ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει την κατοχική βία

Η κηδεία του 15χρονου Νιχάντ Βάκεντ, δολοφονημένου από τον ισραηλινό στρατό μετατράπηκε σε διαδήλωση
Η κηδεία του 15χρονου Νιχάντ Βάκεντ, δολοφονημένου από τον ισραηλινό στρατό μετατράπηκε σε διαδήλωση
ΤΟΚΙΟ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με φόντο τη συνεχιζόμενη κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, που μετρά καθημερινά θύματα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ξεκίνησε χτες τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, διεκδικώντας την επανέναρξη διεθνούς πρωτοβουλίας με απώτερο στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Παλαιστινιακό και τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης απηύθυνε έτσι έκκληση στο λεγόμενο κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (που απαρτίζουν απεσταλμένοι του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ), αλλά και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρουν πρωτοβουλία για διεθνή συνδιάσκεψη στο παλαιστινιακό ζήτημα με τελικό στόχο τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Το περασμένο 48ωρο, πάντως, απεδείχθη ένα από τα πιο αιματηρά για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, αφού οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν πέντε νεαρούς Παλαιστινίους, εκ των οποίων δύο 15 ετών, ένας 17 ετών και δύο 20 ετών. Ο ένας από τους δύο 20χρονους Παλαιστίνιους, που πυροβολήθηκαν θανάσιμα το βράδυ της Κυριακής κοντά στη λεγόμενη «Πύλη της Δαμασκού», στην Ιερουσαλήμ, ήταν μέλος της ταξιαρχίας των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, γεγονός που δικαιολογεί γιατί βρέθηκε πάνω του αυτόματο όπλο. Σε κάθε περίπτωση, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές δικαιολόγησαν τη φονική ρίψη πυρών εναντίον τους, λέγοντας ότι τους θεώρησαν ύποπτους. Υποπτη θεώρησαν νωρίτερα και μία 14χρονη Παλαιστίνια την οποία πυροβόλησαν και τραυμάτισαν πολύ σοβαρά (και όχι θανάσιμα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί...) κοντά στη Χεβρώνα, μπροστά στα μάτια της μικρότερης αδελφής της.

Ταραχές σημειώθηκαν χτες και στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αμάρι της Ραμάλας από εισβολή «ρουτίνας» Ισραηλινών αστυνομικών σε σπίτια Παλαιστινίων. Κατά τις συγκρούσεις νεαρών Παλαιστινίων με τους Ισραηλινούς αστυνομικούς τραυματίστηκαν τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι από αληθινά πυρά και σφαίρες καουτσούκ.

Παράλληλα, ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν πάνω από 20 παράγκες, στάβλους και αποθήκες Παλαιστινίων σε εδάφη της Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη. Δύο Παλαιστίνιοι άνδρες σκοτώθηκαν όταν άνοιξαν πυρ κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν αμέσως στα πυρά, σκοτώνοντάς τους, σύμφωνα με την αστυνομία. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο νεαρούς Παλαιστίνιους οι οποίοι πέταγαν πέτρες σε αυτοκίνητα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, και αφού ένας από τους δύο άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς.

Σε τρίτο επεισόδιο την ίδια μέρα, ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, όταν προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν παραστρατιωτικό αστυνομικό σε σημείο ελέγχου στη Δυτική Οχθη, κοντά στην Ιερουσαλήμ, είπε η αστυνομία.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης από την Τουρκία

Ετοιμασίες για νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στις ανατολικές περιοχές

ΚΙΕΒΟ.--

Στην Ουκρανία για συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αρσένι Γιάτσενιουκ, εξέφρασε τη στήριξή του στην Ουκρανία και καταφέρθηκε ενάντια στη Ρωσία, οι σχέσεις με την οποία επιδεινώνονται συνεχώς μετά τον περσινό Νοέμβρη και την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στα τουρκο-συριακά σύνορα. Ετσι, είπε χαρακτηριστικά: «Η νέα αντίληψη της πολιτικής της Ρωσίας είναι η συνέχιση του επεκτατισμού και της επιθετικότητας. Αυτό που ξεκίνησε στην Αμπχαζία συνεχίζει στην Κριμαία τώρα. Υπάρχουν τρεις χώρες των οποίων η εδαφική ακεραιότητα έχει παραβιαστεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρόκειται για τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Συρία και η εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν είναι τώρα υπό την απειλή από την Αρμενία, η οποία απολαμβάνει τη στήριξη από τη Ρωσική Ομοσπονδία». Οι δηλώσεις αυτές χαροποίησαν την ουκρανική κυβέρνηση, που ευχαρίστησε για την έμπρακτη στήριξη και ανακοίνωσε περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς - και τον στρατιωτικό.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία θα δώσει δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων για διάστημα 5 χρόνων, ενώ επιτροπή από αξιωματούχους των δύο χωρών θα αναλάβει να ετοιμάσει μια κοινή ατζέντα συμφωνιών.

Πάντως, στο έδαφος της Ανατολικής Ουκρανίας οι δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης, στρατός και τάγματα των εθνικιστών και φασιστών συνεχίζουν το σφυροκόπημα και κατοικημένων περιοχών στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντιτίθενται στην πραξικοπηματική κυβέρνηση. Χτες καταστράφηκαν σπίτια στο χωριό Σταρομιχαήλοφκα ενώ στο χωριό Ζαΐτσεβο στα βόρεια της Γκορλόφκα ένας άνθρωπος τραυματίστηκε και ένα σχολείο χτυπήθηκε. Οι εξελίξεις αυτές και η συγκέντρωση και πάλι στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στη γραμμή της αντιπαράθεσης από την ουκρανική κυβέρνηση, κατά παράβαση της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που απαντήθηκε από την πλευρά των πολιτοφυλάκων, δείχνουν ότι μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση είναι προ των πυλών. Εξάλλου και η συνάντηση του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας, των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας, που έγινε το Σάββατο στο Μόναχο, είχε τυπικό χαρακτήρα, όπου εκφράστηκε ένα ευχολόγιο για τήρηση της συμφωνίας, που θα ξανασυζητηθεί σε συνάντηση των ηγετών των χωρών το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οδηγίες για «μείωση των αποκλίσεων»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, έγινε το περασμένο Σάββατο, μετά την οποία ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως «δόθηκαν εντολές στους δύο διαπραγματευτές (Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί), για το έργο που πρέπει να επιτελέσουν, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των αποκλίσεων».

