ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
«Μια κατακόκκινη κι αντάρτισσα παραφωνία»

Στο χωριό των Αλεξίου, στο Κράσι, το 1912. Από αριστερά: Κ. Βάρναλης, Χ. Στεφανίδης, Ν. Καζαντζάκης και Γ. Καζαντζάκη
Στο χωριό των Αλεξίου, στο Κράσι, το 1912. Από αριστερά: Κ. Βάρναλης, Χ. Στεφανίδης, Ν. Καζαντζάκης και Γ. Καζαντζάκη
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1881. Ηταν το πρώτο παιδί της οικογένειας του Στυλιανού Αλεξίου και της Ειρήνης Ζαχαριάδη. Αδέρφια της ήταν οι Ραδάμανθυς, Λευτέρης και Ελλη Αλεξίου.

Μορφώθηκε με την τεράστια βιβλιοθήκη του πατέρα της και σε γαλλικό σχολείο. Η παρουσία της στα Γράμματα ξεκινάει το 1907 με διηγήματα που στέλνει σε περιοδικά. Από την αρχή κιόλας δίνει το στίγμα της. Γράφει για τους πλούσιους συντοπίτες της: «Εχω ή δεν έχω δίκαιο να τους σιχαίνομαι όλους αυτούς τους αρλεκίνους του καλού κόσμου;».

Το 1909 δημοσιεύει το πρώτο της μυθιστόρημα «Ρίντι παλιάτσο» στο περιοδικό «Νουμάς», που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση για τη ρεαλιστική γραφή του, σε μια εποχή που κυριαρχούσε ο ρομαντισμός. Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει τότε: «Μέσα σε μιαν επαρχιακή στενοκέφαλη κοινωνία, η παρουσία της προξενεί σκάνδαλο στους αστούς. (...) Είναι μια κατακόκκινη κι αντάρτισσα παραφωνία...». Και συνεχίζει: «... η δυσφορία που μου γεννά το "Ρίντι Παλιάτσο" αναβλύζει ίσως από κάποια βαθύτερη, μυστικότερη πηγή. (...) Ο,τι κι αν λέμε, ο αληθινός ρόλος της γυναίκας είναι ν' αγαπά, να χαίρεται και να σωπαίνει...».

Μια «παραφωνία»... Αυτό ήταν η Γαλάτεια στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τολμά να πάρει τη ζωή στα χέρια της, να διεκδικήσει το δικαίωμα στον έρωτα, στη δημιουργία, στην καλλιτεχνική αναζήτηση. Αφήνει τη σιγουριά του πατρικού σπιτιού της και ντύνεται αντρικά για να κατορθώνει να συναντά τον αγαπημένο της Νίκο Καζαντζάκη. Το 1910 τον ακολουθεί στην Αθήνα και συζούν για ένα χρόνο, πριν παντρευτούν κρυφά.

Η πορεία της ζωής της

Η Γαλάτεια εμπνέεται από την Οχτωβριανή Επανάσταση, ασπάζεται τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού κι εντάσσεται στο κίνημα μέχρι το τέλος της ζωής της. Της ανήκει ο τίτλος της πρώτης Ελληνίδας σοσιαλίστριας συγγραφέα. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη της λογοτεχνίας: Ποιήματα, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, θεατρικά. Συνεργάζεται με τον «Ριζοσπάστη», τα περιοδικά «Πρωτοπόροι» και «Νέοι Πρωτοπόροι», όπου το 1931 γίνεται και αρχισυντάκτρια. Εκεί δημοσιεύεται και το ποίημά της «Αμαρτωλό». Εκεί, με τα λόγια της πόρνης ξεσκεπάζει τη σαπίλα της αστικής κοινωνίας:

«... πνιγμένου καραβιού σάπιο σανίδι

όλη η ζωή μου του χαμού.

Μ' από την κόλασή μου σου φωνάζω

εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω».

Από τα πρώτα κιόλας έργα της, βασικό χαρακτηριστικό της λογοτεχνικής της δημιουργίας είναι η αναφορά στη θέση της γυναίκας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλο της το έργο είναι αφιερωμένο στη συνειδητή προσπάθειά της για χειραφέτηση της γυναίκας, που με την πάροδο των χρόνων και την προσέγγιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, αποκτά βαθύτερο περιεχόμενο. Αναδεικνύει την ανάγκη συμμετοχής των γυναικών στην ταξική πάλη και ότι μόνο μέσα από την ανατροπή αυτού του συστήματος θα δοθεί τέλος στη διπλή καταπίεση της γυναίκας. Στηλιτεύει αλύπητα τις γυναικείες και αντρικές προκαταλήψεις και συμπεριφορές γύρω από τη θέση της γυναίκας. Η σκλαβιά των ηρωίδων της εξαρτάται από την ταξική τους θέση κι εκδηλώνεται με τη φτώχεια, την υποταγή στον άνδρα, το συμβατικό ή συμφεροντολογικό γάμο, την οικονομική εξάρτηση.

