ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ |
Στις 23/1/2008 «έφυγε» ο μαχητής του ΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δημ. ΣΟΦΟΓΙΑΝΝΗΣ, από το Μουζάκι Καρδίτσας. Στη μνήμη του τα παιδιά του, Νατάσα και Σπύρος Μιχαήλ, και τα εγγόνια του, Αφροδίτη και Κατερίνα Μιχαήλ, προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ναυπλίου, 50 ευρώ.
***
ΦΩΤΟ
Στις 6 Μάρτη 2016 συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο πολυαγαπημένος σύζυγος και πατέρας ΛΟΥΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1956. Αταλάντευτος κομμουνιστής διακρινόταν για την ανθρωπιά, το ήθος, την αξιοπρέπεια. Συνεπής αγωνιστής, αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, την πρόοδο και την ειρήνη.
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ.
Η συντρόφισσά του Λούπα Βασιλική και τα παιδιά του Φανή, Τάσος, Αγης και η εγγόνα Χρύσα
***
ΦΩΤΟ
Στις 10 Μάρτη 2016 συμπληρώνονται τρία χρόνια από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΛΛΟΥ. Στη μνήμη του, η σύζυγός του Βασιλεία και τα παιδιά του προσφέρουν το ποσό των 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, στις αξίες και τα ιδανικά του οποίου έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.
***
ΦΩΤΟ
Πέρασαν δύο χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ. Γεννήθηκε το 1925 στο Περιβόλι Δομοκού Φθιώτιδας από αγροτική οικογένεια. Το 1942 κατατάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Ελαβε μέρος σε πολλά σαμποτάζ. Κυνηγήθηκε για την αντιστασιακή του δράση. Το 1947 εντάχθηκε στον ΔΣΕ. Εδρασε στην Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Εφτασε στο βαθμό του υπολοχαγού και πήρε μέρος σε πολλές μάχες (Λέσιτς, Βίτσι, Πατώματα, Μάλι - Μάδι, Φλώρινας). Τραυματίστηκε δύο φορές σοβαρά. Στο νοσοκομείο του Γράμμου, γνώρισε την επί 68 χρόνια συντρόφισσά του στη ζωή και τους αγώνες, αντάρτισσα νοσοκόμα, Πολυξένη ή Φανή Λαπουρίδου. Με την ήττα του ΔΣΕ, βρέθηκε στην Τασκένδη. Επαναπατρίστηκε το 1958, αλλά οι διώξεις και οι πιέσεις από ασφαλίτες στο χωριό τον ανάγκασαν να πάει οικονομικός μετανάστης στη Γερμανία, όπου έδρασε ως καθοδηγητής Ελλήνων κομμουνιστών μεταναστών. Σε όλη του τη ζωή παρέμεινε πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του κομμουνισμού, για τις οποίες αγωνίστηκε.
ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ ΑΜΑΛΙΑ |
Η συντρόφισσά του, Πολυξένη ή Φανή και τα παιδιά του, Γιάννης, Πέλη, Μάκης
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, του ΣΤΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, του ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, του ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑ και του ΘΩΜΑ ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑ προσφέρουμε 10 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων.
***
ΦΩΤΟ
Την Παρασκευή 27/11/2015 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας πατέρας, σύντροφος και παππούς ΚΑΤΣΑΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ. Γεννήθηκε στο Περιβολάκι Γρεβενών στις 10/2/1934. Τα ταραγμένα χρόνια του Β' Παγκόσμιου, της Κατοχής και στη συνέχεια του Εμφυλίου, δεν του επέτρεψαν να μορφωθεί.
Τον Μάρτη του 1948, 14 ετών, συνόδευσε τα μικρότερα αδέλφια του και άλλα μικρότερα παιδιά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς και από τα νύχια της Φρειδερίκης και να προωθηθούν στις σοσιαλιστικές χώρες. Ο υπεύθυνος σύντροφος δεν του επέτρεψε να επιστρέψει πίσω στο χωριό και την κόλαση του πολέμου. Ετσι βρέθηκε με τα υπόλοιπα αδέλφια του στη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, όπου μορφώθηκε και εργάστηκε μέχρι τον Απρίλη του 1980, οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα.
Πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ δεν έπαψε να αγωνίζεται σε όλη του τη ζωή.
Στη μνήμη του, προσφέρουμε στην ΚΟ του ΚΚΕ Γρεβενών το ποσό των 200 ευρώ.
Τα παιδιά του Γιώργος και Δήμητρα
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΔΕΜΙΡΗ. Γιώργο, αδελφέ μου, σ' αποχαιρετήσαμε όπως σου έπρεπε η μητέρα σου, τ' αδέλφια σου, οι συγγενείς και οι φίλοι σου. «Εφυγες» κυνηγώντας τα όνειρά σου, που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Για εμάς είναι μεγάλη η απώλεια και ο πόνος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δημ. ΣΟΦΟΓΙΑΝΝΗΣ |
***
ΦΩΤΟ
Στις 16 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ από τα Λιμενάρια Θάσου. Κομμουνιστής, Μακρονησιώτης, πιστός στις ιδέες του κόμματος και του Σοσιαλισμού.
Στη μνήμη του, τα παιδιά του προσφέρουν ως δεύτερη δόση το ποσό των 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Λιμεναρίων Θάσου.
***
ΦΩΤΟ
Στις 26 Γενάρη 2016 «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 97 ετών η ΕΛΕΝΗ ΝΤΟΥΡΛΙΟΥ, σύζυγος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΤΟΥΡΛΙΟΥ. Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 200 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Τρικάλων.
Τα παιδιά τους Νίκος και Αλεξάνδρα, τα εγγόνια τους Λάμπρος, Ανδρέας, Ελένη
***
ΦΩΤΟ 3
Στη μνήμη των γονιών μου ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ και ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και του αδελφού μου ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΓΙΑΝΝΗ προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος μέσω της ΚΟΒ Πύλης Τρικάλων.
Δουλγκέρης Τάκης
***
ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ |
Στην άσβεστη μνήμη της μητέρας μου ΑΜΑΛΙΑΣ Σ. ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης - μιας μάνας και γιαγιάς που μας δίδαξε το ήθος και τον αγώνα για το δίκιο - προσφέρω σαν ελάχιστο φόρο τιμής 300 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αγίων Αναργύρων Αττικής.
Η κόρη της Σωτηρία Αγαλιανού - Ιωαννάτου
***
ΦΩΤΟ 4
Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΑΚΑΛΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, προσωπικού συνδέσμου του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, του ΚΑΤΑΚΑΛΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, πιστού οπαδού του ΚΚΕ, του ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΚΩΣΤΑ, μαχητή του ΔΣΕ, απόφοιτου της σχολής ανθυπολοχαγών του ΚΓΑΝΕ, μαχητή του τάγματος Σοφιανού και εν συνεχεία διοικητή λόχου της 123ης ταξιαρχίας της 1ης μεραρχίας του ΔΣΕ, ο οποίος είχε παρασημοφορηθεί οκτώ φορές στη διάρκεια του Εμφύλιου και πήρε μέρος στις μάχες του Πάικου στην εαρινή εκστρατεία του 1947, στις φονικές μάχες του Γράμμου το 1948 και 1949 και στις μάχες του Βίτσι το 1949, της ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ, μαχήτριας του ΔΣΕ, νοσοκόμας της υγειονομικής υπηρεσίας του ΔΣΕ, προσφέρουμε 100 ευρώ για τα 97 χρόνια του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κατασκευών Κοζάνης.
Χατζηδαμιανός Μιχάλης, Κατακαλίδου Σόνια
***
ΦΩΤΟ 2
Στη μνήμη των γονιών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ προσφέρω στην ΚΟ Μεγάρων για την Οικονομική Εξόρμηση 500 ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΗΣ |
***
ΦΩΤΟ
Ο Διονύσιος Συγούρος, στη μνήμη του γιου του ΝΙΚΟΥ ΣΥΓΟΥΡΟΥ, προσφέρει στο Κόμμα 300 ευρώ.
