζόμενη Συνταγματική αναθεώρηση, η «Σαμπάχ» έγραφε χτες ότι στο σχέδιο που θα καταθέσει το ΑΚΡ μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης (ο ορισμός νέου πρωθυπουργού πιθανώς θα φέρει αλλαγές και στο υπουργικό συμβούλιο) θα περιλαμβάνει τροποποίηση της διάταξης που απαγορεύει στον Πρόεδρο της χώρας να είναι μέλος κόμματος. Ακόμα, η πρόταση θα προβλέπει πως ο Πρόεδρος της χώρας θα μπορεί να προεδρεύει σε υπουργικά συμβούλια, ως απόρροια της θέσης του.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία της Αγκυρας ξεκίνησε έρευνα για τις δηλώσεις του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου που, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι «δεν μπορείτε να φέρετε ένα τέτοιο προεδρικό σύστημα χωρίς να χυθεί αίμα». Οι δηλώσεις Κιλιντσάρογλου προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις από το ΑΚΡ. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μπουλέντ Τουράν τον κατηγόρησε για κάλεσμα σε «εμφύλιο πόλεμο», ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Μουσταφά Ελιτάς, αναρωτήθηκε: «Είμαστε περίεργοι για το τι θα κάνει ο Κιλιντσάρογλου. Θα εκτελέσει τους βουλευτές που στηρίζουν το προεδρικό σύστημα;...». «Το χύσιμο αίματος είναι δουλειά δικτατόρων, τυράννων, δολοφόνων και συχνά, τρελών», σχολίασε από τη μεριά του και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, έγινε νέα έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, σε στρατιωτική ζώνη στην περιοχή Σανκάκτεπε.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη, ενώ ήταν ακριβώς πίσω από όχημα που μετέφερε στρατιώτες και είχε πριν λίγο αποχωρήσει από το κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, γινόταν λόγος για οκτώ τραυματίες, από τους οποίους ο ένας ήταν πολίτης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Χάρτινες» διακηρύξεις εναντίον του «δράκου» της διαφθοράς...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε υποκριτικές διακηρύξεις και μέτρα για δήθεν «αντιμετώπιση» της διαφθοράς μεγάλων και μικρότερων εταιρειών και χωρών προέβησαν χτες ηγέτες και αξιωματούχοι από 40 χώρες και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, συμμετέχοντας σε σχετική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στον Οίκο Λάνκαστερ στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. Ενός πολιτικού του οποίου το όνομα φιγουράριζε προ εβδομάδων στις πρώτες λίστες των αποκαλύψεων των λεγόμενων «Αρχείων του Παναμά», σχετικά με «επενδύσεις» της οικογένειάς του σε φορολογικούς «παραδείσους» που έχουν φτιαχτεί κύρια σε υπερπόντιες κτήσεις της Βρετανίας, όπως τα Νησιά Κέιμαν...

Ο Κάμερον, λοιπόν, φορώντας τη μάσκα του «αδιάφθορου», συγκάλεσε τη σύνοδο κατά της διαφθοράς προφασιζόμενος πως τάχα είναι έτοιμος να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο, όχι μόνο στα του οίκου του αλλά και διεθνώς. Λες και δεν είναι η διαφθορά στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης και καταλήστευσης του πλούτου της εργατικής τάξης από τα μονοπώλια.

Στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και ηγέτες χωρών όπως η Νιγηρία, το Αφγανιστάν, η Κολομβία και (ως επί το πλείστον βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις που είναι διάσημες ως φορολογικοί «παράδεισοι») όπως τα Νησιά Κέιμαν, η Νήσος Μαν, η Βερμούδα κ.ά.

Εξυπακούεται πως στη σύνοδο ακούστηκαν διάφορες μεγαλοστομίες και αποφασίστηκαν διάφορα αποσπασματικά μέτρα δήθεν «κάθαρσης», με πιο βασικό τη δημιουργία και δημοσιοποίηση μητρώων με τα «αληθινά στοιχεία» ιδιοκτησίας εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε έξι χώρες (Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία, Κένυα, Νιγηρία, Αφγανιστάν). Υποτίθεται ότι όσες ξένες εταιρείες δεν είναι γραμμένες σε αυτό το μητρώο, δεν θα μπορούν, στις παραπάνω έξι χώρες, να αγοράζουν νέες εταιρείες ή ακίνητα ή να κλείνουν συμβόλαια για έργα με την κεντρική κυβέρνηση...