Χαρακτηριστικό είναι και το πρώτο της μυθιστόρημα, «Γυναίκες», το 1933. Σε αυτό παρατίθεται η αλληλογραφία ανάμεσα σε εφτά αδελφές, κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει και μια προσωπικότητα, με διαφορετικές αντιλήψεις - ανάλογα με την ταξική τους θέση - για την εργασία, το γάμο, τις ανθρώπινες σχέσεις διαμορφωμένες στο υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα. Ανάμεσα σε αυτές τις αδερφές είναι και η κομμουνίστρια δασκάλα, που δείχνει το μέλλον.

Στο μεταξύ, η Γαλάτεια έχει ήδη πάρει διαζύγιο από το Ν. Καζαντζάκη και το 1933 παντρεύεται τον Μάρκο Αυγέρη.

«Ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται»

Αυτός είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου της, που εκδόθηκε από το εκδοτικό του ΚΚΕ «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις». Είναι όμως ένας τίτλος, που όπως λέει και ο Τάκης Αδάμος, θα μπορούσε να στεγάσει όλο το έργο της Γαλάτειας, αφού σ' αυτό απεικονίζονται ανάγλυφα οι δυο κόσμοι.

Στην Κατοχή λαμβάνει ενεργά μέρος στην Αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ Λογοτεχνών. Το 1952 εκδίδονται διηγήματα με τίτλο «Κρίσιμες στιγμές», για τον ηρωικό αγώνα του λαού μας.

Σε όλο της το έργο καταγγέλλει την αστική κοινωνία, αναδεικνύοντας τη ζοφερή εικόνα της και την παρακμή της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Με το έργο της προσπαθούσε να δείξει την κίνηση, τις αντιφάσεις, που υπάρχουν μέσα στην ίδια την πραγματικότητα, την ουσία των φαινομένων. «Για μένα τέχνη δε θα πει τεχνητό, ούτε τέχνασμα. Η αλήθεια της ζωής, σε μια συγκροτημένη έκφραση, οργανωμένη, που να δίνει μια άρτια εικόνα της ανθρώπινης μοίρας, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να δώσει η τέχνη».

Το έργο της ξεχειλίζει από βαθύ ανθρωπισμό, από αγάπη κι ενδιαφέρον για τον απλό άνθρωπο, τον άνθρωπο του μόχθου. Εκφράζει το θαυμασμό της στις νέες δυνάμεις, που κινούν προς τα μπρος. Με το έργο της αφύπνισε συνειδήσεις, απέκτησε κοινό βηματισμό με το λαό. «Ο τεχνίτης πρέπει να λέει με το έργο του κάθε στιγμή στο λαό του: Είμαι δικός σου. Σάρκα από τη σάρκα σου. Κι αν υπάρχει κάτι που με κάνει διαφορετικό είναι γιατί μπορώ να σου δώσω την αιωνιότητα. Να τραγουδήσω τις χαρές σου. Να φτερώσω τις ελπίδες σου. Να αθανατίσω τις ηρωικές σου πράξεις. Να διαλαλήσω την αρετή σου. Να πω σ' όλο τον κόσμο το μόχτο και τον αγώνα της ζωής σου».

Πέθανε το 1962, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη συμπυκνωμένης πείρας από τη ζωή και τον αγώνα, που διατηρεί αμείωτη την επικαιρότητά της, ειδικά για τη νέα γενιά.


Α. Πρ.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η μεγάλη χειρονομία

1. Η μεγαλύτερη χειρονομία που έκανε το Κόμμα στο κίνημα δεν ήταν μόνο να αφυπνίσει τον κόσμο για τα δικαιώματά του, αλλά να προχωρήσει σε μια χειρονομία δραστική, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κάθε αγωνιστή προσωπικά. Η καθημερινή μιζέρια οδηγούσε πολλές φορές τον εργαζόμενο να βιώνει μια κατάσταση ψυχικής αποτυχίας, που του είχε ενσταλάξει ο αστικός τρόπος ζωής με τη γνωστή ρήση «αν θέλεις να τη βγάλεις καθαρή μέσα στην κοινωνία, πρέπει να γίνεις τσάμπιον». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να γίνει εχθρός του εαυτού του.

2. Ο κομμουνισμός που ονόμαζε ο ποιητής Λαπαθιώτης «το τελευταίο ατού της ταλαιπωρημένης ανθρωπότητας» διαδόθηκε - μέσω της δύναμης του Μαρξ και του ποιητή της πράξης Λένιν - μέσα σε κάθε ύπαρξη, λες και τα έργα που γράφτηκαν ν' αφορούσαν τον καθένα χωριστά, κυρίως στην καθημερινότητα και στις σχέσεις γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Δώρο μοναδικό, ηρωική έξοδος από τη βαρβαρότητα, διάλυση της βαρβαρότητας με τίμημα συνήθως βαρύ. Αν δεν είχε συντελεστεί αυτή η έξοδος, ακόμη θα ήμασταν εχθροί του εαυτού μας, αμείλικτοι, αφού θα πιστεύαμε μόνο τα βιβλία και τις φυλλάδες των πουλημένων κονδυλοφόρων της κυρίαρχης ιδεολογίας. Δυστυχώς, παρά τον μεγάλο αγώνα και την αγωνία των κομμουνιστών, η πίεση που ασκούν οι τεχνικοί της εξουσίας χτυπά τον εργαζόμενο στα σπλάχνα του έτσι που δεν είναι ικανός να αγαπήσει τον εαυτό του και λειτουργεί σαν ένα εσωτερικό κύκλωμα δίχως διέξοδο.