***
ΦΩΤΟ
Στις 14/2/2016 συμπληρώθηκαν τρία χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο ΕΠΟΝίτης και μαχητής του ΔΣΕ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ. Γεννήθηκε στα Σέρβια Κοζάνης, το 1925. Την περίοδο του μεσοπολέμου, τελείωσε το δημοτικό και συγχρόνως δούλευε με τον πατέρα του στα χωράφια. Στους πρώτους μήνες της Κατοχής έχασε το μεγαλύτερο αδερφό του, που είχε επιστρέψει από το μέτωπο. Το 1942 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και το 1943 βγήκε στο βουνό και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες του Ολύμπου. Πήρε μέρος, με το 50ό Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ήταν σημαιοφόρος στην παρέλαση στη Λεωφόρο Νίκης. Το 1946 έφυγε από το χωριό και αμέσως μετά εντάχθηκε στον ΔΣΕ. Αποφοίτησε από την «Α» σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Από το 1946 έως το 1949 πήρε μέρος σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε δύο φορές και έφτασε μέχρι το βαθμό του λοχαγού.
Με τη λήξη του Εμφυλίου βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε πρώτα στο ΤΑΣΣΕΛΜΑΣ και μετά στις οικοδομές. Τον Αύγουστο του 1973, μαζί με τη γυναίκα του, Κεραμάρη Χρυσάνθη, και τα δυο παιδιά τους, Νίτσα και Τάσο, έφυγε για τη Γιουγκοσλαβία. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1989, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 25 ευρώ στο ΚΚΕ και 25 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΗ του Νικολάου, από την Κτιμένη Καρδίτσας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και στελέχους του ΔΣΕ, που στις 31 Γενάρη συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, για το οποίο όλη του τη ζωή αγωνίστηκε.
ΜΠΕΛΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ |
ΦΩΤΟ
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ γεννήθηκε στις 25/12/1929 στο Μικροδάσος Κιλκίς από Πόντιους πρόσφυγες γονείς. Το 1932 η οικογένεια μετακόμισε στο χωριό Αϊ-Γιάννης (Κατερίνη) όπου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Με την απελευθέρωση υπέστη ξυλοδαρμούς από μέλη της ΠΑΟ και το καλοκαίρι του 1946 εντάχθηκε στις Ομάδες Διωκόμενων Δημοκρατικών Αγωνιστών, που δρούσαν στα Πιέρια και τον Ολυμπο. Εγινε μέλος του ΚΚΕ και με τη δημιουργία του ΔΣΕ εντάχθηκε σε αυτόν. Συμμετείχε σε σειρά μαχών (Νάουσας, Φλώρινας, Εδεσσας, Κόνιτσας, Γρεβενών, Αριδαίας, Μάλι - Μάδι, Γράμμο και Βίτσι). Τραυματίστηκε τουλάχιστον δέκα φορές. Σε αναγνώριση των ικανοτήτων του, προήχθη σε λοχαγό. Ανέλαβε διοικητής της μονάδας ΚΑΜ. Συγκαταλέγεται στους διοικητές που πραγματοποίησαν την ηρωική αντεπίθεση στη μάχη της Φλώρινας, για να απεγκλωβιστούν μαχητές.
Μετά την ήττα του ΔΣΕ, τραυματισμένος, εισέρχεται στην Αλβανία και τελικά εγκαθίσταται στην Τασκένδη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Πολέμου (Φεργκανά). Το 1955 βρέθηκε στο Βουκουρέστι, Γραμματέας της Νεολαίας στη σχολή πολιτικών στελεχών. Διαφώνησε με την 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Εργάστηκε σε χυτήρια, κατασκευές σπιτιών στη στέπα και αλλού.