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες διάφορες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, με διαφορετικές εκτιμήσεις και ερμηνείες για τις μεταξύ τους αποκλίσεις και συγκλίσεις, ενδεικτικές - αν μη τι άλλο - του όλο και σφοδρότερου παζαριού που στήνεται στις πλάτες του κυπριακού λαού, με στόχο μια «λύση» του Κυπριακού κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που μεθοδεύονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Στα Κατεχόμενα, ο Ακιντζί δήλωσε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι επιτάχυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, νέα δημοσιεύματα εμφανίζουν Τουρκία και ψευδοκράτος να επιμένουν αποφασιστικά ώστε να διασφαλιστεί πως η επανενωμένη Κύπρος δε θα είναι μετεξέλιξη της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκοντας ουσιαστικά την αποδοχή τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, μεταξύ άλλων και συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας - ψευδοκράτους, που θα επιτρέψουν στο τουρκικό κεφάλαιο να εξασφαλίσει στέρεα «πατήματα» σε μια χώρα - «κλειδί» για πολλές ισορροπίες και μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή. Τα ίδια δημοσιεύματα καταγράφουν, μάλιστα, ότι τόσο πολλοί από τους «εμπλεκόμενους» στις διαπραγματεύσεις (όπως η ΕΕ) εξετάζουν το ενδεχόμενο «μεταβατικών περιόδων» ως προς το ζήτημα του «καθεστώτος των εγγυήσεων» (το οποίο κατά τ' άλλα πολλοί ξορκίζουν), μεγαλώνοντας έτσι τα περιθώρια του παζαριού προς όφελος διαφόρων μονοπωλίων και της «ευελιξίας» με την οποία μπορεί να αναπτυχθούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί συμβιβασμοί, σε αντίθεση πάντα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με το Λίβανο

Χτες, βρέθηκε στην Κύπρο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας του Λιβάνου, Σαμίρ Μοκμπέλ, που μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη και υπέγραψε Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Σημειώνουμε ότι χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ φιλοξένησε (βλέπε αντίστοιχο θέμα) στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Ελληνα και το Λιβανέζο ομόλογό του, στο πλαίσιο των συνολικότερων διαθέσεων για μια τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Λιβάνου.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
Συζητήσεις και αντιπαραθέσεις εκπροσώπων του κεφαλαίου

Από τις 12 - 14/2 πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη 52η «Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια», που λέγεται αλλιώς και «Νταβός της Ασφάλειας», από το αντίστοιχο «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ». Η φετινή διοργάνωση, όπως και οι προηγούμενες, αποτελεί μια σύναξη εκπροσώπων αστικών κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και αποτελεί πεδίο, όπου εκφράζονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις σε μια σειρά κορυφαία διεθνή ζητήματα. Ο τίτλος της Διάσκεψης είναι επίσης χαρακτηριστικός για τη σοβαρότητα, τη συνθετότητα και τη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις: «Κρίσεις χωρίς σύνορα, καταστροφείς χωρίς ενδοιασμούς, προστάτες χωρίς βοήθεια; Η κατάσταση της διεθνούς τάξης».

Οπως ήταν φυσικό, η σύγκρουση στη Συρία, η προσφυγική κρίση, η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν από τα βασικά θέματα των συζητήσεων, όπως βεβαίως και η κατάσταση στο Ιράν, οι αντιπαραθέσεις με την Κίνα, η διαπάλη στον Ειρηνικό. Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της διοργάνωσης Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, αναρωτήθηκε αν τελικά είναι «αναπόφευκτη μια στρατιωτική επέμβαση, για να μπει μια τάξη στη Συρία», και αν η Γερμανία πρέπει να εξετάσει τη συμμετοχή της. Φυσικά, η επέμβαση ήδη γίνεται, αλλά αυτό που εξετάζεται και υπονοούσε ο συγκεκριμένος αναλυτής είναι η χερσαία επέμβαση. Την ίδια ώρα, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ισινγκερ αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας εντός επτά ημερών στη Συρία. Πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που συμμετείχε στη Διάσκεψη υπερασπίστηκε τη στάση της χώρας του στη Συρία, δηλώντας ότι θα συνεχίσει να μάχεται ενάντια στους τρομοκράτες, ενώ υπογράμμισε ότι η συνεχόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας είναι αυτή που οδηγεί σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους Δυτικούς εταίρους να αναθεωρήσουν και να υπάρξει μια αμοιβαία συνεργασία.

Δυτικοί αξιωματούχοι, όπως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, κατηγόρησαν τη Ρωσία για επιθετικότητα τόσο στη Συρία, όσο και στην Ουκρανία, ενώ για την τελευταία ο Κέρι μίλησε για «ένα παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας ΗΠΑ και Ευρωπαίων εταίρων».

«Το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης έχει επιστρέψει στην ήπειρο», είπε με νόημα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, με σαφή αναφορά στις ρωσικές στρατιωτικές επεμβάσεις σε Ουκρανία και Συρία.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