3. Πιστεύω ότι η αρχή της μη εχθρότητας ενάντια στον εαυτό μας - για κάθε αγωνιστή - έγινε με την ίδρυση του ΚΚΕ και πιο παραστατικά από τον Νίκο Ζαχαριάδη· χωρίς να υποτιμώ τους προδρόμους αυτής της ιδέας, τους αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους στις φυλακές και στα ξερονήσια. Ο αγαπημένος Νίκος, μέσω του πάθους, έθεσε σε λειτουργία ένα μηχανισμό ψυχικής ανταρσίας σε κάθε αγωνιστή και τον έκανε να ξεπεράσει την έννοια της προσωπικής αποτυχίας.

4. Τέτοιου είδους ανταρσία απλώθηκε και στον κόσμο, που, ενώ δεν ακολουθούσε τους κομμουνιστές, για πρώτη φορά έστω με τη λοξή τους σκέψη δέχτηκαν ένα δροσερό αεράκι αξιοπρέπειας και αυθόρμητα έβγαλαν σιγά - σιγά τον εαυτό τους ως εχθρό από το κάδρο και στη θέση του έβαλαν όσους τον αφανίζουν.

5. Το δώρο του κομμουνισμού χτυπήθηκε χειρότερα και από την ιδέα του διαβόλου στη σύγχρονη κοινωνία, γνωρίζοντας πολύ καλά όσοι συμμετείχαν στο χτύπημα ό,τι έπρεπε να εξαφανίσουν κάθε ανθρώπινο συναίσθημα και το κατάφεραν από τη στιγμή που είχαν όλα τα μέσα μαζί τους.

6. Οσο κι αν οι ηλίθιοι ψυχαναλυτές δίνουν στην εποχή μας τα ρέστα τους όταν εμφανιστεί μπροστά τους ένας ακόμα (πάντα με τις προδιαγραφές των αστών) «προσωπικά αποτυχημένος», προσπαθούν παρά ταύτα να τονώσουν το εγώ του με αρκετές δόσεις ναρκισσισμού, αγνοώντας τον Πέτερ Χάντκε: «Υπάρχει μια κόπωση όπου το εγώ αφήνεται στον κόσμο, μια υγιής κόπωση που εναποθέτει την εμπιστοσύνη της στον κόσμο. Η κόπωση του εγώ κατά μόνας είναι μια κόπωση χωρίς κόσμο· πτωχύνει και καταστρέφει τον κόσμο, απομονώνει και καταστρέφει κάθε σχέση με τον άλλον, υπέρ μιας ναρκισσιστικής σχέσης με τον εαυτό».

7. Σύντροφοι, εσείς που βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γνωρίζω πως αρκετές φορές βιώνετε τη διπλή μοναξιά της πρωτοπορίας, γνωρίζω πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η θέση σας. Αλλά εσείς που παίζετε στα δύσκολα, νιώθετε ότι ο πολίτης δεν πρέπει να γίνει εχθρός του εαυτού του, δεν αξίζει να πάρει μια θέση στην ατέλειωτη σειρά των αποτυχημένων της Δύσης. Ανήκουμε στην καθ' ημάς Ανατολή, όπου το παιχνίδι επιτυχίας - αποτυχίας ουδεμία σχέση έχει μ' εμάς. Αυτή, σύντροφοι, είναι μια επιπλέον διακονία και είμαι σίγουρος ότι - όπως και τις άλλες - θα φέρετε και αυτή σε πέρας.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Εκδήλωση - αφιέρωμα στη μέρα της γυναίκας διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στην Αίθουσα Συνεδρίων της, στον Περισσό, την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 11:00. Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Γαλάτεια Καζαντζάκη, Μέλπω Αξιώτη: για τη γυναίκα».

Για τη θέση της γυναίκας στο έργο των δύο λογοτέχνιδων θα μιλήσουν οι: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, Αριστούλα Ελληνούδη, κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», και Αννεκε Ιωαννάτου, διδάκτορας κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Αποσπάσματα από έργα τους θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ηρα Ρόκου και Δημήτρης Αντωνιάδης.

Ο Φίλιππος Παχνιστής έχει αναλάβει τη σύνθεση, ενορχήστρωση - διασκευή τραγουδιών και διεύθυνση ορχήστρας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