Επαναπατρίστηκε το 1962. Με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ συνέχισε τη δράση του οργανωμένος μέσα από τις γραμμές του. Ενδιαφερόταν για την Ιστορία, διάβαζε και έγραφε άρθρα για περιοδικά της Αντίστασης, συμμετείχε σε επισκέψεις στα πεδία των μαχών. Δεν το έβαζε κάτω. Ακόμα και με το μπαστούνι συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν αταλάντευτος στις απόψεις του και πάλευε για αυτές. Στις 11 Φλεβάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό του.
Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ.
ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ |
Η ΚΟΒ Κέντρου - Αγ.Τριάδας Περιστερίου του ΚΚΕ, προσφέρει στη μνήμη του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΤΣΙΝΟΥ 20 ευρώ. Γεννήθηκε στη Φουρνά Ευρυτανίας. Εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Μετά την απελευθέρωση ήλθε στην Αθήνα και εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής. Ηταν πιστός έως το τέλος οπαδός του ΚΚΕ, μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων και με τη συνταξιοδότησή του μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων Περιστερίου, ενώ διετέλεσε και Γραμματέας του.
***
Ο σύντροφος Νίκος Ελευθεριάδης από τη Δροσιά Αττικής πρόσφερε στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 300 ευρώ στην ιερή μνήμη των αξέχαστων φίλων ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ, ΝΙΚΟΥ και ΤΑΚΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ.
Το «Σπίτι του Αγωνιστή» ευχαριστεί θερμά.
ΚΑΤΑΚΑΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ |
ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ |
ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ |
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ |
ΚΑΤΑΚΑΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ |
Κοσμίδης Βαγγέλης |
ΛΟΥΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ |
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ |
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ |
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ |
ΚΑΤΣΑΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ |
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ |
ΕΛΕΝΗ ΝΤΟΥΡΛΙΟΥ |
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ |
ΝΑΥΣΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ |
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΔΕΜΙΡΗΣ |
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΛΗΣ |
Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΡΛΗ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από 30 χρόνια, στις 9 Μάρτη του 1986, ο συμπατριώτης του Νίκος Μπήλιος προσφέρει στο ΚΚΕ όλο το χρηματικό ποσό που μάζεψε γι' αυτό το σκοπό από τη διακίνηση του βιβλίου που έγραψε, με τίτλο «Δημήτρης Σάρλης "Αχιλλέας", μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Στρατιώτης, ο Αντάρτης, ο Διανοούμενος και η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και τους Λαϊκούς Αγώνες».
Ο Δημήτρης Σάρλης γεννήθηκε στο χωριό Ταξιάρχες (Κακολύρι) της Εύβοιας το 1920. Μετά το Γυμνάσιο κατατάχθηκε στο στρατό και έγινε μόνιμος υπαξιωματικός στα 1938-39. Πολέμησε στον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο.
Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και αναδείχθηκε σε αξιωματικό του. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες εναντίον των Γερμανο-ιταλών και Ταγματασφαλιτών ως επικεφαλής ανεξάρτητου Λόχου (μάχες Λαμπούσας, Σέτας, Κακιάς Σκάλας κ.ά.).
Στα τέλη του 1943, έγινε μέλος του ΚΚΕ σε μια αποστολή του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Καρύστου, δίνοντας το βιογραφικό του στον παλαίμαχο κομμουνιστή Γιώργο Δαφνή, μετά από πολλές συζητήσεις και ξεκαθάρισμα ζητημάτων.
Τραυματίστηκε στις μάχες της Βάθιας και το Δεκ΄εμβρη του '44 στις μάχες της Αθήνας.
Συνελήφθη και πέρασε 18 χρόνια στις φυλακές.
Μετά την αποφυλάκισή του χρεώθηκε από το Κόμμα σε διάφορες υπεύθυνες θέσεις. Αναδείχθηκε σε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ μετά από μια μακρόχρονη πορεία στην πρώτη γραμμή.
Στο βιογραφικό του στο Κόμμα αναφέρει: «Υποχωρήσεις στον ταξικό εχθρό δεν έχω κάνει».