  • Εν μέσω συνόδου για τη διαφθορά, δεν έλειψαν οι «επισημάνσεις» ενόψει βρετανικού δημοψηφίσματος. Πρώτος ήταν χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Σαπέν, που ισχυρίστηκε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει σοκ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, την ώρα που εμφανίζουν ενδείξεις ανάκαμψης. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας σε έκθεσή της προειδοποίησε για τους «μεγάλους κινδύνους» της βρετανικής οικονομίας, εάν στο δημοψήφισμα του Ιούνη αποφασιστεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο πρώην υπουργός Γεωργίας (επί προεδρίας Κορασόν Ακίνο) και επιχειρηματίας Κάρλος Ντομίνγκες, στενός συνεργάτης του επόμενου Προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, και πιθανό μέλος του νέου υπουργικού συμβουλίου, έδωσε στοιχεία για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Οπως δήλωσε χτες, προέχει η άρση των εμποδίων για τη δράση ξένων επενδυτών στη χώρα, η επιτάχυνση επενδύσεων στις υποδομές, η άρση εμποδίων για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αλλα δύο τμήματα από συντρίμμια αεροσκάφους που εντοπίστηκαν σε ακτές της Νότιας Αφρικής και του Μαυρίκιου ανήκουν «σχεδόν βέβαια» στην πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που εξαφανίστηκε στις 8 Μάρτη 2014. Αυτά ανακοίνωσε χτες το Αυστραλιανό Γραφείο Ασφάλειας Μεταφορών (οι αυστραλιανές αρχές έχουν βασική ευθύνη στο συντονισμό των συνεχιζόμενων ερευνών). Το ίδιο υποστήριξε και η κυβέρνηση της Μαλαισίας σε ενημέρωση που έγινε.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Συναγερμός σήμανε χτες στη Στοκχόλμη από διαρροή χημικών σε ερευνητικό κέντρο. Αμέσως 500 άτομα που βρίσκονταν στο κτίριο απομακρύνθηκαν από αυτό, καθώς, όπως μεταδίδουν σουηδικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα μάρτυρες, υπήρχε έντονη μυρωδιά φυσικού αερίου. Οι αρμόδιες αρχές έφτασαν αμέσως στο σημείο και σφράγισαν το κτίριο για αποφυγή έκρηξης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη κατάφεραν να καταλάβουν τοποθεσία στρατηγικής σημασίας στη δυτική περιοχή Αμπού Γκρέιν, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον δυνάμεων του λιβυκού στρατού. Οι τζιχαντιστές έφτασαν εκεί από την πόλη της Σύρτης, που βρίσκεται 140 χιλιόμετρα ανατολικότερα. Το Αμπού Γκρέιν βρίσκεται πάνω σε δρόμο στρατηγικής σημασίας, που συνδέει τη Σύρτη με τη Μισράτα αλλά και το βορρά με το νότο της χώρας.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στη βορειοανατολική πόλη της Νιγηρίας, Μαϊντουγκούρι, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων έξω από δημόσια υπηρεσία και τον τραυματισμό άλλων έξι.

ΠΕΚΙΝΟ - ΡΑΜΠΑΤ.-- Συμφωνία για τη δημιουργία στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Κίνα και Μαρόκο υπέγραψαν την Τετάρτη, στο Πεκίνο, ο Κινέζος Πρόεδρος, Χι Τζινπίνγκ, και ο Βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ Στ', με τον πρώτο να χαρακτηρίζει την εξέλιξη «ορόσημο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», που θα προσφέρει «νέες ευκαιρίες για διμερή συνεργασία».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν αποφάσισε χτες να απαγορεύσει τη μετάβαση Ιρανών προσκυνητών στο φετινό ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση επιδείνωσης των διμερών σχέσεων. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Σαουδάραβες για ανικανότητα, φέροντας ως απόδειξη τούς πάνω από 2.420 ανθρώπους (εκ των οποίων οι 464 ήταν Ιρανοί) που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ποδοπατήματος και πανικού που προκλήθηκε στις 24 του περασμένου Σεπτέμβρη στην «ιερή» πόλη Μίνα της Σ. Αραβίας, στο πλαίσιο προσκυνήματος χιλιάδων Μουσουλμάνων.

ΗΠΑ
Σε δημοπρασία όπλο που σκότωσε 17χρονο Αφροαμερικανό!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε δημοπρασία προσπάθησε να εκθέσει χτες το όπλο με το οποίο φόνευσε τον 17χρονο άοπλο Αφροαμερικανό Μάρτιν Τρέβορ, το Φλεβάρη του 2012 στην Φλόριντα, ο ισπανόφωνος πρώην «εθελοντής» φύλακας Τζορτζ Ζίμερμαν.

Ο Ζίμερμαν, που αθωώθηκε, μήνες μετά το φονικό, σε δεύτερο βαθμό για το φόνο του εφήβου, χρησιμοποίησε ως μέσο τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Gunbroker.com» ώστε να πουλήσει το όπλο, τύπου Kel-Tec PF-9, με τιμή εκκίνησης τα 5.000 δολάρια και να ρευστοποιήσει σε χρήμα την εγκληματική του πράξη. Διαφήμισε, μάλιστα, τη δημοπρασία γράφοντας στη σχετική ιστοσελίδα: «Με υπερηφάνεια ανακοινώνω την πώληση ενός εμβληματικού αμερικανικού πυροβόλου όπλου. Αυτό το όπλο χρησιμοποιήθηκε για να προασπίσω τη ζωή μου και να θέσω τέρμα στη βίαιη επίθεση του Τρέιβορ Μάρτιν. Είναι μια ευκαιρία να αποκτήσετε ένα κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας»...

Υποστήριξε ακόμη πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων αφενός για την καταπολέμηση του κινήματος «Black Lives Matter» («Οι ζωές των Μαύρων έχουν σημασία»), για την καταπολέμηση της «βίας κατά των αστυνομικών» ακόμη και για την καταπολέμηση της «ρητορικής κατά των πυροβόλων όπλων» της υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Τελικά, αργότερα χτες βράδυ, εξαιτίας της θύελλας αντιδράσεων που ξέσπασαν όχι μόνον από την οικογένεια του αδικοχαμένου εφήβου αλλά και από δεκάδες οργανώσεις δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, η δημοπρασία σταμάτησε και το όπλο αποσύρθηκε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